Directe en indirecte schildertechnieken: twee benaderingen

Carla Andrews 16-08-2023
Carla Andrews

Er zijn twee primaire benaderingen van het schilderen in olie De eerste is de direct benadering, de tweede is de indirect aanpak.

Ongeveer elke olieverftechnieken De twee methoden kunnen niet alleen in olieverf worden uitgevoerd, maar in een veelheid van media, waaronder eitempera, acryl, aquarel en gouache.

Elke benadering verschilt in de interpretatie van het onderwerp, het uitgangspunt, de methode en het geheel van gebruikte schildertechnieken. Kies voor de ene of de andere techniek. Of gebruik een combinatie van beide methoden. U zult tot interessante en uiteenlopende resultaten kunnen komen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Indirecte schildertechniek

Dit is een manier van schilderen die al eeuwenlang wordt toegepast. Veel academische schilders die klassiek zijn opgeleid zullen ooit op deze manier hebben geschilderd.

Wat houdt de indirecte schildertechniek in?

Bij de indirecte schildermethode brengt de kunstenaar lagen van glazuur op een tekening of onderschildering om de kleuren en tonen subtiel te veranderen.

Zowel de tekening als de onderschildering zijn nauwkeurig en gedetailleerd en de lichte en donkere zones worden in beide stadia vastgesteld.

Zo hoeft de kunstenaar bij het aanbrengen van de glazuren, ook wel de gekleurde lagen genoemd, alleen de verzadiging en de harmonie van het stuk te veranderen.

Daarbij kan de schilder details weergeven en waarden bijstellen om vloeiendere overgangen te bereiken. Kunstenaars gebruiken complexe kleurenpaletten en beter dan realistisch ogende composities.

Van de verf wordt een doorschijnend glazuur gemaakt door toevoeging van een medium Het medium moet de transparantie en vloeibaarheid van de verf vergroten. Chelsea Classical Studio's Vet Medium is perfect voor gebruik met deze schildermethode.

Essentieel bij deze aanpak is dat in het uiteindelijke schilderij sommige van de vorige lagen en soms zelfs de getinte grond door het oppervlak heen.

De lagen glazuur zitten allemaal los van elkaar. Dit vereist dat de olieverf handdroog en stevig is voordat de schilder de volgende laag aanbrengt. Olieverf kan tot een week nodig hebben om handdroog aan te voelen, hoewel dit afhangt van hoe dik de verf is aangebracht. Daarom kost het tijd en geduld om een indirect schilderij te voltooien.

De afzonderlijke lagen pigmenten werken op een aparte manier op elkaar in - ze lijken gecombineerd, maar ze zijn niet fysiek gemengd. De intensiteit van de kleur die hiermee kan worden bereikt, is groter dan wanneer je de kleuren op het palet met elkaar zou hebben gemengd. Net als op het palet beginnen de kleuren samen te modderen en een dof uiterlijk te krijgen, alsof sommige van hun individuele kwaliteiten verloren zijn gegaan.

Deze schildermethode vereist planning vooraf. De kunstenaar zal het licht en de tonen van een scène of onderwerp interpreteren voordat hij aan kleur denkt. Bij het aanbrengen van kleurpigmenten zal de schilder moeten nadenken over hoe deze zich tot elkaar zullen verhouden, voordat hij ze aanbrengt. Hij moet zich bewust zijn van hoe kleuren veranderen elkaar en veranderen als ze over verschillende tinten worden aangebracht.

De techniek geeft weinig ruimte voor fouten. Bij direct schilderen kun je, als je een fout maakt, deze bedekken met titaanwit of een andere dekkende kleur en er blijft geen spoor van de fout achter. Bij de indirecte methode, omdat de kleuren transparant zijn, zou het, als je bijvoorbeeld de verkeerde kleur glazuur gebruikt, moeilijk zijn die laag te verwijderen, of er overheen schilderen zou een duidelijke incongruentie creëren.

Zie ook: Beste tekenpapieroppervlakken: een overzicht - Fine Art Tutorials

Hoe werkt de indirecte verfbenadering?

Het lichtspel op het oppervlak van een indirect schilderij is spectaculair.

Op een direct schilderoppervlak zou het licht de bovenste ondoorzichtige verflaag raken en dan rechtstreeks terugkaatsen, dus wat je ziet zijn de basiskleurencombinaties.

Bij een indirect schilderij valt het licht op het oppervlak en gaat het door de lagen glazuur heen.

Het weerkaatst tegen een ondoorzichtige laag eronder - de eerste ondoorzichtige laag die het bereikt kan de grond zijn. Wanneer het licht door de uitgeharde olielagen terugkeert, breekt het, verspreidt het zich en verspreidt het zich door verschillende delen van het schilderijoppervlak. Het totale effect is optisch complex.

Zie ook: Nadruk in de kunst: definitie, voorbeelden en handleiding

Met deze methode kan helderheid worden bereikt op een manier waardoor het lijkt alsof delen van het schilderij gloeien, schaduwen er diep maar transparant uitzien en scumbles creëren zachte overgangen tussen compositorische elementen in het beeldvlak. De ondoorzichtige delen van het schilderij vallen op.

Met kennis van de fysische eigenschappen van olie, de manier waarop kleurpigmenten op elkaar inwerken en een aanzienlijke hoeveelheid ervaring met het werken met het medium, kan een schilder opzettelijk deze buitengewone effecten creëren om de illusie te wekken dat het licht van binnenuit komt, in plaats van een voorstelling van licht te creëren uit ondoorzichtige kleur.

Waar komt deze aanpak vandaan?

Het allereerste olieverfprocédé dat werd bedacht en algemeen werd toegepast is "de Vlaamse techniek". Het werd ontwikkeld in Vlaanderen en is een indirecte schildermethode.

De Vlaamse techniek is een aanpak die in de loop der eeuwen steeds lichtjes is bijgesteld. De methode is grotendeels dezelfde gebleven. In de 14e eeuw werd ze aangepast van eitempera naar olieverf, in de 15e eeuw van houtpaneel naar doek.

In de 15e eeuw waren kunstenaars als Giorgione begon stijvere penselen te gebruiken en verwerkte een onderschildering als een van de stappen in het proces. De resulterende werken zagen er zachter uit.

Rembrandt Rubens en Vermeer gebruikten allen deze specifieke techniek van de indirecte methode... Venetiaanse techniek wat tot op heden het meest wordt geassocieerd met en gebruikt als een indirecte benadering in olieverfschilderijen.

Leer de Venetiaanse schildertechniek

Rembrandt van Rijn: 'Concord of the State'. In deze olieverfschets zie je sporen van de onderschildering

Als u de gids over de vet over mager regel, u weet dat verf die met oplosmiddel is verdund, moet worden aangebracht onder verf die rechtstreeks uit de tube komt of waaraan olie is toegevoegd.

Als u graag eerst de structuur en de vorm van uw schilderijen vastlegt, of als u een realistisch of uiterst gedetailleerd werk uitvoert, eerst een tekening maken . Houtskool of zelfs oliepotlood werken hiervoor het beste.

Schilder een imprimatura

De imprimatura wordt eerst over de tekening geschilderd. Dit is een laag van één pigment (meestal een aardpigment) verdund met oplosmiddel en dan in een wasbeurt over de grond van het oppervlak verspreid.

De juiste kleur voor imprimatura hangt af van uw scène. U kunt er een kiezen die contrasteert met de kleuren in uw scène om deze levendiger te maken, bijvoorbeeld verbrande sienna onder een zeegezicht, of magenta onder een bosgezicht.

Ik gebruik meestal een kleur die overeenkomt met de tinten van de lichtste delen van het onderwerp. Terwijl de imprimatura nog nat is, is het optioneel om delen weg te vegen waarvan je verwacht dat ze licht zullen zijn, om de lichtbron en de passages in het werk vast te stellen.

Vervolgens worden de tonen ingeschilderd, meestal met een verdunde monochrome laag. Hierbij wordt met één pigment en wit geschilderd om vast te stellen waar de donkere en lichte delen van het schilderij komen. Dit is de onderschildering Als grijzen worden gebruikt, heet dit grisaille als je wit, zwart en geel of groen gebruikt, heet dit verdaccio Traditioneel gebruikten schilders schilferwit, maar... titaanwit vermengd met zinkwit is een goed alternatief als je geen lood wilt gebruiken.

Laagjes glazuur

Laagjes glazuur Op de gedroogde onderschildering worden scumbles, semi-glazuren, velaturas of wassingen aangebracht. Pigmenten worden gemengd met lijnolie, damargom en terpentijnmediums om het glazuur te maken. Gelukkig kunt u voorgemengde glansmiddelen .

Het doel is om meerdere afzonderlijke kleurlagen te creëren. Hierbij wordt een doorschijnende laag glazuur op het schilderij aangebracht waar een pigment doorheen is gedispergeerd en wordt gewacht tot deze droog is voordat de volgende laag wordt toegevoegd. Vaak worden afzonderlijke pigmenten gebruikt om de tinten van de onderschildering te veranderen, omdat de tinten er dan schoon, zuiver en rijk uitzien. Dit betekent dat elkezal een volgende verflaag de vorige kleur veranderen.

De manier waarop deze lagen van afzonderlijke pigmenten op elkaar inwerken is vrij uniek: de waarden van de lagen eronder worden gebruikt om het uiterlijk te voltooien. Schaduwen worden donkerder, lichte gebieden worden benadrukt en het chroma wordt dieper. Dekkende verf moet worden vermeden, omdat deze de onderliggende waarden verbergt. Door glazuren te gebruiken, kunnen de complexe details van bepaalde onderwerpen worden weergegeven, zoals subtiele variaties.in huidskleur.

Highlights worden toegevoegd wanneer de laatste laag glazuur is opgedroogd. De verf die voor deze stap wordt gebruikt, is dik, vet en ondoorzichtig. Vaak worden de witten gemengd met andere pigmenten om de kleuren enigszins te veranderen. Titaanwit gemengd met zinkwit werkt perfect als ondoorzichtig wit, of lood. impasto techniek is populair voor dit stadium, omdat het de meest ondoorzichtige doorgang creëert. Het licht reflecteert rechtstreeks op het schilderij.

Wat zijn de voordelen van deze methode?

Met een handdroog oppervlak om op te werken op het moment dat elke laag begint, kun je strakke lijnen en harde randen krijgen die zich onderscheiden van de andere kleuren. Dit is vooral handig wanneer je werkt aan een zeer gedetailleerd werkstuk. Kunstenaars die hyperrealistische werken maken, neigen meestal naar deze manier van schilderen.

De olierijke glazuren geven de eerdere dunnere lagen diepte en helderheid die niet kunnen worden bereikt met lagen dekkende verf.

Directe schildertechniek

Claude Monet: De klif en Porte d'Aval

Dit is een vrij moderne benadering die werd gepionierd door de Vlaamse schilder Frans Hals. Recentere beroemde schilders die deze techniek hebben gebruikt zijn onder meer veel van de impressionistische schilders uit de 19e en 20e eeuw, zoals Monet.

Wat houdt de direct painting methode in?

Bij het direct schilderen worden de kleuren dekkend op het doek aangebracht met dezelfde tinten en tonen als van het onderwerp worden waargenomen. Het doel is om de ondergrond van het doek te bedekken zodat er geen witruimte overblijft. Vervolgens is het de bedoeling om de kleuren van de referentiescène uit de offset te evenaren. Bouw details en licht in met lagen en de toevoeging van titaanwitte verf.

Er zijn twee verschillende technieken die u bij deze aanpak kunt volgen - de keuze hangt af van de kunstenaar en de sessie.

Directe schildertechniek 1: Alla Prima

Met de directe aanpak hoeft u niet te wachten tot de verflagen droog zijn voordat u meer verf aanbrengt. Een techniek die u kunt gebruiken om een schilderij in één sessie af te krijgen heet alla prima (Deze manier van werken is ongelooflijk snel en je kunt zelfs een schilderij in één sessie afkrijgen. Het is een spontane manier van schilderen. Je kunt de planning en het kritisch kijken naar details inruilen voor een leuke, frisse en creatieve sessie.

Veel kunstenaars die alla prima schilderen gebruiken ook de impasto Techniek waarbij verf dik wordt opgebracht om textuur te creëren.

De uitdaging van deze methode is het bepalen van de waardeverhoudingen tussen de onderwerpen en het mengen van de kleuren om deze met elkaar in overeenstemming te brengen. Ook als je alla prima schildert, kunnen waarden door elkaar gaan lopen en zul je moeite hebben om scherpe, gedefinieerde lijnen te maken. Daarom moet je eerst met dunne verf werken en in latere stadia dikkere verf aanbrengen met lichte kleuren als laatste.

Alla prima klinkt alsof het gemakkelijk is in vergelijking met de indirecte aanpak. Het vergt echter oefening en finesse om het goed te doen.

Een verfvlek plaatsen, in de exacte kleur, juiste vorm en plaatsing zoals het vanuit het onderwerp wordt waargenomen. Dit is het doel van de directe schildermethode.

Kijk naar het werk van John Singer Sargent voor wat alla prima inspiratie.

John Singer Sargent: Bij de rivier

Van dichtbij lijken de kleuren te wervelen en in elkaar over te lopen. Als je een stap achteruit doet, wordt het onderwerp duidelijk en lijken de kleuren in harmonie samen te vloeien. Op deze manier schilderen, met dikke verf, alla prima met impasto penseelstreken is als het creëren van een optische illusie.

Een gebruikelijke manier om een schilderij alla prima te beginnen, is om, na de structuur van het werkstuk in houtskool te hebben uitgetekend, met verfverdunner verdunde aardekleuren te schilderen, en vervolgens naar eigen inzicht in te vullen met dotten kleur.

Directe schildertechniek 2: kleur blokkeren en dan gedetailleerd werken

Een andere directe techniek is blokkering in waarbij de basiskleuren van het tafereel op het doek worden aangebracht, waarna de schilder wacht tot dit is opgedroogd alvorens er lagen met details op aan te brengen.

Dit is waarschijnlijk de makkelijkste manier om een schilderij te maken.

Het doel van de inblokfase is om een compositie van kleur en vorm te creëren, zonder je zorgen te maken over details. Als je met samengeknepen ogen naar een tafereel kijkt, zodat je zicht wazig is, is dat wat je in de inblokfase moet proberen te schilderen. Losse vormen, maar kleuren die nauwkeuriger zijn .

Als u een beginnend olieverfschilder Een goede tip is om kleuren die je in het onderwerp ziet als minder verzadigd te schilderen.

Een fout die beginners vaak maken is het oververzadigen van de schilderijen, zodat de kleuren niet harmoniëren. Leer hoe meng je een neutraal palet en breng deze afgezwakte kleuren aan op de blokkering in het stadium Het is makkelijker om de verzadiging te verhogen dan andersom.

In gedetailleerde delen worden meestal eerst de donkere tinten aangebracht, met dunne, tamelijk doorschijnende verf. Lichte delen worden als hoogtepunten uitgebouwd met dikke witte dekkende verf, gemengd in opeenvolgende lagen.

Denk aan de bladeren van een boom: eerst worden de beschaduwde delen geschilderd, daarna de bladeren die het licht vangen. De lichte kleuren gemengd met dekkend wit moeten helemaal bovenaan het werk komen. Dit geeft de illusie van licht.

Wat zijn de voordelen van deze aanpak?

Dit is een aantrekkelijke aanpak voor nieuwkomers in het olieverfschilderen, omdat het direct werkt en intuïtief aanvoelt.

Schilderijen kunnen in veel kortere tijd worden voltooid. Met de alla prima techniek kan een schilderij zelfs in een paar uur worden voltooid. Daarom is deze aanpak zeer geschikt voor het schilderen van plein air .

De kleuren zijn afzonderlijk en duidelijk. Vaak is de verf dekkend in plaats van transparant, wat zich leent tot het maken van levendigere combinaties en kleurcontrasten. Ook kan met de tendens om dikkere, dekkende verf te gebruiken een grotere oppervlaktestructuur worden bereikt.

Directe en indirecte schildertechnieken: Tot slot

Het is de moeite waard beide benaderingen uit te proberen. Om een gevoel te krijgen voor verschillende olieverftechnieken en te zien welke volgens u het soort resultaat oplevert dat u met uw kunst wilt bereiken.

Als je voorheen alleen met de directe benadering hebt geschilderd, kan het proberen van een schilderij met een meer indirecte benadering de manier waarop je een onderwerp, het licht en de combinatie van kleuren waarneemt volledig veranderen.

De ervaring van het schilderen met een alternatieve aanpak kan je huidige techniek versterken en verbeteren. Er kunnen kwaliteiten in het licht of de structuur van een onderwerp zijn die je eerder niet aanboorde toen je vasthield aan het ene.

Het is ook belangrijk op te merken dat de twee processen elkaar niet altijd uitsluiten. Er zijn tijden geweest dat beroemde indirecte schilders zoals Rembrandt nat-in-nat schilderden. Dit is duidelijk te zien in sommige van zijn kleinere studies op houten paneel.

Elementen van de verschillende methoden kunnen worden gecombineerd en gebruikt in hetzelfde schilderij. Zolang je de juiste layeringtechnieken hebt gebruikt om ervoor te zorgen dat je schilderij structureel gezond is er geen probleem en het wordt zelfs aangemoedigd om glazuren toe te voegen aan een droog en volledig ondoorzichtig oppervlak.

Welke methode gebruikt u al? Wilt u een nieuwe techniek uitproberen? Laat het me weten in de commentaren.

De hoofdafbeelding is een foto van het proces van mijn schilderij 'Silken' dat te koop is via mijn kunstwinkel .

Directe en indirecte schildertechnieken: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.