Schaduwtechnieken: Zes methoden om het schaduwen onder de knie te krijgen

Carla Andrews 16-08-2023
Carla Andrews

Met arceertechnieken kunnen kunstenaars een reeks waarden en een contrast tussen hooglichten en schaduwen creëren. Verschillende arceertechnieken leveren verschillende soorten texturen, patronen en resultaten op.

Een tekening is een combinatie van lijn en toon. Door arceringen ziet een tekening er niet meer tweedimensionaal uit, maar lijkt het alsof hij volume en vorm heeft. Arceertechnieken geven de kunstenaar meer controle over de geproduceerde waarden, terwijl ze textuur en diepte creëren.

Hieronder staan zes gebruikelijke schaduwtechnieken die kunstenaars gebruiken om een rijke variatie aan tinten te verkrijgen, met diepe schaduwen en heldere hooglichten. Ontdek tips om elke techniek zelf onder de knie te krijgen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Tonale schaduw

Tonale arcering is het proces van het veranderen van de druk die op het potlood wordt uitgeoefend om schaduwen en highlights te creëren.

Dit is de gemakkelijkste en meest intuïtieve arceertechniek, die de meeste mensen gebruiken als ze gaan leren tekenen.

Door een gelijkmatige hoeveelheid druk uit te oefenen om een vloeiende markering te creëren, kunnen kunstenaars grote gebieden met consistente waarden blokkeren. Als u meer druk uitoefent, maakt u donkerdere markeringen, terwijl u de druk vermindert voor lichtere middentonen. Voor de hoogtepunten in een tekening kunt u het wit van het papier laten doorschijnen.

Het voordeel van deze techniek is dat u een glad uiterlijk kunt creëren. Voor tekeningen met gladde oppervlakken, huidtextuur of voor realistische tekenstijlen zou deze techniek het meest geschikt zijn.

Tonale arcering is een uitstekende techniek om te gebruiken met mediums als houtskool en grafiet Dit komt omdat ze zachte draden hebben die de kunstenaar in staat stellen de toon te variëren met de toegepaste druk. Kunstenaars kunnen ook gebruik maken van grafietpoeder of houtskool en borstel het op het papier. Hiermee kunnen kunstenaars lichtere en meer gelijkmatige tinten bereiken voor een glad resultaat.

Uitkomen

Arceren is een arceertechniek waarbij dunne, parallelle lijnen worden gemaakt, die kunnen worden gebruikt om licht- of schaduwzones in je werk te creëren. Deze techniek kan worden gevarieerd door de lengte en de hoek van de lijnen te veranderen, en door de dikte en de afstand aan te passen.

De arceertechniek kan ook worden gebruikt om beweging en richting te creëren in landschappen of figuren. Als u een medium gebruikt zoals pen, inkt, zilverpunt of ets, is arceren een geweldige manier om variatie in waarden te creëren.

Parallelle arceringen lijken schoon en netjes, met uniforme, rechte lijnen. Deze consistentie en herhaling creëert harmonie in de schaduwzones van de tekening, die de compositie van het stuk interessanter kunnen maken.

Varieer de donkerte, dikte of dichtheid van de lijnen om gebieden te creëren die donkerder of lichter lijken. Je kunt de richting van de gearceerde lijnen veranderen voor verschillende delen van de schaduwen in de tekening om variatie aan het werkstuk toe te voegen. Kies ervoor om het algemene vlak van de contouren van de vorm te volgen, of leid de kijker naar een brandpunt met de lijnrichting.

Rembrandt: Ets

Arceren is een techniek die door veel beroemde kunstenaars is gebruikt, zoals Rembrandt, Leonardo da Vinci en Albrecht Dürer. Al deze kunstenaars gebruikten arceringen in hun kunstwerken om textuur en diepte toe te voegen. In deze ets van Rembrandt zie je arceringen met verticale lijnen om de vlakken van de huizen weer te geven. Vervolgens gebruikte hij diagonale lijnen om het vlakke land weer te geven, wat de textuur van grassen nabootst.Rembrandt gebruikte ook kruisarceringen om schaduwtonen op te bouwen.

Kruisarceringen

Kruisarceringen is vergelijkbaar met arceren, maar hierbij worden twee sets dunne, parallelle lijnen gekruist om een meer gedetailleerd en gestructureerd uiterlijk te creëren. Deze techniek kan op vele manieren worden gebruikt, van het maken van subtiele schaduwen en arceringen tot het maken van gedurfdere texturen in je kunstwerk .

Teken de parallelle lijnen dichter bij elkaar om schaduw te creëren en verder uit elkaar voor de middentonen en hoge lichten. Je kunt ook de hoeveelheid druk op het potlood variëren om donkere of lichte gebieden te creëren; donkere lijnen dichter bij elkaar staan voor een donker schaduwgebied.

Kruisarcering is een geweldige manier om extra diepte en contrast aan je tekeningen toe te voegen, omdat je er meerdere lagen tonale variatie mee kunt creëren. Het kan ook worden gebruikt om dramatische effecten te creëren in landschappen, portretten of figuren.

Om je vaardigheden in kruisarceringen te verbeteren, begin je met het tekenen van een reeks lijnen. Probeer elke lijn die je tekent er uniform en consistent uit te laten zien. Probeer vervolgens langere lijnen te tekenen, waarbij je ze uniform houdt. Oefen druk uit om een reeks uniforme donkere lijnen te creëren. Wanneer je lijnen uniform zijn, ga dan verder met het uitdagen van jezelf om het perfecte verloop te creëren met kruisarceringen. Begin met het schetsen vaneen vierkant of cirkelvorm en arceer vervolgens het donkerste gedeelte met dicht bij elkaar staande en donkerder gekleurde strepen. Ga langzaam over naar de middentonen door minder druk op het potlood uit te oefenen en de gekruiste strepen meer uit elkaar te plaatsen.

Contour arceringen

Contouren, of contour arceren is vergelijkbaar met kruisarceringen. Echter, in plaats van gekruiste, rechte parallelle lijnen te tekenen, teken je de lijnen zo dat ze buigen naar de contouren van de volume van de vorm die je probeert te vertegenwoordigen.

Albrecht Durer: Studie van de handen

Contour arceren is een arceertechniek die het volume van een figuur of scène beter weergeeft. Het voegt textuur en ritme toe aan een tekening (en je kunt de techniek gebruiken met pen, inkt of etsmateriaal), maar het voegt een gevoel van realisme toe door de complexiteit van de kromming van de vorm weer te geven. Waar parallel arceren en kruis arceren een plat effect heeft, communiceert contour arceren beter de vlakkenvan een onderwerp of object.

Leonardo da Vinci: Studie voor het hoofd van Leda

Contour arceringen kunnen parallel of gekruist zijn en je kunt de arceringen in lagen aanbrengen. Varieer met de richting, donkerte en druk om verschillende effecten te creëren. Contour arceringen kunnen op een abstracte manier worden gebruikt om de compositie van een werkstuk te verbeteren, om beweging weer te geven. Het wordt echter vaker gebruikt om realisme in vorm weer te geven.

Zie ook: Acrylpapier: Beste acrylschilderij papier beoordeling

Stippelen

Stippelen is een arceertechniek waarbij kleine puntjes van verschillende dichtheid worden gemaakt om tonale variaties in je werk te creëren. Deze techniek werkt ook goed in combinatie met andere arceertechnieken, omdat het helpt om extra textuur en diepte aan je tekeningen toe te voegen.

Bij deze techniek worden herhaaldelijk stippen op de pagina gezet, waarbij dichter bij elkaar staande stippen voor donkerder waarden staan. Het kan veel tijd kosten om stippen voor schaduw te gebruiken, maar als je eenmaal in de flow van het zetten van de stippen zit, kan het heel meditatief zijn. De resultaten kunnen opvallend zijn - als de kijker een stapje achteruit doet, lijken de stippen in elkaar over te lopen, waardoor schaduw- en accenttonen ontstaan, maar als je opstaaten zie patronen van individuele punten.

Scumbling

Scumbling is een arceertechniek waarbij met cirkelvormige bewegingen wordt gekrabbeld om gestructureerde schaduwzones te creëren. De gaten in de cirkels laten de witte achtergrond van het papier door, waardoor het licht lijkt. Voor donkere gebieden moet meer druk worden uitgeoefend en moeten meerdere lagen scumbling worden gemaakt.

Het mooie van deze techniek is dat je er subtiele details mee kunt vastleggen die anders met andere technieken moeilijk te bereiken zouden zijn. Bovendien kun je met scumbling zachte gradaties van licht en schaduw in je kunstwerk creëren, wat kan helpen om realistischer ogende tekeningen te maken. Als je wilt dat je tekening er vol leven en ritme uitziet, kan de scumbling-techniek het volgende introducerengenoeg variatie om een unieke uitstraling te creëren.

Het voordeel van het gebruik van verschillende schaduwtechnieken

Door technieken als arceren, kruislings arceren, stippelen en scumbling te gebruiken, kunnen kunstenaars niet alleen diepte in hun tonen en een groot waardebereik bereiken, maar ook textuur, beweging , ritme en harmonie.

Rembrandt: Zelfportret tekenen bij een raam

Je kunt arceertechnieken zoals arceren gebruiken met andere mediums dan potlood of houtskool, zoals pen of inkt. Kunstenaars als Leonardo da Vinci gebruikten de arceertechniek omdat hij met zilverpunt werkte. Rembrandt maakte in de loop van zijn leven meerdere etsen waarin hij arceer- en kruisarceertechnieken gebruikte. De geëtste arceerlijnen in zijn Zelfportrettekening bij eenRamen wervelen in korte bewegingen om de schaduwen van de tekening te creëren. Deze beweging en het ritme van dit werk leiden de ogen van de kijker rond de tekening en creëren een intensiteit van emotie.

Schaduwtechnieken creëren waarde

Het doel van schaduw is het creëren van een waardebereik Waarden verwijzen naar de relatieve lichtheid of donkerheid van een kleur, ongeacht de tint of verzadiging. Het creëren van een waardebereik gaat dus over het creëren van licht en schaduwen in een kunstwerk. Om een hoog contrast te creëren tussen de lichtste en donkerste waarden, is de tonale schaduwtechniek het meest effectief. Druk op een zacht potlood of houtskoolstaafje om de donkerste waarden te creëren, enlaat een lichtere toets voor de lichtste waarden.

Wat is schaduw?

Arceren is een techniek die een kunstenaar gebruikt om toonvariaties in zijn tekeningen of schilderijen aan te brengen. Door arceringen toe te passen kan een kunstenaar het gewenste contrast tussen lichte en donkere waarden bereiken.

Schaduw is een specifieke methode die deel uitmaakt van het tekenproces, die wordt gebruikt om volume en vorm te laten lijken. Het kan de weergave van een onderwerp of object transformeren van tweedimensionaal en eenvoudigweg bestaande uit contourlijnen, naar driedimensionaal.

De schaduwtechnieken verschillen van tekentechnieken zoals schaduwtechnieken beschrijven hoe de kunstenaar een waardebereik in zijn werkstuk creëert, om de schijn van licht, donker en volume te wekken.

Tips voor schaduw

  • Begin met lichte druk en bouw dan geleidelijk de donkere waarden op. Als je dan een fout maakt, is die makkelijker uit te wissen. Voorzichtig beginnen resulteert in nauwkeuriger afgewerkte stukken.
  • Ontdek verschillende materialen en gereedschappen om verschillende texturen te creëren. Pastels, houtskool, krijt en inktstiften kunnen allemaal helpen om bepaalde effecten te bereiken.
  • Let op de randen van je werk - zachte randen vervagen de grens tussen twee tonen, terwijl harde randen preciezer aangeven waar de ene stopt en de andere begint.
  • Experimenteer met verschillende waarden en texturen om interessante effecten te creëren. U kunt een combinatie van technieken gebruiken, zoals arceren en kruisarceringen, om het gewenste resultaat te bereiken.
  • Krijg een waardeschaal Besteed tijd aan het bekijken van uw referentie, om te bepalen waar de donkerste waarden zich bevinden, de middentonen, het gereflecteerde licht, de lichte waarden en de helderste hooglichten en hun relatie tot elkaar.

Hoe het potlood vasthouden voor verschillende schaduwtechnieken

Om lange, vloeiende, gelijkmatige streken te maken met een potlood of houtskoolstift, is de beste manier om het potlood vast te houden de bovenhandse greep. Hierbij wordt het potlood op zijn kant gedraaid, zodat de vlakke hoek tussen het papier en de stift kleiner is dan ongeveer 10°. Door het potlood zo vast te houden, kan de kunstenaar het contact met de potloodstift en het papier maximaliseren, in plaats van de punt te gebruiken. Dit werkt vooral goed methoutskool of grafiet dat tot een lange punt is geslepen en het geldt voor de tonale arceertechniek.

Deze greep werkt het best met de stippeltechniek, de arceer- of scumblingtechniek, als u de punt van het potlood wilt gebruiken om dunne lijnen te maken. Dit is de meest gebruikelijke manier om een potlood vast te houden en is de greep die u waarschijnlijk gebruikt om te schrijven.

Zie ook: 11 Beste Olieverfschilderij Leerprogramma's - Beeldende Kunst Leerprogramma's

Oefen deze arceertechnieken om je tekeningen te verbeteren

Het kennen en begrijpen van deze technieken is de eerste stap naar het verbeteren van het tekenen. Maar alleen door oefening kan elke kunstenaar zijn nauwkeurigheid verbeteren en zijn individuele flair ontwikkelen. Deze arceertechnieken zijn in hun meest eenvoudige vorm gemakkelijk te beoefenen, als je niet veel tijd hebt om je in te zetten, begin dan met het arceren van basisvormen.

Als je meer tijd hebt, pak dan een schetsboek en combineer je kennis van schaduwtechnieken met wat tekenoefeningen Op deze manier kun je stel uw vaardigheden op de proef en gaan van eenvoudige vormen naar complexere waarden.

Eindelijk

Kortom, arceertechnieken zijn een essentieel onderdeel van de gereedschapskist van elke kunstenaar. Door te experimenteren met verschillende technieken kun je verbazingwekkende beelden creëren die je kunstwerk tot leven brengen. Wees dus niet bang om te experimenteren en deze technieken te verkennen om te zien welke voor jou het beste werkt!

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.