Aquarel schilderen voor beginners: een gids - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 25-07-2023
Carla Andrews

Aquarelleren voor beginners: alles wat je moet weten om te beginnen.

Aquarel is een prachtig en veelzijdig medium. Kunstenaars, zowel beginners als professionals, voelen zich aangetrokken tot het directe en delicate karakter ervan.

Het is een onvoorspelbaar medium in de manier waarop het over het papier danst en veert. Maar de eigenschappen ervan kunnen worden gebruikt om een verscheidenheid aan interessante effecten te creëren. Maak lagen van wassingen en gebruik de transparantie om zachte, lichtgevende, met licht gevulde passages te illustreren. Of kies ervoor om te schilderen met spontane rijke droge penseelstreken voor een uitgesproken uitstraling.

Aquarellen hebben een kenmerkende uitstraling die geen enkel ander medium kan bereiken. Lees verder om uit te vinden hoe je kunt beginnen met aquarelleren voor beginners en gevorderde schilders. Gebruik deze gids ook als je goed bekend bent met aquarel, maar de basis wilt bijspijkeren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Enkele basisprincipes: wat is aquarelverf?

Aquarelverf is gewoon pigment gesuspendeerd in een in water oplosbaar bindmiddel. Bij de meeste merken verf is dat bindmiddel Arabische gom, maar sommige merken gebruiken een synthetisch bindmiddel.

Pigmenten kunnen verschillen in hun werkingseigenschappen. Sommige zullen transparanter zijn dan andere, sommige maken vlekken op papier, terwijl andere netjes opstijgen. Sommige pigmenten hebben granulerende eigenschappen, waarbij in de verffilm grove pigmentgronden zichtbaar zijn. Door meer te weten te komen over de eigenschappen van de pigmenten die u gebruikt, krijgt u een beter inzicht in het medium zelf. U kunt het volgende vindeninformatie over pigmenten die de door u gekozen merken gebruiken op hun websites.

Het aquarelmedium heeft doorschijnende eigenschappen, zodat de tinten en kleuren van eerdere lagen zichtbaar worden. De lagen worden opgebouwd van licht naar donker, waarbij de donkerste schaduwen als laatste op het papier worden aangebracht.

Waarin verschilt aquarel van andere schildertechnieken?

Net als acryl- en gouacheverf is aquarelverf oplosbaar in water. In tegenstelling tot acrylverf is het ook oplosbaar als het droog is. De kleur kan dagenlang opnieuw op het palet en op papier worden aangebracht.

Aquarelverf is gemakkelijk schoon te maken - gewoon je penseel in wat water spoelen. Olie en acryl zijn iets moeilijker schoon te maken, omdat er extra materialen voor nodig zijn, zoals oplosmiddel of penseelzeep.

Zowel aquarel als plakkaatverf gebruiken Arabische gom als bindmiddel, terwijl olieverf drogende olie gebruikt en acrylverf een soort acrylpolymeer.

Het is een sneldrogend medium, in tegenstelling tot olieverf, dat slechts 5 minuten per laag kan drogen (als je in een warme, droge omgeving bent).

Omdat aquarel transparant is, kun je lichtgevende, met licht gevulde effecten bereiken die moeilijker te bereiken zijn met mediums die een hogere dekkingsgraad hebben. Aquarelverf heeft een lage viscositeit, dit betekent dat het niet mogelijk is om oppervlaktestructuur op te bouwen. Viskeuze mediums zoals olie kunnen hun vorm behouden wanneer ze drogen, terwijl aquarel uitloopt en plat opdroogt.

Wat zijn de voordelen van aquarelleren?

Van alle mediums is aquarel misschien wel het gemakkelijkst schoon te maken en te vervoeren. Schilders gebruiken het graag als schetsmedium om en plein air (buiten) het licht van de scène vast te leggen.

Aquarel is gemakkelijk om mee te werken, omdat het snel droogt en onmiddellijk werkt. Het schildermedium heeft een elegante en delicate kwaliteit, die onweerstaanbaar is voor kunstenaars die een dergelijk effect willen bereiken.

Een ander voordeel van aquarel is dat het relatief goedkoop is om te beginnen. Verf is veel goedkoper dan olieverf en acryl en je hoeft geen dure doeken of ezels te kopen. Het enige wat je echt nodig hebt is een paar tubes verf, een zachte kwast, papier en een pot water. Je hebt ook geen grote studioruimte nodig, alleen een bureau of een tafel en wat goede verlichting.

Het enige nadeel van aquarel is dat het moeilijker is om fouten te corrigeren als je knoeit. Dit in tegenstelling tot olieverf en acryl, waar je dekkende verf kunt aanbrengen om fouten te verdoezelen. Aquarel vereist meer planning vooraf. Het is echter niet onmogelijk om gebieden te corrigeren. Pigmenten die niet vlekken zullen van het papier opstijgen als ze worden bevochtigd met iets absorberends zoals een spons.

Verf licht naar donker

Het meest essentiële principe van aquarelleren voor beginners is te beginnen met de lichtste en meest transparante kleuren en geleidelijk de donkere delen van je schilderij op te bouwen. Als je te vroeg begint met het schilderen van donkere kleuren, kan het schilderij zwaar en overweldigend gaan aanvoelen en zijn de donkere kleuren veel moeilijker te verwijderen en te veranderen.

Bouw de donkere gebieden langzaam op, laag voor laag, met behoud van lichtdoorgangen van lagen eronder.

De juiste aquarelbenodigdheden

Om te beginnen met schilderen heb je een aantal essentiële benodigdheden nodig. Gelukkig is aquarelleren een budgetvriendelijk medium, waardoor het perfect is voor beginnende kunstenaars om te proberen.

Je hebt niet al te veel benodigdheden nodig om te beginnen met schilderen. Pak gewoon wat verf, papier, water en penselen. Het soort aquarelbenodigdheden dat je kiest, is echter van invloed op hoe het uiteindelijke schilderij eruit ziet. Voor een meer diepgaand inzicht in welke aquarelbenodigdheden je nodig hebt, lees onze gids .

Lijst van benodigdheden

1. Aquarelverf

Aquarelverf : kies een set van ofwel pannen ofwel tubes verf. Pannen zijn gemakkelijker te vervoeren en de verfstroom is gemakkelijker te controleren, waardoor ze zeer geschikt zijn voor beginners. Een merk als Daniel Smith gebruikt lichtbestendige pigmenten, wat betekent dat ze een hoge mate van duurzaamheid hebben en niet vervagen na verloop van tijd.

2. Borstels

Zachte penselen zijn het beste voor aquarelleren omdat ze soepel genoeg zijn om de vloeibare verf te bewegen, waardoor dunne of dikke lijnen ontstaan, afhankelijk van de hoeveelheid druk die wordt uitgeoefend. Marterige penselen zoals deze van Da Vinci zijn gemaakt van wezelhaar. De marterharen penselen zijn zacht maar hebben een lichte veerkracht, zodat ze hun vorm behouden. Synthetische penselen zoals deze van Princeton De synthetische penselen zijn veel goedkoper en dus beter voor beginners en mensen met een budget. De synthetische penselen zijn veganistisch vriendelijk en zijn iets veerkrachtiger dan marterhaar, dus ze vereisen een lichtere aanraking bij het schilderen.

Zie ook: Gebaar tekenen: definitie, voorbeelden & gids - Fine Art Tutorials

3. Aquarelpapier

Aquarelpapier is er in drie soorten: warm geperst is glad en minder absorberend, koud geperst is getextureerd en meer absorberend en ruw is het meest getextureerd en absorberend. Dikker papier is beter voor aquarelleren, 260gsm of hoger is optimaal. Alternatieve ondergronden zoals Aquabord en Yupo papier zijn de moeite waard om mee te experimenteren. U kunt ook schilderen op doek met waterverf hoewel je de Fredrix aquarel doek die is ontworpen voor gebruik met media op waterbasis.

4. Palet

Als u buizen in plaats van pannen gebruikt, hebt u een palet om verf in te persen. Keramisch of plastic paletten met putjes om kleuren in te bewaren en een ruimte om te mengen werken het best.

5. Aquarel mediums

Er bestaan mediums en additieven die speciaal zijn gemaakt om de verwerkingseigenschappen van aquarel te veranderen wanneer ze in het verfmengsel worden opgenomen. A fixeermedium maakt uw verf na droging waterbestendig, zodat u kleuren over elkaar kunt aanbrengen zonder dat ze in de vorige lagen uitlopen. Hefmiddelen maken het mogelijk om vlekkenpigmenten schoon van het papier te halen.

6. Waterkruiken

Krijg er twee waterkruiken en een papieren handdoek om penselen schoon te maken voor het wisselen van kleuren en aan het eind van de schildersessie. Het eerste potje water kan worden gebruikt om pigment te verwijderen, veeg dan over het papieren handdoekje om het overtollige te verwijderen, spoel dan in het schone water om ervoor te zorgen dat er geen verfresten achterblijven, veeg dan nog een laatste keer over het handdoekje om te drogen. Zo worden penselen brandschoon.

7. Borstelzeep

Borstelzeep : Dit is volledig optioneel, maar penseelzeep reinigt en verzorgt penselen aan het einde van een sessie, zodat ze hun vorm behouden en langer meegaan. De masters brush cleaner and preserver conditioneert en conserveert penselen zodat ze de tand des tijds doorstaan.

8. Fixeermiddel

Fixeermiddel Dit is een andere optionele voorziening. Bespuit het voltooide schilderij met fixatief om het waterbestendig te maken en te beschermen voor het inlijsten.

Aquareltechnieken

Bij het aquarelleren staan vele technieken centraal die een verscheidenheid aan effecten kunnen opleveren. Om kennis te maken met verschillende aquareltechnieken in de diepte, raadpleeg onze gids. Hier zijn enkele van de meest essentiële technieken om te leren.

Platte was

Een flat wash is een egale kleurspoeling. Gebruik deze als achtergrondkleur, voor een luchtspoeling of een vaste vormlaag.

Gebruik een zachte borstel, ofwel sabel of een synthetische Ronde penselen werken goed voor kleinere wassingen. Platte of mopvormige penselen werken het best voor grotere oppervlakken. Gebruik het grootste penseel dat u kunt hanteren voor de ruimte die u wilt schilderen, zo zijn er minder zichtbare penseelstrepen.

Probeer bij het schilderen de verflaag zo gelijkmatig mogelijk te maken. Begin met een goed geladen penseel en veeg het oppervlak van de ene kant naar de andere. Neem de opgehoopte kleur van het papier op en breng het onderlangs naar de andere kant. Herhaal deze handeling totdat u het hele oppervlak hebt gevuld. Als de kleur zich onderin de wash of rond de randen van het afplakband verzamelt, pak dan een schone, vochtige penseel.en absorberen wat van de extra kleur om een meer gelijkmatige afwerking te krijgen.

Als je kleurspoeling er niet zo egaal uitziet als je zou willen, ga er dan nog eens overheen om het glad te strijken.

Zie ook: Beste tekenpapieroppervlakken: een overzicht - Fine Art Tutorials

Tiltechniek

Deze techniek wordt uitgevoerd terwijl de verf nog nat is, en je hebt iets absorberends nodig zoals een spons of een katoenen bal om de verf op te tillen.

Deze techniek werkt het best met warm geperst papier Vlekkende pigmenten worden opgenomen in de papiervezels, terwijl niet-vlekkende pigmenten bovenop het papier liggen. Kijk op de tube verf, de website van de fabrikant of op de kleurenkaart van het merk om te zien of het pigment vlekt of niet. Als de verf is gemarkeerd met de letters "St", dan zal het papier vlekken.

Als u vlekkenpigmenten van papier wilt verwijderen, of als u er gewoon zeker van wilt zijn dat uw verf volledig wordt verwijderd, zijn er een paar mogelijkheden om te overwegen voordat u de verf aanbrengt.

Yupo Dit papier is niet-absorberend en gemaakt van een soort plastic. Zorg ervoor dat u een fixatief gebruikt op uw voltooide kunstwerk als u besluit dit papier uit te proberen.

Een andere optie is het gebruik van een hefmedium Breng het aan op het papier op de plekken die u voor het schilderen wilt verwijderen, wacht tot het droog is en breng dan verf aan. Pak een schone kwast terwijl de verf nog nat is en haal de kleur weg.

Dit zijn slechts twee voorbeelden van technieken die je met aquarel kunt gebruiken, om nog negen andere technieken te leren kennen, lees onze gids .

Penseeltechnieken: controle, patronen en markering

De manier waarop je je penseel vasthoudt en over de pagina beweegt, beïnvloedt het soort tekens dat je maakt. Oefen meer druk uit om een dikkere lijn te krijgen, of creëer uiterst fijne details met een lichte aanraking.

Houd het penseel bij de huls (metalen klem) om gecontroleerde, gedetailleerde strepen te krijgen, maar houd het penseel bij het uiteinde van het handvat om losse, vloeiende streken te maken.

Als je eenmaal de penseelbeheersing onder de knie hebt, zul je je zekerder voelen in het maken van markeringen en beginnen creatief te worden met de soorten penseelstreken die je gebruikt.

Heb je een plat of filbertvormig penseel, gebruik dan de rand om scherpe, dunne lijnen te maken. Varieer met de druk van een zacht, plat penseel om abstracte bladvormen en bloemblaadjes te maken.

Gebruik een rond penseel om grassprieten te maken, begin met een relatief droog penseel door het met kleur te vullen en veeg het overtollige af op een papieren handdoek. Oefen vervolgens lichte druk uit om de grasspriet te maken, waarbij u de druk op de punt aan het einde vermindert en de bladzijde optilt. Zo ontstaat een dunne, scherpe grasspriet.

Er zijn tal van andere penseeltechnieken die je kunt gebruiken - wees creatief! Spetter verf op de pagina door met je penseel te vegen, je kunt zelfs natte verf blazen met een rietje.

Kleur mengen

Om snel en nauwkeurig kleur te kunnen mengen, moet u begrijpen hoe pigmenten zich combineren om nieuwe tinten te creëren. Deze kennis komt met de praktijk, maar u kunt ook leren pigmenten te identificeren en te bepalen waar ze zich bevinden ten opzichte van elkaar op de kleurencirkel en hoe dit van invloed is op hoe ze worden gemengd.

De primaire kleuren zijn natuurlijk rood, blauw en geel. Maar een pigment zal nooit rood, blauw of geel in zijn zuiverste vorm zijn. In plaats daarvan zal elke kleur steeds een beetje naar een andere kleur op het wiel neigen.

Om je de mogelijkheid te geven het grootste scala aan tinten te mengen, moet je twee soorten primaire kleuren in je palet opnemen. Een basis aquarelpalet kan een warme en een koele versie van elke primaire kleur hebben.

Een kleurenpalet kiezen

Hier zijn enkele kleuraanbevelingen, als u buizen of pannen uitzoekt:

Blauw : Ultramarijn (koel), Phtaloblauw (warm)

Rood : Cadmiumrood (warm), Magenta of Karmijn (koel)

Geel : Citroengeel (koel), Cadmiumgeel diep (warm)

Kijk voor de kleuren hier .

Elk van deze kleuren ligt dicht bij primair, maar bijvoorbeeld ultramarijn neigt lichtjes naar rood, cadmiumrood neigt lichtjes naar geel en citroengeel neigt heel lichtjes naar blauw. Door deze kleuren in een palet te gebruiken, zullen weinig tonen wegvallen bij het mengen.

Ik zou aanraden om aardkleuren zoals omber gebrand of sienna gebrand te gebruiken bovenop de primaire kleuren voor schaduwen en natuurtaferelen.

Als u een set kleuren kiest, zijn er natuurlijk ook schitterende opties beschikbaar. De set van 12 pannen van Schmincke bevat de primaire kleuren en enkele extra aardkleuren die schitterend zijn voor allerlei onderwerpen. De Daniel Smith Essentials Set van 6 biedt ook een grote reeks primaire kleuren om te mengen.

U hoeft dit kleurenpalet natuurlijk niet strikt te volgen, maar het is nuttig om te weten hoe de verschillende pigmenten op elkaar inwerken en welke kleuren ze hebben, omdat u dan zuiverder mengsels kunt maken.

Hoe kleur te mengen

Met deze kennis van waar pigmenten ongeveer zitten op de kleurencirkel en in relatie tot elkaar, krijg je een idee hoe je ze moet mengen. Je weet dat cadmiumgeel warme ondertonen heeft en een beetje naar rood neigt, en dat cadmiumrood naar geel neigt, dus als je die mengt krijg je een levendig oranje.

Als u echter een koel rood zoals Magenta zou mengen met een koel geel, zoals Citroengeel, zal het oranje dat u creëert iets doffer zijn, omdat beide pigmenten iets naar blauw neigen. Het complementaire pigment neutraliseert de kleur. In de kleurencirkel kunt u zien dat blauw en oranje tegenover elkaar staan op de kleurencirkel.

Het mengen van 'doffere' kleuren is geen slechte zaak. Sterker nog, als je graag met realistische kleuren schildert, zijn de minder verzadigde mengsels het meest geschikt. Neutralere kleuren zien er veel eleganter uit dan sterk verzadigde kleuren.

Het papier voorbereiden voor het schilderen

Aquarelpapier moet vóór gebruik worden opgespannen om kromtrekken en knikken te voorkomen. Als u verwacht dat u zware wassingen zult gebruiken, moet u het papier eerst oprekken, zelfs als uw papier dik is.

Kunstenaars die technieken gebruiken als droog penseel of lichte wassingen hoeven het papier misschien niet op te spannen, maar het wordt toch aangeraden. Als u echter gebruik maakt van Yupo of Aquabord is stretchen niet nodig.

Stretchen is een vrij eenvoudig proces en misschien hebt u al een aantal benodigdheden om het te doen. Raadpleeg deze gids voor leren hoe je papier opspant .

Aquarel schilderen voor beginners: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.