Een schilderij inlijsten: Kunst inlijsten, ophangen en tentoonstellen

Carla Andrews 21-06-2023
Carla Andrews

Leren hoe je een schilderij moet inlijsten is relatief eenvoudig als je weet welk type lijst je moet hebben voor je kunstwerk, als je het juiste gereedschap en de juiste stappen bij de hand hebt. De stappen voor het inlijsten, ophangen en tentoonstellen van een kunstwerk kunnen variëren, afhankelijk van of je een doek of papier inlijst.

In deze gids geven we u alle informatie die u moet weten over het inlijsten van schilderijen. We beginnen met te bespreken hoe u een lijst kiest die bij uw kunstwerk past. Daarna lopen we met u door de verschillende manieren om een schilderij in te lijsten. Tot slot geven we u enkele tips over hoe u uw schilderij kunt ophangen en tentoonstellen. Laten we beginnen!

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Hoe kiest u een lijst voor uw kunstwerk?

Het is belangrijk om een lijst te kiezen die het kunstwerk aanvult en de aandacht erop vestigt, zonder het kunstwerk te overheersen.

Bij het kiezen van een lijst moet u de hoogte, breedte en diepte van uw kunstwerk opmeten. Dit zal u helpen bij het bepalen van de maat van de lijst die u nodig hebt.

Zie ook: Ruimte in de kunst: kunstelementen

Sommige lijsten worden geleverd met een passe-partout of rand. Als uw kunstwerk kleiner is, kunt u overwegen een passe-partout te gebruiken om het schilderij groter te doen lijken. Het passe-partout kan uw kunstwerk ook helpen beschermen tegen stof en vuil.

Als u een niet-gelakt werk inlijst, zoals een houtskooltekening of aquarel, raden wij u aan glas met UV-filter te gebruiken om te voorkomen dat de kleuren na verloop van tijd vervagen. Galerij frames worden gewoonlijk geleverd met beglazing en achterwand en soms ook met passe-partout.

Bij de aankoop van een voorgemaakte lijst kunt u kiezen uit verschillende materialen en afwerkingen, waaronder hout, metaal en kunststof. Beglazingen zijn er ook in acryl of glas.

Zie ook: Patroon in de kunst: soorten en voorbeelden

Bedenk hoe een bepaald materiaal of uiterlijk van de lijst de esthetiek van het kunstwerk kan beïnvloeden. Een houten lijst past bijvoorbeeld goed bij een landschappelijk olieverfschilderij. Een dunne lijst in een neutrale kleur laat een gedurfd abstract schilderij zingen, in plaats van te overweldigend over te komen.

Soorten frames

Er zijn drie hoofdtypen frames: canvas frames met open achterkant, galerie- en drijverframes.

Canvas frames Deze lijsten, ook wel open back frames genoemd, worden verkocht als frame, meestal zonder beglazing en achterkant. Deze zijn perfect geschikt voor het inlijsten van doeken en panelen. Met behulp van canvas offset clips kunnen gespannen doeken echter gemakkelijk worden geïntegreerd in elke standaard fotolijst. Dit geldt niet voor lijsten met een smalle sponningdiepte. Beglazingen, montages, matten en achterkant zijn niet nodig bij de aankoop van een doek ofpanel frame.

Galerij frames Ze zijn ontworpen om een kunstwerk in de kijker te zetten en hebben meestal een dun metalen profiel met een passe-partout en glas. Ze zijn er in verschillende vormen en maten. Prenten en papieren kunstwerken worden gewoonlijk ingelijst in galerielijsten, maar sommige zijn ook geschikt voor doeken.

Drijvende frames Ze zijn gemaakt van een dun stuk hout of metaal en geven de indruk dat het doek tussen het frame zweeft. Het doek wordt ondersteund door de spielatten aan de achterkant.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Emily

Hier is een voorbeeld van een canvaspaneel in een zwevend frame, met een van mijn zeegezichtschilderijen. Bekijk onze gids over hoe je kies een frame om alle mogelijke opties te zien en te beslissen welke bij u past.

Welke benodigdheden heb je nodig om een schilderij in te lijsten?

Nu u weet hoe u een lijst moet kiezen, is het tijd om te leren welke benodigdheden u nodig hebt om het schilderij daadwerkelijk in te lijsten. Dit hangt af van het schilderijoppervlak en het medium.

Voor het inlijsten van een doek heb je alleen een houten of metalen frame nodig, wat draad om op te hangen en wat spijkers of schroeven.

Voor papieren schilderijen hebt u naast de lijst een passe-partout en een achterwand nodig. Het passe-partout moet iets groter zijn dan het kunstwerk zelf. U kunt ook een zuurvrij schuimrubber of katoenkern als passe-partout gebruiken als u uw kunstwerk extra wilt beschermen. Merk op dat de meeste galerijframes verkocht door leveranciers als Blick, worden geleverd met deze extra's, zodat u het schilderij gewoon kunt inlijsten door het papier achter het glas te plaatsen.

Prefab frame

Een optie is om een voorgemaakte lijst te kiezen, als uw kunstwerk voldoet aan de standaard afmetingen van canvas of papier.

Voor prenten en schilderijen op papier zijn galerielijsten het meest geschikt. Een geweldige optie die zowel van hoge kwaliteit als budgetvriendelijk is, is de Blick Gallery lijst Dit frame is verkrijgbaar in hout en metaal en is ook geschikt voor oppervlakken met dikkere profielen, bijvoorbeeld panelen en doeken.

Krijg een klassiek houten frame voor uw doek, een metalen frame of een hedendaags uitziende drijverframe Controleer de prijzen op Blick hebben ze honderden opties als het gaat om stijlen, materialen en framematen.

Matboard

De belangrijkste functie van het passepartout is een rand te vormen voor uw kunstwerk en een ruimte te creëren tussen het schilderij en de lijst. Dit helpt het schilderij te beschermen en het ziet er ook beter uit.

Er zijn twee soorten passepartoutkarton: conserverend en regulier. Conserveringsmatten is meestal gemaakt van 100% katoen en is zuurvrij. Het vergeelt en degradeert niet na verloop van tijd, waardoor het de beste optie is voor het inlijsten van schilderijen die lange tijd zullen worden tentoongesteld. Gewoon passepartoutkarton is gemaakt van houtpulp en is niet zuurvrij. Dit type karton zal uiteindelijk vergelen en broos worden, dus het wordt niet aanbevolen voor langdurige tentoonstellingen.

U kunt passepartoutkarton kopen om zelf te snijden, of u kunt voorgesneden passepartoutkarton kopen. Passepartoutkarton wordt uitsluitend gebruikt voor het inlijsten van papier, zoals prenten. Voor werken op doek is passepartoutkarton niet nodig.

Montageplaat

Montageplaat wordt gebruikt als drager voor de kunstwerken op papier om extra stabiliteit aan het oppervlak te geven. De drager dient als een extra beschermingslaag voor uw schilderij. Sommige dragerborden zijn zelfklevend. Zorg ervoor dat u een bord zoekt dat zuurvrij is en gemaakt van katoen als u op zoek bent naar museumkwaliteit.

Beglazingsmaterialen

Bij beglazingsmaterialen zijn er twee hoofdsoorten: glas en acryl. Glas is het meest voorkomende materiaal voor beglazing en is verkrijgbaar in verschillende diktes. Het is belangrijk om een glas te nemen dat een UV-filter heeft om uw kunstwerk te beschermen tegen verbleken.

Acryl is een nieuwer type beglazing dat steeds populairder wordt omdat het splintervrij is en lichter dan glas. Acryl heeft echter niet zoveel mogelijkheden wat betreft diktes en UV-filters.

Galerij frames worden geleverd met verschillende soorten beglazing, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken dat u die apart moet kopen, tenzij u uw eigen kozijn op maat maakt.

Inlijstgereedschap en toebehoren

 • Puntrijders : gebruik deze om prenten en papieren schilderijen in een galerielijst vast te zetten.
 • D ringen : dit zijn metalen ringen die kunstenaars aan de achterkant van de lijst bevestigen om kunstwerken aan de muur te hangen.
 • Draad om op te hangen: dit is een dunne draad die door de D-ring wordt gelust en helpt om het frame waterpas te houden. Dit ophangset voor foto's wordt geleverd met draad en schroeven.
 • Canvas offset clips : dit zijn kleine metalen clips die helpen om het doek op zijn plaats te houden in het frame.
 • Matsnijders : hiermee kunt u de grootte en vorm van uw mattenbord aanpassen, dit is niet nodig als u voorgesneden matten koopt.
 • Dubbelzijdige tape : gebruik dit om een achterkant op een canvas frame te bevestigen.
 • Steunpapier voor het frame : dit zuurvrij papier dat de achterkant van een doek beschermt tegen stof, is een optionele extra.
 • Je kunt een kit krijgen, zoals deze frame backing kit dat wordt geleverd met steunpapier en inlijstmateriaal.

Een schilderij op doek inlijsten: stap voor stap

 • Plaats het frame met de voorkant naar beneden op een schoon oppervlak en het doek met de voorkant naar beneden in de opening.
 • De achterkant van het doek moet uit het frame steken. Gebruik offset clips om het doek op zijn plaats te houden.
 • Plaats de offset clips ongeveer om de 6 centimeter rond de achterkant van het kunstwerk om ervoor te zorgen dat het volledig ondersteund wordt. Als het doek groter is, kunt u om de acht centimeter een clip plaatsen.
 • Boor een schroef in het gat van elke canvas offset clip.
 • De volgende optionele stap is het aanbrengen van een achterkant op het doek om het te beschermen tegen stof. Gebruik dubbelzijdige tape, plak de buitenrand van elke kant van de achterkant van het frame.
 • Bevestig het steunpapier aan de achterkant van het frame over het plakband. Ga met uw hand langs het plakband om te controleren of het goed vastzit. Knip vervolgens het overtollige papier weg, zodat het papier niet zichtbaar is aan de voorkant van het frame.
 • Maak een klein gaatje in de achterkant van het papier, om rekening te houden met veranderingen in temperatuur en vochtigheid.

Een doek inlijsten in een zwevend frame: stap voor stap

 • Plaats het doek in de opening van het zwevende frame, met de achterkant van het doek in de sponning aan de achterkant van de spielatten.
 • Plaats het frame en het doek met de voorkant naar beneden op een schoon oppervlak. Gebruik vervolgens een boormachine om het doek met schroeven door de gaten in de spanbalk vast te zetten.

Een schilderij op papier inlijsten: stap voor stap

Hier ziet u hoe u uw eigen galerijframe in elkaar zet. Alles wat u nodig hebt is een houten frame, enkele metalen beugels, passe-partout, montageplaat en beglazingsmateriaal. Als u echter een galerijframe zullen al deze materialen worden verstrekt.

 • Snij het passepartout op maat van uw schilderij met een passepartoutmes, of gebruik een voorgesneden passepartout.
 • Bevestig het schilderij op het ophangbord met lijm of tape.
 • Plaats het beglazingsmateriaal in het kozijn.
 • Plaats het schilderij op het passe-partout in de houten lijst.
 • Voeg de steun toe en zet hem vast met een puntdrijver.
 • Bevestig de D-ringen en draad aan de achterkant van het frame en bevestig het met schroeven of spijkers aan de muur.

Uw kunstwerk ophangen

Er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden als u uw kunst ophangt:

 • Het midden van het kunstwerk moet op ooghoogte of iets lager zijn.
 • Het midden van de lijst moet gelijk zijn met het midden van de fotodraad of -haak.
 • Zorg voor voldoende ruimte tussen elk kunstwerk en de muren om een illusie van diepte te creëren.
 • Gebruik een waterpas wanneer u meet en markeert waar uw lijst moet worden opgehangen.

Hang het schilderij aan de muur, met commandostrips of met D-ringen. Boor eerst de D-ringen op de achterkant van de lijst. Meet vervolgens de draad af en lus de draad door de D-ringen. Hang tenslotte met een haak aan de muur.

Moet je een doek inlijsten?

U hoeft uw doek niet in te lijsten als u een in een galerie gewikkeld doek hebt gekocht. A in galerij gewikkeld doek is een doek dat is opgespannen en aan de achterkant op een houten frame is gelijmd of gespijkerd. De zijkanten lijken dus gewoon doek, maar sommige kunstenaars kiezen ervoor de zijkanten te beschilderen. Dit type frame is klaar om aan de muur te hangen.

Tips voor het tentoonstellen van ingelijste kunstwerken

Bij het tentoonstellen van ingelijste kunstwerken in uw huis wilt u een samenhangende en stijlvolle look creëren. Hier zijn een paar tips om u te helpen:

Groepeer kunstwerken op grootte, kleur of onderwerp en hang kunstwerken op verschillende niveaus voor de belangstelling. Een andere optie is om een interessante galeriemuur te creëren met een mix van ingelijste kunst, spiegels, foto's en beeldhouwwerk. Denk eens buiten de traditionele rechthoekige lijst en probeer eens een vierkante of ovale lijst te gebruiken voor een eclectische look. Gebruik brede passe-partouts voor kleine kunstwerken en zwevende lijsten om eenU kunt ook aquarellen of tekeningen op panelen monteren en vervolgens inlijsten in een hanglijst of canvaslijst om het kunstwerk een nieuwe dimensie te geven en het meer tot zijn recht te laten komen aan de muur.

Tips om het kunstwerk te beschermen en te conserveren

Kunstwerken moeten worden opgehangen aan een muur uit de buurt van warmte, zoals radiatoren of open haarden. Zorg ervoor dat het kunstwerk niet in direct zonlicht staat. Natuurlijk kunt u uw schilderij ophangen in een kamer met veel natuurlijk licht, maar als er een muur is die veel direct zonlicht krijgt, kan dit ervoor zorgen dat bepaalde pigmenten na verloop van tijd vervagen. Beperk het risico van vervaging door ervoor te zorgen dat het kunstwerk is geschilderdmet lichtechte pigmenten, door bescherming met UV-bestendige vernis of inlijsten achter UV-filterglas.

Hoe maak je een kunstwerk schoon?

Stof het kunstwerk af met een schone zachte borstel om stof en vuil te verwijderen. Vermijd wrijven over het oppervlak met een doek omdat dit het oppervlak kan beschadigen. Wat u ook moet vermijden is het gebruik van huishoudelijke schoonmaakmiddelen op het oppervlak van een schilderij.

Met het oog op restauratie is de vernislaag op acryl- en olieverfschilderijen meestal verwijderbaar. Afhankelijk van de gebruikte vernis kan deze worden verwijderd met een oplosmiddel zoals terpentijn. Dit is niet iets wat u vaak moet doen, meestal worden vernislagen die in de loop der jaren stof en vuil hebben verzameld niet vaak gerestaureerd.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.