Hoe maak je een 'losse', 'schilderachtige' stijl in een kunstwerk?

Carla Andrews 13-06-2023
Carla Andrews

De term schilderkunstig is van toepassing op zowel de aanpak als de techniek die de kunstenaar gebruikt bij het schilderen. De verf wordt op een losse, spontane manier aangebracht.

Bij een schilderkunstige benadering ligt de nadruk minder op realisme en meer op het creëren van aantrekkelijke kleurencombinaties en compositie.

De kijker kan in het voltooide schilderij zichtbare penseelstreken zien met kleuren die in elkaar overlopen. In een 'schilderachtig' schilderij zijn details misschien niet te onderscheiden, maar worden toongradaties en textuur elegant gebruikt om de illusie van detail te wekken. De term 'los' wordt door elkaar gebruikt met 'schilderachtig' om de stijl van het schilderij te beschrijven.

Veel beroemde kunstenaars hebben deze aanpak gebruikt, waaronder Lucian Freud, Singer Sargent, Francis Bacon, Matisse, Cezanne, Van Gogh en Monet. Abstracte kunstenaars, expressionisten en impressionisten zouden allemaal beschreven kunnen worden als een schilderachtige stijl.

Deze techniek en aanpak is perfect voor beginners. Om opvallende schilderkunstige effecten te creëren, is het handig om enkele basistechnieken en kleurtheorie onder de knie te hebben.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Benodigdheden voor een schilderachtig effect

Een schilderachtige stijl kan worden bereikt met elk soort schildermedium. Je kunt zelfs een losse stijl creëren met oliepastels.

Er zijn een paar hulpmiddelen die je kunt krijgen die het proces soepeler laten verlopen.

  1. Verf: olie , acryl , aquarel , oliepastel
    1. Overweeg het gebruik van een beperkt palet
  2. Ezel
  3. Oppervlakte: canvas , papier , houten paneel
  4. Grote borstels , stijve borstels , platte borstels , paletmessen
  5. verdikkingsmiddelen: voor olie , voor acryl (facultatief)

Technieken waarmee u een 'losse' schilderstijl kunt creëren

Impasto techniek

Cuno Amiet: Winter auf der Oschwand

Bij de impasto-techniek wordt de verf dik aangebracht, zodat de penseelstreken en de textuur op het doek zichtbaar blijven. Breng de verf aan met een harde borstel of een paletmes Met deze techniek kunnen prachtige dynamische effecten worden bereikt.

Deze techniek is van toepassing op olie- en acrylverf. Om een impasto-effect te creëren kan de verf worden verdikt met een medium ( koude was of Liquine impasto voor olie, verdikkingsgel voor acryl).

Van Gogh schilderde vaak in korte, impasto, losse penseelstreken, variërend in kleur. Als je zijn werk van dichtbij bekijkt, kun je het getextureerde effect waarderen.

Van Gogh: Korenvelden met cipressen

Lees meer over deze techniek in onze impasto gids .

Alla prima (nat-in-nat) techniek

John Singer Sargent: Simplon Pass

Om alla prima (nat-in-nat) te schilderen, bouwt u lagen natte verf op uw oppervlak op. Het doel van alla prima schilderen is het werkstuk, of het deel van uw schilderij, af te werken voordat de eerste verflaag droogt.

Deze techniek past perfect bij olie- en aquarelleren. Als je deze techniek met acryl wilt gebruiken, moet je een langzaam drogend medium .

Olieverf heeft ongeveer 2-3 dagen nodig om te drogen, dus zolang u vrij snel schildert, is het haalbaar om het schilderij af te maken voordat het begint te drogen. Als u echter langzamer wilt schilderen, neem dan een langzaam drogend medium om het droogproces van de olie te vertragen.

Nat-in-nat schilderen is een snelle en spontane manier van werken. Met deze manier van werken kunnen schitterende schilderkunstige effecten worden bereikt. Kleuren versmelten en wervelen in elkaar.

Singer Sargent gaf de voorkeur aan deze techniek, zoals u kunt zien in zijn schilderij 'Simplon Pass' hierboven.

Om deze techniek te gebruiken, raad ik aan om wat stijve borstels voor acryl en olie.

John Singer Sargent: Hoek van een tuin

Een ander punt om in gedachten te houden is de manier waarop kleuren in het schilderij worden gelaagd. Begin met sneldrogende, transparante kleuren zoals aardpigmenten zoals omber gebrand, die je zou kunnen gebruiken in donkere delen van het schilderij. Titaanwit droogt langzaam, dus het is zinvol om dit later in het schilderproces aan te brengen, gebruik het in mengsels om hoogtepunten te creëren.

Tips om losser te schilderen

Verdik je verf

Benodigdheden: Verdikkingsmiddel voor olie , verdikkingsmiddel voor acryl .

Een kenmerkend element van veel schilderijen geschilderd in een losse stijl, is dat de textuur van de penseelstreken vaak zichtbaar is op het doek. Dit is natuurlijk alleen mogelijk met viskeuze mediums zoals olie of acryl. Om dikke texturen te creëren, schilder je impasto. Meng een medium zoals Liquin Impasto of koude was in olieverf. Kies een verdikkingsgel als je met acryl werkt. Mediums kunnen de verf meer body geven en de droogtijd versnellen.

Door een medium te gebruiken, kunt u het verfmengsel uitbreiden, waardoor een veel groter volume aan kleur ontstaat. Dit kan dikkere toepassingen mogelijk maken, omdat u zich geen zorgen hoeft te maken over het gebruik van zoveel van de verf zelf (die duur kan zijn om te kopen).

Gebruik textuur om interessegebieden te creëren, de nadruk te leggen op objecten en onderwerpen en het perspectief te bepalen (laat objecten dichterbij lijken door te schilderen met een dikkere textuur). Al deze elementen zullen samenkomen om een extra dimensie toe te voegen aan je kunstwerk en het te laten opvallen voor de kijker.

Ga bij een ezel staan

Benodigdheden: ezel , handpalet

Ook deze tip geldt niet zozeer voor aquarellisten, maar meer voor degenen die werken met acryl, olie of pastel.

Staand aan een ezel geeft u de vrijheid om te bewegen en moedigt u aan om veel meer gebaren te maken met uw verfapplicaties. Het is iets dat helpt om uw schildertechniek losser te maken. Door te staan wordt u aangemoedigd om vaker afstand te nemen en naar uw schilderij te kijken om het hele plaatje te zien. U zult veel minder geneigd zijn om naar binnen te leunen en u te concentreren op kleine details terwijl u deDe focus op de compositie van het werk, wat schilders meer doen als ze zitten. Focussen op de compositie in plaats van op de details is echt het doel van de 'losse' schilderstijl.

De soort ezel Als u graag groot schildert, is een ezel met H-frame de meest duurzame optie die geschikt is voor de grootste canvasformaten.

Met een handpalet kun je met je kleuren bewegen, waardoor het gemakkelijker wordt om aan de schildersezel te gaan staan.

Koop borstels met lange stelen

Benodigdheden: borstels met lange steel

Voor olie- en acrylschilderen liggen langharige penselen goed in de hand als u rechtop staat om te schilderen, waardoor u meer controle heeft.

U kunt kiezen waar u ze in uw hand houdt. Houd het penseel dichter bij de haren voor precisie, of dichter bij het uiteinde van het handvat om grote vegen te maken.

Verf met grote penselen

Benodigdheden: Grote, platte borstels , paletmessen

Een regel die mensen op de kunstacademie vaak wordt geleerd is om te schilderen met een penseel dat zo groot is als ze aankunnen voor het onderwerp dat ze schilderen. Vierkante penselen zijn geweldig voor het schilderen van grote oppervlakken, ze vereenvoudigen ook het schilderij en voorkomen dat je je druk maakt over details.

Met een paar streken van het penseel kun je een voorstelling van je onderwerp maken. Gebruik in plaats daarvan een paletmes voor een hakkeriger uiterlijk, of gebruik het om verf te verwijderen.

Plan uw kleurenpalet

Wees zo expressief als je wilt met je kleurmenging. Het doel is niet altijd de kleuren te kopiëren die je in het echt ziet. Er kan altijd een element van artistieke interpretatie zijn als het gaat om het mengen van je kleuren. Als je een gevoel wilt oproepen in je schilderij, kun je kiezen voor een kleurenschema alvorens te beginnen.

In dit olieverfschilderij van Monet zijn alleen groenen en blauwen gebruikt, met een klein beetje geel. Dit beperkte, koele palet creëert een gevoel van harmonie, rust en kalmte.

Claude Monet: Waterlelies

Lees verder beperkte kleurenpaletten als je niet zeker weet welke kleuren je moet kiezen om te gaan mengen.

Een andere tip is om al je kleuren te mengen voordat je begint in plaats van gaandeweg, want stoppen om kleuren te mengen kan de flow van het schilderen verstoren.

Plan samenstelling eerst

Een tip die bij uw schilderpraktijk zou kunnen passen, is om te plannen hoe alle elementen op uw doek bij elkaar passen voordat u de verf aanbrengt. Door bepaalde elementen voor te bereiden, zoals het mengen van kleuren en het vaststellen van de compositie voordat u gaat schilderen, hoeft u niet over de compositie na te denken terwijl u bezig bent. Zo kunt u zich gewoon concentreren op het proces van het aanbrengen van kleur en op uw penseelvoering.

Als ik een compositie plan, heb ik verschillende referentiefoto's die ik gebruik als inspiratie, dan maak ik miniatuurschetsen in mijn schetsboek tot ik een compositie vind die volgens mij zal werken. Dan schets ik mijn compositie op doek. Soms besteed ik tijd aan het creëren van een nauwkeurige tekening andere keren schets ik heel ruw - vooral als ik niet kan wachten om te beginnen.

Met een goede basis, door kleuren te mengen die met elkaar harmoniëren en door een esthetisch aangename compositie te creëren, heb je meer tijd en ruimte om in de flow van het schilderen te komen, prachtige interessante penseelstreken te maken en je penseelvoering en techniek te perfectioneren.

Wees besluitvaardig bij het aanbrengen van verf

Om dat schilderachtige effect te bereiken, moet je resoluut, doelbewust en vol vertrouwen verf aanbrengen. Het gaat erom te weten welke kleur je op het juiste deel van je doek moet aanbrengen.

Zie ook: Kleurpotloden mengen: handleiding voor kunstenaars

Het doel is de referentie nauwkeurig te analyseren voordat er daadwerkelijk een kleur op het oppervlak wordt aangebracht, en vervolgens de verf op de juiste plaats aan te brengen om het gewenste effect te creëren. Het vergt echter oefening om dit te bereiken. De beste manier om te oefenen is door tijd doorbrengen kijken naar een referentie, het licht en de kleuren en details die je wilt opnemen in je opnemen voordat je beslist hoe je dit op het doek vertaalt.

Zie ook: De maniëristische kunstperiode: geschiedenis en beroemde kunstenaars

Veel kunstenaars, zoals John Singer Sargent met een losse schilderstijl, zouden op deze manier geschilderd hebben.

Wees selectief over welke details u wilt opnemen

Hoewel een losse schilderstijl wordt gekenmerkt door een gebrek aan detail, betekent dat niet dat je alle details uit je schilderij moet weglaten. Bestudeer je referentie en bedenk of er details zijn die de scène uniek maken, of die je schilderij interessanter kunnen maken.

Spontane penseelvoering

De sleutel tot spontaniteit is het loslaten van de angst om fouten te maken en je visie op perfecte resultaten. Heb plezier in het proces van verf aanbrengen op het doek, experimenteer met verschillende effecten en neem risico's. Als je toch een fout maakt, kun je altijd dikke verf wegschrapen met een paletmes.

Maak overgangstinten

Een techniek die u waarschijnlijk niet veel zult gebruiken als u een schilderachtig effect probeert te creëren, is overvloeien. Om realistische toonovergangen en het uiterlijk van gradiënten te creëren, kunt u overgangskleuren tussen kleuren mengen en deze in impasto-achtige streken aanbrengen. Hoe meer overgangskleuren u mengt, hoe realistischer uw kleuren op uw schilderij zullen overkomen. Overgangskleuren tussen kleuren ookwerken om harmonie te creëren in een schilderij.

Afbeelding: Cuno Amiet: Blumengarten

Losse schilderstijl: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.