Tekenreferenties: afbeeldingen, hulpmiddelen, websites en ideeën

Carla Andrews 13-06-2023
Carla Andrews

Toegang tot hoogwaardige tekenreferenties kan helpen uw werk te onderbouwen en uw creativiteit te inspireren.

Er zijn veel verschillende soorten referentiehulpmiddelen online beschikbaar, van fotodatabases en sites voor stockfotografie tot interactieve 3D-modellen. In deze gids vindt u de aanbevelingen voor de beste referentiehulpmiddelen voor tekeningen, websites, databases en ideeën voor het maken van uw eigen unieke referentiebeelden.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Mannequins en referenties voor figuurtekenen

Mannequins behoren tot de populairste keuzes voor kunstenaars, omdat je daarmee de anatomie en de menselijke verhoudingen tot in detail kunt bestuderen.

US Art Supply oefenpop kopen

Er zijn voor dit doel veel verschillende soorten etalagepoppen beschikbaar, waaronder poseerbare modellen die u in verschillende posities kunt buigen en anatomische figuren met spiergroepen en huidlagen die tot op de botten zijn gedetailleerd.

Bekijk onze recensie van de beste kunstenaarspoppen voor meer informatie over deze hulpmiddelen en waar ze online te vinden zijn.

Om de anatomie beter te begrijpen en de menselijke figuur nauwkeurig weer te geven in de kunst, kunt u onze gids van de beste anatomie boeken Een basiskennis van de wetenschap van de anatomie, in combinatie met een etalagepop als referentie, tilt je tekeningen naar een hoger niveau.

3D software tekening referenties

Magische Poser is een van de beste apps om te gebruiken voor het maken van uw eigen aangepaste figuurtekening Het heeft ook een gratis webversie, waarmee je de tool kunt gebruiken om een onbeperkt aantal realistische poses te creëren met de drag and drop functie. Met de mobiele app kun je deze tool gebruiken om de belichting, het type model, het perspectief, de hoek te veranderen en de handen en het hoofd te verplaatsen.

Websites met stockbeelden

Hier zijn enkele van de beste sites voor stockbeelden:

Adobe Stock Adobe Stock is een geweldige bron voor hoogwaardige stockfoto's. Het heeft een enorme bibliotheek met gelicentieerde foto's die gemakkelijk te doorzoeken en te filteren zijn op trefwoord, kleur, licentietype en meer.

Pexels Pexels biedt duizenden stockfoto's van hoge kwaliteit die volledig vrij te gebruiken zijn zonder naamsvermelding.

Unsplash : Unsplash is een andere geweldige site voor rechtenvrije stockfotografie, met een breed scala aan stijlen en onderwerpen. U kunt elke afbeelding die u wilt downloaden of delen zonder naamsvermelding.

Zorg ervoor dat u de licenties opzoekt voor elke foto die u van plan bent te gebruiken. Sommige websites met stockbeelden zullen u toestaan om beelden te gebruiken en online te delen zonder toeschrijving en sommige zullen vereisen dat u de juiste toeschrijving aan de fotograaf geeft wanneer u kopieën van hun beelden online deelt. Er zijn sommige websites met stockbeelden die u ook niet toestaan om hun beelden voor commerciële doeleinden te gebruiken, dus zorg ervoor dat u de foto's gebruikt.controleer dat zeker voordat je de afbeelding gebruikt.

Beste tekening referentie foto websites

Er zijn ook veel creatieve tekenwebsites en online gemeenschappen waar kunstenaars hun werk delen en feedback krijgen van anderen. Dit kan een geweldige manier zijn om inspiratie op te doen, nieuwe technieken te leren en in contact te komen met andere kunstenaars uit de hele wereld.

Voor portret- en figuurtekenen, Posemaniacs is een rechtenvrije bron voor kunstenaars die houdingen van allerlei aard willen bestuderen, van sport tot staande en zittende houdingen. Alle figuren tonen de basisanatomie van het menselijk lichaam, waarbij de spiergroepen worden getoond zodat je de contouren van de vorm realistisch kunt weergeven.

Actielijn is een andere geweldige site die honderden oefenhulpmiddelen biedt voor kunstenaars. Kies het type model dat u wilt tekenen en stel de timer in voor elke pose. Dit is een geweldige manier om te oefenen gebaartekening op snelheid.

Referenties voor levenstekenen

Een andere geweldige bron voor kunstenaars zijn lessen in levenstekenen, waar je praktijkervaring kunt opdoen met het werken met echte modellen en het observeren van de nuances van de menselijke anatomie in actie. Lieftekenlessen vinden vaak plaats op kunstscholen of soms zelfs in cafés! Zoek lessen in levenstekenen bij jou in de buurt en neem een schetsboek om je vooruitgang te volgen.

Plein air tekenen

Plein air tekenen is een geweldige manier om naar buiten te gaan en landschappen te schilderen. Het is moeilijk, maar de moeite waard om de scène vast te leggen voordat het licht verandert. Kunstenaars kunnen met plein air tekenen een briljant gevoel voor sfeer bereiken, dat het tekenen in het atelier vanaf een foto gewoon niet kan evenaren.

Enkele aanbevolen gereedschappen voor plein air tekenen zijn:

Schetsboeken: Een schetsboek Zoek naar kleine, lichte schetsboeken die uw rugzak niet verzwaren of het meenemen ervan bemoeilijken.

Een potlood wrap: A potloodfolie Zoek er een met veel vakken of compartimenten voor al uw benodigdheden, zoals gummen, slijpers, pennen en penselen.

Grafietpotloden: Grafiet is een veelzijdig medium dat gemakkelijk te bewerken is en mooie, fluweelzachte zwarte lijnen oplevert. Aanbevolen merken waaronder Faber-Castell en Caran d'Ache. Bekijk onze gids van tekengereedschappen voor meer aanbevelingen voor benodigdheden.

Maak je eigen tekening referentie foto's

Koop een camera of gebruik je telefoon en maak je eigen referentiebeelden. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat de beelden die je gebruikt voor tekenreferenties zo uniek mogelijk zijn.

Of u nu uw eigen stillevens fotografeert of buiten scènes vastlegt, zorg ervoor dat u voldoende licht hebt en een camera met hoge resolutie gebruikt. Vermijd bewogen of onscherpe foto's, want dat kan het moeilijk maken om in de toekomst met uw referentiemateriaal te werken.

Enkele goede tips voor het maken van referentiefoto's zijn:

- Gebruik waar mogelijk natuurlijk licht. Natuurlijk licht geeft je foto's meer sfeer en diepte dan kunstlicht, dat harde schaduwen en onflatteuze belichting kan produceren.

- Leg een verscheidenheid aan onderwerpen en scènes vast en fotografeer dezelfde scène met verschillende hoeken en composities. Dit geeft je veel opties voor referentiemateriaal voor zowel figuurtekenen als landschapstekenen.

- Gebruik een statief om je camera stil te houden en te voorkomen dat je beelden beeft die in de toekomst moeilijk te bewerken zijn.

Maak een stilleven

Een uitstekende en inventieve manier om uw eigen tekenreferenties samen te stellen, is het maken van een stilleven. Schik fruit, bloemen, vazen of wat u maar in huis vindt dat uw inspiratie aanwakkert. U kunt zo veel of zo weinig tijd besteden als u wilt aan het maken van een opstelling, maar zorg ervoor dat u de verlichting configureren Heldere daglichtlampen werken het best om uw referentie te verlichten, zodat u alle kleuren en details goed kunt zien.

Referenties halen uit sociale media

Voor het grootste deel is het beter om niet op zoek te gaan naar tekenreferenties op sociale media, of dat nu Pinterest of Instagram is. Dit komt omdat er auteursrechtelijke problemen zijn met het maken van kunst die lijkt op het werk van andere kunstenaars, waaronder foto's, video's en kunstwerken. Instagram is een geweldige bron van inspiratie, maar het delen van werk dat te veel lijkt op het werk van een andere kunstenaaris een no go.

Als je niet de mogelijkheid hebt om je eigen foto's te maken om als tekenreferenties te gebruiken, kijk dan op sites die downloadbare beelden uit het publieke domein aanbieden, koop een etalagepop, of etalagepop-software.

Wikiart voor oude meester studies

Rembrandt: Zelfportret tekenen bij een raam

Wikiart is een geweldige bron voor het vinden van historische schilderijen en tekeningen van oude meesters. Doorzoek hun bibliotheek van duizenden schilderijen en tekeningen en gebruik ze als referenties voor je eigen studies. Pak een schetsboek, kies het werk van je favoriete kunstenaar en probeer het na te maken. Het is een geweldige manier om de technieken van de meesters te leren en je vaardigheden te verbeteren. Alle schilderijen die gemaakt zijn door een kunstenaar diedie meer dan 90 jaar geleden gepasseerd zijn, behoren tot het publieke domein, dus er is geen probleem met het delen van je studie op sociale media. Wikiart heeft duizenden kunstwerken van kunstenaars die eeuwenlang verschillende kunststromingen die verschillende kunstmedia van inkt tot grafiet, houtskool en meer. Het is de ultieme encyclopedie.

Uw tekeningreferenties bewerken

Bij het werken met referentiebeelden heeft u de mogelijkheid om uw foto's bewerken zodat ze meer lijken op de compositie van hoe u wilt dat uw kunstwerk eruit ziet. Dit betekent dat het gemakkelijker zal zijn om aan de tekening te beginnen. Dit kan inhouden dat u de afbeelding bewerkt om afleidende elementen te verwijderen of bepaalde aspecten van de afbeelding aanpast zodat ze overeenkomen met uw eigen stijl en voorkeuren.

Hier volgen enkele ideeën over hoe u uw referentiefoto's kunt bewerken om uw artistieke visie te realiseren.

Collage

Als uw tekening een combinatie moet zijn van verschillende elementen die u niet in een enkele foto hebt kunnen vastleggen of vinden, is de volgende beste oplossing om meerdere referenties samen te voegen. Dat kan met het selectiegereedschap in Photoshop, waarmee u delen van de afbeelding kunt isoleren, uitsnijden en plaatsen.

Gebruik deze techniek om een afbeelding van de ene referentie toe te voegen aan een andere, om een achtergrond te veranderen, of om de lucht te verwisselen.

Kleurgradatie of filtereffecten

Het gebruik van een reeks verschillende filters en kleurgradatie-effecten kan uw referentiebeeld echt helpen transformeren. U kunt kiezen uit basisaanpassingen zoals contrast, helderheid en verzadiging, of gaan voor meer geavanceerde effecten die weersomstandigheden zoals mist simuleren.

Zo kunt u schaduwen en highlights bewerken die passen bij het soort licht waarmee u wilt werken, en een stemming of sfeer toevoegen aan uw tekening.

Zie ook: Soorten schilderijen: media, technieken en stijlen

Beste hulpmiddelen voor het bewerken van tekeningreferenties

Adobe Photoshop : Adobe Photoshop is een van de meest populaire beeldbewerkers softwareprogramma's Het biedt krachtige fotobewerkingsfuncties waarmee u gemakkelijk hoogwaardige ontwerpen kunt maken van uw referentieafbeeldingen.

GIMP GIMP is een gratis en open source beeldbewerkingsprogramma dat vol zit met krachtige gereedschappen voor het bewerken van foto's en het maken van originele afbeeldingen. Het is vooral handig als je werkt met beperkte middelen of met een krap budget.

Zie ook: Sneller schilderen: 15 tips - Fine Art Tutorials

Hoe plan je een compositie aan de hand van een tekening

U hoeft uw tekening niet tot in het kleinste detail te kopiëren. De samenstelling van uw kunstwerk zal waarschijnlijk veel meer succes hebben als je het eerst plant, en verschillende composities uitprobeert met miniatuurschetsen.

Om uw compositie te plannen op basis van een tekening, begint u met het kiezen van een brandpunt voor uw kunstwerk. Dit kan het oog van een persoon zijn, of het midden van een voorwerp. Van daaruit tekent u eenvoudige schetsen in kleine vierkantjes om in kaart te brengen hoe je de verschillende elementen in je kunstwerk wilt rangschikken.

Eindelijk

Met zoveel websites die downloadbare afbeeldingen en schetsen aanbieden, vind je zeker wat je nodig hebt. Als je op zoek bent naar iets specifiekers, probeer dan online kunstgemeenschappen of sites met afbeeldingen uit het publieke domein te doorzoeken. En vergeet niet dat je je referenties ook kunt bewerken om ze beter aan je behoeften aan te passen. Probeer verschillende filters en kleurgradaties te gebruiken om de sfeer van de afbeelding te veranderen of afleidingen te verwijderen.Met een beetje oefening kunt u zelfs van de eenvoudigste referenties prachtige tekeningen maken! Als u uw tekenvaardigheden wilt verbeteren, lees dan onze gids over hoe je beter wordt in tekenen .

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.