Tekenen op ton-sur-ton papier

Carla Andrews 14-06-2023
Carla Andrews

Leer in deze gids alles wat je moet weten over het maken van een getinte tekening. Getint papier is een geweldige optie voor wie werkt met kleurpotlood, pastel, houtskool, of zowat elk ander tekenmedium.

Schets de donkerste schaduwen en de lichtste highlights met een donker en wit kleurpotlood. Creëer definitie en contrast. De kleur van het papier laat de lichte accenten echt uit de pagina springen.

Getint papier is er in grijs of bruin, en in verschillende formaten. Als je bijvoorbeeld met pastel werkt, is het gunstig om een papier te kiezen met 'tanden' waar de pastel zich aan hecht.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Voordelen van tekenen op getint papier

Tekeningen kunnen sneller worden voltooid met getint papier

Het belangrijkste voordeel van tekenen op getoneerd papier is dat het tekenen sneller gaat dan op wit papier. Dat komt omdat de middentoon al vastligt, wat kostbare tijd bespaart bij het arceren. Laat het getoneerde papier doorschijnen in de tekening om de middentonen in het kunstwerk weer te geven.

Je hoeft je alleen maar te concentreren op de diepste schaduwen, enkele van de donkerdere middentonen, en dan de hooglichten toevoegen. Dan ben je klaar! Dit is vooral handig als je tekenlessen volgt, of naar lessen in levenstekenen gaat. Ook als je niet veel tijd hebt om je tekenoefeningen in te passen in je wekelijkse schema, kan getint papier een geweldige optie voor je zijn. Het is gemakkelijker om een volledig waardebereik op te bouwen vanaf eenmiddentoon.

Het is gemakkelijker om waardeverhoudingen te bepalen aan de hand van een oppervlak met middentonen.

Een papier met middentinten helpt kunstenaars om waarden subtiel te veranderen, in plaats van te overdrijven door sterke contrasten tussen donker en licht weer te geven. De subtiliteit in de overgangen tussen waarden kan tekeningen realistisch doen lijken. Dit komt omdat het gemakkelijker is om de waarde te verhogen om een tint iets lichter of iets donkerder te maken, in plaats van tot het uiterste te gaan zoals je zou moeten doen als je werkt opwit of zwart papier.

Lichte kleuren knallen!

Omdat de lichtste waarden op getint papier meestal alleen worden gebruikt voor de helderste hoogtepunten, hoeven in de meeste kunstwerken aanzienlijk minder lichte tonen te worden weergegeven. Omdat de lichtere waarden minder vaak voorkomen, vallen ze voor de kijker meer op en vallen ze dus meer op.

Als u met kleur werkt, bijvoorbeeld met pastel of kleurpotlood, komen de kleuren van de lichtere waarden meer tot hun recht tegen een getinte achtergrond. Ze lijken meer verzadigd in contrast met de neutrale toon. Hebt u bijvoorbeeld ooit een heel lichtgeel op wit papier ingekleurd, om het vervolgens te laten verdwijnen? Op getint papier zal de verzadiging intenser worden en verschijnen zoals in het leven.instellingen.

Realistische waarden bereiken met getint papier

Bijna niets in het leven is zuiver wit. Bijna alles wat je ziet, hoe licht het er ook uitziet, zal slechts een lichte tint van een bepaalde kleur zijn. Dit is met uitzondering van een lichtbron zoals het meest lichtgevende deel van een vlam, of de zon, die kan worden voorgesteld door een klein gebied van zuiver wit.

De meeste kleuren in het leven worden afgezwakt. Zo kunnen pluizige wolken wit lijken tegen een blauwe lucht, maar als je echt op de kleuren let, zijn ze eigenlijk grijs, lichtblauw of zelfs geel als de zon erdoorheen schijnt. Met getint papier kun je deze subtiliteiten in toonwaarden in je onderwerp beter weergeven.

Het beste getinte papier voor kunstenaars

Strathmore 400-serie

Strathmore 400-serie papier kopen

Zie ook: De oceaan schilderen: stap voor stap

Dit is een archiefkwaliteit, 100% gerecycled zuurvrij papier. Het is dik (118 gsm) en perfect voor gebruik met potlood, pen en gemengde media. Het papier heeft een bruine kleur, een warm grijsbruin - gebruik het met lichte en donkere media om prachtige tonale tekeningen te maken. Dit papier kan worden gebruikt met alle droge media, zoals marker, grafiet, witte gelpen en kleurpotloden.

Clairefontaine Pastelmat

Pastelmat kopen

Dit is een extra dik kartonoppervlak, ontworpen voor gebruik met pastel en kleurpotlood. Het oppervlak heeft een geschuurde textuur waardoor zachte pastels beter hechten. Met Pastelmat kunt u meerdere lagen kleurpotloodtekening maken, zonder dat u fixeermiddel nodig hebt. Het papier is 360 gsm, ongelooflijk stevig en voelt fluweelachtig aan, met een cellulose coating. Pastelmat is verkrijgbaar in een reeks vanHet papier is waterbestendig, zodat het ook met plakkaatverf en acrylverf kan worden gebruikt.

Canson Mi-Teintes Pads

Canson Mi-Teintes Pads kopen

Canson Mi-Teintes papier heeft een vellum textuur aan de ene kant en een vlakke textuur aan de andere kant, het papier is verkrijgbaar in een reeks aardetinten en grijze kleuren. Beide zijden van het papier zijn perfect geschikt voor gebruik met droge media, zoals kleurpotlood, grafiet, houtskool en pastel. Het papier is zwaar, met 160gsm en heeft een katoenlinnen gehalte van 66% om de papiervezels te versterken.

Strathmore 400 series schetsboek met zachte kaft

Strathmore 400 series schetsboek kopen

Dit kunstdagboek heeft een fluweelzachte kaft en door de stevige genaaide binding gaat het plat open. Schetsboeken Dit boek is ultralicht en past gemakkelijk in uw tas. Het papier is 118 g/m² en ideaal voor gebruik met kleurpotlood, grafiet en pen.

Andere benodigdheden voor het tekenen op gekleurd papier

Om op getint papier te tekenen, moeten kunstenaars het volledige waardebereik van het onderwerp vastleggen. Daarom hebben kunstenaars materialen nodig om lichte en donkere waarden nauwkeurig weer te geven. Een wit potlood, zoals een Faber-Castell Polychromos oliepotlood een stokje conté, of een wit pastel om de donkere waarden van de tekening te creëren, grafiet , houtskool of kleurpotlood Als je met kleurpotlood werkt, kun je een beperkt kleurenpalet kiezen om een tonale tekening te maken.

Een tip voor het maken van realistische waardeovergangen, vooral in portretten en in figuurtekeningen is het creëren van een gemêleerd uiterlijk dat lijkt op zachte schaduwen op de huid. Krijg een papierstronk om houtskool of potlood te mengen, aangezien de papierstomp de potloodresten opneemt, kunt u de papierstomp gebruiken om lichte schaduwtinten te creëren. Maak papierstompen schoon met schuurpapier. Om schaduwzones op te heffen om middentonen te onthullen, bijvoorbeeld voor delen van reflecties op de schaduwzones, wat bij portretten vaak onder de neus of de kin is, krijgt u een gekneed gummetje Deze gum tilt houtskool, kleurpotlood en grafiet op om subtiele overgangen en accenten te creëren. Tombow Mono gommen zijn fantastisch voor het uitwrijven van kleine gebieden, bijvoorbeeld details in het haar, kleine lijntjes of poriën.

Kleurpotlood op getint papier

Werken met een merk kleurpotloden zoals de Faber Castell Polychromos Je zou twee potloden kunnen kiezen om een tonaal bereik te creëren. Omber gebrand en wit zou bijvoorbeeld uitstekend werken op een papier met een warme bruine tint. Of je zou sienna gebrand en wit kunnen kiezen voor een oranjebruin papier. Als je op grijs papier werkt, zou je ook de kleur donker sepia kunnen kiezen voor de schaduwen en wit voor de hooglichten om je tonale werkstuk te creëren.

Een andere optie is om kleuren te kiezen die passen in een waardeschaal. Dit betekent dat u een reeks lichte en donkere potloden kiest die hetzelfde kleurprofiel hebben. Gebruik bijvoorbeeld een zwart Polychromos-potlood voor de donkerste gebieden, gebruik dan een selectie van hun koele grijzen om waardeovergangen te creëren en wit voor highlights. Dit kan betekenen dat u ongeveer vier of vijf potloden gebruikt voor één getinte tekening. De getintepapier zal fungeren als een van de waarden in je waardeschaal. Natuurlijk hoef je niet zoveel potloden te gebruiken om een getinte tekening te maken, maar dit is gewoon een ander voorbeeld van hoe je een kunstwerk op getint papier kunt maken. De andere optie is om een reeks kleuren te gebruiken op getint papier. Je zou bijvoorbeeld wat blauw getint papier kunnen kopen en een donkerblauwe tint gebruiken voor schaduwen, lichtblauw en wit voor hooglichten. Alsje bent geïnteresseerd in meer informatie over hoe tekenen met kleurpotloden bekijk dan onze gids.

Kleurrijke tekeningen op gekleurd papier

Gekleurd papier is een geliefde ondergrond voor veel kleurpotloodkunstenaars. De reden hiervoor is dat de toon van de ondergrond kunstenaars in staat stelt subtiele kleur- en waardeovergangen gemakkelijker waar te nemen. Het is moeilijker om waardeverhoudingen en contrasten te onderscheiden als je werkt op een helder witte achtergrond. Bouw laag over laag kleurpotlood, beginnend met middentonen en verhoog geleidelijk het contrast.van de tekening. Kleurpotloden Hiermee kunt u realistisch tekenen en meerdere lagen op het oppervlak mengen. Probeer dieren, bloemen, stillevens of portretten te tekenen. Als u geen inspiratie hebt, bekijk dan onze lijst met 70+ tekenideeën .

Getinte tekening: Portret tutorial

Op getint papier kunnen kunstenaars ongelooflijk efficiënt prachtige portretten maken met een bijna sculpturale uitstraling. Zoals u in deze tekening ziet, liet de kunstenaar het papier met middentinten doorschijnen en concentreerde hij zich op de weergave van de donkere en lichte accenten. De sleutel is het creëren van zachte overgangen tussen de schaduwgebieden en het papier.

Het kan intuïtiever aanvoelen om eerst de lichtste highlights op te bouwen, en dan geleidelijk de donkere gebieden in de schaduw te zetten. Werk op een mixed media papier zoals Strathmore 400 serie Als je bijvoorbeeld begint met grafiet of houtskool en vervolgens besluit dat je een vleugje kleur wilt toevoegen, kun je daarna kleurpotlood, aquarel of gouache toevoegen.

Portrettekeningen zijn afhankelijk van nauwkeurigheid, bijvoorbeeld als het oog of de neus net op de verkeerde plaats zit, ziet het hele kunstwerk er niet uit. Als je nieuw bent met portrettekenen, kun je gebruik maken van de rastermethode om te helpen met de plaatsing van de gelaatstrekken. Zorg ervoor dat je regelmatig gaat oefenen met tekenen, want de nauwkeurigheid zal na verloop van tijd verbeteren.

Zie ook: De beste oppervlakken voor acrylschilderen - Fine Art Tutorials

Begin bij het tekenen van portretten met lichte lijnen om de plaatsing van de verschillende gelaatstrekken in kaart te brengen. Begin niet met het invullen van de donkerste schaduwgebieden, maar schets met lichte druk. Gebruik een hard potlood, zoals een HB of H met lichte druk, zodat de lijnen achteraf gemakkelijk kunnen worden uitgegumd. Het kan helpen om de schaduwgebieden te schetsen, zodat je weet waar de donkerste gebieden komen. Wanneer jeAls u zeker weet dat de structuur van het gezicht er correct uitziet, verhoogt u geleidelijk het contrast. Realistische waarden zijn vaak minder contrastrijk dan we aanvankelijk waarnemen.

Tips & technieken voor getinte tekeningen

Teken de hoogtepunten eerst

Meestal is het zinvol om bij het tekenen op getint papier de schaduwen over de hooglichten te leggen. Dit hangt echter af van het medium dat je gebruikt. Als je bijvoorbeeld houtskool of grafiet gebruikt voor de schaduwtinten en wit pastel of pastelpotloden (bijv. Polychromos) voor de hooglichten, zou je, als je de wasachtige hooglichten over het houtskool zou leggen, een vaag uitziende blauwachtige toon creëren.Wat, vooral bij het werken op papier met warme tinten, rommelig kan overkomen. Om meer zuivere overgangen tussen licht en donker te krijgen, begin je met het licht en breng je geleidelijk aan laagjes aan in de donkere gebieden.

Deze aanpak voor het tekenen op ton-sur-ton papier geldt niet als je pastel of pastelpotlood gebruikt voor schaduwtinten, alleen als je houtskool of grafiet gebruikt. Als je bijvoorbeeld met twee oliepotloden werkt, kun je de lichtere highlights over de donkerdere middentonen heen leggen. Je zult zien dat kleuren zich op een logischere manier mengen door mediums te gebruiken die in harmonie met elkaar werken.

Een waardeschaal vaststellen

Bij het maken van monochrome tekeningen op getint papier, kan het nuttig zijn om in een vroeg stadium een waardeschaal voor de hele tekening vast te stellen. Door je te concentreren op één bepaald gebied en in een vroeg stadium details op te bouwen op die ene plek, kan het je van de wijs brengen en het moeilijker maken om waarden te bepalen in andere gebieden van de tekening. Begin in plaats daarvan met het licht in kaart te brengen waar de lichtste elementen zullen zijn met je wit.Schets vervolgens lichtjes waar de donkerste schaduwen zullen zijn. Zo zie je waar de gebieden met een hoog contrast zullen zijn. Daarna kun je werken aan het verhogen van het contrast in de gebieden die je in kaart hebt gebracht, door donkere en lichte middentonen in te vullen en overgangen te creëren van deze donkere en lichte middentonen naar de toon van het papier.

Vergeet niet dat minder vaak meer is bij getinte tekeningen. Het is gemakkelijk om het te overwerken. Als je het vanaf het begin overwerkt door te beginnen met intense schaduwen en hooglichten, kun je uiteindelijk veel van de tekens die je in de tekening hebt gemaakt uitwissen.

Focus op vormen vóór details

Dit is een techniek en benadering die ook van toepassing is op het schilderen. Het uitgangspunt is om je te concentreren op het beeld als geheel, in plaats van in een vroeg stadium aandacht te besteden aan kleine delen. Kijk naar de grote vormen en tonale massa's waaruit de tekening bestaat en schets deze in het eerste stadium. Bijvoorbeeld, als je een gezicht zou tekenen, breng dan de schaduwdelen in de tekening in kaart, zodat je de grootste massa's hebt.die de indruk geven van het gezicht als geheel, alvorens zich te concentreren op de oogtekening Een ander voorbeeld: als je loofbomen in een bos tekent, moet je je concentreren op de brede tonale massa van het gebladerte, voordat je de afzonderlijke takken tekent.

De sleutel tot een geslaagd kunstwerk ligt vaak in het vereenvoudigen van de afbeelding en het weglaten van overbodige elementen. Een veelgemaakte fout van beginners is overmodellering, waarbij kunstenaars te veel details tekenen die te contrasteren met de waardeschaal van de tekening. Het tekenen van enkele bladeren aan een boom zal het effect van de tekening als geheel niet veranderen.

Bestudeer je referentie en bewerk het in Photoshop U kunt bijvoorbeeld de referentie in grijswaarden zetten, dan naar de filter>ruisinstellingen gaan en de tekening instellen op mediaan. Dit toont u de gemiddelde lichte en donkere toonwaarden in specifieke gebieden van de referentie. Gebruik dit als hulpmiddel om de waardeverhoudingen beter te begrijpen en de tekening te vereenvoudigen.

Let op de randen

De randen in een kunstwerk verwijzen naar de overgangen tussen verschillende elementen. Bijvoorbeeld, een harde rand in een kunstwerk bestaat uit een duidelijke scheiding tussen twee elementen, meestal in de vorm van een lijn. Een harde rand overgang in een tekening wordt gecreëerd door een grote en plotselinge verschuiving in waarde. Zachte randen in een tekening zien er vaag uit - elementen gaan vloeiend in elkaar over. In een verloren rand,zal de overgang tussen het ene element en het andere zo soepel verlopen dat de plaats waar het ene element begint en het andere stopt bijna niet te onderscheiden is.

Teken textuur

Een andere vaardigheid die je moet beheersen bij het maken van realistische tekeningen is het aanbrengen van textuurlagen om de indruk van detail te wekken. Als je bijvoorbeeld haar tekent, breng dan schaduw aan met de zijkant van het potlood in de richting waarin de haarstrengen buigen. Gebruik dan lichtjes de punt van het potlood voor de uiteinden van het haar, waar individuele strengen zichtbaar zijn. Creëer de illusie van licht dat weerkaatst op het haar, doorPak een gum met een fijne punt, zoals de Tombow Mono Zero, en haal lichtjes op waar de draden licht weerkaatsen.

Schaduwtechnieken

In de meeste demonstraties in dit artikel tot nu toe is de schaduwtechniek van ' tonale schaduw Dit is waar de kunstenaar meer druk uitoefent op het potlood in donkere gebieden om schaduwen te definiëren.

U kunt een aantal potloodschaduwtechnieken zoals uitkomen, kruisarceringen en stippelen om gebieden van licht en donker te definiëren. Kunstenaars creëren ook textuur met technieken als scumbling waarbij kleine cirkels over elkaar heen worden gelegd; kunstenaars vermijden het mengen van potlood met hulpmiddelen zoals papierstompen om potloodstrepen op het papier te behouden. Dit kan variatie en interesse toevoegen aan een werkstuk. Als je geïnteresseerd bent in het leren over andere potlood tekentechnieken bekijk dan onze gids.

Stilleven: Ananastekening op getint papier

Er zijn grofweg 5 stappen om een ananas te tekenen op gekleurd papier. Ik gebruikte de Strathmore 400 series getinte schetsboek voor deze tekening, samen met Polychromos potloden in omber gebrand en wit. Bepaal eerst de lichtbron, teken dan hulplijnen om een nauwkeurige tekening te maken. Gebruik de hulplijnen om de plaatsing van de bladeren, de ananasvruchten en de ruitvormige vruchten te bepalen. U kunt de ruwe schets definiëren door enkele details in te tekenen. Verhoog vervolgens het contrast van de delen met schaduwen en highlights. Gebruik een wit potlood voor dehelderste secties.

Inspiratie voor getinte papierkunst

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.