De beste oppervlakken voor acrylschilderen - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 27-09-2023
Carla Andrews

De beste ondergrond voor acrylverf moet "tand" hebben. Dit betekent dat het oppervlak een textuur moet hebben waaraan de verf zich kan hechten. De "tand" is zoals de nerf van het doek, of hout. Als u een oppervlak kiest dat geen tand heeft, zoals glas, dan zal de acryl blijven plakken, maar het zal te verwijderen zijn door de verf af te pellen of af te schrapen.

Het is echter niet moeilijk om een ondergrond voor acrylverf te vinden - verf kan aan veel verschillende dragers hechten. Er is een breed scala aan kant-en-klare en geprimerde ondergronden beschikbaar voor kunstenaars.

Ontdek in deze gids de verschillende ondergronden die beschikbaar zijn voor acrylschilders, de merken die het meest geliefd zijn bij professionele kunstenaars en vind de beste optie voor u.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Papier

Acrylpapier is een schitterende en voordelige optie voor acrylschilderen. Het is vooral geschikt als je de verf graag met veel water verdunt, omdat papier het meest absorberende oppervlak is. Ook schilder je op papier meestal plat op een tafel, in plaats van rechtopstaand op een ezel, zodat de acryl met een lage viscositeit niet uitloopt.

Je kunt acryl gebruiken op elk soort papier, maar dik papier is het beste. Dat is papier met een gewicht van 290g/m² of hoger. Zwaarder papier absorbeert beter (handig als je verf verdunt met water of medium), is steviger en breekt minder snel.

Het beste papier voor acrylschilderijen is papier dat speciaal voor deze taak is ontworpen. Papier van hoge kwaliteit is zuurvrij en van archiefkwaliteit. Dit betekent dat het niet vergeelt of na verloop van tijd afbreekt. Als u uw kunstwerk inlijst, kunt u ervan uitgaan dat het tientallen jaren meegaat.

TIP: Als u een strakke, rechte rand rond uw kunstwerk wilt, neem dan wat afplakband met lage kleefkracht en rek het uit rond de randen van het acrylschilderpapier. Schilder er dan gewoon op en haal het weg als het droog is.

Onze productkeuzes

Clairefontaine: Acrylmatras 360g/m²

Nu winkelen

10 vellen zwaar zuurvrij 360g/m² schilderspapier in A3 of A4. Het papier is speciaal ontworpen om acrylverf te ondersteunen.

Canson: Olie en Acryl Pad 290g/m²

Nu winkelen

10 vellen zuurvrij 290g/m² schilderspapier 9×13″. Het papier is voordelig en heeft een canvas textuur. Het is klaar voor gebruik met acrylverf.

Canvas

Doeken kunnen opgespannen worden gekocht in twee verschillende stoffen, katoen en linnen. De meeste doeken die je online en in kunstwinkels koopt, zijn voorgespannen en voorgeprepareerd met gesso. Veel kunstenaars kiezen ervoor deze te kopen omdat het handiger is dan het zelf te doen. Als je echter wilt leren hoe je je eigen doek opspant bekijk dan onze gids.

Wat zijn de verschillen tussen de twee stoffen?

Katoen

Als u op kleine tot middelgrote schaal werkt en het niet erg vindt dat uw schilderoppervlak een beetje textuur heeft, is het relatief goedkoop om voorgeprimede voorgerekte katoenen doeken te kopen en er meteen op te gaan schilderen.

Katoenen doeken zijn goedkoper dan linnen, maar het oppervlak is flexibeler. Daardoor is het minder ideaal voor het schilderen van grotere stukken. Als u werkt aan een grootschalig schilderij met katoen, kunnen zich problemen voordoen, zoals het vinden van dips in het midden van het doek waar de stof niet strak genoeg is, of het oppervlak in het algemeen niet stijf genoeg aanvoelt om te schilderen. Om deze reden adviseer ik het gebruik vanlinnen voor grote kunstwerken.

Het weefsel van een katoenen doek is prominent aanwezig. Het is mogelijk deze nerf glad te strijken, tot een eierschaal afwerking die veel geschikter is voor gedetailleerd werk. Om dit effect te creëren, gesso aanbrengen naar de oppervlakte

Als u het oppervlak niet glad maakt met gesso, raad ik u aan penselen van varkenshaar of een synthetisch alternatief te gebruiken. Daarmee kunt u gemakkelijk zware bodypaint in het weefsel van het doek werken.

Onze productkeuzes

Winsor & Newton: Professioneel Katoen Canvas

Nu winkelen

Archival katoenen doek dat met de hand is opgespannen op massieve ovengedroogde grenen spielatten. Het katoen is van superieure dikte en de oppervlaktespanning is uitstekend. Het doek is gegrond met sterk gepigmenteerde witte gesso.

Loxley: Traditioneel Katoen Canvas

Nu winkelen

Een meer portemonneevriendelijke optie, de katoenen doeken van Loxley zijn er in verschillende maten. Ze worden op maat gemaakt en vervolgens dubbel gegrond, zodat ze meteen klaar zijn om te beschilderen.

Linnen

Linnen biedt een steviger, steviger en duurzamer ondersteuning dan katoen.

Het voordeel van schilderen op een linnen doek, in plaats van op een houten paneel of katoenen doek, is dat je kunt schilderen op een stevig oppervlak dat niet krom trekt onder de druk van zware penseelstreken. Bovendien is het ongelooflijk licht. Beide eigenschappen maken het zeer geschikt voor grotere werken.

Het is de duurste optie, maar als u van plan bent uw werk te verkopen, het in een galerie op te hangen of grootschalige werken te produceren, beschouw het dan als een investering. Het loont de moeite om ervoor te zorgen dat uw schilderij stabiel blijft tijdens het schilderproces en daarna in de loop van de tijd in verschillende omgevingen wordt opgeslagen. Het zal niet buigen of kromtrekken zoals katoen dat zou kunnen enhet is veel gemakkelijker te vervoeren dan hout.

Linnen is er in verschillende gewichten en texturen. Glad linnen is zeer geschikt voor detailwerk; er is minder oppervlakteweerstand bij deze optie en de verf zal zich verder over het doek verspreiden. Sommige kunstenaars zullen een meer natuurlijk weefsel waarderen - de ruwe textuur bevordert ook de absorptie van de verf.

Onze productkeuzes

Professioneel linnen doek

Nu winkelen

Gemaakt van topkwaliteit vlasvezels geoogst in West-Europa, is dit duurzame en archiefwaardige oppervlak al lang een favoriet van professionele kunstenaars. Dit specifieke doek heeft een 'natuurlijke' weving en is verkrijgbaar in vele maten. Het doek is gegrond met gesso, dus klaar voor gebruik.

Belle Arti: Professioneel linnen doek

Nu winkelen

Belle Arti produceert linnen doeken van professionele kwaliteit in verschillende texturen. De korrel van dit specifieke doek is extra fijn, waardoor het perfect is voor detailwerk. Doeken die 'universeel gegrond' zijn, zijn geschikt voor zowel acryl- als olieverf. Het wordt afgeraden om met acrylverf over hun oliegeprimerde doeken heen te schilderen.

Zie ook: Herhaling in de kunst: definitie en voorbeelden

Houten paneel

Hout is een glad en onbuigzaam oppervlak om op te schilderen. Met uitzondering van metaal is het misschien wel het gladst, waardoor kunstenaars fijne details in hun werk kunnen aanbrengen zonder gehinderd te worden door een zware textuur.

Op een gladde ondergrond zoals hout zal de verf zich veel verder verspreiden - er is minder weerstand op de kwast en geen textuur waarin de verf kan wegzakken. Als u een houten paneel vernis aanbrengt, zal het oppervlak er glad en eenvormig uitzien in plaats van dat de glans de verschillende heuvels en dips benadrukt, zodat het licht gelijkmatiger wordt gereflecteerd.

Hout is misschien wel het zwaarste oppervlak, dus houd daar rekening mee als u van plan bent grote stukken te maken. Het zal meer spieren kosten om te verplaatsen en meer geld kosten om naar klanten te sturen.

Als je het voorstrijkt met een blanke gesso U kunt de kleur en de nerf van het hout in sommige van uw schilderijen laten doorschijnen, wat unieke effecten oplevert.

Houten panelen zijn er in verschillende vormen, ik zal de verschillende opties overlopen en de voordelen van elk uitleggen...

Zie ook: De inbloktechniek voor olie- en acrylverf

Massief hout

Een hardhoutsoort als mahonie, berken of esdoorn werkt perfect als schilderijdrager. Mahonie is het beste omdat het bestand is tegen rot. Maar als u uw panelen in de grondverf zet en ze binnenshuis houdt, zou u geen probleem moeten hebben met berken of esdoorn.

Massief hout kan worden gekocht bij een plaatselijke ijzerhandel of op maat worden gemaakt door een timmerman. De grootte en dikte van het hout is uw keuze. Als u bij een timmerman bestelt, kunt u vragen om het ook op maat te laten maken. Veel kunstenaars kiezen ervoor om hun panelen op maat te laten maken, omdat ze dan meer vrijheid hebben met betrekking tot de grootte, de houtsoort en de vorm.

Multiplex, MDF en hardboard

Multiplexpanelen zijn de meest voorkomende soort prefab schilderspanelen die je in de winkel vindt. Ze zijn meestal gemaakt van Baltisch berken- of esdoornhout.

Multiplex is gemaakt van massief houtfineer dat aan elkaar is gelijmd. U kunt zelfs gewelfde houten panelen kopen die veel gemakkelijker op te hangen en in te lijsten zijn. Ze zorgen voor een glad en stevig oppervlak.

Veel houten panelen worden ongeprimerd geleverd, dus u moet het oppervlak zelf voorbereiden. Ontdek hoe u dat doet in deze gids voor oppervlaktevoorbereiding De gids is gericht op olieverfschilders, maar het proces is ook van toepassing op acrylschilders. De gesso die u voor acryl moet gebruiken is echter deze .

MDF is ook geschikt voor acrylverf. Het zorgt voor een glad maar dicht oppervlak. Het heeft geen nerf en is gemaakt van houtvezels die onder hoge druk met lijm zijn samengeperst. Hardboard heeft een hogere dichtheid en interne hechting dan MDF.

Als u ervoor kiest om op MDF of hardboard te schilderen, zorg er dan voor dat deze waterbestendig zijn gemaakt. Gewoon MDF en hardboard kunnen beschadigd raken als er water in het oppervlak komt, waardoor ze ongeschikt zijn voor ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad. Als u speciaal voor kunstenaars gemaakte oppervlakken koopt, kunt u er zeker van zijn dat deze geschikt zijn voor het aanbrengen van verf.

Onze productkeuzes

Ampersand: ongeprimed Basswood paneel

Hier kopen

Dit betaalbare premium lindenhouten paneel van Ampersand is glad en duurzaam. Het oppervlak is vrij van knoesten en opstaande vezels, wat een professionele uitstraling geeft. Het oppervlak is ongeprimed, dus gesso aanbrengen voor het schilderen.

Ampersand biedt een glad geprimerd paneel ook, die is van uitstekende kwaliteit en soepel. Het is geweldig voor het werken in fijne details.

Ampersand: Gessobord Paneel

Nu winkelen

Ampersand's ongekartelde Gessobord maakt deel uit van hun 'Museum Series' serie. Het dikke gesso oppervlak is archiverend en niet vergelend. De gesso is aangebracht op echt kunstenaars hardboard. Het geschuurde oppervlak zorgt voor een uitstekende penseelcontrole waardoor de kleuren niet dof worden. Dit bord is schilderklaar en gemakkelijk in te lijsten.

Ondergronden voor acrylschilderen: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.