De inbloktechniek voor olie- en acrylverf

Carla Andrews 27-08-2023
Carla Andrews

Inblokken is een populaire techniek die de eerste fase van het schilderproces vormt voor wie een gelaagde directe verfaanpak .

Veel schilders zullen al een tekening die ze overschilderen.

Zie ook: De beste iPad tekenstandaard: een beoordeling

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is blokkeren in?

Het doel van het inblokken is het doek te bedekken, zodat niets van het wit van je gesso grond doorschijnt. Deze techniek kan worden gebruikt als hulpmiddel voor de schilder, zodat de kleuren en tonen die tijdens het inblokken worden vastgesteld, kunnen worden gebruikt als leidraad voor de opeenvolgende verflagen.

Bij het inblokken hoef je je nog geen zorgen te maken over de details van je schilderij. Het doel is om de losse vormen van verschillende elementen in je onderwerp vast te stellen. Probeer kleuren te mengen zodat ze overeenkomen met de tonen en waardeovergangen van je onderwerp zoals je die ziet. Op deze manier leg je de compositie van je werkstuk vast, zodat je een algemeen gevoel krijgt voor de sfeer en indruk die je creëert vanin een vroeg stadium.

Een goede tip is om je ogen dicht te knijpen zodat je onderwerp er wazig uitziet, de opvallende kenmerken te schilderen die je in deze wazige toestand ziet, en dan de details toe te voegen nadat deze laag is opgedroogd.

Welke benodigdheden heb je nodig?

  • Olieverf of acrylverf .
  • Oplosmiddel, zoals terpentijn , reukloze minerale spiritus of olie van lavendel Als je met acryl schildert, verdun dan met water voor de geblokkeerde laag.
  • Stijve borstel, zoals varken of deze synthetische alternatieven .
  • Uw schilderij oppervlak Je zou een ondertekening kunnen hebben die al klaar is.

Hoe de blokkeertechniek te gebruiken

Observeer uw onderwerp of referentie en begin met het mengen van kleuren zoals u ze ziet. Als u vrij nieuw bent met schilderen, en u hebt nog niet veel ervaring met het mengen van kleuren, besteed dan wat tijd aan het experimenteren met mengen. U kunt ook deze gids lezen over het mengen van realistisch ogende kleuren om te helpen.

Breng de kleur pas op het doek aan als je zeker weet dat je een match hebt. Een goede tip voor beginners is om te proberen en kleuren neutraliseren Het is gemakkelijker om het schilderij in opeenvolgende lagen geleidelijk levendiger te maken dan het af te zwakken. Beginners neigen er vaak toe om intens levendige kleuren te gebruiken als ze nog niet hebben geleerd hoe ze die moeten neutraliseren.

Kijk in je referentie naar subtiele verschuivingen in waarde, tinten en kleurovergangen. Dit ga je nabootsen op je doek, waarbij je de vormen handhaaft zoals je ze ziet.

Over het algemeen breng je de donkere kleuren eerst aan op de schaduwen van je werkstuk. Dit doe je met verdunde, tamelijk doorschijnende verf. Als er een groot deel van je schilderij lichter van kleur is met donkere details, breng dan eerst de lichte kleur aan.

Een voorbeeld waar dit van toepassing kan zijn, is in een oceaanscène tijdens de middagzon, de oceaan zal lijken op te gaan in de horizon, omdat hij meer van de zon lijkt te reflecteren op een afstand. In dit geval blokkeer je de lichtblauwe kleur en voeg je donkere accenten toe voor de golven wanneer je bij je detaillaag komt.

Sommige van de geblokkeerde gebieden kunnen zichtbaar blijven nadat u klaar bent met schilderen.

Geblokkeerde laag

Klaar met schilderen

Blokkeren in de schilderkunst: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Zie ook: Hoe details te schilderen: een gids voor kunstenaars

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.