Gouache landschap schilderen tutorial

Carla Andrews 19-08-2023
Carla Andrews

Leer hoe je een gouache landschap schildert met een beperkt kleurenpalet en gebruik penseeltechnieken om de indruk van textuur te wekken. De sleutel tot het maken van een succesvol gouache landschap schilderij, ligt in het schilderen met meerdere lagen.

In deze handleiding benader ik het schilderij eerst door de middentinten te blokkeren, waarna ik de schaduw- en hoogtedetails er bovenop leg. Het proces omvat het vaststellen van de grote vormen en kleuren, en vervolgens het verfijnen in opeenvolgende lagen, waarbij ik de fijnste details en hooglichten tot het laatst laat.

Zie ook: De beste geschenken voor digitale kunstenaars

Je kunt ditzelfde proces gebruiken voor gouache landschapschilderijen, ondanks de referentiefoto. Ik zal wat tips voor kleurmenging geven en ook meer ideeën van landschappen om met gouache te schilderen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Gouache berglandschap: Video tutorial

Bekijk het stap voor stap schilderen in de bergen op YouTube. Dit is een time-lapse van hoe ik de gouachekleuren mengde en de verf in lagen aanbracht om de gestructureerde grassen, het hemelverloop en de wolkenstructuur te maken.

Benodigdheden voor gouache landschap schilderen

Je hebt misschien al je eigen benodigdheden voor plakkaatverf maar hier zijn enkele aanbevelingen voor het geval je een voorraad moet aanleggen.

  • Plakkaatverf: kwaliteitsmerken van plakkaatverf zijn M. Graham , Schmincke , Holbein en Winsor & Newton Voor deze tutorial gebruik ik Winsor & Newton kleuren, die zeer gepigmenteerd, betaalbaar en van prachtige kwaliteit zijn.
  • Gouache penseel : aquarelpenselen werken goed met plakkaatverf. Ik gebruik een Da Vinci Casaneo voor achtergronden, dat is een zachte, absorberende synthetische borstel. Ik gebruik ook een ronde Winsor & Newton serie 7 penseel Vierkante penselen zijn ideaal om snel grote kleurvlakken te bedekken en de penseelstreken los en schilderachtig te houden.
  • Ondergrond: gebruik elk soort papier dat geschikt is voor aquarel. Ik gebruik de Strathmore Visueel Tijdschrift Ze maken een koud geperst boek van 140 pond dat ik gebruik voor schetsboekwerk. Koud geperst papier Het is absorberender dan warmgeperst papier en heeft ook een lichte textuur. U kunt deze textuur gebruiken om organische details in rotsen, bladeren en meer te laten lijken. Warm geperst papier is glad en beter voor illustratieve stukken. Een ander geweldig oppervlak om te gebruiken is Aquabord dat is een gewiegd houten paneel, gegrond voor aquarel- of gouacheverf.
  • Palet: gebruik een keramisch palet Keramische paletten zijn duurder, maar vlekbestendig en zwaar, wat ze zeer geschikt maakt voor studiowerk omdat ze stabiel zijn bij het mengen van kleuren. Plastic paletten zijn geweldig om mee te nemen om buiten te schetsen, of op reis. Ik gebruik de Mijello plastic palet die het vocht insluit en vasthoudt, zodat de uitgeknepen kleuren fris blijven tussen de schilderbeurten door.
  • Extra's: Ik gebruik maskeertape om een schone rand rond het kunstwerk te krijgen, gebruik ik ook twee waterbekers een voor het schoonmaken en de andere voor het mengen in kleuren, papieren handdoeken en paperclips om de pagina vast te zetten.

Kies uw referentie

Voor deze tutorial heb ik deze referentiefoto gebruikt van een berg en een meer net buiten Queenstown in Nieuw-Zeeland.

Gebruik dit proces voor elke landschapsschilderkunst Het staat u vrij om een screenshot te maken van mijn afbeelding en deze blog of de YouTube-videotutorial te volgen. Ik vraag u echter wel om, als u de referentiefoto gebruikt, deze alleen te gebruiken om te oefenen en als u de resultaten deelt op uw persoonlijke sociale media of website, vermeld dan deze blog of het YouTube-kanaal door de link te delen! Bedankt!

Plan de samenstelling

Als u de samenstelling van de referentie foto, maak wat miniatuurschetsen Plan wat het centrale punt zal zijn en hoe de onderwerpen zullen worden gerangschikt om de esthetische kwaliteiten van het schilderij te optimaliseren.

De compositie van dit berg gouache schilderij plande ik tijdens het fotograferen. Ik nam de foto onder deze hoek, omdat ik het mooi vond hoe de struiken op de voorgrond de bergen in de verte omlijsten. Het beeld houdt ook vast aan de regel van derden Het onderste derde wordt in beslag genomen door gras en struiken en het bovenste derde door de lucht. De hoofdmoot van de berg past ook bij het linker derde snijpunt, waardoor het een brandpunt van het schilderij wordt. Omdat de elementen zo geplaatst en gespreid zijn dat het oog rond het beeld wordt geleid, waardoor op natuurlijke wijze flow en ritme ontstaat, zorgt het voor een goede compositie.

We kunnen ook bepalen waar de lichtbron vandaan komt, wat ons zal helpen de interactie tussen verschillende elementen te begrijpen, zoals de zachtheid van de randen en waar schaduwen worden geworpen. De lichtbron in dit beeld komt van de rechterkant.

Zie ook: Hoe schilder je een oceaanzonsondergang

Maak een schets

Wanneer je de compositie van het werkstuk hebt bepaald, door een paar schetsen te maken of zelfs een proefdruk, is de volgende stap het schetsen van de ruwe contouren op je aquarelpapier.

Je hoeft niet gedetailleerd te schetsen, gebruik deze fase om de verhoudingen en de structuur van het stuk te plannen. Zo voorkom je dat je in een later stadium een fout maakt. Aquarelpotloden werken uitstekend voor het schetsen onder plakkaatverf, omdat ze in water oplosbaar zijn, zodat de kleur oplost onder plakkaatverfwassingen en er geen potloodstrepen achterblijven in het uiteindelijke werkstuk.

Schilder de lucht

De lucht in dit schilderij is diepblauw die overgaat in een lichter blauw nabij de horizon. Om een dergelijk kleurverloop te maken, moet je overgangstinten tussen de twee kleuren mengen. Ik begin met het mengen van de donkerste kleur ultramarijn gemengd met een klein stipje titaanwit, waarna ik de bovenkant van de lucht bekleed. Terwijl de verf nog nat is, meng ik er een beetje wit doorheen en schilder een strook onder deDan herhaal ik dit proces van wit toevoegen aan het blauw en schilderen in stroken, overlappend met de vorige kleur tot ik de horizonlijn bereik. Meng de kleuren met behulp van de nat op nat techniek .

Grote vierkante penselen zijn uitstekend geschikt om het wit van het papier snel te dekken. De Casaneo penseel van Da Vinci houdt veel kleur en water in de haren, waardoor het schilderen van dit hemelverloop snel en gemakkelijk gaat.

Wolken schilderen

Om de wolken te schilderen gebruikte ik de droge penseeltechniek om de gebroken, doorschijnende, pluizige textuur te verkrijgen. De kleur van de wolk is niet zuiver wit, maar wit gemengd met een klein beetje van de lichte hemelsblauwe kleur die al op het palet staat. Dit verzacht de mix en zorgt voor een meer realistische wolkenkleur.

Om de droge borsteltechniek toe te passen, neem je een middelgrote borstel, een vierkant of filbert zou goed werken. Laad het dan met de wolkenkleur en verwijder overtollige verf en water van de haren op een papieren handdoek. Er moet nog kleur in het penseel zitten, maar het zal vrij droog zijn. Borstel over het papier om de wolken te vormen. Als u gebruik maakt van koud geperst of ruw papier, zal het droge penseel de textuur van het papier oppikken.

De schaduwen van de wolken zijn een mengeling van titaanwit, licht hemelsblauw en een beetje ivoorzwart. Schaduwen kunnen worden opgebouwd, dus van licht naar donker als je voorzichtig bent met het te vroeg creëren van een te scherp contrast. De schaduwen zitten onder de wolkenformaties.

Verf verre elementen

Creëer een gevoel van atmosferisch perspectief door kleuren van verre elementen lichter te maken. De verre berg verschijnt als een neutrale blauwe kleur, veel lichter dan de bergen op de voorgrond. Meng deze tint met blauw, titaanwit en ivoorzwart. Schilder de neutrale blauwe blokkleur in en wacht eventueel tot het droog is om er meer details op aan te brengen.

Ik mengde de neutrale blauwe kleur op mijn palet, met gele oker en titaanwit om een mengsel te krijgen dat ongeveer twee tinten lichter was dan de kleur van de berg. Ik schilderde korte streken om de indruk te wekken van gevlekt zonlicht over het gras van de berg.

Voor achtergrondelementen hoef je niet te veel details te schilderen. Ik gebruikte een middelgroot vierkant penseel om penseelstreken los Ik wilde deze berg onscherp laten lijken om bij te dragen aan het effect van het terugtrekken in de verte.

Blok op de voorgrond berg

De berg op de voorgrond is het belangrijkste aandachtspunt van het schilderij. Hij lijkt donker en contrastrijk in vergelijking met de berg in de verte. Ik begon met het inblokken van de donkere tinten, een mengsel van omber gebrand en ivoorzwart. Ik wachtte tot elke laag droog was voordat ik de volgende aanbracht, om harde randen te creëren. De indruk van volume in de gras- en rotsgebieden van de berg werd gecreëerd door te variërende tonen en waarden.

Blok in het gras tonen

Meng de middentoon van de graskleur die het onderste derde deel van het schilderij vormt. Dit was een eenvoudige wash van gele oker, met een beetje titaanwit en ivoorzwart om het af te zwakken. Ik gebruikte een vierkant penseel om het grote oppervlak snel te schilderen.

Verf het meer

Het meer is een lichtere kleur dan de lucht, het heeft subtiele reflecties van de wolken in het midden. De kleur van het meer is gelijke delen titaanwit en ultramarijn, gemengd met een kleine hoeveelheid ftalocyanine (primair cyaanblauw). Wacht tot de basiskleur droog is, en voeg dan wat wit toe aan het kleurenmengsel om de reflecties te maken. Kleuren zien er lichter uit als ze nat zijn dan als ze droog zijn, dus als je wilt datmeer dramatische reflectiekleuren, voeg wat meer wit toe.

Schilder de voorgrondstruiken

De struiken op de voorgrond zijn een mix van viridiaangroen, gele oker en ivoorzwart. Ik begin met het inblokken van de donkere middentinten, zodat ik daarna de lichtere details en highlights in lagen kan aanbrengen. Ik gebruik een vierkant penseel om de penseelstreken los te houden, zodat ik niet te vroeg op details let.

Voeg meer details van takken toe met de rand van een plat penseel. Omlijst het meer door takken in korte vegen omhoog te schilderen. Dit bedekt de geblokkeerde achtergrond.

Als deze laag droog is, maak dan een fellere mix met groen, gele oker, een vleugje ivoorzwart en wit en breng die laag aan met een rond penseel. Gebruik een stippelactie om bladdetails te maken. Maak de details in klompjes voor een realistischer uiterlijk. Omdat de lichtbron van rechts komt, buigen de bladdetails naar beneden, naar rechts.

Maak grastexturen

Maak schaduwen in het gras met een wassing van gele oker en ivoorzwart. Schilder dit onder de struiken.

Gebruik een rond penseel dat taps toeloopt tot een punt, zoals de Winsor & Newton serie 7, en vul het met een mengsel van titaanwit en gele oker.

Schilder met korte streken omhoog om grasstructuur te creëren over de middentoon achtergrond. Schilder grassen in kluiten voor de struiken. Dit wekt de indruk dat het zonlicht het gras vangt.

Details toevoegen aan de berg op de voorgrond

De gele graskleur in de berg is een mengsel van gele oker en gebrande omber. Maak de indruk van uitlopers door lichtere, meer verzadigde kleuren te mengen. Schaduwmengsels lijken grijzer en hebben meer ivoorzwart en titaanwit erin gemengd.

Details verfijnen

Neem een stap terug van het schilderij en vraag of er iets veranderd of aangepast moet worden. Een paar laatste details zouden hier en daar toegevoegd of aangepast kunnen worden. De truc is te weten wanneer je moet stoppen met schilderen, want het is mogelijk om een werkstuk te overwerken.

Ik heb wat texturen van de wolken gladgestreken en een paar highlights in de bergen en het gras toegevoegd.

Gouache is een sneldrogend medium, dus als je klaar bent zou het binnen een paar minuten klaar moeten zijn. Doe wat je wilt met je voltooide schilderij, lijst het in, of bewaar het in een schetsboek om je oefening in vast te leggen.

Tips voor het schilderen met plakkaatverf

Kleuren mengen met plakkaatverf

Gouache wordt vaak beschreven als dekkende aquarel Vers geperste verf ziet er dekkend uit, maar wordt half doorschijnend als er water wordt toegevoegd. Om kleuren helderder en dekkender te maken voeg je titaanwit toe.

Om meer te leren over hoe verschillende pigmenten worden gecombineerd om nieuwe kleurmengsels te maken, lees onze gidsen over kleurmenging en kleurentheorie .

Een landschap schilderen betekent het juiste kleurenpalet kiezen. Landschappen hebben rijke groene en bruine kleuren, naast blauwe luchten, zelfs felgele en roze bloemen. Inleidende set door Winsor & Newton biedt een perfect palet voor beginners om te beginnen met landschapschilderen. De enige kleuren die u moet toevoegen zijn titaanwit, dat zij dekkend wit noemen, en omber gebrand.

Structuur opbouwen in lagen

Begin met het blokkeren van de grote vormen en kleuren in het schilderij. Beginnen met een middentoon is de meest efficiënte manier van schilderen, omdat je eerst de meest gangbare toon kunt gebruiken en die dan in opeenvolgende lagen kunt veranderen met een paar highlights of schaduwdetails. De eerste laag zal er niet uitzien zoals je wilt dat het afgewerkte stuk eruit ziet, je moet plannen hoe je textuur en lagen gaat opbouwen om deindruk van hoogtepunten, schaduwen en details.

De beste manier om organisch ogende textuur te maken, bijvoorbeeld de textuur die je ziet op rotsen, een boomstam, de randen van wolken, verre struiken en bladeren, is door gebruik te maken van de droge penseeltechniek op koud geperst papier. Dit creëert de illusie van detail en bespaart je uren met een rond penseel om individuele sporen te creëren. In dit gouache-landschapschilderij heb ik de droge penseeltechniek gebruiktom de textuur in de struiken, het gras en de wolken te creëren.

Laat de details tot het laatst

Als je eenmaal lagen van textuur hebt opgebouwd en wat schaduwen en subtiele highlights hebt toegevoegd, is het tijd om de details te verfijnen. Pak een rond penseel en voeg de laatste highlights en fijne details toe. Het is zinvol om die als laatste in lagen aan te brengen, want als je die vroeg zou toevoegen, zouden ze waarschijnlijk door andere elementen worden bedekt.

Gouache landschap schilderij ideeën

Gouache landschappen hebben een kenmerkende uitstraling, met ondoorzichtige verf op waterbasis, bouwen heldere, gedurfde kleurlagen snel op. Het leent zich ook voor botanisch schilderen, illustratie, karakterontwerp en nog veel meer. Als u een aantal ideeën voor plakkaatverfschilderijen bekijk dan onze gids.

Kustlandschap in gouache

Het proces dat ik gebruikte om dit mini kustlandschap in gouache te maken was bijna identiek aan het proces dat ik gebruikte om het bergschilderij te maken. Ik begon met blokkeren in de brede vormen en eindigde met het verfijnen van details in de grassen en bloemen.

Schilderen en plein air

Schilderen en plein air De kwaliteit van het licht is beter wanneer u op locatie schildert. Er gaat ook niets boven het gevoel van sfeer dat u krijgt als u voor een mooi landschap staat. Dit vertaalt zich naar het schilderij, omdat u details kunt opnemen die u anders niet zou hebben opgemerkt als u vanaf een foto had geschilderd.

Compositie schetsen

Gebruik het gouache medium om een compositieschets voor een groot werkstuk waaraan u werkt. Het is een flexibel, sneldrogend medium, dat gemakkelijk op te zetten en op te ruimen is. Het is perfect om een snelle schets te maken om kleurcombinaties te plannen voordat u een groter werkstuk schildert.

Wat is plakkaatverf?

Gouache is een medium op waterbasis, gemaakt van Arabische gom en pigment. In gouacheverf van kunstenaarskwaliteit De pigmenten zijn sterker geconcentreerd dan bij aquarel, waardoor de plakkaatverf dekkend is.

Gouache kan worden gebruikt met vergelijkbare benodigdheden als aquarel en naast het medium. Het is een flexibel medium in de zin dat kunstenaars kunnen kiezen om van donker naar licht te schilderen, vanwege de ondoorzichtigheid. Lagen kunnen worden opgebouwd op ongeveer dezelfde manier als bij acryl of olieverf. Het leent zich voor een aantal interessante technieken, zoals drybrushen en het maken van wassingen. Het is een van de beste mediums voor volledige beginners .

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.