De verzorging van uw olieverfpenselen - Tips voor beeldende kunst

Carla Andrews 20-08-2023
Carla Andrews

Het is onvermijdelijk dat penselen die u voor olieverfschilderijen gebruikt, uitgedroogd en verkleurd raken en dat de punten van de haren zelfs beginnen te splijten.

Bij het schilderen met olie worden vrij agressieve chemicaliën gebruikt (zoals terpentijn) waarmee u de olie van de penselen kunt verwijderen om ze schoon te maken, maar waarmee u de penselen beschadigt.

Het is frustrerend omdat goede penselen voor olieverfschilderijen niet goedkoop zijn - het lijkt bijna alsof ze het kopen niet waard zijn als ze maar een paar schilderbeurten meegaan.

U zult blij zijn te horen dat er extra stappen zijn die u kunt nemen om herleven uw versleten borstels en voorkomen nieuwe borstels niet misvormd en smerig worden.

Zie ook: Schilderlessen voor beginners: de beste YouTube-schildervideo's

Met deze eenvoudige trucs behouden uw penselen hun veerkracht, houden ze meer kleur vast in de haren en kunt u ze in het algemeen veel beter gebruiken (zodat u niet om de paar maanden nieuwe penselen hoeft te kopen!).

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Tip #1: Breng uw oude penselen weer tot leven

Eerst en vooral, hoe kan je oude borstels die niet meer bruikbaar zijn, nieuw leven inblazen? Ik wed dat je er een paar hebt liggen. Gooi ze niet weg!

Er is een manier om oude penselen die stijf, droog, versplinterd en verkleurd zijn te herstellen. Zelfs degenen die volledig onverplaatsbaar en versteend zijn kunt u weer in een bruikbare staat krijgen.

Dus er is een geheime formule om dit te doen.

Benodigdheden om opgedroogde olieverf van penselen te verwijderen

Je hebt de Master's Borstelreiniger en Conserveringsmiddel Deze penseelzeep is zo effectief dat je het kunt gebruiken in plaats van oplosmiddel om penselen schoon te maken, het is ook veel beter voor de penseelvezels. Het is een reiniger, restaurateur, bewaarder en conditioner.

Er zijn twee andere benodigdheden die ik u aanraad voordat u gaat schoonmaken: rubberen handschoenen om uw handen tegen de verf te beschermen en een siliconen borstelreiniger die helpt om een schuim op te bouwen en de verf van de kwastharen te verwijderen.

Hoe verwijder je opgedroogde olieverf van penselen

 1. Spoel eerst je borstel uit in warm water.
 2. Draai het dan rond in de kuip met Master's Borstelreiniger en zorg ervoor dat het schuimt.
 3. Masseer de zeep in de borstelharen - tot in de huls (de metalen klem van de borstel) - u kunt uw hand gebruiken om het schuim op te bouwen, maar zorg ervoor dat u handschoenen draagt. Laat de borstels ongeveer vijf minuten staan, zodat de zeep zich kan binden aan de olie.
 4. Herhaal na vijf minuten het inzepen totdat de opgedroogde verf is losgekomen en de haren licht en veerkrachtig aanvoelen. Gebruik een siliconen borstelreiniger om de haren te schrobben en de verf te verwijderen. Het duurt een paar minuten soppen en schrobben om de stugge verf volledig te verwijderen. Spoel de zeep van de kwast.

De volgende twee stappen zijn optioneel en alleen van toepassing als u een zachte borstel of een borstel die aan het uiteinde taps toeloopt, schoonmaakt:

 1. Nadat u de meeste olieresten van de kwast heeft verwijderd, brengt u een beetje verse zeep aan in de haren en spoelt u de kwast nog niet uit, want u wilt dat de zeep zich hard maakt.
 2. Wikkel de borstelharen vervolgens in een papieren handdoek om ze te laten drogen - laat ze het vocht absorberen. Zo drogen de haren in formatie. Je wilt dat de haren drogen in de vorm waarin ze oorspronkelijk zijn gekocht, dus dit kan een paar lagen papieren handdoek en wat afplaktape vereisen om ze op hun plaats te houden. Laat dit even opstijven en spoel het dan uit als je tevreden bent.

De aangekoekte verf moet volledig van de huls zijn verwijderd en het penseel moet weer zijn normale vorm hebben.

Als u een puntig penseel zoals een liner of ronde punt probeert te herstellen, en het heeft nog steeds zijn scherpe punt niet behouden, dan is er een extra stap die u kunt nemen om dit te bereiken:

Doop de borstel in Arabische gom Hang hem een paar dagen ondersteboven te drogen en dompel hem dan onder in water. Je zou moeten merken dat je je penseel weer een scherpe punt hebt gegeven.

Als laatste redmiddel, als u nog enkele losse gespleten haren heeft, knipt u ze gewoon af met een schaar.

Tip #2: Koop een goede borstelwasser

Een goede borstelwasser is een nuttig stuk gereedschap om in de studio te hebben.

Zie ook: Doorlopende lijntekening: definitie & handleiding

U weet dat als u een penseel ondersteboven in oplosmiddel laat staan, de haren gaan splijten. U moet het penseel in oplosmiddel dompelen om het grootste deel van de eerste verfophoping te verwijderen, tussen de kleuren en na het schilderen.

Ik raad aan deze borstelwasser .

Het heeft een veer aan de bovenkant waarmee u uw penselen in oplosmiddel kunt hangen, waardoor de bulk van de olie op uw penselen verdwijnt en de penselen de bodem van de container niet raken.

De wasmachine houdt uw oplosmiddel ook langer schoon, omdat het verfsediment door de gaten in de bodem van de wasmachine wordt gefilterd.

Een deksel voor het oplosmiddel houdt uw ruimte vrij van schadelijke dampen wanneer u het niet gebruikt!

Tip #3: Voorkom misvormde borstelharen

Haren worden vervormd wanneer verf in de haren van het penseel bij de huls blijft hangen.

Opbouw van verf op deze manier is vrijwel onvermijdelijk als u alleen met oplosmiddel en papieren handdoeken schoonmaakt. Kwasten worden keihard en gaan uit elkaar staan.

Om te voorkomen dat uw penseel spastisch droog en stevig wordt, maakt u het als volgt schoon:

 1. Als u een borstelwasser Hang de kwasten in het oplosmiddel. Dit zal de verf van de kwast losmaken, waardoor deze gemakkelijker schoon te maken is. Het is geen goede gewoonte om uw kwasten ondersteboven in een pot met oplosmiddel te laten staan, omdat de kwasten dan kunnen gaan splijten. Houd de kwasten er in plaats daarvan een paar seconden in.
 2. Spoel uw penselen in het oplosmiddel. Ik raad aan om terpentijn of reukloze terpentine (OMS) te gebruiken voor het schoonmaken. Terpentijn is iets effectiever als verfverdunner, maar OMS is meestal goedkoper en geeft minder schadelijke dampen af, waardoor het veel ateliervriendelijker is. Koop een reukarm oplosmiddel hier . Olie van lavendel is nog effectiever als verdunner dan terpentijn en is niet giftig, wat betekent dat de dampen niet schadelijk zijn. Het is echter duurder.
 3. Gebruik een siliconen borstelreiniger -U kunt de groeven in de pad gebruiken om tot aan de huls te komen en die hardnekkige olieverf van de kwast te verwijderen. De pad beschermt ook uw hand tegen contact met het oplosmiddel.
 4. Veeg het penseel af op een papieren handdoek - de wrijving zal overtollige verf verwijderen.
 5. Spoel vervolgens de borstel in warm water, en schuim hem in met de Master's Borstelreiniger Door regelmatige conditionering blijft uw penseel jarenlang als nieuw.
 6. Spoel grondig om de zeep eruit te krijgen en wikkel de punt in een papieren handdoek. Laat de haren in formatie drogen om hun vorm te behouden.

Tip #4: Maak direct na een sessie schoon

Ik heb wel eens de fout gemaakt dat ik mijn penselen na het schilderen een paar dagen liet staan en toen ik terugkwam, zag ik dat de olie volledig was uitgehard in de haren. Het is veel moeilijker om alle verf te verwijderen als deze is opgedroogd, dus blijf bij het schoonmaken en wees heel gedisciplineerd - je penselen zullen je er later dankbaar voor zijn.

Tip #5: U hoeft geen oplosmiddelen te gebruiken om olieverf schoon te maken!

Het is snel en effectief om borstels te reinigen met oplosmiddel, maar oplosmiddel is corrosief. Dus u kunt knip het helemaal uit .

Er zijn nogal wat negatieve aspecten aan het gebruik van oplosmiddelen. Sommige kunstenaars kiezen ervoor om er geen in hun atelier te hebben.

Sommige redenen kunnen zijn dat ze niet over voldoende ruimte of ventilatie beschikken om veilig met oplosmiddelen te werken. Of het kan zijn dat ze kinderen of huisdieren in de buurt hebben. Ze kunnen zich zorgen maken over hun eigen gezondheid en hoe het inademen van de dampen hen zou kunnen beïnvloeden.

Ik heb zelf de overstap gemaakt om geen oplosmiddelen meer te gebruiken. Dit is hoe ik schoonmaak:

Tijdens de hele schildersessie gebruik ik saffloerolie om mijn penselen schoon te maken. Het enige wat ik doe is in de olie dopen en dan afvegen op een papieren handdoek voordat ik een kleur wissel die ik gebruik op een enkel penseel. Olie reinigt olie, en saffloerolie is relatief goedkoop, helder en vloeibaar. Plus, het ruikt nergens naar. Bewaar het in een afgesloten pot en zet het in de koelkast tussen schilderbeurten om te voorkomen dat het een huid vormt. De saffloerolie zal niet grondig reinigenborstels, is het belangrijk om hiervoor een zeep te gebruiken...

Ik gebruik de Master's Borstelreiniger die ik eerder noemde, het reinigt borstels echt effectief. Als je de siliconen borstelreiniger Het versnelt ook het oplosmiddelvrije reinigingsproces (en maakt het minder rommelig!). Gebruik het om een schuim te creëren met de zeep en de kwast. De groeven op de pad helpen om de verf los te maken van de kwastharen.

Het kan iets langer duren om alle verf te verwijderen dan wanneer u oplosmiddel gebruikt, maar de speciaal gemaakte borstelzeep is dus Het is ook veel beter voor uw gezondheid om op deze manier schoon te maken, omdat u geen schadelijke dampen van oplosmiddelen inademt.

Tip #6: Het helpt om penselen van goede kwaliteit te hebben.

Borstels die goed gemaakt zijn met kwaliteitsvezels die veel duurzamer zijn dan de goedkopere alternatieven. Ze zijn in het begin meestal duurder, maar ze gaan langer mee en u zult ze met meer plezier gebruiken!

Ik heb een lijst gemaakt van de beste penselen voor olieverfschilderijen -in dit bericht geef ik een overzicht van de meest geschikte penselen voor het medium, waarvoor elk type het best kan worden gebruikt en enkele aanbevelingen voor kwaliteitsproducten.

Eindelijk

Als u net begint met olieverfschilderen en u weet niet zeker welke benodigdheden u moet aanschaffen, begin dan met dit beginnersgids Het leert je over alle gereedschappen en materialen die je nodig hebt om met olieverf te beginnen en geeft je waardevol advies over hoe je de materialen moet gebruiken om de beste resultaten te krijgen.

Bekijk onze kunstwinkel om olieverfbenodigdheden in te slaan.

Schone olieverfkwasten: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.