Een ananas tekenen in 5 stappen

Carla Andrews 23-06-2023
Carla Andrews

Leer in deze tutorial hoe je een ananas realistisch tekent in 5 stappen. Deze tekening bevat veel arceringen en wat detailwerk om een realistisch effect te bereiken. Ananassen zijn interessante vruchten met bladeren en veel textuur. Dit maakt ze een vrij complex onderwerp om te tekenen.

Om tot een realistische tekening te komen, zijn twee van de belangrijkste componenten een scala aan toonwaarden (heldere hooglichten en diepe schaduwen) en nauwkeurige verhoudingen.

Aan het einde van deze tutorial heb ik een benodigdhedengids geschreven en ik heb de referentieafbeelding toegevoegd die ik in zwart-wit heb gezet, zodat je hem kunt opslaan en de tekening kunt volgen!

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Zie ook: Vorm in de kunst: definitie en beroemde voorbeelden

Een ananas tekenen: videotutorial

Bekijk de ananastekening video tutorial op Youtube!

Stap 1: Zoek de lichtbron

Kijk naar je referentiefoto en bepaal waar het licht vandaan komt. Dit zal aangeven waar je lichte en donkere waarden (highlights en schaduwen) zullen zijn. Als je tijdens het tekenen vanaf een referentiefoto werkt, helpt het om de foto te bewerken en in zwart-wit te zetten. Dit kan je helpen om de waardeverhoudingen beter te bepalen.

Zoals u kunt zien, komt de lichtbron in deze foto van de rechterkant. De vruchtdelen en bladeren aan de rechterkant reflecteren meer licht, terwijl de linkerkant donkerder van toon is. Dit is een goed beeld om mee te werken, want er is veel contrast, zodat u uw waardetekenspieren kunt oefenen.

Stap 2: Teken uw gidsen

De sleutel tot nauwkeurigheid bij het tekenen is het hebben van hulplijnen en referentiepunten om vanuit te werken. Ik tekende een doos heel licht met een hard potlood (F). De rechthoek was iets meer dan dubbel zo hoog als de breedte. De kroon (bladeren) van de ananas is ongeveer even hoog als de vrucht, dus tekende ik een lijn halverwege de rechthoek. Ik tekende ook een lijn verticaal halverwege de rechthoek om te dienen als extrareferentiepunt.

Ik heb ook op de geleiders aangegeven waar de ananas de randen raakt. Teken deze markeringen op je eigen geleiders op papier, dan hoef je ze alleen nog maar samen te voegen.

Stap 3: Maak een schets op hoofdlijnen

Gebruik je richtlijnen als referentie en teken de omtrek van de ananas. De vrucht hoeft niet perfect ovaal of symmetrisch te zijn. Ananassen zijn vrij organisch van vorm. Je zult zien dat de onderkant van de vrucht vrij plat is en dat de vorm op een scheve ovaal lijkt.

Teken vervolgens de bladeren. De bladeren zijn kleiner en meer gekruld naar de onderkant toe en ze worden geleidelijk groter naar de bovenkant van de ananas toe. Het tekenen van gekrulde bladeren kan enige oefening vergen, dus verdiep je in de details van je referentie voordat je potlood op papier zet. Let bijvoorbeeld op welke kant de bladeren op wijzen.

Stap 4: Teken de details in

De meer gedetailleerde delen van de tekening zijn de delen van de ananasschil en de kleinere bladeren die uit elk deel komen. Als geheel vormen deze kleinere delen een diagonale kriskrasvorm over het ananaslichaam. Je kunt op de referentiefoto zien dat deze delen donker van waarde zijn. Ik begin echter met de verschillende delen licht in te tekenen, waarna ik er met meerals ik zeker ben van de plaatsing van de details.

Stap 5: Begin met arceren: verhoog het contrast

Nu is het tijd om de waarden van de ananas weer te geven. De donkerste gebieden bevinden zich tussen elk kleiner vruchtgedeelte op de schil en onder de krullen van de bladeren op de kroon. De linkerkant van de ananas is aanzienlijk donkerder dan de rechterkant. Laat de helderste gebieden weg bij het arceren. Als je papier wit is, zullen dit de hoogtepunten zijn. Als je, zoals ik, werkt op een middentintpapier, kun je de lichtste highlights oplichten met wit potlood.

Veel druk uitoefenen met het potlood, zodat niets van de papierstructuur eronder doorschijnt, is een techniek genaamd burnishing Ik gebruik deze techniek voor sommige van de ananasschillen en bladeren. Iets anders dat me helpt tijdens het tekenen, is het gebruik van een van deze Tombow Mono Zero gommen om kleine details uit te wissen. Ik gebruik het om kleine highlights uit te wissen die ik lichtjes overschaduwd heb. Je kan ze goedkoop kopen op Amazon.

Ik heb een paar uur besteed aan het overlopen van delen, het verhogen van het contrast en het verdiepen van schaduwen om een meer realistische indruk te krijgen. Je kunt zo veel of zo weinig tijd besteden als je wilt aan de schaduwen, het kan enige tijd duren voordat de waarden er realistisch uitzien. Tekenen en schaduw zijn echt plezierige processen waarin je je helemaal kunt verliezen! Als je eenmaal in de flow ervan zit, verdwijnt de tijd gewoon.

Hoe teken je een ananas: Lijst van benodigdheden

  • Tekenpapier of een schetsboek Gebruik elke vorm van tekenpapier iets dikker papier kan meer druk van het potlood verdragen. Voor deze tutorial gebruik ik de Strathmore 400-serie getint papier want ik werk graag op mid tone papier.
  • Potloden: grafietpotloden zou goed werken voor deze tekening, ik gebruik oliepotloden in Burnt Umber en wit voor de highlights. Ik heb een hard F-potlood gebruikt om mijn hulplijnen te tekenen.
  • Gummen: elke gum is goed! Ik werk met een gekneed gummetje omdat het kneedbaar is en kleuren licht kan opheffen. Ik heb ook een Tombow Mono Zero gum om kleine details uit te wissen.
  • Puntenslijper: nogmaals, elke puntenslijper is goed. Ik vind deze effectief omdat ze minder potloodstift verspillen.
  • Mengstomp (optioneel): maak schaduwplekken gladder om ze realistischer te laten lijken met deze papieren mengstompjes. Als je die niet wilt, kun je ook mengen met een q-tip.
  • Liniaal (optioneel): Als u hulplijnen wilt tekenen om u te helpen de omtrek van de tekening te schetsen, kan een liniaal u helpen preciezer te zijn.

Heb je veel verschillende benodigdheden nodig om te tekenen?

U kunt elk type tekenmateriaal om deze ananas te tekenen. Gebruik de spullen die je al hebt en waar je het liefst mee tekent. Het enige wat ik zou aanraden is een potlood dat je een goed waardebereik geeft. Dus als je bijvoorbeeld grafiet gebruikt, kun je met een zachter potlood zoals 5B, 6B of 8B donkerdere waarden inkleuren. Een harder potlood zoals een F of HB zou ook handig zijn om lichtjes in hulplijnen encontouren, die je kunt wissen als het nodig is.

Zoals je ziet, heb je niet veel mooie materialen nodig om succesvol te tekenen, maar er zijn enkele benodigdheden die het tekenproces voor sommige mensen gemakkelijker of leuker kunnen maken. Als een van deze benodigdheden je aanspreekt, experimenteer er dan mee en kijk of je ze graag gebruikt.

Het duurde even voordat ik ontdekte dat ik graag tekende met oliepotloden op papier met middentinten Ik vind dat tekenen op mid tone papier tijd bespaart bij het zelf weergeven van de middentonen met potlood. Je kunt op mijn uiteindelijke tekening zien dat ik veel van de middentoongebieden leeg heb gelaten, zodat het bruine papier erdoorheen komt. Als ik wit papier had gebruikt, zou ik de tijd hebben besteed aan het zelf invullen van al deze gebieden. Zo kan ik tijd besteden aan het werken aan de lichtste highlights en de donkerste schaduwen.Dus nogmaals, dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar het is een geweldige papiersoort om mee te werken.

Ananas referentie foto

Hier is de referentiefoto waarmee ik werkte, sla hem gerust op en gebruik hem zelf. Ik haalde de foto van Unsplash Teken gerust hulplijnen en stiften op de foto, dit hielp me nauwkeuriger te tekenen.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Zie ook: Digitaal tekenen: een gids

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.