Vorm in de kunst: definitie en beroemde voorbeelden

Carla Andrews 27-05-2023
Carla Andrews

Vorm in de kunst is de fysieke manifestatie van de structuur, vorm en compositie van een kunstwerk. Het bepaalt de manier waarop driedimensionale onderwerpen en objecten worden weergegeven. Het wordt vaak beschouwd als een van de belangrijkste elementen van een kunstwerk, omdat het de kijkers een tastbare manier biedt om te interpreteren wat ze zien. Vormen kunnen eenvoudig of complex zijn, abstract ofIn dit artikel zullen we enkele aspecten van vorm in de kunst onderzoeken, waaronder de definitie, voorbeelden en soorten.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Definitie van vorm in de kunst

Vorm kan worden gedefinieerd als de fysieke structuur of vorm van een kunstwerk. Het is een element van kunst dat beschrijft hoe kunstenaars driedimensionale vormen weergeven. Kunstenaars kunnen driedimensionale vorm weergeven op een tweedimensionaal oppervlak door vorm, hoogtepunten en schaduwen weer te geven. Een andere methode is het tekenen van een derde as. Elementen van beeldhouwwerken worden gedefinieerd als vormen, in plaats van vormen, omdat vormenworden ruim gedefinieerd als tweedimensionaal.

Voorbeelden van vorm in de kunst

Vorm kan worden gezien in een verscheidenheid van media, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie en illustratie. Een schilderij kan bijvoorbeeld gebogen lijnen, schaduwen en highlights bevatten die de vorm van een menselijke figuur vormen. Een beeldhouwwerk van klei kan dan weer bestaan uit meerdere kubussen, bollen of complexere vormen die een driedimensionaal stuk creëren.

Laocoön en zijn zonen

Laocoön en zijn zonen toont de Trojaanse priester en zijn zonen die door slangen worden aangevallen. Uit marmer gesneden, creëerden de beeldhouwers gedefinieerde spieren en diepe gelaatstrekken om schaduwen te werpen en de vormen te benadrukken. De vormen van het marmer zijn te zien in de contouren, accentuering en schaduwen. De verschillende vormen die ontstaan door de plooien en vouwen van de draperie dragen bij aan de algemene vorm van debeeldhouwwerk.

Rembrandt: Ets

In deze ets van Rembrandt heeft hij de vorm van het gras en het gebouw weergegeven met behulp van arceringen en kruisarceringen Dit creëert highlights en schaduwen, waardoor de illusie van vorm ontstaat, ook al is het op een plat vlak getekend.

Elementen van de kunst: vorm

De vorm is een element van kunst naast kleur , lijn , textuur , vorm , ruimte en waarden Dit zijn de elementen waarmee kunstenaars formele analyses van een kunstwerk kunnen maken. Door te kijken naar de elementen en beginselen van de kunst Vorm houdt nauw verband met andere elementen van de kunst, in die zin dat textuur en ruimte kunnen worden gebruikt om vorm te creëren, waarna waarde, kleuren en lijn kunnen worden gebruikt om de verschijning van vorm te creëren.

Vorm en gestalte in de kunst

Vormen zijn tweedimensionale vormen die worden gecreëerd met lijnen of krommingen, terwijl vormen driedimensionale vormen zijn die diepte en volume hebben. Kunstenaars gebruiken zowel vormen als vormen om interessante composities te maken. Het kan moeilijk zijn om vormen weer te geven in traditionele media zoals schilderen en tekenen, maar er zijn enkele technieken die kunnen worden gebruikt om de illusie van driedimensionale vorm te creëren.Deze omvatten arceringen en het gebruik van donkere en lichte pigmenten om schaduw en hoogtepunten weer te geven.

Soorten vormen

Geometrische vormen zijn gebaseerd op mathematische vormen zoals cirkels, vierkanten en driehoeken, terwijl organische vormen vrijer en natuurlijker zijn, zoals wolken of bomen.

Zie ook: Een doek opspannen op een frame: een stap-voor-stap handleiding

Geometrische vorm

Gregor Kregar: Wolken voor Richard Pearse

Geometrische vormen zijn gebaseerd op wiskundige vergelijkingen en vormen die al sinds de oudheid door de mens worden gebruikt. Deze vormen kunnen worden gebruikt om regelmatige patronen in kunstwerken of om de aandacht te vestigen op bepaalde delen van een samenstelling Voorbeelden van geometrische vormen zijn kubussen en piramides.

Organische vorm

Gevleugelde overwinning van Samothrace

Organische vormen zijn vrijer en onregelmatiger van vorm. Ze kunnen worden gebruikt om natuurlijke of abstracte composities te maken die zachter aanvoelen dan geometrische vormen. Voorbeelden van organische vormen zijn wolken, bergen en bomen.

Vorm in de beeldhouwkunst

Soorten beeldhouwwerk

In de beeldhouwkunst zijn er grofweg twee soorten vormen die kunnen worden gecreëerd: reliëfsculptuur en driedimensionale sculptuur. Reliëfsculptuur is een vorm van beeldhouwen waarbij elementen worden opgetild boven een vlakke achtergrond, terwijl driedimensionale sculptuur meer diepte en volume heeft. Driedimensionale sculptuur behoudt haar dimensionaliteit, ongeacht vanuit welke hoek het werk wordt bekeken.

Geschiedenis van de beeldhouwkunst

De oude Grieken gebruikten zowel reliëf- als driedimensionale beeldhouwkunst om mythe, geschiedenis, goden en helden uit te beelden. De Grieken beeldden hun goden af in menselijke vorm en de meeste van hun beeldhouwwerken waren sterk gericht op menselijke figuren.

Parthenon fries

Een van de beroemdste voorbeelden van beeldhouwwerk uit de Griekse oudheid is het "Parthenon-fries", een prachtig marmeren hoogreliëf dat werd gemaakt om de naos van het Parthenon te versieren.

Michelangelo: David

Renaissance kunstenaars liet zich inspireren door de Oude Grieken, omdat de belangstelling voor Griekse en Romeinse kunst en literatuur herleefde. In deze periode ontstonden veel grote beelden, waaronder Michelangelo's David.

Moderne beeldhouwkunst

Raymond Duchamp-Villon: Het grote paard

Moderne kunstenaars zijn vanaf de 20e eeuw een assortiment van verschillende materialen gaan gebruiken, in plaats van het traditionele marmer, steen of brons van de klassieke beeldhouwkunst.

In de hedendaagse kunst is de beeldhouwkunst steeds meer niet-representatief geworden, waarbij kunstenaars materialen als staal, beton, hout en zelfs licht om vorm te creëren .

Otto Gutfreund: Violoncelliste

Sinds de jaren 1900 zijn er veel verschillende stijlen en trends in de beeldhouwkunst geweest. De beelden van de kunstenaars Otto Gutfreund en Raymond Duchamp-Villon waren geïnspireerd door de kubistische beweging van begin 1900.

Een andere belangrijke kunstenaar is Alexander Calder, een kunstenaar uit de 20e eeuw die kinetische en transformerende monumentale publieke sculpturen maakte. Hij maakte deel uit van de moderne kunstbeweging en zijn kunstwerken belichamen de filosofie van die tijd, omdat ze experimenteel en dynamisch waren.

De postmoderne beweging zag sculpturen die gebruik maakten van instillaties, multimedia en de gevoelens van beeldende kunst en popcultuur samenvoegden.

De vorm weergeven in schilderijen en tekeningen

Traditionele media zoals schilderen en tekenen kunnen worden gebruikt om driedimensionale vormen te creëren. Potloodkunstenaars gebruiken technieken zoals arceren, arceren en kruisen om de illusie van diepte in hun werk te creëren. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van perspectief om in schilderijen en tekeningen een indruk van vorm te wekken door voorwerpen met afnemende afmetingen weer te geven of door gebruik te maken van atmosferisch perspectief .

Winslow Homer: Zonlicht aan de kust

Bij het schilderen is er veel flexibiliteit bij het creëren van het uiterlijk van de vorm. Door donkere schaduwtinten en heldere hooglichten te mengen worden waardeovergangen en de manier waarop het licht weerkaatst op een driedimensionale vorm weergegeven. Winslow Homer geeft de vorm van de golf weer, door gebogen lijnen langs de loop te schilderen en de reflecterende punten op de rimpelingen van de golf te schilderen.

Zie ook: Kruisarceringen: tekentechniek voor beginners

Het belang van de vorm in de kunst

Door de elementen van de vorm te begrijpen, naast de andere elementen, kunnen kunstenaars krachtige kunstwerken creëren die visueel boeiend en betekenisvol zijn. Vorm is een belangrijk element in de kunst omdat het kan worden gebruikt om illusies van diepte en perspectief te creëren, de compositie te verbeteren door middel van contrast en maakt de weergave van voorwerpen of figuren met realistische details mogelijk. Vorm kan ook worden gebruikt om emotie op te roepen, verhalen te vertellen en een gevoel van beweging in kunstwerken.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.