Olieverf versus acrylverf: wat zijn de belangrijkste verschillen?

Carla Andrews 27-05-2023
Carla Andrews

Olieverf vs acryl: welk medium moet je kiezen? Leer wat de verschillen zijn, zodat je kunt beslissen welk medium het beste bij je past.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

De belangrijkste verschillen tussen olie- en acrylverf

Olieverf is een soort langzaam drogende verf die bestaat uit pigmentdeeltjes gesuspendeerd in een drogende olie, zoals lijnolie. Acrylverf is een snel drogende verf gemaakt van pigment gesuspendeerd in een emulsie van acrylpolymeren.

De belangrijkste verschillen tussen deze twee soorten verf zijn de droogtijd en de materialen die bij elke soort verf moeten worden gebruikt.

Olieverf droogt langzaam, waardoor de kunstenaar kleuren kan mengen en complexe effecten kan creëren. Acrylverf droogt snel, wat voordelig kan zijn voor het werken in afzonderlijke kleurlagen of op grote doeken.

Waar is de verf van gemaakt?

Het belangrijkste verschil tussen olie- en acrylverf dat van invloed is op de verwerkingseigenschappen van beide verfmedia is het verschil in het bindmiddel dat wordt gebruikt om zowel acryl- als olieverf te maken.

Waar wordt olieverf van gemaakt?

Het basisrecept van olieverf is pigment + een bindmiddel. Het bindmiddel is een drogende olie zoals lijnzaad, saffloer of papaver. Sommige merken olieverf voegen diverse vulstoffen, drogers en additieven toe aan hun olieverfrecept.

Waar is acrylverf van gemaakt?

In acrylverf is het bindmiddel een soort polymeerhars. Pigmenten die in olieverf en acrylverf worden gebruikt, zijn over het algemeen hetzelfde. Daarom krijg je consistente kleurnamen van acryl- en olieverfmerken. Kleuren als Ultramarijn bevatten hetzelfde pigment, ondanks het medium.

Hebben de ingrediënten invloed op de eigenschappen van de verf?

Acrylbindmiddelen zijn chemisch heel anders dan oliebindmiddelen en hebben dus andere verwerkingseigenschappen.

Het belangrijkste verschil is dat olie hydrofoob is - het stoot water af. Olieverf kan dus niet worden gemengd met water om het vloeibaarder te maken of om materialen schoon te maken. Je moet meer olie, een alternatief medium of oplosmiddel gebruiken om het gewenste effect te krijgen. Acrylverf daarentegen is oplosbaar in water, dus je kunt water door je verf mengen en je materialen ermee schoonmaken. Zodra acrylverf droog is, echter,het is niet oplosbaar zoals aquarel.

Polymeerhars droogt anders dan olie. Acryl droogt door verdamping. Als de verflaag droog is, is hij volledig uitgehard en verandert hij niet meer.

Het droogproces van olieverf bestaat echter uit twee fasen: eerst wordt de verf handdroog, daarna oxideert (hardt uit). De moleculen in de verf reageren met zuurstof in de lucht en verharden.

De droogtijd is verschillend

De droogtijd van de verf is van grote invloed op de manier waarop de kunstenaar deze gebruikt. Kunstenaars kunnen de droogtijd van beide soorten verf echter veranderen met behulp van een medium.

Wat is de droogtijd van olieverf?

Olie heeft veel tijd nodig om volledig te drogen. Dit komt door het droog- en uithardingsproces in twee stappen.

Olieverf kan na enkele dagen droog aanvoelen. Olieverf leent zich voor technieken als mengen die een langere open werktijd vereisen.

Als u bijvoorbeeld een groot doek wilt schilderen met een zonsondergangshemel, is olieverf perfect om te gebruiken, omdat u dan zo lang als nodig is de kleuren met elkaar kunt mengen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat het opdroogt.

De droogproces in olieverf vindt plaats in de loop van enkele maanden, zelfs tot een jaar, afhankelijk van de dikte van de verf.

U merkt niets van het uithardingsproces. Als de verf eenmaal handdroog is, verandert het uiterlijk niet.

Het is om twee redenen belangrijk om het droogproces te kennen. De eerste is dat de verflaag tijdens het drogen steeds iets krimpt. Dit betekent dat verf die bovenop wordt aangebracht niet sneller mag drogen dan de verflaag eronder. De bovenste lagen van een schilderij moeten meer olie bevatten en flexibeler zijn, om het drogen en verschuiven eronder mogelijk te maken. Dit principe heet de vet over mager regel en is een van de belangrijkste richtlijnen van olieverfschilderijen.

Een andere reden is dat als u een schilderij vernist met damarhars (traditionele vernis), u moet wachten tot het schilderij is uitgehard om barsten te voorkomen. U kunt altijd een synthetische vernis krijgen zoals Gamvar die kan worden aangebracht zodra het schilderij handdroog is.

De droogtijd van olie lijkt langzaam, maar u kunt een medium aan uw verfmengsel toevoegen om het te versnellen. Een medium zoals Liquin zal uw verf veel sneller drogen, meestal binnen een dag. Als u sneller wilt werken en nat op droog lagen wilt maken met harde randen, kan een sneldrogend medium u helpen dit in veel betere tijd te bereiken.

Een sneldrogend medium zorgt er ook voor dat de droogtijd van uw verfkleuren gelijk is, aangezien sommige pigmenten sneller drogen dan andere. Zo drogen Burnt Umber en sommige andere aardkleuren binnen een dag, terwijl Titanium White er ongeveer drie dagen over kan doen om rechtstreeks uit de tube te drogen.

Een groot voordeel van de langzame droogtijd van olieverf is dat u de verf dagenlang nat op het palet kunt houden. Als u uw palet afsluit in een houder zoals de Masterson Palette Seal zet het dan in de koelkast, dan kan de verf die op je palet is geperst tot een week werkbaar blijven. De kou en het gebrek aan lucht voorkomt dat de olie oxideert.

Wat is de droogtijd van acrylverf?

Acrylverf droogt snel, de droogtijd van tubeverf (afhankelijk van het merk dat u gebruikt) zal ongeveer 20-40 minuten zijn. Het kan een uitdaging zijn om kleuren te mengen op een palet met zo'n korte open werktijd. Er zijn echter manieren om de droogtijd te vertragen.

Als u iemand bent die graag langzaam schildert en gemengde effecten in uw werk creëert, dan kunt u dit met acryl bereiken, ondanks de snelle droogtijd. Er zijn drie manieren om dit te doen:

  1. Gebruik een medium om de droogtijd te vertragen. Mediums zoals deze vloeistofvertrager zal de open werktijd verlengen.
  2. Open Acryl door Golden Deze acrylverven zijn speciaal samengesteld om een vergelijkbare droogtijd te hebben als olieverf. Het drogen duurt ongeveer 10 keer langer dan bij gewone acrylverf.
  3. Krijg een Stay Wet Palette Deze paletten zijn afsluitbaar en hebben een natte basis die voorkomt dat uw acrylverf opdroogt. Als u dit samen met Golden's Open Acrylics gebruikt, kunt u uw verf wekenlang nat houden op het palet.

Olie vs acryl: wat is veiliger?

Over het algemeen is acrylverf veiliger om te gebruiken dan olieverf. Het antwoord hierop is echter iets ingewikkelder.

Acrylverven zijn veiliger en gemakkelijker te gebruiken in kleinere werkruimten met minder ventilatie, omdat ze in water oplosbaar zijn. U hoeft de verf niet te verdunnen of materialen te reinigen met een agressief oplosmiddel. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat uw materialen schadelijk zijn bij het gebruik van acryl.

Wat de verf zelf betreft, zijn acryl- en olieverf beide niet giftig en veilig voor de luchtkwaliteit. De enige uitzondering vormen pigmenten zoals lood, kobalt en cadmiumrood of -geel, die sommige olie- en acrylverfmerken vervaardigen. Als u deze pigmenten gebruikt, moet u handschoenen dragen om te voorkomen dat uw huid in contact komt met de giftige pigmenten. De meeste verfmerken gebruiken pigmenten diezijn gemaakt om deze giftige pigmenten te vervangen.

Een ding om te overwegen is dat drogende olie brandbaar is. Dus als u opgerolde met olie doordrenkte doeken of papieren handdoeken laat rondslingeren, bestaat de kans dat ze brand veroorzaken. Als u een pluisvrije doek gebruikt om olieresten op te vegen tijdens een schildersessie, week de doek dan in afwasmiddel als u klaar bent, dat zal de olie verwijderen. Om papieren handdoeken weg te gooien, bewaar ze in een luchtdichtecontainer gevuld met water totdat u ze naar uw plaatselijke centrum voor de verwijdering van gevaarlijk afval kunt brengen. Of bel uw gemeente en informeer waar u ze het beste kunt verwijderen.

Kunstenaars vinden olie minder veilig om mee te werken, vooral omdat olie niet mengt met water - ze moet worden verdund met een oplosmiddel.

De dampen van oplosmiddelen zoals reukloze minerale spiritus en terpentijn zijn giftig en kankerverwekkend om in te ademen. Zelfs merken van reukloze minerale spiritus die zichzelf als "atelierveilig" op de markt brengen, hebben nog een zekere mate van giftigheid.

Dus als u wilt werken met reukloze terpentijn of terpentijn raad ik u aan te werken in een grote ruimte met tenminste twee ramen die u open kunt laten zodat de lucht goed kan circuleren. U moet goed ventileren om met deze oplosmiddelen te werken, anders kunt u er ziek van worden.

Kun je veiliger oplosmiddelen voor olie gebruiken?

Olie van lavendel Het is niet giftig en niet kankerverwekkend, maar ik raad u aan uw kamer goed te ventileren voordat u ermee werkt en beschermende kleding te dragen, zoals handschoenen, als u denkt dat het in contact kan komen met de huid.

Het mooie van lavendelolie is dat het... meer Het verdunt olieverf beter dan geurloze minerale spiritus en is net zo effectief als terpentijn. Het pigment verspreidt zich gelijkmatig door een laag olie van spike lavendel en laat een satijnachtige afwerking achter op uw verflaag. Het kan ook worden gebruikt voor het verdunnen van harsen zoals damar.

Omdat lavendelolie zo'n geweldige verfverdunner is en omdat het veilig is (en een heerlijk aroma heeft) is het duurder. Maar een beetje gaat wel heel ver. Ik kocht een klein flesje van 8 oz meer dan een jaar geleden en ik ben nog niet eens ⅓ door het flesje heen, hoewel ik sindsdien bijna dagelijks schilder.

Chelsea Classical Studios creëert een prachtige reeks mediums voor olieverfschilderijen op basis van lavendelolie, bekijk ze hier .

Kun je met olieverf schilderen zonder oplosmiddel te gebruiken?

Het is mogelijk om zonder oplosmiddel te schilderen en eigenlijk heel gemakkelijk. Ik gebruik spikeolie in de eerste lagen van mijn schilderproces, omdat het de verf verdunt en snel droogt. Maar je hoeft de verf niet te verdunnen in de eerste lagen van een schilderij.

U kunt ook rechtstreeks uit de tube schilderen en het oliegehalte van uw verf geleidelijk verhogen met elke opeenvolgende laag. Of u kunt een medium mengen zoals Liquin om de droogtijd te versnellen.

Ik reinig mijn materialen niet met oplosmiddel. In plaats daarvan gebruik ik borstelzeep aan het einde van de schildersessie die penselen reinigt, verzorgt en conserveert. Mijn materialen zijn in een veel betere conditie sinds ik geen oplosmiddel meer gebruik.

Tijdens de hele schildersessie gebruik ik saffloerolie om olieverf van de haren te verwijderen bij het veranderen van kleur.

Hoewel olieverf de slechte reputatie heeft minder veilig te zijn dan andere schildermediums, is het veiligheidsaspect, zolang u het verfafval op de juiste manier weggooit, geen giftige pigmenten gebruikt en van oplosmiddelen afblijft, vrijwel hetzelfde als bij elk ander schildermedium.

WINKELEN VOOR ACRYLVERF .

WINKEL VOOR OLIEVERF .

Zie ook: Tekenen van zijprofielen

Moet je verschillende benodigdheden gebruiken voor olie en acryl?

Welke penselen gebruikt u voor olieverfschilderijen?

Voor olieverfschilderijen kun je elk type penseel met elke soort haarvezel gebruiken. Of het nu natuurlijk haar is (marter-, eekhoorn-, geiten- of varkenshaar), of synthetisch. Varkenshaar werkt goed met dikkere verf, omdat de stijve vezels de verf gemakkelijk over het doek kunnen bewegen. Als je zachtere haren wilt gebruiken, zoals marterhaar, maak je de verf vloeibaarder met een medium. Synthetische haren zijn veerkrachtiger dan natuurlijk haar en beter bestand tegenoplosmiddel.

Hier zijn de beste penselen voor olieverfschilderijen:

  • Da Vinci Sable penselen zijn zachte kwasten van wezelhaar. De ronde kwasten lopen taps toe tot een punt en houden hun vorm goed vast, maar werken het best met zeer vloeibare olie.
  • Raphael Paris Hog Borstels zijn stijf en perfect voor het verplaatsen van dikke verf.
  • Escoda Modernista Tadami Borstels zijn verende en flexibele synthetische borstels in verschillende vormen en maten.

Welke penselen kun je gebruiken voor acrylschilderen?

Synthetische penselen zijn het beste voor acrylschilderen. De filamenten in de haren zijn beter bestand tegen de chemicaliën in de verf.

Bovendien presteren varkenspenselen niet goed wanneer ze met water worden gemengd. Je kunt synthetische penselen krijgen die stijf zijn zoals varkenspenselen of zacht zoals marterpenselen. Het mooie van synthetische penselen is dat ze zo veerkrachtig zijn dat ze stroperige verf zoals acryl met gemak over het doek kunnen bewegen.

Beste penselen voor acrylverf:

  • Zilveren borstels zijn synthetische varkens. Stijf synthetisch, perfect voor het verplaatsen van zware bodypaint.
  • Winsor & Newton Monarch Penseel is matig stijf en zeer veerkrachtig, waardoor je veel controle hebt.
  • Escoda Primera Teijin Borstels zijn zachte kunststoffen. Gebruik deze met zachte bodypaint en voor het maken van details.

Welke oppervlakken moet u gebruiken met olie-/acrylverf?

Meestal kunt u dezelfde ondergronden gebruiken voor olie- en acrylverf.

Katoen of linnen doeken , houten panelen , Gessobord , oliepapier en acrylpapier zijn enkele van de meest voorkomende ondergronden voor de twee media.

Olieverf droogt brozer op dan acrylverf. Acrylverf is flexibel. Een flexibel oppervlak zoals canvas is dus meer geschikt voor het werken met acrylverf dan met olieverf. Kunstenaars gebruiken canvas voor olieverf, omdat het licht van gewicht is. Linnen is echter veel geschikter voor olieverf, omdat het stijver en minder flexibel is. Een oppervlak dat krom trekt, kan de brozere olieverf na verloop van tijd doen barsten.

Als u ervoor kiest om op ongeprepareerd doek of hout te schilderen, is de methode van oppervlaktevoorbereiding is hetzelfde voor zowel olie als acryl.

Welke paletten kun je gebruiken met olie-/acrylverf?

Voor olieverfschilderijen zijn de beste beschikbare paletten gehard glas of hout Gehard glas is het gemakkelijkst schoon te maken, houten paletten zijn licht en handzaam.

Paletten die geschikt zijn voor acrylschilderen zijn gehard glas en Stay Wet Paletten Houten paletten werken niet goed met acryl, omdat de verf zo snel droogt, dat ze moeilijk schoon te maken zijn.

Wat is duurder, olie vs acryl?

Laten we de prijzen van acryl- en olieverf vergelijken voor verschillende budgetten.

Er zijn merken van kunstenaarskwaliteit, zoals Schmincke, die zowel olie- als acrylverf produceren.

Schmincke Primacryl (acryl) begint bij 7,90 pond voor een tube van 60 ml. Geen van hun acrylkleuren komt boven de prijs van 16 pond. Schmincke Mussini (hun oliecollectie) begint bij £8,70 voor 35ml en de duurdere pigmenten kunnen oplopen tot £45+.

Een middenklasse verf zoals Winsor & Newton Professional begint bij 6,20 pond voor 60 ml acrylverf en gaat niet verder dan 16 pond. Hun budget acryl beginnen bij 3,20 pond. Winsor & Newton's Professionele olie De prijzen beginnen bij 6,20 pond voor 37 ml en lopen op tot meer dan 22 pond. Hun budget olieverf assortiment Winton begint bij 3,10 pond.

Zie ook: De beste penselen voor olieverfschilderijen - Fine Art Tutorials

U ziet dus dat olieverf over het algemeen duurder is dan acrylverf.

De andere materialen die u kunt kopen, zoals schilderoppervlakken, penselen, schildersezels en andere atelieruitrusting, zullen dezelfde prijs hebben, ongeacht het medium dat u kiest.

Hoe voelt het om met olieverf versus acryl te schilderen?

Veel 'heavy body' olieverf van kunstenaarskwaliteit is ontworpen om de eigenschappen van olie na te bootsen. Vanwege de snelle droogtijden, tenzij u Open Acryl of een langzaam drogend medium, kan acrylverf vrij snel plakkerig aan gaan voelen. Waar olieverf die heerlijk gladde, romige consistentie heeft, kan het bij het schilderen met acrylverf soms lijken alsof de haren van je penseel een beetje slepen.

Zachte acrylverf voelt vloeibaarder aan, een beetje zoals gouache Dit kan echter snel plakkerig aanvoelen, tenzij je een medium .

Wat is makkelijker schoon te maken, olie vs acryl?

Als je verf oplosmiddelvrij Met olie hoeft u zich geen zorgen te maken over de onstuimige dampen van de verfverdunner. Schoonmaken zonder oplosmiddel is heel gemakkelijk en het is de methode die ik iedereen aanraad om mee te beginnen.

Reinig penselen tijdens de sessie met saffloerolie en veeg de vette resten op een papieren handdoek. Dan aan het einde van de sessie uw penselen spoelen in wat borstelzeep om alle olie van de haren te verwijderen. Zo blijven ze in perfecte staat.

Om een glaspalet Schraap opgedroogde verf af met een scheermesje. Veeg natte verfmengsels die je niet nodig hebt weg met een papieren handdoek.

Acrylverf kan moeilijker te verwijderen zijn van penselen. U kunt ze schoonmaken met gewoon water, of u kunt een zeep gebruiken om penselen schoon te maken, zoals de Master's Borstelreiniger net als voor olie. Ik raad aan een borstelwasser om acrylverf van je penselen te verwijderen tijdens de schildersessie.

Het schoonmaken van een glazen palet is hetzelfde voor acryl als voor olie, gewoon droge verf wegschrapen. Als u een Stay Wet Palette kun je het palet in de prullenbak gooien.

WINKELEN VOOR ACRYLVERF .

WINKEL VOOR OLIEVERF .

Gebruikt u verschillende technieken voor olie- en acrylschilderen?

Het maken van harde randen is gemakkelijker met acrylverf omdat die zo snel droogt. Het maken van zachtere randen is echter lastiger vanwege de snelle droogtijd.

Impasto is een techniek die perfect geschikt is voor acrylschilderen. Omdat de verf snel droogt, kun je snel dikke lagen bodypaint op je doek aanbrengen om textuur te creëren. Het werkt ook met olieverf, maar je hebt misschien een sneldrogende impasto medium .

De meeste technieken die je gebruikt met olieverf kan ook gebruikt worden met acrylverf. De enige uitzondering is Alla Prima (nat-in-nat) die vereist dat de verf nat blijft op het doek voordat de schildersessie klaar is. Een andere techniek waarmee je misschien worstelt bij het gebruik van acrylverf is mengen .

Is het makkelijker om met acryl of olie te schilderen?

Als je al enige schilderervaring hebt, met aquarel of gouache, kan de overgang naar acrylverf gemakkelijker zijn als je gewend bent je verf met water te mengen.

Het kan even wennen zijn om de verf te verdunnen met oplosmiddel of om olieverfmediums te gebruiken. Als u het niet erg vindt om die overgang te maken, of als u helemaal nieuw bent met schilderen, zijn er veel voordelen aan het schilderen met olieverf, zoals de helderheid van de kleuren en de gladde textuur, die het de moeite waard maken.

Het antwoord hierop is echter dat het gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur is. Ik vind olieverf makkelijker om mee te schilderen, omdat ik geniet van technieken als mengen en glaceren die beter geschikt zijn voor olieverf. Als ik schilder, vind ik het prettig dat mijn verf nat blijft op mijn doek en palet, omdat ik vrij langzaam werk en graag kleuren meng op het doek.

Als u snel werkt en dikke textuurschilderijen wilt maken, is het misschien de moeite waard om acryl te proberen.

Reizen met olie- vs acrylverf

Als u alleen lokaal reist, per auto, boot of trein, is het vrij eenvoudig om beide media in te pakken en te vervoeren.

Er zijn enkele briljante Schildersezels die je kunt kopen en die perfect zijn om mee te reizen. Ze komen met ingebouwde glazen paletten en opslag voor je materialen.

Omdat sommige mediums voor olie brandgevaarlijk zijn, kan het lastiger zijn ze mee te nemen op vluchten. Om problemen bij de douane met uw verf te voorkomen, lees deze tips voor reizen met olieverf .

Als ik in het verleden met het vliegtuig reisde, heb ik er meestal voor gekozen acrylverf mee te nemen en heb ik geen problemen ondervonden.

Zullen er verschillen zijn in het uiteindelijke uiterlijk van een schilderij?

Olieverf ziet er vaak helderder uit. Dit komt door het hogere pigmentgehalte in olieverf.

Natte olieverf heeft dezelfde kleur als droge olieverf. Olieverf wordt met de jaren transparanter en als u lijnolie hebt gebruikt, kan deze de neiging hebben om licht te vergelen. Deze verandering vindt echter in de loop van vele jaren plaats.

Acrylverven veranderen van kleur naarmate ze drogen en worden donkerder. In de loop der jaren zal hun uiterlijk niet veel veranderen.

WINKELEN VOOR ACRYLVERF .

WINKEL VOOR OLIEVERF .

Olieverf vs acrylverf: Pin it!

Art tutorials: verder lezen

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.