Welke kleuren heb je nodig voor olieverfschilderijen - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 01-10-2023
Carla Andrews

Het vinden van de juiste kleuren voor olieverfschilderijen kan moeilijk aanvoelen als er zoveel kleuren te koop zijn. Vooral als je een beginner bent en niet veel hebt geoefend in het mengen van kleuren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Kleuren voor olieverfschilderijen: waar te beginnen?

Begin met de primaire kleuren en vul ze aan naarmate je vaardigheden zich ontwikkelen en je herdefinieert wat je nodig hebt voor je praktijk. Beginnen met de primaire kleuren en hun warme of koele variaties zal je helpen bij het verbeteren van je mengvaardigheden en begrip van kleur als geheel.

Veel ervaren kunstenaars hebben hun eigen basis van primaire kleuren (versies van rood, geel en blauw) die ze gebruiken om het merendeel van hun tinten te mengen. Het kleurenpalet dat ik je in deze gids laat zien, geeft je de mogelijkheid om het grootste chromatische bereik te mengen met slechts zes kleuren.

De beste merken olieverf

Het is belangrijk, zelfs als u voor het eerst begint, om te kopen bij verffabrikanten die zich bekommeren om de kwaliteit van de verf. Gamblin , Michael Harding , Blockx en Schmincke maken allemaal verf van uitstekende kwaliteit. Winsor & Newton maken geweldige kunstenaarskwaliteit verf, die een goedkopere prijs heeft. Leer meer over verschillende olieverven in onze merkbeoordeling .

Verf van topkwaliteit betekent dat deze een hoog pigmentgehalte heeft. De tubes zijn grotendeels samengesteld uit enkelvoudige pigmenten en er worden minder vulstoffen en bindmiddelen gebruikt. Het resultaat van het gebruik van kwaliteitsverf is dat uw kleurmengsels levendiger, schoner en minder "modderig" ogen. Verf van betere kwaliteit is ook gemakkelijker om mee te werken, met een meer boterachtige consistentie en kleuren die zich verder verspreiden op dedoek.

Begin met zes pigmenten voor tinten en twee pigmenten voor tinten, allemaal van kwaliteitsmerken, en u zult zien hoe uw vaardigheden op het gebied van kleuren mengen en dus schilderen snel zullen verbeteren.

Samengevat: kleuren voor olieverfschilderijen

Dit is het primaire palet, waaruit u een breed scala aan tinten en schakeringen kunt mengen:

 1. Cadmium Rood of Pyrrolerood
 2. Magenta
 3. Ultramarijn
 4. Phthalo Blue
 5. Cadmium Geel of Hansa Geel
 6. Transparant Geel
 7. Omber gebrand
 8. Titaanwit

In het volgende deel ga ik dieper in op de eigenschappen van deze kleuren en hoe je ze kunt gebruiken in je mengsels.

Kleuren voor olieverfschilderijen: pigmenten kiezen om tinten te creëren

Om met zo weinig mogelijk kleuren het breedste gamma aan tinten te creëren, hebt u zes verschillende pigmenten nodig.

Deze zes kleuren zijn de primaire kleuren en van elk een warme of koele versie. In pigmentvorm zijn de primaire kleuren magenta, cyaan en geel - deze kunnen worden gemengd om bijna elke andere kleur van het spectrum te maken.

Cadmium Rood Licht PR108

 • Dit is een warm primair rood en neigt naar geel.
 • Het is een ondoorzichtig pigment dat schitterende vurige mengsels kan maken met warm geel, maar meer neutrale paarse kleuren die nuttig zijn voor schaduwtinten wanneer ze worden gemengd met blauw.
 • Vervang Cadmium door Cadmium Hue, of Pyrrole Red. Pyrrole Red is een ander primair rood, dat een hoge lichtechtheid heeft, maar goedkoper is dan cadmium.

Quinacridon Magenta PV19

 • Dit pigment staat het dichtst bij primair magenta, PR122 kan ook worden beschouwd als dicht bij magenta, maar het is niet zo lichtecht als PV19.
 • Gebruik dit pigment met ultramarijn om puur paars te creëren.
 • Het kan worden gebruikt om helder groen te neutraliseren.
 • Een quinacridonpigment dat in zijn zuiverste vorm koele ondertonen heeft, maar zich met geel mengt tot sterk verzadigde oranjes.
 • Als je dit pigment mengt met wit kun je een helder roze krijgen, iets wat je met cadmiums niet kunt bereiken.

Ultramarijn Blauw PB29

 • Een puur blauw met een lichte rode zweem.
 • De roodachtige ondertonen helpen om schitterende paars- en neutrale groentinten te maken.
 • Dit pigment is transparant en leent zich voor het maken van glazuren.
 • Meng met wit om een hoog chromatisch stralend blauw te maken.
 • Gebruik het in mengsels om hemelsblauw of inktzwarte wateren te creëren. Gebruik het ook om de kleur van vervagende heuvels te creëren (gemengd met een beetje geel).
 • Meng dit met oranje om koele grijzen en diepe zwarten te maken. Meng met Omber gebrand om zuiver zwart te maken.

Phthalo Blue (primair cyaan) PB15

 • Ftalocyanine wordt beschouwd als primair blauw (cyaan).
 • Het heeft een zeer subtiele gele ondertoon, het kan combineren tot groenachtige blauwen.
 • Diep kleurprofiel en hoge kleurkracht.
 • Wintertaling en turkoois worden beide gemaakt van het ftalo-pigment.
 • Gebruik dit om een reeks kleuren te creëren die worden gebruikt in zeegezichten, van ondiepe tropische wateren tot diepe stormachtige oceanen.

Transparant Geel PY128

 • Dit is een zeer helder transparant primair geel
 • Dit wordt gemengd met cyaan om koele semi-transparante en heldere groenen te maken.

Cadmium Geel PY35

 • Een meer afgerond, dieper geel met rode ondertonen.
 • Meng met cadmium rood om heldere sinaasappels te krijgen.
 • Vervang Cadmium Geel door Hansa Geel, te koop bij M. Graham Hansa geel is goedkoper dan Cadmium, transparanter en iets minder warm van toon.

Pigmenten om tinten en schakeringen te creëren

Met de drie primaire en drie primaire variaties kunt u meestal elke hue maar je moet ook in staat zijn om tinten en tinten Het is niet zo eenvoudig als lichter en donkerder maken met zwart of wit.

Tinten

Titaanwit

 • Titaanwit is volledig ondoorzichtig, maar kan mengsels krijtachtig doen lijken.

Zinkwit

 • Zink is een doorschijnend pigment. Gebruik dit pigment om de verzadiging van uw mengsels te behouden - het geeft niet het 'uitgewassen' effect dat titaanwit kan geven. Overmatig gebruik van zink in mengsels kan een broze verflaag veroorzaken echter.

Tinten

Moet je zwarte verf gebruiken?

Als ivoorzwart alleen wordt gebruikt om kleuren donkerder te maken, kan het voor onharmonische kleurverschuivingen zorgen. Ivoorzwart is eigenlijk een heel donker, laag chromatisch blauw. Dus als u werkt met kleuren die ook koele ondertonen dan is het creëren van donkere gebieden met ivoorzwart wellicht de beste optie.

Ook als u met grisaille werkt, is ivoorzwart gemengd met omber gebrand een goede keuze. Elke kunstenaar zal hier zijn eigen aanpak voor hebben.

Persoonlijk gebruik ik omber gebrand om kleuren donkerder te maken, en als ik een zuiverder zwart wil, voeg ik een kleine hoeveelheid ultramarijn aan het mengsel toe.

Omber gebrand

 • Veel kunstenaars gebruiken omber gebrand in plaats van ivoorzwart om schaduw te creëren. Dit pigment wordt meestal gebruikt in de eerste lagen van een schilderij.
 • Omber gebrand is transparant en warm van toon, zodat er zuivere kleurgradaties mee kunnen worden gemaakt.

Extra kleuren

Ik heb een overzicht gegeven van de primaire kleuren in olieverf en het gesplitste primaire palet, om je de mogelijkheid te geven het grootste scala aan tinten te mengen uit slechts zes kleuren.

Na een tijdje gebruik van dit palet zul je merken dat je met dit beperkte palet de tinten kunt mengen van veel van de voorgemengde kleuren die fabrikanten verkopen. Het is een kosteneffectieve manier van schilderen omdat je uiteindelijk minder tubes hoeft te kopen.

Er zijn echter enkele extra pigmenten die u aan uw palet kunt toevoegen om de gaten in het kleurengamma van dit palet op te vullen.

Als u landschappen schildert, kan het nuttig zijn om een kleur als viridian green aan uw palet toe te voegen, omdat u daarmee tijd bespaart bij het mengen. Rood Oker is geweldig voor woestijn taferelen en baksteen werk.

Een pigment dat aan uw palet kan worden toegevoegd is crimson. Alizarin crimson geeft een veel dieper en intenser, transparant rood dat geschikt is voor landschapschilderen, het creëren van schaduwen en het mengen van levendige, donkere purpers in combinatie met ultramarijn. Alizarin is een vluchtig pigment, wat betekent dat het een lage lichtechtheid heeft en na verloop van tijd kan vervagen bij blootstelling aan direct zonlicht. Gebruik daarom Permanent Alizarin Crimson .

Kobaltblauw kan een geweldige aanvulling zijn op een palet, om te gebruiken als het perfecte lichte hemelsblauw, of om te gebruiken als glacis over verre bergen om diepte in het schilderij te creëren.

Aardpigmenten kunnen uw palet een aantal voordelen bieden. Ze drogen snel, zijn transparant en donker van kleur, zodat ze een volledig toonbereik bieden wanneer ze worden verdund of gecombineerd met wit. Ze zijn dus nuttig voor je doek kleuren en het vaststellen van de waarden in een schilderij voordat kleur wordt toegevoegd. Zo werkt gebrande sienna, dat oranje van tint is, prachtig als onderschildering onder zeegezichten.

Aardkleuren zijn ook schitterend voor gebruik in transparante schaduwen over vleestinten. Een ander voordeel van aardpigmenten is dat ze goedkoop te koop zijn. U kunt dus op de lange termijn geld besparen door slechts één goedkoper pigment te gebruiken in plaats van drie primaries te combineren om dezelfde toon te maken.

Hier zijn enkele uitstekende aardpigmenten om naar te kijken: Mars Brown , Geel Oker , Ruwe omber , Gebrande Sienna .

Zie ook: Olieverfbenodigdheden voor beginners: een gids

Afzonderlijke pigmentkleuren voor olieverfschilderijen kunnen unieke eigenschappen hebben

Je kunt ook meer kleuren aan je palet toevoegen vanwege de werkingseigenschappen die deze pigmenten kunnen bieden. Sommige kleuren zijn bijvoorbeeld transparant, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor glazuur, sommige hebben een hoge kleurkracht, andere drogen sneller. Als je eenmaal je vaardigheden hebt opgebouwd met het mengen van de primaries, onderzoek dan het enorme scala aan beschikbare pigmenten en hun eigenschappen. Kijk in de tube olieverf, of deproductpagina op de website om de individuele eigenschappen te begrijpen van het pigment dat u bekijkt.

Bekijk onze handleiding om te leren hoe meng ik olieverf stap voor stap Als u wilt leren hoe u een beperkt palet kunt gebruiken, en hoe dat gunstig kan zijn voor uw schilderpraktijk, bekijk dan onze limited palette tutorial .

Zie ook: Hoe details te schilderen: een gids voor kunstenaars

Zijn er kleuren die jij graag gebruikt? Laat het me weten in de commentaren.

Kleuren voor olieverfschilderijen: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.