De beste houtskool- en pastelfixeermiddelen om tekeningen te verzegelen

Carla Andrews 17-05-2023
Carla Andrews

De beste houtskool- en pastelfixatieven hangen af van uw individuele behoeften als kunstenaar. Sommige fixatieven geven een glanzende afwerking, terwijl andere een matte afwerking geven. Er zijn fixatieven die water- en UV-bestendig zijn en andere die verwerkbaar zijn, zodat kunstenaars houtskool kunnen opbouwen bovenop de vorige gefixeerde lagen.

Het is niet helemaal noodzakelijk om een houtskooltekening te fixeren. Kunstenaars kunnen ervoor kiezen een tekening te fixeren om vlekken te voorkomen, terwijl anderen het fixeren van een tekening vermijden omdat sommige fixatieven waardeverschuivingen kunnen veroorzaken.

Houtskool en zachte pastel zijn van nature stoffige mediums, dus als u vindt dat uw voltooide werkstuk verzegeld moet worden, lees dan verder om het beste fixeermiddel voor uw tekenpraktijk te vinden.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Lascaux Fine Art Fixative

Lascaux Fine Art Fixative kopen

Eigenschappen: lichtecht, UV-bestendig, verwerkbaar, museumstandaard, sneldrogend, waterbestendig

Geschikte media: houtskool, pastel, krijt, inkt, potlood, tempera, bladgoud, prints

Dit fine art fixeermiddel is een betrouwbaar, multifunctioneel afdichtingsmiddel dat kan worden gebruikt op een aantal verschillende oppervlakken en met een reeks verschillende mediums.

Het beschermt tegen weersinvloeden, stof, vuil en UV. Dit product kan onder meer worden gebruikt om een tekening te verzegelen om eroverheen te schilderen. Als u bijvoorbeeld met houtskool of pastel op doek tekent, kunt u het vastzetten en vervolgens overschilderen met acryl.

Het fixeermiddel bewaart de kleuren, zodat er voor en na het verzegelen geen verschuiving in waarde of tint optreedt. Het fixeermiddel van Lascaux is getest in veel verschillende omgevingen en toepassingen, zoals beeldende kunst, drukwerk en bouwkundige tekeningen. Dit specifieke fixeermiddel is een sterke favoriet onder professionele kunstenaars.

Sennelier Delacroix Houtskool Fixatief

Kopen Sennelier Delacroix Houtskool Fixatief

Eigenschappen: mat, niet waterbestendig, goede veegbescherming, 3 lagen nodig, sneldrogend

Geschikte media: houtskool, grafiet

Het Sennelier Delacroix fixeermiddel beschermt en verzegelt houtskool- en grafietpotloodtekeningen. Het heeft een matte afwerking en vergeelt niet. Het fixeermiddel is ook sneldrogend en heeft een lage geur. Het is niet volledig waterbestendig, dus afgewerkte tekeningen moeten uit de buurt van natte oppervlakken worden gehouden. Spuit meerdere lagen om een optimale veegbescherming te verkrijgen.

Winsor & Newton Professional Fixative

Winsor & Newton Professioneel fixeermiddel kopen

Eigenschappen: verwerkbaar, sneldrogend, waterbestendig

Zie ook: De beste oppervlakken voor acrylschilderen - Fine Art Tutorials

Geschikte media: houtskool, pastel, potlood, hars acryl

In het Verenigd Koninkrijk heet deze formule Winsor & Newton Professional Fixative, in de Verenigde Staten heet hij Winsor & Newton Workable Fixative.

Dit fixeermiddel is verwerkbaar, zodat u tussen lagen pastel kunt spuiten om te voorkomen dat kleuren zich met elkaar vermengen.

Slechts twee lagen van deze spray zijn nodig voor een goede bescherming tegen vlekken en vocht. Hij droogt op tot een lage glans, dus hij is niet helemaal mat.

SpectraFix Spray Fixative

Koop SpectraFix Spray Fixative

Eigenschappen: bewerkbaar, mat, niet waterbestendig, langzaam drogend, geurarm, veegvast

Geschikte media: houtskool, pastel, caseïne, gouache, aquarel.

Deze fixeerspray is op waterbasis en gemaakt van melkcaseïne en kan worden gebruikt met droge of natte media zoals gouache en aquarel.

Wanneer het op het oppervlak wordt gespoten kan het het papier nat maken, het is ook veel dunner van consistentie in vergelijking met andere sprays. Volg de instructies op de website van het product bij het gebruik van deze spray, omdat de aanwijzingen voor gebruik anders zijn dan bij andere sprays. Het is een goed idee om het papier aan beide zijden vast te tapen op een plank om kromtrekken te voorkomen bij het gebruik van de spray en om het vast te houden aan het papier totdat het isopgedroogd.

Door de matte en verwerkbare eigenschappen van het fixeermiddel kunnen kunstenaars meerdere lagen maken en afzonderlijke kleurlagen met pastel of aquarel weergeven. De spray heeft ongeveer twee minuten nodig om op te drogen.

Door de lage geur en toxiciteit kan dit fixeermiddel binnenshuis worden gebruikt en is het veilig voor de klas. Zorg er wel voor dat je een raam openzet om te ventileren, want het heeft wel een lichte alcoholgeur. Een ander pluspunt van dit fixeermiddel is dat het 100% archivalisch en niet vergelend is. Het zal houtskool en pastel dus bewaren zonder na verloop van tijd dof te worden.

Deze fixatief is meer geschikt voor gebruik met pastel dan met houtskool. Drie lagen is voldoende om te beschermen tegen vegen met pastel, maar zware houtskool kan nog steeds vegen. Een ander kenmerk dat enigszins anders is aan deze fixatief is dat het wordt geleverd in een spuitfles, dus het is lastiger om een gelijkmatige laag te krijgen dan met de spuitbussen.

Het mooie van deze spray is dat hij minimale invloed heeft op de waarden en kleuren van een pasteltekening, hij bewaart details fantastisch.

Sennelier Latour Pastel Fixatief

Kopen Sennelier Latour Pastel Fixatief

Eigenschappen: sneldrogend, weinig geur, heeft 3 lagen nodig, niet waterbestendig

Geschikte media: zachte pastels

Deze fixeerspray wordt geleverd in een spuitbus en zorgt voor een matte, uniforme afwerking. De kleur- en waardeverandering voor en na het spuiten is niet significant.

Spuit een dunne laag op je tekening, wacht dan tot het droog is en spuit nog een dunne gelijkmatige laag. Meerdere dunne lagen fixeermiddel geeft een beter, gelijkmatiger uitziend resultaat.

Sennelier HC10 Universeel Fixeermiddel

Kopen Sennelier HC10 Universeel Fixeermiddel

Eigenschappen: waterbestendig, niet vergelend, veelzijdig

Zie ook: Olieverfschilderen: Veiligheid in de studio - Tips voor beeldende kunst

Geschikte media: pastels, houtskool, aquarel, inkt, acryl, vergulding

Gemaakt van acrylhars, is dit een sterk geconcentreerd, niet-vergelend fixeermiddel dat kan worden gebruikt met een reeks media en voor een reeks toepassingen. De spray heeft een minimaal effect op de waarden van tekeningen en schilderijen. Het is een permanente vernis die gemakkelijk te gebruiken is, gewoon de gele spuitmond draaien en spuiten met het gewenste spuitpatroon, horizontaal of verticaal.

Deze spray kan binnenshuis worden gebruikt met goede ventilatie en kan zelfs worden gebruikt op oppervlakken zoals porselein, glas en muren.

Golden Archival MSA Vernis

Koop Golden Archival MSA Vernis

Eigenschappen: archief, beschermt tegen UV, drie afwerkingen, fungeert als eindlaag

Geschikte media: houtskool, pastel, tempera, gouache, aquarel, acryl, olieverf

Deze vernis bestaat in drie afwerkingen, satijn, glanzend en mat. Hij wordt geleverd in een spuitbus, is van archiefkwaliteit en bewaart kleuren en tinten met helderheid. De fles zorgt voor een nauwkeurige, gelijkmatige dekking bij juist gebruik.

De vernislaag blijft flexibel, bestand tegen breken of barsten en is verwijderbaar voor conserveringsdoeleinden. De UV-lichtfilters en stabilisatoren beschermen tekeningen tegen verbleking na verloop van tijd door blootstelling aan de zon.

Dit is een uitstekende keuze als laatste vernislaag voor werken die u wilt verkopen of naar een galerie wilt sturen. De prijs is redelijk betaalbaar in verhouding tot de kwaliteit van het product.

De vernis beschermt niet alleen tegen UV, maar ook tegen vuil, stof en vocht. Deze vernis is verkrijgbaar in twee verschillende formaten, spray en vloeistof. Het kwastbare vloeibare formaat is niet geschikt voor gebruik met droge media.

Grumbacher Final Fixative

Grumbacher Final Fixative kopen

Eigenschappen: verwerkbaar, flexibele afwerking, niet vergelend, snel drogend

Geschikte media: houtskool, pastel, potlood, gouache

De Grumbacher Final Fixative is een sneldrogend fixeermiddel voor gebruik met houtskool, pastel en potlood. Kunstenaars kunnen het gebruiken op papier en keramiek en het is verkrijgbaar in zowel een glanzende als een matte afwerking.

Dit fixeermiddel is relatief goedkoop en voorkomt dat droge media vlekken maken of van de pagina schuren. De matte versie kan worden gebruikt als een tandeloze basis voor extra tekenlagen.

Krylon Werkbare Fixatif Spray

Koop Krylon Werkbare Fixeer Spray

Eigenschappen: voorkomt vegen, archief, bewerkbaar

Geschikte media: pastel, houtskool, potlood, india-inkt

Dit archiefwaardige, werkbare fixeermiddel voorkomt vlekken en kan worden gebruikt op tal van verschillende oppervlakken, zoals hout, metaal, kunststof, papier en keramiek. Het bespoten oppervlak voelt na ongeveer 30 minuten droog aan, maar het duurt ongeveer een uur voordat het droog genoeg is om te hanteren.

De afwerking is helder en niet vergelend en biedt een goed niveau van duurzaamheid. Deze spray heeft niet de neiging om kleuren zo donkerder te maken als sommige andere sprayfixatieven doen.

Wat is een fixatief?

Een fixatief, meestal in sprayvorm en soms in vloeibare vorm, wordt op kunstwerken aangebracht om de media op hun plaats te houden en vlekken te voorkomen. Sommige fixatieven beschermen het kunstwerk tegen andere omgevingsschade, zoals vocht, krassen en UV-straling. Aangezien elk fixatief zijn eigen kenmerken en eigenschappen heeft, moet u de door u gekozen spray controleren om te zien hoe hij zal presteren voordat u hem gebruikt.die het gebruikt.

Wat is een werkbaar fixeermiddel?

Met een werkbaar fixeermiddel kunnen kunstenaars lagen op hun plaats fixeren en dan verder werken bovenop die lagen, zonder dat ze bang hoeven te zijn dat de lagen in elkaar gaan vlekken. Maak aparte lagen om harde randen weer te geven, of pastelkleuren die schoner lijken. Een ander goed gebruik van werkbare fixeermiddelen is wanneer de tand van het papier vol is, spuit dan een beetje mat fixeermiddel over de bovenkant om detandachtige textuur van het oppervlak en laat meer lagen pastel of houtskool hechten.

Moet je een fixatief gebruiken?

Een fixatief is nuttig om te voorkomen dat stukken houtskool en pastel uitlopen. Pastel en houtskool zijn beide inherent stoffige en kwetsbare media, één aanraking op het papier en het kan het onderwerp scheef trekken. Bijgevolg is het fixeren van een tekening vooral nuttig voor definitieve stukken die u van plan bent te verkopen of aan de muur te houden, of voor schetsboekwerk Het werken in schetsboeken met houtskool en pastel kan rommelig worden, omdat de deeltjes kunnen overgaan op andere pagina's. Om een meer gepolijst uiterlijk te behouden, spuit je een paar lagen fixatief op elke voltooide schetsboektekening. Hoewel het niet essentieel is voor het tekenproces, omdat sommige kunstenaars ervoor kiezen het niet te gebruiken voor oefenstukken, kan het vele toepassingen hebben.

Welke verschillende toepassingen kunnen fixatieven hebben?

Naast het voorkomen van vlekken en het beschermen van een tekening, kunnen fixatieven nog enkele andere toepassingen hebben, vooral bij toepassingen met gemengde media.

Spuit werkbaar fixatief over een ondertekening om deze te fixeren en te voorkomen dat de geschetste lagen zich vermengen met opeenvolgende lagen verf, houtskool of pastel.

Gebruik een fixatief om schone kleuren in je werk te brengen. Spuit een werkbaar fixatief over de lagen die je wilt verzegelen, en teken er vervolgens schone kleuren overheen. Zo worden ze niet vertroebeld door eerdere lagen. Dit kan bijvoorbeeld werken voor het leggen van contrasterende highlights bovenop donkere gebieden.

Gebruik een fixatief om de gelaagdheid van het oppervlak te vergroten. Oppervlakken zoals Pastelmat kunnen meerdere lagen pastel of houtskool aan, maar andere, minder getande oppervlakken kunnen minder lagen aan. Als je het gevoel hebt dat het papier geen houtskool of pastel meer aan kan, spuit dan een beetje werkbaar fixatief over het papier, wacht tot het droog is en ga dan verder met het leggen van je tekenmateriaal.

Werkbare fixatieven kunnen verlies van fijne deeltjes in houtskooltekeningen voorkomen. Als uw fixatief echter kleur- of waardeprofielen verandert, moet u het gebruik ervan beperken.

Kun je haarlak gebruiken als tekenfixatiemiddel?

Het wordt afgeraden om haarlak te gebruiken als fixatief voor professioneel werk, of werk dat u wilt bewaren of aan de muur wilt hangen. Haarlak is namelijk niet-archiverend. Hoewel haarlak ervoor zorgt dat houtskool beter aan het papier hecht en vlekken kan voorkomen, kan het na verloop van tijd ook vergelen en andere onvoorspelbare effecten hebben op de tekening. Het is niet samengesteld voor gebruik met tekenmedia. Haarlak is vaakgoedkoper dan kunstmaterialen, maar het is mogelijk om goedkope tekenfixatieven te vinden. Bijvoorbeeld de Krylon Fixatief is goedkoop. Het is de moeite waard om speciale kunstmaterialen te gebruiken om stukken waar je veel tijd aan hebt besteed te bewaren.

Hoe gebruikt u fixatieven en vernissen?

Pak een heel zacht penseel of tik op het tekenoppervlak om losse deeltjes houtskool of pastel te verwijderen. Als er veel losse deeltjes zijn die je liever in de tekening verwerkt ziet, pak dan wat glaspapier en druk het over de top om deze vast te zetten.

Test het fixeermiddel op een kladpapiertje met wat van het door u gekozen medium op het oppervlak. Controleer of de spray niet teveel spettert en of het voldoende werkt met de door u gekozen combinatie van oppervlak en medium.

Ga bij het spuiten op ongeveer 30 cm afstand staan en spuit in een vloeiende, gelijkmatige beweging. Zorg ervoor dat u geen delen onbedekt laat. Mogelijk moet u meerdere lagen aanbrengen voor een optimaal resultaat. Zorg ervoor dat u wacht tot elke laag droog is voordat u de volgende aanbrengt. Controleer de instructies op het productetiket of de productpagina op de website om er zeker van te zijn dat u het correct gebruikt,omdat het gebruik per fixeermiddel kan verschillen.

Houd de fles ondersteboven en spuit om het mondstuk te reinigen. Veeg het uiteinde af om resten te verwijderen, plaats de dop en bewaar de fles op een koele, droge plaats.

Sommige vernissen en fixeermiddelen moeten buiten worden gebruikt, vooral als ze een sterke geur hebben. Met andere fixeersprays kunnen kunstenaars echter binnen werken, zolang de ruimte goed geventileerd is. Dit hangt af van de vraag of het fixeermiddel in de spray giftig is of niet. Sommige fixeermiddelen zijn zo samengesteld dat ze minder of niet giftig zijn, wat betekent dat ze binnenshuis kunnen worden gebruikt. Zorg ervoor dat u de instructies controleert voordat uom zeker te zijn, want het gebruik van een giftig spray fixeermiddel binnenshuis kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Voor een meer diepgaande gids, bekijk onze handleiding over hoe een houtskooltekening te verzegelen.

Eindelijk

Sommige papiersoorten die geschikt zijn voor pastel en houtskool zullen de behoefte aan fixatief verminderen, terwijl andere ongeschikt zijn voor gebruik met fixatief. Controleer onze pastelpapier en houtskoolpapier recensies om meer te weten te komen.

Het vinden van de beste benodigdheden om te gebruiken als je net begint met houtskool of pastel kan verwarrend zijn, lees onze soft pastel merk beoordeling en onze gids voor houtskoolbenodigdheden om meer te weten te komen over uw materialen.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.