Renaissance kunstenaars en hun beroemdste schilderijen

Carla Andrews 18-06-2023
Carla Andrews

In deze gids behandelen we de 17 meest invloedrijke Renaissance kunstenaars uit die tijd.

De Renaissance is een westerse kunststroming die plaatsvond tussen de 14e en 17e eeuw.

Enkele van de beroemdste kunstenaars uit de geschiedenis kwamen uit de Renaissance. Leonardo da Vinci, Michelangelo en Rafaël leefden allemaal in deze kunstperiode en creëerden kunst. Deze kunstenaars werden sterk beïnvloed door de klassieke Griekse kunst en beeldhouwkunst en het toenemende begrip van wetenschap en natuur, die beide een basis vormden voor de stijl en de weergave van het leven in de Renaissance kunst.

Tijdens de Renaissance werd kunst beschouwd als een belangrijke vorm van expressie. Veel beroemde schilders probeerden in hun werken de schoonheid van de wereld om hen heen te tonen. Naast de schilderkunst bloeiden in deze tijd ook andere soorten kunst zoals beeldhouwkunst en architectuur.

In het algemeen was de Renaissance een ongelooflijk invloedrijk tijdperk in de kunstgeschiedenis. Het hielp nieuwe vormen van expressie te vormen en inspireerde kunstenaars voor toekomstige generaties.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci, algemeen beschouwd als een van de meest invloedrijke kunstenaars in de geschiedenis, leefde tijdens de Renaissance Hij was schilder, maar ook beeldhouwer, uitvinder en wiskundige.

Een van Leonardo's beroemdste schilderijen is de "Mona Lisa", die een vrouw met een raadselachtige glimlach voorstelt, vermoedelijk de vrouw van een Florentijnse koopman. Het schilderij hangt in het Louvre in Parijs, en demonstreert de sfumato techniek, het zacht mengen om rokerige, onscherpe effecten in de schaduwen te creëren.

Leonardo da Vinci: Studie van de handen: Silverpoint

Da Vinci leefde in de Hoog-Renaissance, een subperiode van de Renaissance die duurde van ongeveer 1490 tot 1527. Rond deze tijd inspireerde nieuwe kennis van wetenschap, anatomie en architectuur de werken van da Vinci en anderen. Hij maakte meerdere anatomische studies, van schedels, voeten en zijn beroemde Vitruviaanse man. De Vitruviaanse man toonde de verhoudingen van de menselijke figuur volgens de geometrie beschreven in een manuscript van de oude Romein Vitruvius.

Als wiskundige en uitvinder maakte da Vinci meerdere schetsen en ontwerpen van een "vliegende machine", geïnspireerd op de vlucht van vliegers en gevleugelde dieren. Hij wordt ook gecrediteerd voor het helpen ontwikkelen van beroemde olieverftechnieken zoals clair-obscur en sfumato.

Leonardo da Vinci is nog steeds een van de belangrijkste figuren uit de kunstgeschiedenis. Zijn talenten gaven mede vorm aan de Renaissance en latere kunstperioden en zijn schilderijen, technieken en uitvindingen worden vandaag de dag nog steeds vereerd.

Michelangelo

Michelangelo: Plafond van de Sixtijnse Kapel: Schepping van Adam

Uit ongeveer dezelfde tijd tijdens de Hoog-Renaissance kwam Michelangelo. Hij was beeldhouwer, schilder, architect en dichter en hij wordt ook beschouwd als een van de belangrijkste figuren in de ontwikkeling van de westerse kunst.

Een van Michelangelo's beroemdste beelden is het beeld van David. Het beeld stelt de bijbelse held David voor, die volgens het verhaal tegen alle verwachtingen in een gevecht tegen Goliath won. Het beeld, dat 17 meter hoog is, wordt tentoongesteld in de Accademia Gallery in Florence.

Naast beeldhouwer was Michelangelo ook een getalenteerd schilder die beroemde fresco's maakte zoals "Het Laatste Oordeel" en het plafond van de Sixtijnse Kapel. De beschildering van de kapel werd gemaakt in opdracht van paus Julius II en werd voltooid tussen 1508 en 1512.

Raphael

Rafaël: De Madonna Conestabile

Een andere bekende kunstenaar die leefde tijdens de Hoog-Renaissance was Rafaël. Hij leefde rond dezelfde tijd als Leonardo da Vinci en Michelangelo. Deze worden beschouwd als de drie beroemdste schilders van de Hoog-Renaissance. Rafaël is vooral bekend om zijn schilderijen, die worden gekenmerkt door hun felle kleuren en gedurfd gebruik van perspectief en klassieke thema's. Hij begon al vroeg met schilderen.leeftijd, geïnspireerd door zijn vader die hofschilder was.

Een van Rafaëls beroemdste werken is "De school van Athene", waarop opmerkelijke filosofen, onder wie Aristoteles en Plato uit het oude Griekenland, zijn afgebeeld in een prachtige omgeving binnenshuis. Het schilderij beeldt de kamer uit op realistische perspectiefvlakken beheerste Rafaël de techniek van lineair perspectief om deze nauwkeurige tekening van het interieur van een gebouw te maken. Hoewel dit een prestatie is die vaak voorkomt in de moderne kunst, werd deze weergave van nauwkeurig perspectief niet gebruikt tot de Hoge Renaissance.

Hij had een groot oeuvre, ondanks zijn vroege dood op 37-jarige leeftijd.

Rafaël was ook een bekwaam architect en ontwierp de beroemde Villa Madama in Rome, die er nog steeds staat. In het algemeen hadden zijn bijdragen aan de kunst een aanzienlijke invloed op de Renaissance en hielpen ze zijn nalatenschap als een van de meest invloedrijke kunstenaars vorm te geven.

Sandro Botticelli

Sandro Botticelli: De Geboorte van Venus

Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi, beter bekend als Sandro Botticelli, was een schilder uit de vroege Renaissance. Hij werd geboren in Florence en woonde zijn hele leven in Italië.

Botticelli staat bekend om het schilderen van mythische en religieuze figuren, zoals 'Madonna met kind' en 'Geboorte van Venus'. Ook zijn schilderij 'Primavera' was zeer populair en wordt beschouwd als een van de belangrijkste stukken uit die periode.

Botticelli's schildersmediums bij uitstek waren tempera en fresco. Hij gebruikte ook tempera grassa, wat olie was die aan het bindmiddel van het tempera-ei werd toegevoegd om de verflaag te versterken.

Botticelli zou werken op een houten paneel, waarbij hij meerdere lagen glazuur om de kleuren in het kunstwerk te veranderen en schaduwen te verdiepen. Dit is een techniek die door veel Renaissance en Post-Renaissance kunstenaars werd gebruikt om realistischere en ingewikkelder stukken te maken.

Ondanks zijn populariteit tijdens zijn leven, raakten Botticelli's kunstwerken na de Renaissance uit de gratie door verschillende politieke factoren. Postuum werden zijn kunstwerken weer populair in de 19e eeuw, toen hij werd herontdekt door de prerafaëlieten.

Donatello

Donatello: David

Een beroemde kunstenaar uit de vroege Renaissance was Donatello, beeldhouwer en goudsmid. Hij studeerde beeldhouwkunst in Florence en werd geïnspireerd door de klassieke stijl en het expressieve karakter van de oude Griekse beeldhouwers. Hij speelde een rol in de popularisering van deze stijl tijdens de Renaissance.

Een van Donatello's beroemdste werken is het beeld van David. In brons gegoten, toont het de bijbelse held in een intense pose die de kracht van zijn karakter weergeeft.

Donatello maakte nog vele andere opmerkelijke stukken, waaronder "Het feest van Herodes", dat het verhaal van het banket van koning Herodes voor zijn zoon in levendig detail uitbeeldt, met reliëfsculptuur als medium.

Hij werkte in brons, marmer, houtsteen en terracotta. Veel van zijn werken zijn tegenwoordig te zien in kerken en musea in Florence.

Jan van Eyck

Jan van Eyck: De Arnolfini Bruiloft

Jan van Eyck werd geboren in België en werkte het grootste deel van zijn leven als Valet de chambre. Hij werkte voor Jan III, hertog van Beieren en Filips, hertog van Bourgondië in verschillende Europese steden. Jan van Eyck wordt beschouwd als een van de grondleggers van de Noordelijke Renaissance beweging in Noord-Europa. Hij werd geïnspireerd door technieken van Italiaanse kunstenaars en bracht deze naar het noorden. Opmerkelijke technieken die Jan vanEyck gebruikte in zijn werk lineair perspectief en de naturalistische benadering van schilderen.

Van Eyck staat bekend om de ontwikkeling en popularisering van olieverfschilderij die zeer populair werd tijdens de Renaissance en latere periodes. Hij gebruikte een mengsel van olie en pigmenten om zijn werken te creëren. Het gebruik van olieverf bevorderde het schilderproces. Dit komt omdat het een meer kneedbare verflaag heeft wanneer het nat is, en een sterkere film wanneer het droogt. Het stelde hem in staat om meer gedetailleerde beelden te creëren met een nauwkeurigere kleurweergave. Kunstenaars hiervoor, tijdens deRenaissance of vroegere periodes schilderden meestal met eitempera, of tempera grassa.

Enkele van de beroemdste schilderijen van van Eyck zijn "De Maagd in gebed" en "De Annunciatie". Beide tonen religieuze figuren, maar hij schilderde ook veel wereldlijke onderwerpen. Hij was in dienst van de hertog van Bourgondië, maar kreeg creatieve vrijheid om te schilderen. Daardoor kon hij tijdens zijn leven veel verbazingwekkende werken produceren. Zijn technieken hebben later de Vroege Nederlandse schilders beïnvloed,en zijn werk wordt nog steeds bewonderd door hedendaagse kunstliefhebbers.

Caravaggio

Caravaggio: Sint-Jeroen Schrijven

De Italiaanse schilder Caravaggio's kunstwerken omspannen zowel de late Renaissance als de vroege Barokke periodes Caravaggio was een belangrijke figuur in de kunstgeschiedenis omdat hij verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van nieuwe technieken die realisme en naturalisme in de schilderkunst verkenden. Hij schilderde veel religieuze onderwerpen en is het meest bekend om zijn afbeeldingen van bijbelse figuren en scènes.

Hij is beroemd om het gebruik van de clair-obscur en tenebrisme technieken, die dramatische lichteffecten opleverden.

Caravaggio: De roeping van de heilige Mattheus

Een van de beroemdste werken van Caravaggio is "De roeping van de heilige Mattheus", dat het bijbelse verhaal uitbeeldt van Jezus die de tollenaar, de heilige Mattheus, oproept om hem te volgen als een van zijn discipelen. Het schilderij valt op door de realistische weergave van Mattheus en de andere figuren in de scène, en door het gebruik van hoge waardecontrast om spanning te creëren en speerpunten Caravaggio's gebruik van clair-obscur en tenebrisme beïnvloedde veel latere kunstenaars die ook bekend werden om hun meesterschap in deze technieken. Schilders als Rembrandt volgden Caravaggio in de Barok, met behulp van soortgelijke hoge contrasttechnieken .

Caravaggio had een tumultueus leven en stierf jong op 39-jarige leeftijd. Toch worden zijn werken vandaag de dag nog steeds bewonderd door kunstliefhebbers vanwege hun technisch meesterschap en dramatische esthetiek.

Jeroen Bosch

Jeroen Bosch: De tuin der lusten

Zie ook: Warme en koele kleuren

Bosch was een Nederlandse renaissanceschilder wiens werk zich uitstrekte over het einde van de 15e en het begin van de 16e eeuw. Hij is vooral bekend om zijn fantastische, fantasierijke schilderijen met bizarre wezens en mythische wezens in verschillende scènes. Hij staat bekend als een van de grootste schilders uit de Noordelijke Renaissance.

Jeroen Bosch geloofde in het gebruik van kunst als een manier om moreel gedrag te onderzoeken, wat te zien is in veel van zijn werken, waaronder "De Tuin der Lusten". Dit schilderij toont een fantastische wereld gevuld met vreemde wezens en griezelige beelden. Hij produceerde verschillende triptieken, elk met afzonderlijke scènes die drie panelen beslaan. Bosch is een voorbeeld van een kunstenaar die schilderde met zijn eigen autonomie enindividuele stijl, waarbij verontrustende thema's werden verkend. Dit week volledig af van de reguliere Vlaamse kunststijl van die tijd.

Titiaan

Titiaan: Portret van Ariosto

Titiaan was een Venetiaans schilder die aan het einde van de 15e en het begin van de 16e eeuw werkte in de hoogrenaissance en de late renaissance. Hij is het meest bekend om zijn portretten van koningshuizen en andere opmerkelijke figuren in deze periode en de opdrachten kwamen voornamelijk van zijn internationale klanten. Titiaan volgde zijn opleiding in een atelier bij Giovanni Bellini, waar hij zijn stijl begon te ontwikkelen.

Een van Titiaans beroemdste schilderijen is "De Venus van Urbino", dat de godin Venus afbeeldt. Het werk valt op door zijn kleurgebruik en naturalistische weergave van de figuur, waardoor een zeer realistisch beeld ontstaat dat de schoonheidsidealen van de Renaissance weerspiegelt. Titiaan werkte uitsluitend in olieverf, wat nieuw was voor kunstenaars van zijn tijd. Zijn werk en stijl waren losser vergeleken met andere kunstenaars in deHoge Renaissance en zijn composities beïnvloedden barokschilders als Rembrandt.

Titiaans schilderijen waren zeer invloedrijk tijdens zijn leven, en veel andere kunstenaars probeerden zijn stijl na te volgen.

Hans Holbein de Jonge

Hans Holbein de Jonge: Portret van Hendrik VIII, Koning van Engeland

Holbein was een Duitse renaissanceschilder die beroemd werd om zijn portretten van figuren tijdens de late noordelijke renaissance. Hij is het meest bekend om zijn "De ambassadeurs", dat wordt beschouwd als een van de grootste portretten ooit gemaakt. Hans Holbein de Jonge schilderde veel beroemde figuren tijdens zijn leven, waaronder Hendrik de VIII, Anne Boleyn en Thomas Cromwell.

Holbein wordt de Jongere genoemd om hem te onderscheiden van zijn vader, die ook schilder was. Hij begon zijn carrière als muurschilder en portretschilder. Nadat hij het portret van Erasmus van Rotterdam had geschilderd, beval Erasmus hem aan voor werk in Engeland, waar hij werd voorgesteld aan Thomas More. Zijn reputatie groeide van daaruit en hij verhuisde uiteindelijk terug naar Engeland in de jaren 1530 om de Koning'sschilder.

Giorgio Vasari

Giorgio Vasari: Italiaanse Humanisten (Zes Toscaanse Dichters)

Vasari was een Italiaanse kunstenaar, architect en ingenieur uit de Renaissance. Hij maakte deel uit van de late Renaissance, ook wel de Maniërisme Giorgio Vasari was een belangrijke figuur in de ontwikkeling van de beeldende kunst.

Vasari is vooral bekend om zijn kunstwerken die gericht waren op architectuur en landschapsontwerp. Hij was ook een belangrijke figuur in de geschiedenis van de kunstkritiek, want hij schreef verschillende beroemde boeken over het leven en werk van beroemde kunstenaars door de geschiedenis heen. Zijn boek "Lives of the Most Excellent Painters, Sculptors, and Architects" wordt beschouwd als de basis voor het schrijven van kunstgeschiedenis. In deboek idealiseert hij de Griekse architectuur en kunstvormen en bekritiseert hij de kunst uit de gotische periode.

Hij ontwikkelde een humanistische opvoeding nadat hij naar Florence was verhuisd, waar hij ook Michelangelo ontmoette, die zijn stijl beïnvloedde. In opdracht van paus Pius V schilderde hij de Aanbidding van de Wijzen die een scène voorstelt van de drie koningen in het bijbelse kerstverhaal.

Filippo Brunelleschi

Filippo Brunelleschi: Perspectieftekening voor de kerk van Santo Spirito in Florence

Brunelleschi was een beroemde Italiaanse architect, ingenieur en beeldhouwer tijdens de vroege Renaissance. Hij is vooral bekend om zijn uitvinding van het lineair perspectief, dat een revolutie teweegbracht in de beeldende kunst doordat kunstenaars realistischer voorstellingen van scènes en voorwerpen konden maken.

Filippo Brunelleschi: Koepel van de Santa Maria del Fiore kathedraal (Florence)

Filippo Brunelleschi's beroemdste architectonische prestatie is de koepel van de kathedraal van Florence, die hij ontwierp en bouwde in het begin van de jaren 1400. Deze koepel werd een symbool van Florence en een iconisch voorbeeld van renaissance-architectuur.

Masaccio

Masaccio: St. Juvenal Triptych

Tommaso di Ser Giovanni di Simone, die de bijnaam Masaccio had, was een Florentijnse kunstenaar uit de Vroege Renaissance. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke kunstenaars uit die periode vanwege zijn technische vaardigheid en het schilderen van realistisch ogende portretten.

Zie ook: Opbergen van verfkwasten: hoe bewaar ik verfkwasten - tips voor kunstenaars

Enkele van Masaccio's beroemdste werken zijn "De Heilige Drie-eenheid", "Het Tribuutgeld" en de fresco's in de Brancacci-kapel. Deze schilderijen tonen zijn meesterschap in compositie, perspectief en kleurgebruik om realistische beelden te creëren.

Sofonisba Anguissola

Sofonisba Anguissola: Zelfportret op de ezel

Sofonisba Anguissola, die beschouwd wordt als een van de eerste beroemde vrouwelijke kunstenaars in de geschiedenis, was een beroemde Renaissance schilderes. Geboren in Cremona, Italië, werd ze bekend om haar portretten en stillevens tijdens deze late Renaissance. Ze ontmoette Michelangelo aan het begin van haar carrière en reisde vervolgens naar Milaan waar ze de hertog van Alba schilderde. Ze schilderde ook de hertog van Parma, KoninginElizabeth en Koning Philip II van Spanje.

Anguissola's bekendste werk is waarschijnlijk "Zelfportret", waarop zij een zelfportret schildert in de stijl van Italiaanse renaissance-meesters. Zij schilderde meerdere zelfportretten, die haarzelf in verschillende fasen van haar leven tonen.

Giovanni Bellini

Giovanni Bellini: San Giobbe Altaarstuk - detail van Muziekmakende Engelen

Bellini was een Italiaanse schilder die actief was tijdens de vroege Renaissance. Hij is vooral bekend om zijn landschappen en religieuze schilderijen, die vaak thema's als spiritualiteit en menselijke emotie verkenden.

Een van zijn beroemdste werken is "Het Feest der Goden", een landschapsschilderij dat een scène uit de oude mythologie voorstelt. Dit schilderij wordt beschouwd als een vroeg voorbeeld van het genre van de landschapsschilderkunst, en is van grote invloed geweest op latere kunstenaars zoals Claude Lorrain.

Zijn broer Gentile Bellini had in zijn tijd een grotere reputatie, maar Giovanni kreeg postuum meer erkenning. Giovanni Bellini's kleurrijke stijl inspireerde Renaissance kunstenaars die na hem kwamen. Hij gebruikte olieverf om diepte en vloeiende overgangen in zijn stukken te creëren.

Antonio da Correggio

Correggio: Jupiter en Ganymedes

Antonio da Correggio, een schilder uit de Italiaanse Hoog-Renaissance en Late Renaissance, is vooral bekend om zijn gebruik van perspectief en realisme in zijn portretten. Hij speelde ook een belangrijke rol in het inspireren van de ontwikkeling van Rococo en Barok kunst, die vertrouwde op dramatische beweging en overdreven vormen om beelden te creëren.

Enkele van Correggio's meest bekende werken zijn "Madonna en kind met engelen", "Salvator Mundi", en "Vier Heiligen". Deze schilderijen tonen zijn meesterschap van compositie, gebruik van licht, en het vermogen om beweging te creëren in zijn portretten.

Albrecht Dürer

Dürer: Zelfportret

Albrecht Dürer was een beroemde schilder, prentkunstenaar en theoreticus uit Duitsland. Hij wordt vaak beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars uit de Noordelijke Renaissance vanwege zijn baanbrekende benadering van de kunst en innovatieve technieken, zoals het gebruik van kruisarceringen om schaduwen en texturen te maken.

Enkele van de beroemdste werken van Durer zijn "Adam en Eva", "De heilige Hiëronymus in zijn studeerkamer" en de gravureserie "De Apocalypserie". Deze schilderijen tonen zijn meesterschap en vaardigheid in het vastleggen van emoties in zijn kunstwerken.

Hij maakte een groot oeuvre, waaronder houtgravures, schetsen, inkttekeningen en olieverf.

Wanneer was de Renaissance periode?

De Renaissance liep grofweg van de 14e tot de 17e eeuw in Europa. Het was een tijd van grote veranderingen en ontwikkeling, waarbij wetenschap, kunst en literatuur een rol speelden.

Het markeerde de overgang van de middeleeuwen naar de moderne tijd. Er werden wetenschappelijke ontdekkingen gedaan, nieuwe kunst ontstond en men begon complexere stukken literatuur te schrijven. Het was een tijd van grote culturele ontwikkeling, en legde de basis voor veel belangrijke stromingen in latere eeuwen.

Renaissance subperioden

De Renaissance besloeg enkele eeuwen en kan daarom verder worden onderverdeeld in vijf subperioden: Proto Renaissance, Vroege Renaissance, Hoge Renaissance, Maniërisme en Noordelijke Renaissance.

Elk van deze subperioden markeerde een ander stadium in de ontwikkeling van de renaissancekunst, -wetenschap en -filosofie. De vroege renaissance betekende bijvoorbeeld de heropleving van de klassieke Griekse en Romeinse kunst, terwijl de hoge renaissance gericht was op vooruitgang in naturalisme en realisme.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.