Opbergen van verfkwasten: hoe bewaar ik verfkwasten - tips voor kunstenaars

Carla Andrews 12-10-2023
Carla Andrews

Door de juiste oplossing voor het opbergen van kwasten te vinden, kunt u uw kwasten veilig bewaren, waarbij de haren bewaard blijven, zodat ze langer meegaan.

In deze gids vindt u enkele briljante manieren om uw penselen te organiseren, met enkele ruimtebesparende tips en advies over hoe u penselen kunt opbergen als u reist of buiten schildert.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is de beste manier om verfkwasten te bewaren?

Bewaar verfkwasten met de haren rechtop in een pot, vaas of beker. Er zijn enkele kostenbesparende manieren om verfkwasten op te bergen, misschien vindt u wel een pot of beker die u al in huis hebt. Als u iets meer op maat wilt, zoals handgemaakt aardewerk om het uiterlijk van uw ruimte te verbeteren, of organisers om uw grote verzameling kwasten in op te bergen, dan zal ik verderop in dit artikel enkele van de beste producten aanbevelen die verkrijgbaar zijn.deze gids.

Een andere geweldige manier om penselen op te bergen is in een canvas of leren rol. Dit is een compactere oplossing die geweldig is voor op reis en om in te pakken in kleinere atelierruimtes. Het mooie van het gebruik van een rol voor het opbergen van penselen is dat het voorkomt dat zich stof ophoopt in de haren. Penselen zullen schoner zijn wanneer u ze gaat gebruiken om te schilderen.

De derde mogelijkheid om verfkwasten op te bergen is ze horizontaal op te bergen in een lade of op een rek.

Tips om penselen in goede staat te houden

Als u penselen rechtop in een pot in het atelier bewaart, kunnen de haren stof verzamelen. Dit is vooral merkbaar bij zachte marterborstels. Als u ervoor kiest penselen rechtop te bewaren, raad ik u aan ze voor gebruik te wassen. Laat ze onder water lopen of gebruik een borstelzeep om alle stofdeeltjes of verfresten grondig te verwijderen. Zo kunt u ervoor zorgen dat er geen stof in de verflaag van een schilderij terechtkomt.

Zorg ervoor dat penselen na een schildersessie schoon en droog zijn voordat u ze opbergt. Na het wassen met water of zeep moet u ze plat op een handdoek leggen om te drogen. Dit voorkomt dat de penselen misvormd raken of verharden door de verfresten die zich aan de basis van de penselen hebben verzameld. Ook hier heb ik geadviseerd om te reinigen met de borstelzeep van de meester die penselen niet alleen reinigt, maar ook verzorgt en conserveert. Het voorkomt verfophoping rond de huls en houdt ze langer veerkrachtig.

Als je met olie schildert, moet je eigenlijk hoef je geen oplosmiddel te gebruiken om verfkwasten te reinigen gebruik dan de Master borstel zeep, om uw ruimte vrij te houden van oplosmiddel dampen.

Een andere tip bij het wassen van penselen is om ze niet met de haren naar beneden in een pot met water of oplosmiddel te laten staan: draai de penselen in het water of oplosmiddel om de verf los te maken, veeg ze af op een papieren handdoek en draai ze in een nieuwe pot met water of oplosmiddel om alle resten te verwijderen, veeg ze nogmaals af en leg ze dan plat neer.

Voor meer tips over de verzorging van penselen om ze langer als nieuw te houden, kunt u onze gidsen raadplegen, voor acrylschilders en voor olieverfschilders In deze beide gidsen ontdekt u hoe u oude verfkwasten met verharde verf in de haren kunt herstellen.

Opbergideeën voor verfkwasten: in het atelier

Er is een scala aan ideeën en oplossingen voor het opbergen van verfkwasten voor allerlei atelierruimten en -afmetingen.

Misschien wilt u iets compacts dat u in een lade kunt opbergen, of misschien wilt u een esthetisch aantrekkelijke display maken. Als u veel kwasten hebt, kunt u overwegen een groter organisatiesysteem aan te schaffen voor elke kwast, zodat u uw favorieten gemakkelijk kunt terugvinden.

Penseelhouders

Verfkwasthouders zijn misschien wel de meest klassieke en gemakkelijkste manieren om verfkwasten op te bergen. Potjes zijn geweldig voor als u uw kwasten wilt uitstallen, op een plank of een bureau.

Mason jars

Potten kopen op Amazon

Mason jars kunnen zowat alles bewaren, inclusief verfkwasten. Neem gewoon wat grotere potten voor langere kwasten. Je hebt er misschien al een paar in de keuken, maar je kunt ze vrij goedkoop kopen op Amazon. Dat maakt ze een geweldige budgetoptie.

Handgemaakt aardewerk

Bekijk dit product op Etsy

Bekijk dit product op Etsy

Steun een andere kunstenaar en koop wat handgemaakt aardewerk om verfkwasten in te bewaren. Handgemaakte voorwerpen zijn een prachtige manier om een authentiek tintje aan je atelierruimte te geven.

Bekijk dit product op Etsy

Bekijk dit product op Etsy

Keramische verfwas & houder

Bekijk dit product op Etsy

Bekijk dit product op Etsy

Dit type penseelhouder is voor aquarel- en acrylkunstenaars die hun penselen in water wassen. Als je penselen te lang met de haren naar beneden in water bewaart, kunnen ze gaan splijten. Met deze handgemaakte keramische penseelringen kun je je penseel plat op zijn kant bewaren voor en na het schoonmaken.

Gepersonaliseerde verfkwasthouder

Zie product op Etsy

Dit penseelbakje is klaar om te beschilderen - beschilder het in elk gewenst ontwerp! Teken erop met permanent marker, schilder met acrylverf of maak een decoupage stuk door er papieren knipsels op te plakken.

Organisatoren voor verfkwasten

Potje muur caddy

Zie product op Etsy

Als u weinig ruimte hebt in uw atelier, kunt u overwegen deze houten plank op te hangen voor potten om uw penselen op uit te stallen. Hij is handgemaakt van duurzaam eiken, esdoorn, walnoot of gezwart esdoorn en wordt geleverd met ophangmateriaal en vier potten. U kunt hem laten graveren voor een persoonlijk tintje.

Glazen potten en bureau-organizer

Bekijk dit product op Etsy

Kies een bureau-organizer van esdoorn, eiken gezwart esdoorn of walnoot. Als u verfkwasten voor olie of acryl hebt met lange stelen, biedt deze verkoper hogere potten om dat op te vangen.

Gepersonaliseerde organiser voor verfkwasten

Bekijk dit product op Etsy

Berg al uw penselen netjes op in deze massief houten organiser. Met aparte gaten voor afzonderlijke penselen houdt u potloden, penselen en andere materialen op één plaats. Het hout is verzegeld met tungolie om het te beschermen tegen verfvlekken.

Opbergrek voor verfkwasten

Zie product op Etsy

In dit grote opbergrek voor kwasten kunt u al uw kwasten rechtop zetten. Soms, als u een pot gebruikt om kwasten in op te bergen, kunnen ze er wat krap uitzien en kan het even duren voor u de kwast vindt die u zoekt. Dit lost dat probleem op en houdt alle kwasten geordend, georganiseerd en goed ondersteund. Als u ultra-georganiseerd bent, kunt u ze zelfs scheiden op merk, type kwasthaar of grootte,maar het sorteren laat ik aan jou over!

Zie ook: Kies een schilderij frame: Muurkunst frames beoordeeld

Grote studiokast

Hier kopen

Koop een atelierkast met laden, planken, een ruimte voor een mengpalet en penseelringen. Het is het perfecte meubel om je kunstbenodigdheden te organiseren en penselen in op te bergen.

Opbergen van platte verfkwasten

Borstelsteun

Zie product op Etsy

Gebruik dit tijdens het schilderen om penselen op te laten rusten na het wassen. Houd uw penselen georganiseerd en op één plaats tijdens uw schildersessie (en houd ze uit de waterpot!).

Opslagrek voor verfkwasten: horizontaal

Bekijk het op Etsy

Zie ook: Vorm in de kunst: definitie en beroemde voorbeelden

Dit massief houten rek is prachtig gemaakt van zwart notenhout of kersenhout en afgewerkt met natuurlijke oliën en bijenwas. Bewaar uw penselen op dit rek tijdens het schilderen, of om ze tussen de sessies door op te bergen.

Gereedschapskist voor kunstenaars

Bekijk het product op Amazon

Deze opbergdoos is geschikt voor een reeks penselen, potloden, accessoires en benodigdheden. Hij heeft twee compartimenten bovenin, perfect voor penselen met een lange steel, en een eigen handvat zodat u hem gemakkelijk kunt vervoeren.

Lade organiser

Bekijk het product op Amazon

Lade organizers zijn multifunctioneel, maar ze kunnen ook worden gebruikt voor verfkwasten. Ik bewaar mijn marterkleurige aquarelkwasten in een lade, georganiseerd met een van deze. Deze bamboe organiser is uitschuifbaar en heeft grotere secties voor lange olieverfkwasten.

Opbergen van verfkwasten voor op reis

Als je reist met verfkwasten, of ze meeneemt om te schilderen... en plein air Gewone etuis zijn te kort om de meeste soorten penselen in op te bergen. De beste optie is een oprolbare etui, of een doos.

Sommige penselen zijn speciaal ontworpen voor op reis, zoals de Da Vinci Maestro aquarelpenselen. Ze zijn compact en hebben een eigen deksel dat je ter bescherming op het uiteinde kunt schroeven.

Als u reist, zorg er dan voor dat de penselen droog zijn voordat u ze inpakt. Ik raad u aan papieren handdoeken mee te nemen om overtollig water na het wassen af te vegen. Als u terugkomt van het schilderen op het veld, haal uw penselen dan uit de rol, doos of kist om ze goed te laten drogen aan de lucht, anders kunnen ze gaan schimmelen.

Verfkwastrol

Gewaxte canvas borstelrol: zie op Etsy

Mini borstelrol: Zie op Etsy

Er zijn veel mogelijkheden voor kunstenaars, sommige hebben extra vakken voor schetsboeken en andere materialen zoals potloden, slijpers en rubbers.

Verfkwast opbergen: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.