Penselen voor acrylschilderen: Beste Acrylverf Penselen Beoordeling

Carla Andrews 12-10-2023
Carla Andrews

Wat zijn de beste penselen voor acrylschilderen?

Voor acrylschilderen kun je veel verschillende soorten penseelvezels en vormen gebruiken.

Acryl is een veelzijdig medium, je kunt het verdunnen met water en toevoegen medium om het qua viscositeit te laten lijken op waterverf. Je kunt rechtstreeks uit een tube Heavy Body verf en verspreid het dik over het doek, en het resultaat zal olie evenaren.

Of een acrylpenseel geschikt is, hangt grotendeels af van hoe u graag werkt, van de consistentie van uw verf en de schaal van uw schilderij.

Zie ook: Olieverfschilderen: Veiligheid in de studio - Tips voor beeldende kunst

Ontdek de beste penselen voor acrylverf in deze gids en vind ook enkele productaanbevelingen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

De beste acrylverfpenselen: welke haren moet u kiezen?

Over het algemeen werken synthetische vezels het beste met acrylverf. De reden hiervoor is dat natuurlijke vezels ofwel stijf ofwel zacht zijn. Ze zijn het een of het ander, plus ze hebben niet beide eigenschappen terwijl ze ook veerkrachtig en flexibel zijn. Terwijl synthetische penselen tegelijkertijd stijf, zacht, veerkrachtig en flexibel kunnen zijn. Dit betekent dat ze dikke acrylverf kunnen manoeuvreren overDe meeste penselen die zijn ontworpen voor het werken met acryl hebben synthetische haren.

Acrylverf is moeilijker te verwijderen van natuurlijke vezels dan van synthetische. Dus als u natuurlijke vezels gebruikt, moet u ze goed schoonmaken en alle verf verwijderen voordat deze opdroogt. Behandel uw penselen af en toe door ze te wassen met Master's Brush Soap -het helpt de borstel zijn vorm te behouden.

Synthetisch haar is duurzamer dan dierlijk haar en acrylverf is eigenlijk behoorlijk hard voor de natuurlijke vezels.

Natuurlijke haren kunnen echter voordelen hebben voor sommige acryltoepassingen, dus heb ik ze in de lijst opgenomen, zodat u er meer over kunt leren en een keuze kunt maken.

Behalve dat u moet beslissen over het type borstelvezel dat u kiest, moet u ook beslissen over de stijfheid. Over het algemeen bewegen stijvere borstels zware acrylverf Je krijgt betere resultaten als je zachtere haren gebruikt met zachte acrylverf Voor het mengen en schilderen van details, neem een zachter penseel.

Synthetische haren

De beste penselen voor acrylschilderen hebben synthetische haren. Synthetische haren zijn duurzaam, bestand tegen de chemicaliën in acrylverf (acrylverf is alkalisch, waar natuurlijke vezels minder goed op reageren), en ze hebben een veer, wat handig is voor het verplaatsen van dikke verf.

Er zijn veel verschillende soorten synthetische vezels, die allemaal iets andere eigenschappen hebben. Op een schaal van borstelstijfheid liggen ze tussen de stijfheid van varken en de zachtheid van marter.

Onze productkeuzes

Princeton: Catalyst Polytip Synthetic (stijf als varken) : Deze penselen presteren qua stijfheid als varkenshaar, maar ze zijn veerkrachtiger. Ze werken uitstekend met waterverdunde verf. Varkenshaar reageert niet goed op water, maar deze penselen reageren veel beter. Echt, dit zijn de beste alternatieven voor varkenshaar om te gebruiken met acryl, hoewel ze een hogere prijs hebben. Deze penselen hebben zelfs vlagvormige punten om chungking na te bootsen.varken, met superieure kleurvastheid.

Princeton: Aspen Synthetisch Penseel (stijf) : De verf glijdt van de synthetische haren van het Princeton Aspen penseel en de kleurvastheid is ongeëvenaard. Deze penselen zijn ontworpen voor gebruik met acryl of olie en zijn vooral handig om mee naar buiten te nemen om plein air te schilderen, omdat ze zijn voorzien van een niet-verblindende huls.

Winsor & Newton: Monarch Penseel (medium stijfheid, zeer veerkrachtig) : Deze penselen zijn gemaakt van een unieke synthetische mangoestvezel. De penselen zijn van professionele kwaliteit en bestand tegen slijtage door agressieve chemicaliën. Ze houden dikkere verf goed vast, maar gebruik ze ook met dunne en vloeibare verf.

Isabey: Isacryl Acrylpenselen (verend tot zacht) : Deze zachtere synthetische acrylpenselen zijn veerkrachtig, dus hoeveel druk u ook uitoefent, ze klikken in een oogwenk terug op hun plaats, waardoor ze zich lenen voor levendig, gebarend werk.

Da Vinci: Casaneo (zachter als marter) : De beste acrylverfpenselen voor fijn detailwerk en het maken van glazuren. Als je realistisch wilt schilderen, is het essentieel om zachtere penselen zoals deze te nemen, vloeibare acrylverf en optioneel een glazuurmiddel Deze Da Vinci penselen hebben een hoge elasticiteit en houden veel kleur vast.

Varkenshaar

Varkenshaar is de stugste penseelvezel die je kunt krijgen. Het werkt uitstekend met olieverf en is geschikt voor het werken met zwaar lichaam acryl of acryl dat is verdikt met impasto medium De haren zijn absorberend, dus ze houden veel kleur vast.

Om het verwarrend te maken: als je de naam "borstel" hoort, betekent dit dat de haren van de borstel gemaakt zijn van varkenshaar. Het woord "borstel" verwijst dus zowel naar het haar van een willekeurige borstel als naar een specifiek soort borstelhaar.

Het nadeel van varkenshaar is dat het niet goed presteert wanneer het in water is gedrenkt. Je kunt dit omzeilen door rechtstreeks uit de tube te schilderen of door een medium met de verf te mengen om de eigenschappen ervan te veranderen in plaats van water.

Het varkenshaar is vooral nuttig als u met dikke verf op doek werkt en kleuren inblokt. Gebruik het om grote oppervlakken te bedekken en verf in het weefsel te werken.

Als u interessante texturen in uw werk wilt aanbrengen, neem dan een verf of medium dat penseelstreken vasthoudt en gebruik het met varkenshaar. Singer Sargent was beroemd om het creëren van dit effect.

Singer Sargent's 'Simplon Pass': Impasto schilderen met stijve penselen

Onze productkeuzes

Winsor & Newton Winton penselen : Waardevol pakket kwaliteitspenselen van varkenshaar in verschillende maten en vormen.

Raphael Paris Varkensharen Borstel Deze penselen van uitstekende kwaliteit zijn gemaakt van in elkaar grijpende varkensharen, waardoor de penselen elastisch zijn en niet afgeven. Ze zijn gemaakt voor olieverf, maar zouden ook prima geschikt zijn voor acrylschilderen, zolang je ze niet met water gebruikt en de haren verzorgt met borstelzeep na gebruik.

Sable

De term "sabel" wordt gebruikt om penselen van natuurlijk haar te beschrijven die zacht De kleurvastheid van marterpenselen is uitstekend en de punt vormt een natuurlijke punt.

Marterharen worden meestal gemaakt van een Kolinsky wezel. Wezelharen zijn het zachtst en behouden hun vorm tijdens het gebruik. Penselen van eekhoornhaar presteren op dezelfde manier als marterharen, maar ze zijn zachter en behouden hun vorm niet op dezelfde manier.

Sabel gaat hand in hand met aquarel, omdat ze zo zacht zijn dat de verf vloeibaar moet zijn om het penseel een punt te laten vormen en de kleur van het penseel los te laten.

Er zijn nadelen aan het gebruik van sabel met acryl, behalve dat de haren bijna te delicaat zijn voor het medium. Ondergronden die gebruikt worden om met acryl te schilderen zijn ruwer dan aquareloppervlakken, bijvoorbeeld een ruw geschuurd gesso paneel of doek in vergelijking met zacht aquarelpapier. Deze abrasiviteit kan breuk van de penseelharen veroorzaken.

Denk eraan dat acryl niet oplosbaar is zoals aquarel en dat de verf moeilijker te verwijderen is uit natuurlijk haar dan uit synthetisch haar. Als u de verf laat opdrogen in de borstelharen, krijgt u die er niet zonder slag of stoot uit. Als u penselen wast, neem dan een verfschrobber Het is een goed idee om borstels van natuurlijk haar dubbel te wassen en ze na elke sessie te verzorgen, zodat ze goed blijven werken. Het is beter om synthetische sabel te nemen, omdat het schoonmaken en het gebruik van de borstels minder gedoe zal zijn.

Hoe dan ook, als je natuurlijke marter wilt gebruiken, moet het werken als je de verf verdunt tot de consistentie van aquarel.

Onze productkeuzes

Da Vinci penselen rood marter De ronde en liner penselen worden gebruikt om verf dun uit te smeren in gelijkmatige lagen en lopen taps toe naar een scherpe punt, waardoor ze geschikt zijn voor het werken in fijne details. Deze penselen hebben lange stelen, dus zijn zeer geschikt om aan het doek te werken. Te gebruiken met zacht lichaam acryl verf en een glazuurmiddel om delicate details te bereiken. Als je denkt aan de beste penselen voor acrylschilderen, komt natuurlijk marter niet in je op. De penselen van Da Vinci Red Sable zijn echter veerkrachtig. Vergeet niet om ze tijdens de sessie grondig te wassen en conditioneer ze Overweeg om synthetische marter te nemen, een kwaliteitsmerk houdt zijn punt op dezelfde manier als natuurlijk haar.

Da Vinci Casaneo Synthetisch Sabel : Perfect voor gebruik met vloeibaar acryl Deze synthetische zachte penselen hebben een hoge kleurabsorptie en houden hun punten vast. Dit zijn de beste acrylverfpenselen voor detailwerk. De liner-vormige penselen uit dit assortiment lopen taps toe tot een ultra scherpe punt.

Andere natuurlijke vezels

Penselen kunnen worden gemaakt van een groot aantal verschillende dierenharen. Geiten-, pony- en kamelenharen zijn uiterst zacht, en lenen zich daarom goed voor technieken als blenden en het maken van wassingen. Je ziet het vaakst 'dweilpenselen' van geitenhaar.

Onze productkeuze

Zachte dweilborstel van geitenhaar : Wordt gebruikt met vloeibare acrylverf en heeft een uitstekende kleurvastheid. Gebruik dit penseel om te mengen.

Verschillende penseelvormen en wat ze doen

Dus we hebben het gehad over de borstelharen, laten we het nu hebben over de vorm. Beslis welke borstelvormen voor jou het handigst zijn...

De eerste beslissing die u moet nemen als het gaat om de vorm van uw penseel is of u er een wilt met een lang of kort handvat. Een penseel met een kort handvat is beter als u op een vlakke ondergrond werkt, zoals op papier of doek dat op een tafel ligt. Penselen met een lang handvat zijn perfect voor als u uw schilderij verticaal tegen een ezel plaatst. Dit komt omdat de lengte van het handvat meer gewicht heeft omJe kunt zowel lange als korte penselen gebruiken voor acrylschilderen, maar het is iets om te overwegen.

Het volgende dat u moet beslissen is de vorm van het penseel. Hier is een diagram dat enkele van de verschillende beschikbare penseelvormen illustreert en de sporen die ze op papier maken:

Ontdek hoe u deze borstels kunt gebruiken en leer meer over de andere verschillende penseelvormen...

Ronde borstel

Winkel Da Vinci Casaneo zachte ronde penselen

Ronde Monarch penselen (medium veerkrachtig)

Princeton Aspen ronde borstels (stijf)

De haren vormen een ronde vorm en lopen in de punt taps toe. Ronde penselen zijn het perfecte gereedschap voor detailwerk en het invullen van kleine delen van het doek.

Platte borstel

Monarch platte penselen (medium stijfheid)

Princeton Aspen platte penselen (stijf)

Het platte penseel is gemaakt om verf gelijkmatig over het doek te verdelen, het uiteinde is vierkant van vorm, maar slank van volume. Je kunt het dus gebruiken om brede kleurspoelingen te maken, of het 90° draaien om een dunne lijn te maken. Met een plat penseel kun je snel veel terrein bestrijken, het is perfect om kleur te blokkeren, wassingen of glazuren te maken.

Helder

Winkel Princeton Aspen heldere borstels

Dezelfde vorm als een plat penseel, maar de heldere haren zijn veel korter. Dit geeft de kunstenaar meer controle bij het aanbrengen van de verf. Als je op een gestructureerd oppervlak werkt, is deze penseelvorm het beste om de verf in te werken om de witruimte te bedekken, omdat de haren stijver aanvoelen.

Door de kortere lengte van de penselen kunnen heldere penselen niet zoveel verf vasthouden als platte penselen, dus verwacht u kortere streken.

Filbert

Zie Princeton Catalyst filbert borstels (stijf)

Isabey Isacryl filbertkwasten (middelzacht en zeer geschikt om te mengen)

Een filbert is als een breed rond penseel. De haren zijn breed bij de huls, maar hebben een zachte ronde punt. Het is perfect voor het mengen en creëren van glazuur. Dit penseel wordt het best gebruikt met verf die aan de meer vloeibare kant is. Een filbert met stijve haren is nuttig voor het maken van scumbles.

Rigger/voeringborstel

Zie Da Vinci Casaneo Liner penselen

Een rigger penseel heeft lange haren en de punt loopt taps toe tot een naaldpunt. Omdat de haren zo lang zijn, absorberen ze trillingen van uw hand en creëren ze een slepend effect. Hierdoor voelen schilderlijnen gladder en preciezer aan.

Een liner penseel is een soort rigger penseel, maar in een kleiner formaat. Rigger en liner penselen zijn ontworpen voor fijn detail werk en het maken van ultra dunne lijnen. Dit type penseel is geschikt voor het werken met lage viscositeit verf.

Dagger striper

Da Vinci Casaneo dolkstripper

De lange haren zijn breed en plat bij de huls en lopen taps toe naar een dolkpunt bij de punt. Varieer met de druk van je penseelstreken om dikke en dunne lijnen af te wisselen. Omdat de haren bij de huls dik zijn, kan het penseel veel verf vasthouden. De consistentie van de verf moet echt heel vloeibaar zijn om met dit penseel te werken. Dit is het ultieme penseel om oceaangolven te maken.

Een swordliner is een soort dolkstripper, maar de haren zijn langer en hebben een dunnere punt. Da Vinci maakt een zwaardvormige borstel in hun Casaneo assortiment.

Ventilator

Zie de Monarch waaierborstel

Een waaierpenseel is een veelzijdige aanvulling op uw verfdoos. Gebruik het met een lichte aanraking om speciale effecten en texturen te creëren. U kunt het gebruiken om de texturen te creëren van bladeren aan de bomen in de verte, van haar of veren. Als u meer druk uitoefent, smelten de haren samen, waardoor het een briljant hulpmiddel is om te mengen.

Mop

Bekijk de Silver goat mop borstel

Dit penseel is meestal alleen gemaakt van zeer zacht haar. Het is een groot rond penseel dat wordt gebruikt voor het maken van wassingen en het mengen. Dit penseel moet worden gebruikt met verf met een lage viscositeit. Ze dragen een grote hoeveelheid kleur, maar hebben geen veer, dus vermijd ze te gebruiken met stijvere acrylverf.

Schuin (beitel) penseel

Princeton Catalyst Polytip hoekborstel (stijf)

Zie ook: Zachte pasteltechnieken

Dit penseel is plat met een schuine punt. De punt van het penseel maakt het werken op ruwe oppervlakken gladder, waardoor je strakke lijnen kunt maken. Met de schuine kant kun je interessante texturen schilderen, draai de penseelkop tijdens het schilderen om een natuurlijke look van waterrimpelingen en golven te creëren.

Spaanderborstel

Meer details over deze se t

Een spaankwast is een grote brede platte kwast, die je misschien associeert met muurschilderen en decoreren. Ze zijn meestal ongelooflijk goedkoop om te kopen en je kunt ze bij elke bouwmarkt krijgen. Een spaankwast kan handig zijn voor het vernissen, het bedekken van grote delen van het doek en het voorbereiden van een oppervlak met gesso. Deze Silver Brush: Art Sherpa Beginning and End Set (hierboven afgebeeld) bevat een verniskwast, een snijin penseel en een liner penseel voor handtekeningen.

Welke maat borstels heb je nodig?

Verfkwasten variëren van ongeveer 5 inch tot maat 20/0, die taps toeloopt tot een naaldpunt.

De penseelgrootte die u kiest, hangt af van de vraag of u van plan bent fijne details te schilderen, of dat u grote vlakken wilt maken die de breedte van het doek beslaan.

Voor werk op middelgrote en grote schaal kunt u wat penselen in een groter formaat aanschaffen; Liquitex maakt grote synthetische penselen, zie hier .

De beste acrylverfpenselen voor fijne details

Om met acryl in detail te schilderen, wil je flexibele penseelharen, die taps toelopen naar een punt, niet gemakkelijk uitlopen en een mooie veer hebben. De vezels van de penseelharen zijn even belangrijk als de grootte van het penseel dat je kiest bij detailwerk.

Dat komt omdat u uw verf vloeibaarder moet maken om kleine hoeveelheden fijn over kleine delen van het oppervlak te verdelen. Als het penseel te zacht is, zal het niet veel verf vasthouden als het viskeuzer is dan water. U kunt de viscositeit veranderen met een acrylverf medium .

Onze productkeuze

Zilver: Miniatuurborstelset Silver produceert een reeks ultra-minipenselen die perfect zijn voor kleine details. De synthetische taklonvezels zijn zacht, dus zorg ervoor dat u de vloeibaarheid van uw verf verhoogt met een medium. De ronde penselen van Silver gaan tot maat 20/0. U kunt hun reeks kleine penselen krijgen in een set, die een spotter en een liner penseel bevat. Denk eraan dat deze penselen niet veel verf vasthouden, ze zijn geweldig voor het gebruik vanmet een stippelende actie. Geef kleine highlights en details weer. Wil je een penseel dat ultrafijn schildert, maar ook veel kleur kan vasthouden, ga dan voor de Da Vinci Casaneo.

Da Vinci Casaneo : Dit synthetische penseel in liner-variant houdt een uitstekende hoeveelheid kleur vast. Met de zachte, verende vezels kunt u precieze details creëren.

Hoeveel kwasten heb je echt nodig?

Als je voor het eerst begint, heb je niet al te veel penselen nodig voor acrylschilderen. Je zult waarschijnlijk een paar verschillende maten en vormen willen hebben om mee te experimenteren.

Veel kunstenaars zweren bij het gebruik van slechts een paar goedkope penselen, terwijl anderen graag een reeks kwaliteitsinstrumenten bezitten. Als je gedetailleerd werk in je werkstukken gaat doen of glazuren gaat maken, heb je wat extra penselen nodig in kleine maten en zachtere soorten. Je hebt ook zachtere penselen nodig om de mengtechniek uit te voeren. Als je werk meer abstract is en je houdt van het uiterlijk van dikke,structuurverf, kun je volstaan met een paar stijve penselen.

Beste acrylverfkwasten: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.