Oliesticks vs Oliepastels: wat zijn de verschillen?

Carla Andrews 27-07-2023
Carla Andrews

Olieverfsticks en oliepastels hebben verschillende eigenschappen gemeen. Beide mediums kunnen in de hand worden gehouden om mee te tekenen, wat betekent dat je geen extra gereedschap zoals penselen nodig hebt! Dit geeft kunstenaars een tactiele ervaring tijdens het schilderen. Ze bevatten ook allebei olie en pigment. De twee zijn uitstekende keuzes voor kunstenaars die willen tekenen met levendige kleuren om expressieve schilderijen met gebaren te maken.

Er zijn echter verschillende verschillen tussen de twee media. Leer wat deze verschillen zijn om u te helpen beslissen welk medium u wilt gebruiken en hoe u ze moet gebruiken om de beste resultaten te krijgen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Oliestiften vs pastels: Waar zijn ze van gemaakt?

Olieverfsticks , ook wel olieverfstaafjes, pigmentstaafjes en oliestaven genoemd, zijn gemaakt van dezelfde materialen als gewone olieverf. Deze bestaan uit pigment en een drogend oliebindmiddel dat meestal lijnolie is. De staafjes zijn omhuld met was om hun vorm te behouden, waardoor kunstenaars ze in de hand kunnen houden om op het oppervlak te tekenen.

Oliepastels worden gemaakt van pigment en een bindmiddel van olie en was. Pastels bevatten meestal meer was dan olie en de inhoud van het bindmiddel hangt af van het merk dat kunstenaars kopen. Bijvoorbeeld, het merk van professionele kwaliteit Sennelier bevat kwaliteitspigment, minerale was en een niet-drogende olie.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen oliestiften en oliepastels?

Oliepastels bevatten meer was

Het eerste verschil tussen oliepastels en oliestiften is dat oliepastels voornamelijk was bevatten in het bindmiddel van de pastel, terwijl oliestiften voornamelijk olie bevatten en slechts een klein beetje was. De kleine hoeveelheid was in oliestiften zorgt ervoor dat ze in een stokvorm kunnen worden gegoten.

Oliestiften zijn gewoon olieverf in een ander formaat, wat betekent dat ze moeten worden behandeld als olieverf - met gebruikmaking van soortgelijke technieken en materialen. Oliepastels bevatten inerte, niet-drogende bindmiddelen zoals was en niet-drogende oliën, wat betekent dat de laagtechnieken verschillen en kunstenaars ze op vrijwel elk oppervlak kunnen gebruiken.

Droogtijd

Olieverfstiften drogen zoals gewone olie, terwijl oliepastels niet drogen en dus een fixatief nodig hebben om te verzegelen. Gewone olieverf heeft ongeveer 2 dagen nodig om uit te harden en droog aan te raken, de verf ondergaat dan een proces van uitharding, waarbij de drogende olie oxideert. Olieverfstiften drogen op precies dezelfde manier, dus de verf zal binnen een paar dagen droog aanvoelen. Pastels daarentegen zullen nooit aanvoelendroog aanvoelt, blijven ze bewerkbaar totdat ze met een fixeermiddel worden verzegeld. Dit komt door het niet-drogende oliebindmiddel.

Oliepastels en oliestiften verschillen in grootte

Olieverfsticks zijn veel groter dan oliepastels, ongeveer zo groot als een tube olieverf. Kunstenaars kunnen ervoor kiezen er rechtstreeks op het doek mee te tekenen om dikkere markeringen te maken, of hun penseel met een beetje lijnolie of puur in de stick te dopen en dan rechtstreeks op het doek te schilderen voor meer gedetailleerde markeringen. Sommige pastelfabrikanten, zoals Sennelier maakt extra grote pastels Dus voor kunstenaars die graag op grote schaal werken, maar liever pastels gebruiken, kan het grote pastelassortiment een goede optie zijn.

Behandelingseigenschappen van oliestiften vs. oliepastels

Oliestokjes zijn veel zachter dan oliepastels. De verfstaaf voelt dik genoeg aan om zijn vorm vast te houden, maar heeft precies de juiste viscositeit om boterachtige sporen op het papier over te brengen.

Oliepastels variëren echter in zachtheid tussen de merken. Bijvoorbeeld, Sennelier pastels zijn extra zacht in vergelijking met Holbein oliepastels die iets droger van textuur zijn.

Wanneer ze op het oppervlak worden geplakt, zien de sporen van oliestiften eruit als gewone olieverf. Deze sporen kunnen met een penseel of paletmes over het doek worden verspreid.

Oliesticks vereisen een voorbereiding van het oppervlak vóór gebruik

Oliesticks worden van dezelfde materialen gemaakt als olieverf. De drogende oliën die in oliesticks en olieverf worden gebruikt, kunnen na verloop van tijd de vezels van hout en canvas beschadigen als de oppervlakken niet eerst worden voorbereid. Dit komt doordat drogende oliën in de vezels zakken en oxideren, waardoor hout, canvas en sommige papiersoorten kunnen gaan rotten. Als u met oliesticks op ruw hout, canvas of papier werkt, moet u deen schilder dan een paar lagen gesso. Discover. hoe bereid je een oppervlak voor op olieverfschilderijen in onze gids.

Oliepastels bevatten minder olie dan was in het bindmiddel en de olie is inert en droogt niet uit. Dit betekent dat pastels de vezels van hout, doek of papier niet beschadigen. Je hoeft het oppervlak niet te gronden wanneer je oliepastel gebruikt. Dit geeft pastels een voordeel voor kunstenaars die de voorkeur geven aan de flexibiliteit van het kunnen schilderen op elk oppervlak dat zij voelen en het gevoel van directheid dat komt met het kunnenom te beginnen zonder voorbereiding en planning.

Tips voor het schilderen met oliestiften

Verwijder het wasachtige omhulsel

Omdat oliestokjes een kleine hoeveelheid was bevatten, droogt de buitenste laag op tot een huid, of wasomhulsel. Dit moet worden verwijderd, ofwel schraap je de uitgeharde was weg met een hobbymesje, ofwel verwijder je het met een papieren handdoek.

Bescherm uw handen

Olieverfstiften kunnen super smerig worden! Draag handschoenen tijdens het schilderen om te voorkomen dat u de verf op uw handen krijgt. Bepaalde pigmenten die in verf worden gebruikt, zoals cadmium, zijn giftige metalen en hoewel deze pigmenten niet door de huid kunnen worden opgenomen, mogen ze niet worden ingeslikt. U kunt het beste uw handen beschermen voor het geval u per ongeluk voedsel aanraakt met het pigment op uw handen voordat u bijvoorbeeld gaat eten. Houd giftigkleuren buiten bereik, als er kinderen of huisdieren in de studio komen. U kunt informatie over de gebruikte pigmenten vinden op de website van de fabrikant, als u wilt vermijd het gebruik van giftige pigmenten volledig.

Hoe oliestokjes in lagen worden aangebracht

Oliestokjes kunnen worden gebruikt om de eerste lagen van een schilderij te tekenen voordat dikkere verf wordt aangebracht. Ze zijn erg handig voor het schetsen van composities.

Wanneer u olieverfsticks aanbrengt en zelfs wanneer u naast olieverf werkt, werk dan altijd met de vet over mager principe Breng eerst dunne verf aan, verdund met oplosmiddel of in dunne lagen direct vanaf de stick. Breng vervolgens dikkere verf aan met meer oliegehalte, bijvoorbeeld door wat medium toe te voegen, zoals lijnzaadolie op een penseel en meng dan de verf van het oliestokje om een lopend laagje op het doek te creëren. Deze olierijke laag zou als een "vette" laag worden beschouwd die na dunnere lagen moet worden aangebracht. Als je echter oliestokjes en verf, ongewijzigd met oplosmiddel of medium, in elke laag ongeveer even dik op het oppervlak wilt aanbrengen, is dit ook een goede manier van werken.

Hoe schilderen met oliepastels

Oliepastels zijn zacht en variëren in opaciteit, wat betekent dat ze gemakkelijk op het oppervlak kunnen worden aangebracht. Sommige kleuren zullen meer dekkracht hebben dan andere, maar voor glazuren kunnen transparantere kleuren worden gebruikt.

Omdat het medium niet droogt, hoeven kunstenaars zich geen zorgen te maken over regels zoals het leggen van vet over mager zoals bij oliestiften of olieverf. Lagen kunnen met oliepastels worden gebruikt om kleur op te bouwen, vormen te verfijnen en details toe te voegen.

De kleuren lopen in elkaar over, tenzij een werkbaar fixeermiddel Gebruik een fixatief tussen de lagen om harde randen, fijne lijnen en afzonderlijke kleuren te verkrijgen.

Het is gemakkelijk om kleuren te mengen op het oppervlak, door het mengen van twee verschillende pastels Experimenteer met kleurmenging en overvloeitechnieken om uw favoriete manier van werken te vinden. Laat bij het tekenen van de lichtste highlights het papier eronder leeg om de lichtste gebieden te bereiken. De kleuren van de lagen eronder kunnen anders doorschijnen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van oilsticks?

Oliesticks komen ten goede aan kunstenaars die genieten van schilderen met gebarentekens in een losse, expressieve stijl. Ze kunnen worden gebruikt om abstracte tekens en texturen. Ook kunstenaars die liever tekenen op het oppervlak dan schilderen met een penseel of paletmes kunnen er hun voordeel mee doen. Het is een ontzettend leuk materiaal om mee te experimenteren dat gebruikt kan worden naast olieverf .

Wat zijn de voordelen van schilderen met oliepastels?

Oliepastels zijn klein, licht en draagbaar. Kunstenaars kunnen ze opbergen in een koffer en meenemen naar schilderen en schetsen en plein air Ze zijn relatief eenvoudig op te zetten en op te ruimen, zodat kunstenaars hun pastels spontaan kunnen oppakken wanneer de inspiratie om te schilderen opkomt. Kunstenaars hoeven zich geen zorgen te maken over de voorbereiding van de ondergrond of het wachten tot de doeken droog zijn. Ze zijn een veelzijdig medium dat kan worden gebruikt op een groot aantal oppervlakken en in gemengde mediatoepassingen.

Wat zijn de overeenkomsten tussen oliestiften en oliepastels?

De overeenkomsten tussen oliepastels en oliepastels zitten in de levendigheid van de kleuren en de pigmenten die worden gebruikt om de stiften te maken. Oliepastels en oliepastels worden op relatief dezelfde manier gehanteerd om tekens en texturen op het doek te creëren. Ze kunnen beide comfortabel in de hand worden gehouden om mee te tekenen, met gebaren. Varieer de druk om meer van de pastel of de stok op het papier te brengen om te creërendikkere lijnen.

Hoe worden oliestokjes geprijsd?

De prijs van oliesticks is vergelijkbaar met die van olieverf. Ze krijgen een serienummer. Sticks met een lager serienummer kosten minder vanwege de kosten van het pigment. Het volume van oliesticks wordt gemeten in ml, net als gewone verftubes. Merken komen meestal in sticks van 38 ml en RF biedt 3 kleuren in 188ml. Vergelijking van de twee populairste merken, R&F stokken zijn aanzienlijk duurder dan Sennelier R&F, het topsegment, begint bij ongeveer $ 11 voor een laag serienummer. Sennelier oilsticks beginnen bij ongeveer $ 8 per stuk voor een laag serienummer, maar minder van hun kleuren zijn hoger in prijs. Kunstenaars kunnen kosten besparen door te beginnen met een beperkte set primaries en kleuren te mengen op het doek.

Hoeveel kosten oliepastels?

Oliepastels zijn per stuk veel goedkoper dan oliestiften, zodat kunstenaars voor hun geld een groter kleurengamma kunnen krijgen. Sennelier pastels Een set van zes Sennelier pastels kost u tussen $12 en $18, kijk op de link of er aanbiedingen zijn.

Er is een grotere keuze aan oliepastelmerken beschikbaar dan aan oliestiften. Kunstenaars kunnen sets vinden die veel goedkoper zijn dan die van Sennelier, bijvoorbeeld, Sakura Cray Pas pastels , een beginners assortiment verkoopt hun oliepastels voor ultra goedkoop, vanaf $0,76 per stuk. Dit merk kan een geweldige optie zijn voor complete beginners die het medium willen uitproberen.

Welke materialen kun je gebruiken met oliestiften vs oliepastels?

De beste merken oliestokjes

RF is een ultra high end merk dat de maximale hoeveelheid pigment gebruikt, zonder gebruik van vulmiddelen of drogers. Dit betekent dat dit merk iets langzamer droogt dan andere merken, zoals Sennelier. R&F sticks zijn handgemaakt, gefreesd in kleine batches met pure pigment lijnolie en natuurlijke bijenwas. Ze zijn er in drie verschillende maten in een spectrum van 103 meestal single pigment kleuren. Desets zijn het bekijken waard, met aardetinten, dekkende, doorschijnende kleuren en de essentiële primaries.

Sennelier produceert 55 schitterende kleuren met een uitstekende lichtechtheid. De oilsticks zijn gemaakt van kwaliteitspigmenten, siccatieve plantaardige oliën en minerale was. Sennelier-sticks bevatten extra droogmiddelen om de open werktijd te verkorten, maar gemiddeld droogt de verf in ongeveer 2 dagen. De kleuren variëren in dekkracht en er zijn prachtige sets verkrijgbaar.

Merken oliepastels

Er zijn veel verschillende oliepastel merken om uit te kiezen. Sennelier maakt extra zachte oliepastels van professionele kwaliteit die romig aanvoelen en levendig op het papier verschijnen.

Holbein De pastels van Holbein zijn aan de dure kant en een beetje harder en droger van textuur dan de pastels van Sennelier, die kunnen worden vergeleken met een lippenstiftachtige textuur.

Sakura Cray-Pas zijn het bekijken waard, vanwege hun lage prijs. Koop een set van 12 voor slechts $6! Ze gebruiken pigmenten, was en olie van prima kwaliteit en zijn perfect voor beginners die een introductie tot het medium willen. De lichtechtheid is niet zo hoog als bij Sennelier, dus als je een oliepastel wilt gebruiken voor professioneel werk, ga dan voor een merk van professionele kwaliteit.

Welke oppervlakken kun je gebruiken met de twee media?

U kunt vergelijkbare oppervlakken gebruiken met de twee mediums. Het enige verschil is dat u ruw hout en doek voorbereiden met een kit en gesso alvorens te schilderen met oliepastels, maar je kunt ook rechtstreeks op ruw doek of hout schilderen met oliepastels.

Zie ook: De beste zachte pastels: een merkenoverzicht - Fine Art Tutorials

Kunstenaars kunnen doeken en houten panelen kopen die door de fabrikant in de grondverf zijn gezet en klaar zijn om te beschilderen. Winsor & Newton katoenen doeken zijn van fantastische kwaliteit en zijn gegrond en klaar om te schilderen.

De meeste doeken die je in kunstwinkels kunt kopen, zijn gegrond met gesso. Als je liever schildert op gegrond houten paneel met olieverfstiften, Gessobord is een geweldige optie, net als de Ampersand glad geprimerd paneel .

Hoewel u oliepastel op veel verschillende oppervlakken kunt gebruiken, werkt het het beste op oppervlakken met tanding. Op papier en planken met een licht geschuurde textuur hecht oliepastel beter. Pastelmat heeft een fluweelachtige textuur waar oliepastel prachtig op hecht, zodat meerdere lagen en naadloze mengingen mogelijk zijn. Als u iets stevigers wilt, kijk dan eens naar Ampersand Pastelbordjes ...die er zijn in de vorm van wiegen en panelen.

Ik raad aan een redelijk stevige ondergrond te gebruiken, of dat nu kaartachtig papier is, zoals Pastelmat, dikke panelen, planken of doeken. Met een stevige ondergrond kunt u gebaren maken en expressieve tekens maken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over beschadiging van de ondergrond. Het voordeel van het gebruik van Pastelbord is dat je ze zonder montage op een ezel kunt zetten.

Gebruik oplosmiddel met oliestiften en oliepastels

Kunstenaars kunnen oplosmiddelen gebruiken om pastel- en oliestiften te verdunnen. Het verdunnen van olie- of wasmediums om onderschilderingen is een geweldige techniek om te gebruiken voor de eerste laag van het schilderij. Gebruik verdunners van kunstenaarskwaliteit, zoals terpentijn , olie van lavendel of reukloze minerale spiritus en borstel over het gebied dat u wilt verdunnen om dunne kleurlagen te maken. Het is belangrijk om uw ruimte goed te ventileren en alle veiligheidsinstructies te lezen als u oplosmiddel gebruikt.

Werk altijd met dikkere verf over de verdunde verf om barsten te voorkomen als het schilderij is opgedroogd. Als u een dunne kleurspoeling wilt maken als basis, waarop u texturen en dikkere kleuren kunt aanbrengen, kan het gebruik van oplosmiddel een goede keuze zijn.

Kun je penselen gebruiken met oliestiften vs oliepastels?

Oliestokjes kunnen worden gebruikt door met het stokje op het doek of paneel te tekenen en vervolgens met een penseel de natte olieverfsporen op het oppervlak te strijken. Stijve of verende borstels werken uitstekend voor dit soort taken. Je kunt ook mediums gebruiken zoals extra lijnzaadolie Meng lijnzaadolie met wat verf van de oliestick op een palet en kwast het vloeibare mengsel op het oppervlak.

Zie ook: Hoe kleurenschema's gebruiken in de kunst

Als u oplosmiddel gebruikt met oliepastel of oliestiften, is het essentieel om een penseel te gebruiken dat bestand is tegen oplosmiddel. Gebruik een verende varkensborstel die stijve haren heeft die dikkere verf in het doek kunnen werken.

Kun je oliestiften gebruiken met oliepastels?

Kunstenaars kunnen de twee mediums in combinatie met elkaar gebruiken. Geadviseerd wordt om oliepastel over droge olieverf te gebruiken en niet andersom, omdat oliepastels nooit volledig drogen en olieverf niet goed aan de pastel hecht, waardoor de verf na verloop van tijd van het oppervlak kan afbladderen.

Kun je oliestiften gebruiken met olieverf?

Oliesticks en olieverf gaan uitstekend samen. De kleine hoeveelheid was in de oil stick verhoogt de stabiliteit en flexibiliteit van de gedroogde verffilm. Dit betekent dat ze over droge olieverf kunnen worden gelegd. Als u echter oil sticks over dikke lagen olieverf legt, of olieverf die is gemengd met extra oliemedium (vette lagen), moet u extra oliemedium toevoegen aan deolieverf om de vet over mager regel te volgen.

Kun je oliestokjes vernissen?

Als de verf van oliesticks droog is, kunt u het kunstwerk vernissen, net als bij gewone olieverf. Gamvar is een uitstekende olieverfvernis die verkrijgbaar is in drie afwerkingen. Kies de glanzende afwerking om de kleuren dieper en rijker te doen uitkomen, of kies voor een satijnen of matte afwerking. Het mooie van Gamvar is dat u het kunt aanbrengen zodra het schilderij handdroog en stevig is.

Hoe oliepasteltekeningen te verzegelen

Om te voorkomen dat oliepastels uitlopen en om schilderijen te beschermen tegen milieuschade, moeten kunstenaars voltooide schilderijen verzegelen. Gebruik een fixeermiddel zoals de Sennelier Oliepastel fixatief die zowel in spray- als in vloeibare vorm verkrijgbaar is.

Als u uw pasteltekening niet wilt verzegelen, kunt u hem inlijsten achter museumglas om hem te bewaren. Zorg ervoor dat u een pasteltekening bij het vervoer afdekt met glaspapier om hem te beschermen tegen stof en vlekken.

Technieken om te gebruiken met oliestokjes

Impasto

De verf uit het stokje kan dik op het oppervlak worden aangebracht om een schilderijen in impasto stijl De toevoeging van was aan de stick maakt de consistentie stroperiger, in tegenstelling tot sommige merken tube olieverf zoals Schmincke, die meer aan de vloeibare kant zijn. Dit betekent dat dikke verf uit oilsticks beter sporen en textuur op het doek vasthoudt dan sommige tubeverven. Als u ervoor kiest, kunt u de verf uit de stick op het oppervlak plakken met een paletmes voor extra dikke sporen.

Onderschilderen

Oliestokjes zijn geweldig voor het maken van onderschilderingen Het kan natuurlijker aanvoelen om op het doek te tekenen in de eerste lagen van het kunstwerk wanneer je de plaatsing en de structuur van het werk aan het plannen bent. Penselen kunnen je van het kunstwerk verwijderen. Oliestiften brengen je dichter bij het doek, waardoor je vrij en vloeiend kunt creëren. Dit kan vooral belangrijk zijn in de vormende stadia van een schilderij. Natuurlijk kun je een beetje penseelenoplosmiddel over de oliestokjes om de verf ook in de eerste stadia te verdunnen, als u dat wilt.

Glazuur met kleurloze stok

R&F maakt kleurloze glazuursticks en mediums. De kleurloze staafjes zijn gemaakt om te mengen, omdat ze geen pigment bevatten. Verwerk het kleurloze mengstaafje direct in een andere kleur om de transparantie te vergroten.

Oliepastel technieken

Een aantal technieken kunnen worden gebruikt met oliepastels Meng pastels met elkaar om prachtige naadloze verlopen en kleurmengsels te maken. Teken ermee als een potlood om details te creëren en stippel op het oppervlak. Of gebruik de sgraffitotechniek: pak het uiteinde van een penseel om de pastelkleur weg te krassen zodat het wit van het papier eronder zichtbaar wordt.

Wat is het verschil tussen oliepastels en zachte pastels?

Twee andere media die vaak met elkaar worden verward zijn oliepastels en zachte pastels Het zijn in feite totaal verschillende mediums en werken niet samen in mixed media toepassingen. Zachte pastels zijn extra zacht en gemaakt van pigment met een kleine hoeveelheid bindmiddel. Het bindmiddel bestaat meestal uit krijt en Arabische gom. Oliepastels worden gemaakt van pigment met was en olie. Krijtende zachte pastels zijn delicater, droger en stoffiger. Ze kunnen worden gebruikt om mooie matte tekeningen te maken metZachte pastels worden beschouwd als een fijn artistiek medium en er zijn duurdere, hoogwaardige pastels. zachte pastelmerken beschikbaar in vergelijking met oliepastels.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.