Gebaar tekenen: definitie, voorbeelden & gids - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 27-07-2023
Carla Andrews

Gebarentekeningen zijn meestal snelle schetsen die worden gemaakt om kunstenaars te helpen de beweging, houdingen en uitdrukkingen van hun onderwerpen vast te leggen.

Gebarentekenen kan een nuttig hulpmiddel zijn voor kunstenaars van alle niveaus, van beginners die net beginnen met het leren tekenen van figuren, tot ervaren kunstenaars die willen opwarmen voordat ze aan een groter werk beginnen. In deze gids leer je wat gebarentekenen is en hoe je het kunt gebruiken als een oefening in je tekenpraktijk .

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Definitie gebarentrekken

Gebarentekenen is een methode om de vorm en het gebaar van een figuur snel en expressief vast te leggen. De kunstenaar richt zich op de houding en beweging van het onderwerp om de vorm van de figuur te tekenen, in plaats van zich te concentreren op het nauwkeurig tekenen van het onderwerp of het weergeven van details.

Dit is een tekenmethode uit de vrije hand en kan de eerste stap vormen in het tekenproces van een figuur. Meestal wordt in een gebarentekening de hele figuur opgenomen, in plaats van alleen een gezicht of buste.

Zie ook: Hoe acrylverf te mengen - Fine Art Tutorials

Deze tekenoefening kan nuttig zijn voor portrettekenaars die willen opwarmen voordat ze aan een groter werk beginnen, of voor kunstenaars die hun nauwkeurigheid bij het portrettekenen willen verbeteren.

Gebaar tekenen tutorial

Hier is een stap voor stap gids voor het maken van een gebarentekening:

Stap één: markeer de boven- en onderkant van de figuur

De eerste stap is het plaatsen van markeerpunten op de pagina, om de hoogte van de figuur te meten. Je kunt ook een markeerpunt tekenen voor waar het midden van de figuur ligt, rond het heupgedeelte. Teken eventueel ook de middellijn van de figuur, zodat je duidelijk kunt zien hoe het gewicht van de figuur wordt verplaatst en hoe dit het gebaar en de positionering van de romp, armen en benen beïnvloedt.

Stap twee: de actielijn uitzetten

Teken een gebogen lijn, van de bovenkant van de figuur naar de onderkant. De lijn moet langs de ruggengraat lopen om de kromming van de figuur en het zwaartepunt weer te geven. Als de figuur bijvoorbeeld zijn gewicht op zijn linkerbeen rust, moet de actielijn door het linkerbeen naar beneden en naar de linkervoet buigen.

Stap drie: Markeer de positie van het lichaam

Teken lijnen over de figuur om te laten zien hoe de figuur is gepositioneerd. De horizontale lijnen moeten de hoeken en bewegingen van de gewrichten van het lichaam aangeven. Teken er één over de schouders, twee over de romp om de kromming van de ruggengraat aan te geven (één op de borst en één op de taille), één over de heupen en teken tenslotte een lijn over de knieën om de hoek aan te geven waarin ze staan. Aan de hand hiervan kun jebepaal de positie van het lichaam en teken de belangrijkste kenmerken.

Stap vier: schets de figuur

Nu je de positie van de belangrijkste kenmerken van de figuur weet en de hoeken die de armen en benen wijzen, hoef je alleen nog maar de puntjes op de i te zetten. Teken de hoeken van de buitenste rand van het lichaam en hoe ze de lijnrichtingen verbinden. Eventueel kun je daarna om de grotere schaduwvormen heen tekenen. Je hoeft niet zo precies te zijn als met een contourtekening zal de afgewerkte tekening er meestal uitzien als een snelle schets.

Verwijzingen naar gebarentekeningen

Kunstenaars kunnen een verscheidenheid aan figuren in interessante houdingen vinden op stockbeeldsites. Typ gewoon 'figuur' in op een site als Unsplash om referenties te vinden om uit te putten.

Als alternatief kun je proberen naar het leven te tekenen! Levenstekenen is een geweldige ervaring, omdat het weergeven van het licht en de vorm voor je moeilijker is dan tekenen van een foto. Veel lessen in levenstekenen hebben getimede segmenten, waarbij je een paar minuten hebt om elke pose te tekenen. Het is een goede manier om te oefenen in het tekenen op het veld en het nauwkeurig tekenen van figuren buiten het comfort van je studioruimte.

Er zijn verschillende bronnen online die pakketten met referenties voor figuurtekenen aanbieden om te downloaden. Hier is een pakket figuurtekenen van Proko .

Gebaren tekenen houdingen

Egon Schiele: Zittende vrouw met gebogen knie

Enkele ideeën voor gebarentrekkende houdingen zijn:

- Een figuur in beweging, zoals een danser of martial artist.

- Een figuur die een uitdagende yogahouding doet

- Een persoon die met gekruiste benen zit

Zie ook: Een kunstcollectie beginnen: de ultieme gids

- Twee mensen die elkaar omhelzen of elkaars hand vasthouden

-Een naar één kant gedraaide figuur. Leer hoe je de zijprofiel van een gezicht in onze Loomis constructie handleiding.

Als je begint, kan het nuttig zijn om aanwijzingen voor gebaren te gebruiken. Dit zijn gewoon ideeën of scenario's die je kunt gebruiken als uitgangspunt voor je tekeningen. Zodra je meer vertrouwd raakt met het proces, kun je je eigen poses uit de vrije hand maken! Gebruik een etalagepop om de figuur in de door jou bedachte houdingen te plaatsen.

Hier zijn enkele gebaren om je op weg te helpen:

- Een figuur die omhoog reikt om de hemel aan te raken

- Een persoon die in een zwembad duikt

- Iemand die door zware regen loopt

- Een figuur die een berg beklimt

Als u oefent in het tekenen van een grotere verscheidenheid aan houdingen, zult u zich veel zekerder voelen in het nauwkeurig weergeven van elk type onderwerp dat in u opkomt voor uw uiteindelijke werkstukken! Het zal u in staat stellen figuren expressiever te laten lijken en passen binnen de scène waarin u ze plaatst.

Tips voor het tekenen van gebaren

  • Markeer de boven- en onderkant van de figuur. Dit helpt voorkomen dat het hoofd of de voeten per ongeluk door het papier worden afgesneden. Als de figuur ligt, moet je markeringen plaatsen om aan te geven waar de figuur op de pagina moet komen en hoe de rest van de kenmerken van de figuur daarin passen.
  • Teken de figuur in een logische volgorde. De volgende aanzet, na het markeren van de boven- en onderkant van de figuur, moet altijd de actielijn zijn. Deze vormt de basis voor het bepalen van de positie van het lichaam.
  • Als je aan een gebarentekening begint, kan het nuttig zijn om te beginnen met de grootste vormen en dan te werken aan de kleinere details, zoals handen en voeten.
  • Wanneer je de omtrek van de figuur tekent, begin je met rechte lijnen om de hoeken van het lichaam te verbinden, en wanneer je zeker bent van de verhoudingen van de figuur, maak je de lijnen glad zodat ze krommen.
  • Zoek tijdens het tekenen naar gebieden waar vormen op elkaar aansluiten en gebruik deze om de volgende lijn te plaatsen. Dit geeft je tekening een vloeiender gevoel en laat het er minder uitzien als een reeks losse lijnen.
  • Denk aan het gewicht van de figuur. Waar is het gewicht van de figuur verplaatst? Bij de meeste figuren is het gewicht vaak naar één kant verplaatst, waardoor het lichaam in die richting leunt.
  • Verzand niet te veel in details. Vergeet niet dat het doel van gebarentekenen is om de essentie van de figuur vast te leggen, niet om een gedetailleerde weergave te maken. Als je merkt dat je verstrikt raakt in de details, neem dan een stap terug en vraag jezelf af of het toevoegen van dat detail helpt om het gebaar van de figuur vast te leggen.

Voordelen van gebarentrekken

Gebruik het gebarentekenen als een oefening om op te warmen voordat je aan een groter of belangrijker werk begint. Het trekt de aandacht van het portrettekenen naar het vertalen van de beweging en actie van de pose van een figuur, in plaats van vast te zitten aan het tekenen van details die er onsamenhangend uitzien.

Een ander voordeel van gebarentrekken is dat het een geweldige oefening is om de tekenvaardigheid uit de vrije hand te verbeteren. Het is een andere manier van benaderen van figuurtekening in plaats van te tekenen wat je direct ziet, of een hulpmiddel te gebruiken zoals een rooster om nauwkeurige verhoudingen te bereiken. Hoe meer je oefent met gebarentekenen, hoe beter je zult worden.

Voorbeelden van gebaren tekenen

John Singer Sargent: Studie van Aphrodite

Veel beroemde kunstenaars gebruikten de gebarentekenmethode om plannen te maken voor grotere stukken en schilderijen. De oude meesters gebruikten deze oefening, waaronder Michelangelo en Rembrandt. Een gebarentekening werd gebruikt als methode door portrettekenaars om hun referentie te bestuderen en snel de pose te tekenen alvorens de details in te vullen.

Deze video geeft een aantal goede voorbeelden van hoe je een gebarentekening maakt en geeft wat advies over de do's en don'ts van de oefening.

Praktijk voor het tekenen van gebaren: hoe verbeter je

Naar tekening verbeteren De sleutel is het opzetten van een regelmatige tekenpraktijk. Pak een schetsboek en reserveer 10 minuten per dag voor de praktijk. Focus op het vastleggen van beweging maar ook op het nauwkeurig uitbeelden van de verhoudingen van de figuur.

Als er een gebied van tekenen is waar je moeite mee hebt, richt je daar dan meer op bij het oefenen. Het kan zijn dat je moeite hebt met het meten van de verhoudingen, of het kan zijn dat je moeite hebt met het symmetrisch tekenen van de figuur. Oefen steeds opnieuw waar je moeite mee hebt, totdat het makkelijker begint te voelen.

Een andere manier om beter te worden in het tekenen van gebaren, is om te tekenen vanuit verschillende referenties en onderwerpen. Als je bijvoorbeeld voornamelijk vanuit foto's tekent, daag jezelf dan uit en doe mee aan een cursus levenstekenen.

Benodigdheden voor het tekenen van gebaren

Houtskool is een geweldig tekengereedschap voor het maken van gebaren. Met zijn zachte aard kun je vegen en tekens maken. Bovendien kun je een groot waardebereik maken, om de donkerste schaduwen vroeg in de tekening vast te leggen, als je daarvoor kiest. Nitram houtskool is minder gevoelig voor breuk dan gewone wilgenhoutskool. Werk met een geslepen houtskoolstok rechtop op een ezel, met uw houtskoolpapier vastgeplakt op een tekenbord. Dit geeft u een grotere bewegingsvrijheid bij het tekenen, en helpt bij de nauwkeurigheid.

Schetsboeken zijn een geweldig hulpmiddel bij het oefenen van gebarentekenen en het gebruik ervan als oefening om de tekenvaardigheid te verbeteren. Stillman & Birn schetsboeken zijn van hoge kwaliteit, met dikke bladzijden en ze zijn er in verschillende formaten. Het boek uit de Gamma-serie is zeer geschikt voor gebruik met droge media.

A pop helpt je te begrijpen hoe het menselijk lichaam werkt en beweegt. Beweeg de pop in verschillende houdingen en gebruik hem als referentie om van te tekenen. Dit is een praktisch hulpmiddel om te gebruiken als snelle referentie voor als je niet de juiste foto-referentie kunt vinden om van te tekenen, als je het onderwerp van je tekening bijvoorbeeld een ongebruikelijke pose wilt laten aannemen.

Als u een voorraad tekenbenodigdheden wilt aanleggen, lees dan onze beste tekengereedschappen gids eerst! Daarin vind je alles wat je nodig hebt voor je tekenpraktijk.

Volgende stappen na het tekenen van gebaren

Nadat u een figuurtekening hebt voltooid, kunt u, als het resultaat u bevalt, het natuurlijk naar een hoger niveau tillen om het meer op een afgewerkt stuk te laten lijken. De volgende stap zou zijn om te schetsen waar de schaduwgebieden op de vorm zijn. Vervolgens schaduwt u de schaduwtonen en halve tonen om subtiele en zachte overgangen tussen de donkere en lichte waarden te creëren. Gebruik de tonale schaduwtechniek om vloeiende gradiënten te verkrijgen. Het is een proces van modelleren van de figuur, met aandacht voor harde en zachte randen, schaduwen en highlights. De laatste stap van het figuurtekenen zijn de details. Gebruik een gum met fijne punt om highlights op te lichten en een scherp potlood om de harde randen in de tekening te verfijnen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.