Grafiet tekenen: een gids

Carla Andrews 27-07-2023
Carla Andrews

Grafiet tekenen is misschien wel het populairste en meest gebruikte tekengereedschap. Als je ooit een tekening of schets hebt gemaakt met een potlood, is de kans groot dat het een grafietpotlood was. Grafietpotloden zijn goedkoop en zijn de potloden die je vaak op scholen vindt.

Dus, wat maakt grafiet tekenen speciaal en wat maakt het het medium bij uitstek voor professionele kunstenaars? In deze gids leert u alles over grafiet tekenen, van de absolute basis tot meer geavanceerde technieken die u zullen helpen uw tekenvaardigheden te verbeteren. De eerste stap om uw gekozen tekenmedium onder de knie te krijgen is het begrijpen van de werking ervan. Laten we er dus aan beginnen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is grafiet tekenen?

Een grafiettekening is een kunstwerk gemaakt met grafietpotloden. Grafiet is een mineraal dat voorkomt in rotsen, het is het element koolstof in een kristallijne vorm. Het bestaat uit stapeltjes grafeen, die zich op papier afzetten als er druk op wordt uitgeoefend. Hierdoor krijg je vloeiende consistente lijnen als je een potlood vasthoudt en over het papier sleept. Omdat grafiet zacht en broos is, is een omhulsel nodig om hetmateriaal.

Kunstenaars gebruiken grafiet niet alleen in potloodvorm, maar ook in poedervorm. In poedervorm kan grafiet op papier worden aangebracht met een penseel, spons of tortillion.

Het wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt als tekengereedschap. Het werd algemeen gebruikt omdat het een donkerder teken dan lood kon maken.

Afhankelijk van de uitgeoefende druk kunnen kunstenaars de verschijning van lichte en donkere waarden op het papier variëren. Bovendien kunnen kunstenaars dankzij de stabiele aard van het grafiet een punt verscherpen en fijne details creëren, zonder dat het grafiet te gemakkelijk knapt of afbrokkelt.

Waarin verschillen grafietpotloden van houtskoolpotloden?

Hoewel zowel grafiet als houtskool van koolstof zijn gemaakt, verschillen ze in textuur, hardheid en verwerkingseigenschappen.

Hoe zijn de materialen verschillend?

Grafiet is een zacht mineraal dat voorkomt in rotsen, terwijl houtskool ontstaat door het langzaam verbranden van hout of andere organische materialen. Dit verbrandingsproces verwijdert water en andere chemicaliën uit het hout en laat pure koolstof achter.

Houtskool is zachter, brokkeliger en stoffiger, maar heeft ook een donkerzwarte kleur, terwijl grafiet stabieler is, minder stoffig en brokkelig, met een grijsmetallic afwerking. Geperste houtskool is moeilijker uit te gommen dan grafiet, maar wilgen- en wijnstokhoutskool is gemakkelijker uit te gommen.

Wat zijn de verschillende benaderingen van tekenen met grafiet versus houtskool?

Houtskool bestaat in verschillende formaten vergeleken met grafiet. Je kunt houtskool in stokvorm kopen, wat in wezen gewoon een verbrande druivenrank of wilgenstok is zonder omhulsel. Samengeperste houtskool is behandeld om duurzamer, minder zacht, minder broos en donkerder te zijn. Met deze verschillende formaten houtskool hanteren kunstenaars vaak verschillende benaderingen van het tekenen. Kunstenaars die houtskool van wilgenhout gebruiken, tekenen bijvoorbeeld vaak staand met hun papier rechtopstaand op een tekenplank op een schildersezel. Kunstenaars houden de houtskool van wilgenhout dichter bij de basis van het stokje en gebruiken vegende, expressievetekens om een tekening te maken.

Omdat wilgenhoutskool gemakkelijk uit te wissen is, kunnen kunstenaars een subtractieve benadering van tekenen door te beginnen met een middentoon en de highlights op te heffen met een gum.

Zie ook: 10 fouten die beginnende olieverfschilders maken en hoe ze te vermijden

Dit in tegenstelling tot de meeste kunstenaars die met grafiet tekenen, zittend, met hun papier plat op een tafel. Ze gebruiken minder expressieve gebaren om meer gedetailleerde tekens te maken. Grafietkunstenaars zullen vaak de aanpak kiezen van het tekenen van een nauwkeurige omtrek, vervolgens de lichtste waarden arceren en de donkere gebieden opbouwen.

Wat zijn de voordelen van grafietpotloden?

Er zijn vele redenen waarom kunstenaars grafiet kiezen als tekenmedium. Het is veelzijdig, zoals potloden variëren in zachtheid Dit betekent dat kunstenaars, afhankelijk van de druk die op het potlood wordt uitgeoefend, een groot toonbereik in hun kunstwerken kunnen creëren, van diepe schaduwen tot lichte highlights.

Een ander voordeel van grafietpotloden is hun uitwisbaarheid. Markeringen met grafietpotloden zijn niet onuitwisbaar, zodat u een gum kunt gebruiken, zoals een gekneed gummetje Zorg ervoor dat u in de eerste fase van uw tekening met een lichte toets lijnen trekt, zodat u de lijnen gemakkelijk kunt uitwissen als u een fout maakt. Dit in tegenstelling tot mediums als kleurpotlood en geperste houtskool, die moeilijker uit te wissen zijn.

Grafietpotlood is ook handiger in het gebruik, in die zin dat je niet veel extra benodigdheden nodig hebt om een geslaagde tekening te maken. Als je met kleurpotlood of houtskool zou tekenen, zou je een dik, geschuurd papier moeten gebruiken zodat de mediums aan het oppervlak hechten. Met grafiet kun je echter gewone tekenpapier En omdat grafiet zich goed hecht aan gladde papieroppervlakken, is er minder fixatief nodig om vlekken te voorkomen. Terwijl andere media fixatieven nodig hebben om te voorkomen dat deeltjes van dat medium bewegen of van de pagina vallen als de tekening klaar is. Samengevat.., alles wat je echt nodig hebt voor grafiet tekenen is een potlood, een stuk papier, een gum en een puntenslijper.

Tenslotte zijn grafietpotloden goedkoop, gemakkelijk te vervoeren en ze maken geen rommel. Daarom heeft bijna iedereen grafiet tekenen wel eens geprobeerd en is het het eerste kunstmedium waarmee mensen experimenteren. Het is ongelooflijk toegankelijk en kan prachtige monochrome resultaten opleveren.

Wat zijn de nadelen van grafiet

Terwijl kunstenaars een grote waardebereik in hun tekeningen en creëren contrast tussen licht en donker, komt grafiet alleen voor in grijstinten. Dit betekent dat je geen tekening kunt maken met een groot kleurbereik. Kunstenaars die kleurpotloodtekeningen willen maken, moeten potloden op olie- of wasbasis gebruiken, zoals Faber-Castell Polychromos .

De andere beperking van grafiet is dat de sporen die met het medium worden gemaakt niet zo donker zijn als met houtskool Zelfs als je het zachtste grafietpotlood gebruikt (een 8B of 12B), dat de donkerst mogelijke markeringen oplevert, is het niet te vergelijken met de gitzwarte, matte markeringen van houtskool. Het andere punt is dat houtskool je een matte afwerking geeft, terwijl de afwerking van grafiet meer een zilverachtige, satijnachtige kwaliteit heeft.

Wanneer u hard drukt met grafiet om donkere tekens te maken, kunt u merken dat de tekens er enigszins reflecterend uitzien. Dit wordt burnishing genoemd en het wordt over het algemeen beschouwd als een ongewenst neveneffect van het tekenen met grafiet. Voor kunstenaars die hun werk digitaliseren tekeningen voor drukwerk Als u donkere, zwarte, matte sporen in uw schaduwen wilt bereiken, kunt u overwegen houtskool te gebruiken.

Waarvoor wordt grafiet gebruikt

Grafiet kan worden gebruikt om een voorlopige tekening of schets te maken onder een schilderij, of het kan worden gebruikt om definitieve stukken te maken.

Het is ook een van de beste media bij uitstek voor schetsboek en oefenwerk, vanwege het minimale stof en rommel. Dus kunstenaars zullen vaak grafiet gebruiken om studies of compositieschetsen voor grotere eindwerken in hun schetsboeken. Sketchbooking is een geweldige manier om te oefenen met tekenen, als je wat ideeën voor schetsboeken bekijk dan onze gids.

Grafiet kan op doek worden gebruikt voor ondertekeningen. Sommige kunstenaars kunnen een grafietpotlood gebruiken om een raster maken voor het meten van de verhoudingen van hun uiteindelijke stuk, alvorens een nauwkeurige tekening te maken.

Omdat grafiet een uitstekend waardebereik heeft, met zijn vermogen om donkere schaduwen te creëren, wordt het ook door veel professionele kunstenaars gebruikt om definitieve stukken te maken. Grafiet kan worden bespoten met fixatief om vlekken te voorkomen en het te beschermen tegen UV, voor tekeningen die u wilt verkopen of jarenlang wilt bewaren. Tekeningen kunnen ook worden ingelijst achter UV-bestendig glas, om ze verder te beschermen tegen vervaging. Als uals u grafietwerken van professionele kwaliteit wilt maken, zorg dan voor zuurvrij kwaliteitspapier en grafietpotloden van goede kwaliteit. Kijk ook of u grafietfixeermiddel kunt kopen om uw kunstwerken te verzegelen.

Grafiet tekengereedschap en benodigdheden

Voor grafiettekenen heb je niet veel benodigdheden nodig, maar de benodigdheden die je kiest kunnen je tekenervaring beïnvloeden.

De beste grafietpotloden

Grafietpotloden variëren in kwaliteit en hardheid. De potloodhardheid varieert van hard tot zacht, waarbij 8H het hardst is en 8B het zachtst. Er zijn echter ook zachtere potloden van 12B te vinden. Een potlood van 8B geeft de donkerste tekens en is het beste voor arceringen, terwijl de hardere potloden beter zijn voor technische tekeningen en het maken van ultralichte, gemakkelijk uit te gummen dunne lijnen.

De beste kwaliteit grafietpotloden hebben een kern die bestand is tegen breken en soepel aanvoelt om mee te tekenen. Enkele goede opties zijn de Faber-Castell 9000 grafietpotloden of de Caran d'Ache Grafwood potloden Dit zijn allebei grafietpotloden van professionele kunstenaarskwaliteit.

Andere benodigdheden voor grafiettekeningen

Er zijn een aantal andere benodigdheden die kunstenaars gebruiken om grafiet te tekenen. Eén daarvan, namelijk grafietpoeder Hiermee maak je vloeiende overgangen en verlopen in je tekeningen. Dit is vooral handig voor het tekenen van portretten en cijfers waarbij de randen en schaduwen van de gelaatstrekken zachtjes overgaan in de middentonen en hooglichten. Breng het grafietpoeder aan met een penseel, gebruik een groot penseel voor achtergronden of grote vlakken die je wilt opvullen.

Zie ook: De beste houtskool- en pastelfixeermiddelen om tekeningen te verzegelen

U kunt ook een gum bij de hand houden voor grafiettekeningen. A gekneed gummetje is uitstekend om potloodstrepen op te nemen zonder het papier te beschadigen. Om fijne details uit te wissen, neem je een gum met een fijne punt, zoals de Tombow Mono Zero .

Het papier waarop je tekent kan een enorm verschil maken voor het uiteindelijke effect van je werkstuk en je tekenervaring. Glad papier zoals Bristol Board Veel merken Bristol Board zijn er in twee soorten, glad of perkament. Vellum heeft een lichte textuur en verdraagt meer lagen potlood, terwijl glad papier de kleinste details laat zien.

Als u wilt experimenteren met verschillende oppervlakken, probeer dan een papier met structuur, zoals koudgeperst aquarelpapier, of een pastelpapier Dit kan je tekening meer diepte geven en interessanter maken. Let er wel op dat de textuur doorschijnt in je uiteindelijke werkstuk en dat sommige van de fijnere details verloren kunnen gaan. Pastelpapier is een goede optie voor gebruik met losser grafietpoeder, zodat het poeder beter aan het oppervlak hecht.

Grafiet tekentechnieken

Er zijn een aantal verschillende soorten grafiet tekentechnieken die je kunt gebruiken om verschillende effecten in je tekeningen te creëren.

Uitkomen

Uitbroeden is een geweldige manier om schaduw en diepte aan je tekeningen. Om te arceren, teken je gewoon een reeks dicht bij elkaar liggende lijnen. Die kunnen in elke richting lopen, maar volgen meestal de contouren van wat je tekent. Kruisarceringen is waar je een tweede set lijnen tekent, haaks op de eerste.

Je kunt ook de breedte van je arceerlijnen variëren om verschillende effecten te creëren, bijvoorbeeld door dikkere lijnen te gebruiken voor schaduwen en middentonen, en dunnere lijnen voor hooglichten.

Het mengen van

Overvloeien is een andere manier om vloeiende schaduwverlopen in je tekeningen te maken. Om over te vloeien gebruik je een tortillion of je vinger om de potloodlijnen die je hebt getekend lichtjes uit te vegen. Dit zorgt voor een zachtere rand en overgang tussen verschillende tinten.

Voorbeelden en ideeën voor grafiettekeningen

Nu je de basis kent van het tekenen met grafiet, laten we eens kijken naar enkele voorbeelden om inspiratie op te doen.

Deze vijf landschapstekeningen zijn perfect voor beginners om te proberen. Krijg een schetsboek en maak één tekening op elke pagina, als u een schone rand rond uw tekeningen wilt, kunt u proberen afplaktape te gebruiken. Deze video helpt u bij het snel weergeven van landschappen, met potloodtechnieken om het uiterlijk van textuur in tekening de bladeren aan bomen en water. De vijf schetsen laten zien hoe snel en gemakkelijk het kan zijn om met grafiet te tekenen, met minimale tijd voor het opzetten en opruimen. Je kunt je schetsboek en potloden tevoorschijn halen wanneer de inspiratie toeslaat.

Ben je ooit geïnteresseerd geweest in de realistische tekenstijl? Deze video van Proko demonstreert hoe je realistische waardebereiken in afbeeldingen kunt creëren om een opvallend portretstuk te maken. Proko gebruikt arceringen om schaduw en textuur te creëren. Als je op zoek bent naar meer tekenideeën bekijk dan onze gids met 70+ tutorials en prompts. Als je wilt leren hoe je een hoofd tekenen lees onze handleiding, of lees hoe je een zijprofiel portret tekenen .

Grafiet tekenstijlen

Met grafiet kun je kunst maken in elke denkbare stijl! Van eenvoudig en modern ogend lijnkunst Schetsen en doodling zijn geweldige manieren om het tekenen te oefenen en zijn goed om op te warmen voordat je een groter werkstuk maakt, maar het zijn ook tekenstijlen op zich. Lees onze gids over tekenstijlen om meer te weten te komen over de geschiedenis, achtergronden en technieken achter populaire stijlen, waaronder hyperrealisme, manga, stripkunst en meer!

Tekenen met grafiet

Er zijn geen rechten en plichten als het om kunst gaat en verschillende kunstenaars hebben verschillende processen en benaderingen van het tekenen. Maar als je een beginner en niet zeker weet hoe je het tekenen moet aanpakken, zijn er stappen die je kunt nemen om het maken van fouten te minimaliseren en de tonen in je tekening efficiënter op te bouwen.

Stappen om een succesvolle tekening te maken

  1. Schets je compositie met lichte potloodstrepen op papier.
  2. Beslis welke waarden je in je tekening wilt gebruiken. Wordt je tekening vooral licht of donker?
  3. Teken een nauwkeurigere omtrek van je tekening rond je schets. Teken vervolgens met een 2B- of HB-potlood rond waar de schaduw- en highlightgebieden komen.
  4. Werk in de lichte middentonen en middentonen met een 4B of 6B potlood .
  5. Voeg de diepste schaduwen toe met een 8B of 9B potlood.
  6. Gebruik een gekneed gummetje om gebieden op te lichten en highlights te creëren.
  7. Gebruik een tortillion om gebieden met grafiet te mengen. Focus op de randen tussen licht en donker om realistische effecten te creëren. Zo zullen sommige randen van elementen zacht lijken, terwijl andere meer gedefinieerd zullen lijken, afhankelijk van de afstand, het perspectief, de belichting en de sfeer van de scène. Zo zullen schaduwen op een gezicht meestal zacht lijken.
  8. Eventueel kun je je tekening afwerken door hem te bespuiten met een fixatief. Zo voorkom je dat je potloodwerk uitwist of vlekt.

Eindelijk

Nu ken je de basis van grafiet tekenen, inclusief enkele essentiële benodigdheden, soorten potloden en technieken. Je hebt ook voorbeelden gezien van verschillende stijlen die je kunt proberen. Dus pak een schetsboek en wat potloden en begin te oefenen! Als je begint, oefen dan met het tekenen en arceren van basisvormen, werk je op naar eenvoudige tekeningen dan zul je je toegerust voelen om complexere onderwerpen en scènes te tekenen. Vergeet niet om nieuwe technieken te blijven leren en te experimenteren om te vinden wat werkt. Als je wilt leren hoe je kunt beter worden in sneller tekenen bekijk dan onze gids!

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.