De beste potloden om te tekenen: een overzicht

Carla Andrews 25-08-2023
Carla Andrews

Vind de beste potloden om te tekenen in deze gids.

Als het gaat om tekenpotloden, zal bijna elke kunstenaar wel een goede set grafietpotloden hebben. Of ze nu gebruikt worden om composities te schetsen voor het schilderen, of als medium op zich.

Er zijn echter meer soorten potloden dan je denkt. In deze gids neem ik alle verschillende soorten potloden door, van traditioneel grafiet tot aquarelpotloden en oliepotloden. Ik leg hun gebruik uit en de beste merken voor elk type. Bekijk de inhoudsnavigatie, als je een sectie ziet die je interesseert, ga er dan naar toe.

Potlood is een veelzijdig en vergevingsgezind medium. Het is vaak het allereerste kunstmedium waarmee mensen experimenteren - het is uitwisbaar, dus het geeft niet als je fouten maakt. Je kunt een grote verscheidenheid aan effecten creëren - teken in een hyperrealistische stijl of maak meer illustratieve lijntekeningen.

Als je een beetje verslaafd bent aan kunstbenodigdheden, zoals ik, zul je met plezier alle verschillende potloden bekijken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Grafiet

Het meest gebruikte tekenmateriaal is grafiet, een vorm van kristallijne koolstof die in klei wordt gebonden en in hout wordt gevat om er een potlood van te maken. Potloden van grafiet staan bekend om hun gladheid en gumbaarheid. Ze bestaan in verschillende niveaus van zachtheid, van 9H (hard) tot 9B (zacht). H geeft aan dat een potlood 'Hard' is en B geeft aan dat een potlood 'Zwart' is.

Een zacht potlood, zoals 6B of 8B, is perfect voor technieken als arceren, mengen en het donkerder maken van delen van een tekening. Ze lenen zich vooral voor realistisch tekenen, omdat je, afhankelijk van de hoeveelheid druk die je uitoefent, verschillende gradaties van donkerheid en schaduw kunt creëren.

Harde potloden zoals 4H maken scherpe, lichte lijnen. Dat maakt ze perfect voor technische tekeningen - een 3H zou voor een architect nuttiger zijn dan een 9B. Omdat het potlood hard is, kun je ze alleen echt gebruiken door lichte druk op het oppervlak uit te oefenen, anders zou je het papier kunnen beschadigen.

Zachte potloden slijten snel, als je ze vrij vaak gebruikt moet je ze misschien na kortere tijd vervangen in vergelijking met een hard potlood. Je zult merken dat je veel vaker naar de puntenslijper grijpt.

Een 2H-potlood is handig voor elke fervente potloodkunstenaar: schets een compositie zonder je al te veel zorgen te maken over donkere lijnen die je moet uitvegen. Als je wilt, kun je over de lichte lijnen heen gaan met een donkerder potlood.

De beste grafietpotloden

Grafietpotloden van goede kwaliteit geven een betrouwbaar, soepel en consistent toonbereik. Potloden van betere kwaliteit breken minder snel en de zachtere varianten van potloden van betere kwaliteit mengen gemakkelijker.

Caran d'Ache

Hier kopen

Dit is de luxe optie op de lijst, de grafietlijnpotloden zijn gemaakt van extra fijn grafiet en het houten omhulsel is gevernist in een kleur die de hardheid en diepte van het zwart weergeeft. De potloden hebben een goede lichtechtheid, wat betekent dat ze na verloop van tijd niet zullen vervagen. Ze hebben een zilveren tint en een fluwelen afwerking.

Faber-Castell 9000 serie

Hier kopen

Nog een grafietpotlood van professionele kwaliteit, maar deze zijn iets goedkoper. De punten zijn bestand tegen breken en zijn gemaakt van glad grafiet.

Koh-I-Noor houtloze grafietpotloden

Hier kopen

Deze potloden hebben een laklaag, in plaats van een houten omhulsel. Ze zijn geweldig als je dikkere lijnen wilt maken.

Grafietpoeder

Hier kopen

Met een droge kwast kun je dit poeder op je papier aanbrengen voor vloeiende overgangen en diepe schaduwen. Het is een droog medium, maar slaat een brug tussen schilderen en tekenen. Gebruik dit medium om unieke textuur aan je kunstwerk toe te voegen.

Zie ook: Hoe kleuren te mengen: een gids voor kunstenaars - Fine Art Tutorials

Grafietplamuur

Hier kopen

Kneedbaar grafiet is zachte, kneedbare stopverf die aanzet tot expressie. Het kan in interessante vormen worden gemodelleerd om een verscheidenheid aan effecten te creëren. Het is ook oplosbaar in water, wat de kunstenaar de mogelijkheid geeft om donkere sporen op papier te maken.

De beste grafiet tekenset

Hier kopen

Een professionele tekenset, prachtig gepresenteerd en met alle verschillende soorten potloden die een kunstenaar nodig kan hebben. De kwaliteit van de in Zwitserland gemaakte Caran d'Ache potloden is ongeëvenaard.

In water oplosbaar grafiet

Hier kopen

Wateroplosbaar grafiet is vrij veelzijdig - gebruik het om aquarelschetsen te verbeteren, of in gewone grafiettekeningen. Het ziet eruit als grafiet, maar wanneer er water aan wordt toegevoegd, kun je vloeiende tonale overgangen creëren. Maak wassingen zoals je met aquarelpotloden zou doen.

Mechanische potloden

Hier kopen

Mechanisch potlood kernen zijn meestal gemaakt van grafiet in HB (medium hardheid). Het voordeel van een mechanisch potlood is dat het grafiet zijn scherpte behoudt.

Omdat ze scherp en relatief hard zijn, zijn ze geschikt voor technische tekeningen, precieze lijnen en voorbereidende schetsen voor schilderijen. Schets licht met deze potloden en de lijnen zijn gemakkelijk uit te wrijven. Mechanische potloden zijn niet de beste keuze als je veel arceringen wilt doen, maar voor lijnwerk zijn ze perfect.

Houtskool potloden

Houtskool wordt gemaakt door hout zoals wilg te verhitten. Het tekenmateriaal bestaat uit koolstofresten. Het is licht van gewicht en kan worden gebruikt om donkere, krachtige streken te maken. Het resultaat van een houtskooltekening kan er expressief uitzien, maar als je licht drukt met houtskool kun je ook fijn uitziende lijnen bereiken. Veeg en meng houtskool, of spuit met een fixatief om lagen op hun plaats te houden.

Beste houtskoolpotlood

Faber-Castell Pitt Charcoal: Hier kopen

Verkrijgbaar in zacht, medium en hard, zijn houtskoolpotloden gemakkelijk en schoon vast te houden. Ze hebben dezelfde eigenschappen als houtskoolstiften, maar in een handige potloodvorm, wat betekent dat ze kunnen worden geslepen om fijnere punten te maken.

Beste houtskoolstokjes

Winsor & Newton wilgenhoutskoolstokjes: Hier kopen

Deze houtskoolstaafjes zijn gelijkmatig verhit voor een glad en consistent resultaat bij het tekenen. Houtskool is briljant voor het maken van ondertekeningen in schilderijen en voor het maken van onuitwisbare markeringen.

Kleurpotloden

Kleurpotloden zijn gewoon pigment dat in verschillende bindmiddelen zit en in hout is gevat. Er zijn verschillende mogelijkheden voor kunstenaars als het gaat om kleurpotloden, of je nu kiest voor olieverf-, aquarel- of pastelkleurpotloden hangt af van de effecten die je wilt bereiken.

Kleurpotlood op oliebasis

Faber-Castell Polychromos olieverfpotloden kopen

Oliepotloden zijn briljant voor het aanbrengen van lagen en het maken van zeer levendige, realistische werken. Ze zijn op oliebasis en bevatten een mengsel van lijnolie en een kleine hoeveelheid was met pigment.

Oliepotloden kunnen ook worden verdund met oplosmiddel om olieverf na te bootsen of om wassingen te maken. Oliepotloden kunnen worden gemengd, gemixt en gelaagd op dezelfde manier als oliepastels.

Gebruik de potloden op oliepapier pastel mat, gesso bord , a gegrond houten paneel of elk oppervlak met een lichte 'tand' (oppervlaktestructuur) voor optimale gelaagdheidseffecten. Veel kunstenaars met een hyperrealistische stijl gebruiken graag oliepotloden vanwege de controle en de mate van detail die ze kunnen bereiken. Door het opbouwen van lagen van een oliepotloodtekening kan het eindresultaat op een schilderij lijken.

Gebruik ze onder olieverf om uw werk te schetsen of als medium op zich. Oliepotloden zijn moeilijker uit te gommen dan andere soorten potloden, maar het is nog steeds mogelijk om lijnen uit te wrijven. Teken licht om sporen gemakkelijker uit te wrijven.

Olieverfpotloden zijn bestand tegen breuk, de punt blijft zelfs bij de zwaarste technieken intact. Olieverfpotloden kunnen over andere mediums zoals marker, aquarel en gouache worden gelegd.

Pastelpotlood-kleurpotlood op basis van was

Prismacolor potloden kopen

Pastelpotloden zijn gebaseerd op was en zijn zachter dan oliepotloden. Mengt, legt en mengt waspotloden op dezelfde manier als olie- of pastelpotloden. Ze zijn veel gemakkelijker uit te gommen dan oliepotloden. De punten breken sneller dan oliepotloden omdat ze zachter zijn; ze slijten sneller en moeten vaker geslepen worden.

Potloden op wasbasis kunnen een wasachtig laagje of 'wasbloem' veroorzaken. Dit is waar de opeenhoping van was een lichte glans creëert. Kunstenaars kunnen dit verhelpen door hun tekening af te vegen met een licht vochtige doek om de wasbloem te verwijderen.

Was- en olietekeningen zien er ongeveer hetzelfde uit, maar waspotloden zijn iets goedkoper.

Mengen met oplosmiddel kan het beste worden gebruikt met oliepotloden en niet met waspotloden; om te mengen met waspotloden gebruikt u een kleurloze menger.

Aquarelpotlood

Faber-Castell aquarelpotloden: Hier kopen

Aquarelpotloden zijn heel anders dan was- en oliepotloden omdat ze in water oplosbaar zijn.

Gebruik ze naast uw aquarelverf om fijne details te verkrijgen, of gebruik ze alleen. U hoeft geen water aan aquarelpotloden toe te voegen, maar door water over uw tekening toe te voegen, kunt u meer uiteenlopende effecten krijgen.

Bij gebruik als droog medium kunnen ze worden gemengd zoals gewone kleurpotloden, ze zijn zeer geschikt voor beginners vanwege hun veelzijdigheid.

Het gebruik van aquarelpotlood kan eigenlijk een geweldige manier zijn om jezelf te laten experimenteren met het aquarelmedium. Als het voor jou natuurlijker voelt om met een potlood te tekenen dan met een penseel, kun je je kunstwerk afmaken en daarna op een meer gecontroleerde manier water toevoegen.

De kleuren worden intenser met de toevoeging van water, ze worden veel helderder en verzadigd. Deze potloden zijn een geweldige optie voor het verlevendigen van wat lijnwerk, een illustratie of voor onderweg, want buiten schilderen met aquarelverf kan rommelig worden. Voor gebruik met een penseel, breng het aquarelpotlood eerst aan op het papier, maak een penseel nat en schilder dan over de gekleurde gebieden. Als alternatief kunt u deEen andere manier om ze te gebruiken is om het potlood in water te dopen en zo vette tekens op papier te maken.

Potlood met metalen punt

Leonardo da Vinci: Studie van de handen

Zilverpunt is een traditioneel medium dat teruggaat tot de Middeleeuwen. Leonardo Da Vinci gebruikte zilverpunt om veel van zijn beroemde tekeningen te maken.

Leonardo da Vinci: Hoofd van een meisje

Verschillende soorten zachte metalen kunnen worden gebruikt als potloodmedium, waarbij lood het gemakkelijkst te gebruiken is, omdat het geen voorbewerking van het oppervlak vereist zoals zilver en goud. Lood wordt echter in verband gebracht met schadelijke gevolgen voor de gezondheid en wordt tegenwoordig niet meer zo veel gebruikt.

Silverpoint

Hier kopen

Een zilveren staaf wordt over een schurend oppervlak getrokken, een zilverpunt grond moet op het oppervlak worden aangebracht, voor een optimaal resultaat. Grond is gemakkelijk aan te brengen, je hebt maar één laag nodig, het is gemaakt van zelfnivellerende vloeistof die je op papier borstelt.

De sporen die de zilverpunt maakt zijn vaag en glanzen in het licht. Zilver is permanent, lichtecht en vlekt niet. De draad wordt vastgehouden in een potloodvormig 'koppelingshuis' voor gebruiksgemak.

Het kost tijd om toon op te bouwen in een tekening met zilver of goud, omdat de gemaakte sporen zo vaag zijn.

Goldpoint

Hier kopen

Markeringen gemaakt met goud zijn nog vager dan met zilver, maar het is een goed medium om de compositie te schetsen alvorens te beginnen met het vaststellen van de toon in een tekening.

Een 9-karaats gouddraad past in een pennenlap. Goud is zachter dan zilver en het behoudt zijn kleur in de loop der tijd. Zilver zal aantasten en licht van kleur veranderen.

Lees dit boek voor meer informatie over het tekenen van metaalpunten.

Andere benodigdheden voor potloodkunst

Extra benodigdheden kunnen u helpen om specifieke technieken en effecten onder de knie te krijgen en gepolijste tekeningen te maken.

Beste potloodgummen

Gekneed gummetje

Hier kopen

Deze gommen kunnen worden gekneed als stopverf. Vorm het uiteinde tot een punt om kleine gebieden uit te gommen. Gekneedde gommen zijn veel zachter dan gewone gommen, zodat u lagen van een tekening tegelijk kunt verwijderen om hoogtepunten te creëren.

Gum met fijne punt

Hier kopen

Gum precieze details uit met deze kleine puntige gum. Hij kan worden vastgehouden als een potlood voor precisie.

Puntenslijper

Hier kopen

Een goed puntenslijper houdt uw potloden in uitstekende conditie - koop een mes dat potloden kan slijpen tot een zwaardvispunt, zodat potloden langer meegaan. Het slijpt het hout rond de kern, wat het effect nabootst dat slijpen met een mes kan geven.

Papier

De textuur van het papier kan het uiterlijk van een tekening beïnvloeden.

Als het papier bijvoorbeeld glad en dik is, kunt u fijne details bereiken. Dik papier is duurzamer en bestand tegen gebarentaal en gummen.

Ik zal een aantal papiersoorten bespreken die u kunt gebruiken in combinatie met uw keuze van potloodmedia om de beste resultaten te krijgen. Voor een meer gedetailleerde kijk op papiersoorten voor tekenen, lees onze recensie over de beste tekenpapier .

Bristol Board

Hier kopen

Extra glad papier, een geweldige optie voor grafiettekeningen en illustratieve stijlen. Als u een professionele kunstenaar bent en u moet uw werk scannen om afdrukken te maken of online te publiceren, dan geeft Bristolboard een schone scan door het gebrek aan textuur.

En hoewel je Bristolboard natuurlijk kunt gebruiken met alle soorten potloden, heb je voor het opbouwen van lagen met kleurpotloden een dikker, schurender papier nodig. Aquarelpotloden kunnen droog worden gebruikt, maar ik zou niet aanraden om Bristolboard nat te maken, omdat het papier dan kan vervormen en kromtrekken.

Pastel mat

Hier kopen

Dik papier met een schurende textuur. Gebruik dit met pastelpotlood of oliepotlood om gelaagde tekeningen te maken.

Aquarelpapier

Hier kopen

Dit is de meest geschikte papiersoort om te gebruiken met aquarelpotloden. De dikte, duurzaamheid en het absorptievermogen van het papier kunnen wassingen van met water verdund pigment aan.

Museum Bestuur

Hier kopen

Dit karton van 100% katoenvezel is van archiefkwaliteit en kan dus worden gebruikt voor professionele toepassingen. Het karton is zuurvrij, zodat het uiterlijk na verloop van tijd niet wordt aangetast. Museumkarton kan worden gebruikt met houtskool, pastelpotlood en zelfs aquarelpotlood (als u zeer lichte wassingen gebruikt). Andy Warhol gebruikte dit papier voor zijn zeefdrukken.

Zie ook: De verzorging van uw olieverfpenselen - Tips voor beeldende kunst

Het mengen van stubs

Hier kopen

Blending stubs en tortillions zijn strak opgerolde stukjes papier die kunnen worden gebruikt om houtskool, was of oliepotlood te mengen. Tortillions zijn scherper dan blending stubs en dus meer geschikt voor het mengen van kleinere oppervlakken. Ze kunnen snel verkleuren, maar u kunt ze schoonmaken door ze met schuurpapier te polijsten.

Fixeermiddel

Universeel fixeermiddel kopen

Voorkom dat een voltooide tekening gaat vlekken door een spray met fixatief te gebruiken. Voor oliepotlood en grafiet moeten verschillende fixatieven worden gebruikt. Ik heb hierboven echter een link geplaatst naar een universeel fixatief dat kan worden gebruikt voor kleurpotloden, houtskool en grafiet.

Fixeermiddelen kunnen zowel tussen lagen als aan het einde van een tekening worden aangebracht. Zorg voor voldoende ventilatie in uw ruimte voordat u fixeermiddel spuit.

Potloodverlenger

Hier kopen

Haal het meeste uit een gebruikt potloodstompje door er een potloodverlenger aan te bevestigen.

Ik wed dat je niet wist dat je zoveel potloodbenodigdheden kon krijgen! Als je graag kunstbenodigdheden koopt, dan zullen misschien meer dan een paar van deze je verleiden. Laat me in de commentaren weten met welke potloodbenodigdheden je de volgende keer wilt experimenteren. Als je een uitgebreidere gids wilt lezen over de beste tekengereedschappen voor artiesten, bekijk onze gids.

Beste potloden voor kunstenaars: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.