Een houtskooltekening verzegelen: stap-voor-stap handleiding

Carla Andrews 06-08-2023
Carla Andrews

Leer in deze gids hoe u een houtskooltekening verzegelt om uw kunstwerk te beschermen. Afhankelijk van de methode en het product dat u kiest om uw tekening te verzegelen, kunt u deze beschermen tegen vlekken en andere milieuschade zoals UV, vocht en zelfs krassen op het oppervlak.

Veel kunstenaars kiezen voor een fixatief of vernis om de tekening te verzegelen en de houtskooldeeltjes op hun plaats te houden. Houtskool is van nature een kwetsbaar medium. Een toevallige aanraking van het oppervlak van een voltooide tekening kan een deel wegvegen of het onderwerp scheef trekken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Controles voor het verzegelen van uw tekening

Een belangrijke opmerking voordat u de tekening begint te verzegelen, is dat niet alle fixatieven op dezelfde manier werken. Bijvoorbeeld, de SpectraFix-spray is een unieke, niet-giftige formule op waterbasis en wordt geleverd in een spuitflesje. Zoals met alle fixatieven, maar vooral als je een fixatief met een unieke formule gebruikt, moet je de gebruiksaanwijzing op het flesje of op de productpagina van de website raadplegen.

Het tweede punt is dat niet alle papieren op dezelfde manier fixatief verdragen. In het voorbeeld van de SpectraFix fixatief die het papier nat maakt met zijn oplossing op waterbasis, kunnen sommige dunnere papieren knikken en kromtrekken wanneer ze worden bespoten. Om dit probleem op te lossen, moet u het papier aan alle randen afplakken om het op zijn plaats te houden en dikker papier blijven gebruiken voor het tekenen met houtskool.

Om te testen hoe uw fixatief zal presteren op uw keuze van houtskoolpapier en met het medium van uw keuze, of dat nu houtskool of gemengde techniek is, spuit eerst wat fixatief op een proefstuk en voer een veeg- en vochttest uit. Spuit een paar lagen, en test door met uw vinger te vegen, dan met een natte vinger om te zien of de houtskool op zijn plaats blijft.

Sommige kunstenaars vermijden echter het gebruik van fixatieven omdat bepaalde kitten en fixatieven de waarden in een tekening iets donkerder kunnen maken. Om meer te weten te komen over welke fixatieven waarden behouden en welke waarden donkerder kunnen maken, lees onze bespreking van de beste fixeermiddelen voor houtskooltekenen .

Een houtskooltekening verzegelen: stap voor stap

Borstel losse deeltjes weg

Neem een ultrazachte borstel, zoals een geitenmoppenborstel en veeg alle losse deeltjes weg. Zorg ervoor dat u niet over de delen borstelt die u intact wilt houden. Een andere optie is om de deeltjes voorzichtig weg te blazen, op het papier te tikken, of zelfs de deeltjes in het papier te drukken met een zuurvrij glasfolie .

Richt uw werkruimte in

De meeste fixeermiddelen moeten buiten worden gebruikt, maar sommige fixeermiddelen zijn zodanig geformuleerd dat ze minder of zelfs niet giftig zijn. Controleer het veiligheidsadvies op de productpagina of de fles. Als het fixeermiddel adviseert om de spray alleen buiten te gebruiken, zet dan buiten een station op. Als het fixeermiddel veilig binnen kan worden gebruikt, zorg er dan voor dat de ruimte wordt geventileerd door twee ramen of een raam en een deur open te zetten, zodat de lucht kan stromen.Draag een ademhalingsmasker, als u er een kunt krijgen, om u te beschermen tegen de giftige dampen.

Bevestig de tekening op een oppervlak

Om ervoor te zorgen dat het papier tijdens het spuiten niet kromtrekt of vervormt, plakt u het papier met schilderstape op een plank. Dat kan een MDF-paneel zijn, of een stuk hout dat u heeft liggen. Zet de tekening vastgemaakt op de houten plank op een ezel, zodat hij bijna in een verticale hoek staat. Houd de tekening tijdens en na het spuiten ongeveer een half uur vast op de plank om te voorkomen dat hij kromtrekt.de spray.

Test de spray

Schud de bus; bij sommige sprays moet u ongeveer twee minuten schudden voordat u gaat spuiten. Controleer of de spuitmond schoon is door op een kladpapiertje te spuiten om er zeker van te zijn dat er geen spetters zijn. Als het fixeermiddel druppels spetters veroorzaakt op het kladpapier, moet u de bus misschien ondersteboven houden en een paar seconden spuiten totdat er geen product meer uitkomt, om de spuitmond schoon te maken.

Zie ook: Ritme in de kunst: soorten, voorbeelden en handleiding

Breng de eerste gelijkmatige dunne laag aan

Houd de spuitbus op ongeveer 30-60 cm afstand van de tekening en beweeg de spuitbus met een vloeiende en ononderbroken beweging over de tekening. Zorg ervoor dat u over de rand van de tekening spuit om ervoor te zorgen dat de randen worden bedekt.

Wacht tot de laag droog is

Wacht minstens 30 minuten tot de eerste laag volledig droog is. Zorg ervoor dat u het papier tijdens het drogen niet aanraakt. Eén laag fixeermiddel is waarschijnlijk niet genoeg om te beschermen tegen vlekken, dus wacht tot de eerste laag droog is en breng dan nog één of twee lagen aan.

Breng een tweede laag aan

Herhaal stap 5, maar verander de spuitrichting. Als u bijvoorbeeld van links naar rechts hebt gespoten voor de eerste laag, spuit dan van boven naar beneden voor de tweede laag. U kunt de plank omdraaien zodat hij op zijn kant ligt om het spuiten in een andere richting te vergemakkelijken.

Bij de meeste fixatieven moet een derde laag worden aangebracht om een optimaal resultaat te bereiken. Herhaal deze stappen nogmaals en wacht tot het afgewerkte stuk droog is alvorens het te hanteren en in te lijsten.

Wanneer moet je een houtskooltekening verzegelen?

Kunstenaars kunnen tijdens het tekenproces lagen verzegelen met een werkbaar fixeermiddel of verzegel het afgewerkte stuk met een permanent fixeermiddel. Als de tekening eenmaal verzegeld is met een definitief fixeermiddel, kun je niet meer aan de tekening werken, dus zorg ervoor dat je helemaal klaar bent voordat je gaat spuiten.

Zie ook: Kleurentheorie: een gids voor kunstenaars - Fine Art Tutorials

Hoe gebruik je werkbare fixatieven?

Werkbaar fixeermiddel kan worden gebruikt om eerdere lagen van een tekening te verzegelen, dit kan handig zijn als je met een wit houtskoolpotlood over donkere lagen heen wilt tekenen. Werkbaar fixeermiddel geeft ook extra tand aan een papier. Als je het gevoel hebt dat houtskoollagen niet meer hechten, bespuit je het papier met een beetje werkbaar fixeermiddel. Dit zorgt voor een mat en getand oppervlak om verder op te lagen.

Hoe kiest u het juiste fixeermiddel?

Fixeermiddelen kunnen verschillen in hun werking. Sommige fixeermiddelen zijn verwerkbaar, terwijl andere permanent zijn. Sommige fixeermiddelen beschermen tegen UV-schade die de houtskoolwaarden kan doen vervagen en andere zorgen voor een glanzende afwerking. Welk fixeermiddel u kiest, hangt af van uw persoonlijke voorkeur en hoe u wilt dat de afgewerkte tekening eruitziet.

Het beste fixeermiddel voor het verzegelen van houtskooltekeningen?

De Lascaux Fine Art Fixative is perfect lichtecht, UV-bestendig en gemaakt volgens een museumstandaard. Dit fixeermiddel wordt gebruikt in vele professionele omgevingen, waaronder grafische kunst, beeldende kunst en architectonisch tekenwerk. Het wordt geleverd in een spuitbus en kan worden gebruikt met houtskool en gemengde media, zoals inkt en bladgoud.

Lees onze gids over de beste houtskoolfixeermiddelen om een beoordeling van 9 houtskoolfixeermiddelen .

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.