De beste penselen voor olieverfschilderijen - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 02-06-2023
Carla Andrews

Ontdek de beste penselen voor olieverfschilderijen in deze gids: onze top aanbevolen penseelvezels, vormen en merken die compatibel zijn met het medium.

Zo ziet een gemiddelde verfkwast eruit:

Penselen die speciaal voor olieverf zijn gemaakt, zien er iets anders uit.

Ze hebben vaak lange stelen. Idealiter schildert u op een doek dat verticaal tegen een ezel is opgehangen - uw olieverf zal niet vloeien, druipen of wijken van de positie waarin u het op het doek hebt geplaatst (tenzij u een bepaald medium hebt gebruikt om het extra vloeibaar te maken) - dus is het logisch om op deze manier te schilderen, met uw penseel horizontaal gehouden. De lange stelen houden het penseel in evenwicht in uw hand, waardoorheb je veel betere controle.

Afgezien van de handvatten zijn er olieverfpenselen in een duizelingwekkende reeks vormen, maten, haarsoorten en kwaliteiten.

Dit bericht is er om u te helpen alle verschillende soorten penselen te doorgronden, zodat u kunt begrijpen waarvoor elk van hen het best kan worden gebruikt, want uiteindelijk zullen de penselen die u kiest voor olieverfschilderen grotendeels afhangen van de effecten die u met uw werk wilt bereiken en de technieken die u zult gebruiken.

Ik zal ook, zoals altijd, enkele productaanbevelingen geven van betrouwbare penselen van goede kwaliteit die ik heb geprobeerd en getest. We weten allemaal dat een goed penseel het verschil kan betekenen tussen worstelen met je schilderij, en een hulpmiddel dat je helpt bij het maken van uitstekend werk.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Borstel haartypes

Eerst geef ik een overzicht van de verschillende soorten borstelhaar (ook wel bekend als borstelharen), die in twee hoofdcategorieën bestaan: varkenshaar en marterhaar.

Varkenshaar

Borstels kopen hier .

Waar borstels van varkenshaar goed voor zijn: vormen blokkeren in je basislagen, textuur creëren, werken op ruwe oppervlakken.

Alle borstels hebben haren, maar alleen borstels van varkenshaar (of een synthetisch alternatief) worden eigenlijk "borstels" genoemd.

De haren zijn stijf en houden veel verf vast. Deze penselen zijn dus goed als je textuur wilt creëren met je penseelstreken, als je op een ruw oppervlak werkt of als je verf in het weefsel van je doek wilt verwerken.

Door de stijfheid van het penseel wordt het vaak beschreven als zo geschikt voor olieverf. Olieverf rechtstreeks uit de tube is vaak vrij dik en stroperig, dus als u ervoor kiest om te schilderen zonder gebruik te maken van een mediums om de consistentie te veranderen, of u hebt een medium toegevoegd om de verf dikker te maken, zijn penselen van varkenshaar beter te gebruiken dan het zachtere alternatief.

Penselen van varkenshaar worden ook gebruikt om basislagen mee te schilderen en grote delen van het doek te bedekken.

In het algemeen is de enige keer dat u met penselen en zeer vloeiende verf werkt, dat u basislagen schildert met olie die verdund is met terpentijn.

Sable

Koop marterhouten penselen voor olieverfschilderijen hier .

Waar marterborstels goed voor zijn: mengen van kleuren in naadloze verlopen, werken in ultrafijne details, creëren van realistische effecten.

Je hebt waarschijnlijk gezien dat penselen van varkenshaar worden aangeprezen als zijnde voor olieverf, en marterhaar voor aquarel, maar je kunt marterhaar ook gebruiken voor olieverf!

De meeste penselen die ik bezit zijn van marterhaar en ik gebruik ze bijna allemaal voor olieverf. Als op een marterhaarpensel staat dat het is "ontworpen voor aquarelverf", betekent dat alleen dat het geschikt is voor verf met een zeer lage viscositeit.

Je weet dat als je mijn bericht over verschillende olieverfmediums dat olieverf vrij dik en stijf kan zijn rechtstreeks uit de tube, maar het is gemakkelijk om de consistentie van de verf te veranderen om hem vloeibaarder te maken door toevoeging van het juiste medium.

De haren van marterborstels zijn zacht en ze blinken uit in hun vermogen om de kunstenaar precieze controle en nauwkeurigheid te geven en kleuren soepel te mengen.

Het nadeel van het gebruik van marterhaar voor details in olieverf is dat de verf vrij vloeibaar moet zijn om te werken en dat de penselen alleen goed werken op gladdere oppervlakken. Marterhouten penselen zijn het beste voor kleine gebieden met delicate details - ze zijn een droom voor realistische schilders.

Hier zijn een paar van mijn sabeltuigpenselen van Da Vinci in de maten 2 en 0. Zoals u kunt zien, hebben ze een mooie, scherpe punt.

Ik heb deze borstels scherp en in goede conditie gehouden door ze te reinigen met borstelzeep in plaats van terpentijn, dat is veel zachter voor de vezels.

Waar is een marterborstel van gemaakt?

De haren van dit type penseel worden meestal verkregen van een mannetje Kolinsky, een soort Siberische wezel. De meest hoogwaardige penselen worden gemaakt van haren die in de wintermaanden uit de staart van de wezel worden gehaald en die roodbruin van kleur zijn met een donkerder punt. Dit type penseel wordt door schilderpuristen beschouwd als de beste kwaliteit. De haren zijn moeilijk te verkrijgen en deborstels kost tijd om te maken, dus ze zijn vrij duur.

Niet alle marterharen penselen zijn gemaakt van wezelhaar, maar er zijn ook penselen van eekhoornhaar of synthetische vezels. De kwalitatief mindere wezelharen, eekhoornhaar en synthetische haarborstels zijn allemaal goedkoper dan de Kolinsky variant. Het nadeel van eekhoornharen penselen is dat de vezels geen 'klik' hebben, wat betekent dat de haren hun scherpe punt niet behouden als ze worden bewogen.

Synthetisch

Synthetische borstelharen zijn er in verschillende mate van stijfheid tussen varkens- en marterhaar.

Sommige van de nieuwere synthetische penselen zijn gunstig voor kunstenaars die het gebruik van producten op dierlijke basis willen vermijden, en zullen vergelijkbare resultaten opleveren als de traditionele penselen van natuurlijk haar.

Natuurlijk haar is zachter dan synthetisch, maar het is vermeldenswaard dat de synthetische alternatieven duurzamer zijn en meer "veerkracht" hebben, waardoor ze beter geschikt zijn voor het werken met olie en oplosmiddelen met een zware body.

U zult synthetische penselen kunnen vinden die pigment vasthouden zoals een varkensharen penseel, die veerkrachtig genoeg zijn om kleur in het weefsel van een doek te verwerken, maar zacht en flexibel genoeg om details te schilderen.

Zie ook: Technieken voor acrylschilderen: 19 technieken om uw vaardigheden te verbeteren

Hier volgen enkele voorbeelden van synthetische borstelharen van verschillende fabrikanten en hoe deze zich gedragen met olieverf:

  • Winsor en Newton Monarch Penseel : gemaakt om de eigenschappen van mangoesten na te bootsen, is dit synthetische penseel zowel veerkrachtig als zacht. Het kan zware olie bewegen, maar fijn gedetailleerd schilderen.
  • Escoda Modernista Tadami : robuust, maar zacht en bestand tegen oplosmiddelen, deze borstels hebben flexibele haren.
  • Zilveren penseel: Bristlon : Deze borstels zijn ontworpen om te presteren met de stijfheid van varkenshaar, maar met duurzamere synthetische haren.
  • Princeton Katalysator Polytip Deze penselen houden een grote hoeveelheid verf vast en geven de verf gelijkmatig en soepel af op het oppervlak.
  • Princeton Neptune Faux Eekhoorn : Deze penselen zijn ontworpen voor gebruik met aquarel, maar ze zijn een van de zachtste soorten synthetische penselen. De handvatten zijn kort, maar ze zijn een veganistisch product. Probeer de ronde, of script liner penselen voor detailwerk.

Het voordeel van het kiezen van een synthetisch penseel is dat u zelf de werkeigenschappen kunt kiezen van soorten varkenshaar die bij uw praktijk passen.

Penseelvormen en wat ze doen

Nu zal ik ingaan op de verschillende soorten borstels en functies.

Vergeet niet dat elk type ook een reeks maten heeft, er is geen gestandaardiseerde maat, die varieert van fabrikant tot fabrikant - het enige dat u moet weten is dat hoe hoger het nummer, hoe groter het penseel zal zijn. Ze beginnen over het algemeen bij 20/0 (kleinste) en gaan tot ongeveer 24+ (grootste).

Welke vorm van varkenshaar u ook kiest, ik raad u aan een paar verschillende maten ronde penselen, een grotere platte punt (of wash) en een filbert aan te schaffen. Dan kunt u uw verzameling aanvullen, afhankelijk van de stijl die u wilt schilderen en de schaal waarop u gaat schilderen.

Ik ga nu de meest elementaire soorten penseel behandelen, als je die eenmaal onder de knie hebt en je schilderstijl hebt aangescherpt, zul je vanzelf meer aan je collectie toevoegen.

Ronde punt

De punt van het penseel loopt taps toe naar een punt, ze zijn goed voor gedetailleerd werk. U zult er waarschijnlijk een paar nodig hebben, want ze zijn ongelooflijk veelzijdig en zeer geschikt voor het schilderen van allerlei onderwerpen.

Producten

Deze De ongelooflijke marterpenselen van Da Vinci zijn zeer zacht. Ze houden de kleur perfect vast en zijn gemaakt van 100% natuurlijk haar.

Deze borstel gemaakt door Escoda, is gemaakt van synthetische vezels. Het is veerkrachtig, flexibel en biedt veel controle.

Rigger

Een rigger penseel wordt aanbevolen voor zeer gedetailleerd en ingewikkeld werk. De lange haren creëren een trekkoord effect. Bijna als een langzame trek op de bewegingen van je hand. De haren absorberen alle kleine handtrillingen. Dit geeft ultieme controle bij het schilderen van lange dunne lijnen. Ze zijn het penseel bij uitstek voor kunstenaars die streven naar ultra schone en scherpe details.

De penselen lopen taps toe tot een punt en laten de verf gelijkmatig van de punt aflopen. Deze penselen zijn gemaakt met marterharen, dus vergeet niet om maak je verf vloeibaar als inkt .

Er zijn een aantal andere meer gespecialiseerde penselen voor gedetailleerder werk. Ik heb ze beschreven in deze post .

Product kiezen

Kijk maar. Da Vinci rigger penselen, gemaakt van marter, hun vermogen om kleur vast te houden is werkelijk ongeëvenaard.

Plat

Met de rechthoekige haren kun je veel verf vasthouden. Ze zijn vooral handig om grote kleurvlakken in de beginfase van je schilderij te blokkeren.

Producten

Deze borstel van Escoda heeft een extra lang handvat. Het is gemaakt van natuurlijk stijf Chungking varkenshaar, waardoor het een ongelooflijke veerkracht heeft.

De Raphael Paris borstel is gemaakt van in elkaar grijpend dubbel gekookt haar, waardoor het recht, zacht maar dicht is. Het is een redelijk geprijsd veelzijdig penseel.

Filbert

Dit is een zeer veelzijdig penseel, ze zijn er zowel in marter- als in varkenshaarvarianten. Ze lijken op lichte penselen, maar ze hebben afgeronde randen, waardoor ze perfect zijn voor het mengen van kleuren. Ik gebruik een reeks filbertpenselen van verschillende grootte voor het mengen van subtiele verlopen in kleine delen van het schilderij.

Product kiezen

De Winsor en Newton Monarch filbert borstel is iets stugger dan natuurlijk haar. Dat maakt het zeer geschikt voor fijn detailwerk en voor het maken van kleurmengsels in je werk.

Mopborstel

Net als wash-penselen zijn moppenselen ideaal voor het schilderen van achtergronden en luchten. Ze kunnen ook worden gebruikt om grote wassingen op het doek te maken. Deze penselen zijn vaak rond en groot van vorm. Dat maakt ze ideaal voor het mengen van kleuren - denk aan het mengen van pluizige plukjes cirruswolken die over de hemel verspreid liggen.

De borstelharen zijn zacht en absorberend - ze nemen veel verf op. Ze zijn zachter dan waspenselen, meestal gemaakt van geitenhaar en zijn rond van vorm.

Product kiezen

Deze zwabberborstel van geitenhaar Hij blijft zacht en behoudt zijn vorm als hij nat is. Het is de ultieme kwast om te mengen en je kunt hem in ovale of ronde vorm krijgen.

Helder penseel

Dit is als een plat penseel, maar de haren zijn korter. Deze zijn goed voor korte, gecontroleerde streken en het creëren van textuur. Ze hebben vaak fijnbewerkte punten, dus ze zijn echt geweldig voor het creëren van realistische golven, rimpelingen en andere watereffecten.

Product kiezen

Monarch heldere borstels hebben de perfecte stijfheid en veerkracht om zware olieverf te verplaatsen. De kortheid van de haren maakt het de kunstenaar gemakkelijk om lijnen met scherpe randen te creëren.

Waaierborstel

Er zijn talloze manieren om waaierpenselen te gebruiken. Je kunt ze gebruiken om kleuren te mengen, meerdere streken met één streek te maken (dit kan tijd besparen als je bijvoorbeeld grasstrengen of bomen schildert), het penseel met meerdere kleuren laden en op het doek mengen.

Product kiezen

Winsor en Newton's Monarch waaierborstel Synthetisch mangoestenhaar, zorgt voor een zachte borstel die ook zeer duurzaam is.

Spaanderborstel

Dit is het lelijke eendje van de lijst.

Ik gebruik dit penseel voor het schilderen van basislagen (d.w.z. het tonen van het doek en het blokkeren van de basisvormen). Chip penselen zijn groot en vierkant. Ze zijn gemaakt van varkenshaar in plaats van marterhaar. Omdat deze penselen bedoeld zijn om te gebruiken voor het blokkeren in etappes, zullen ze na verloop van tijd veel oplosmiddel absorberen. Ze zullen dus vrij snel droog en vies worden. Om deze reden, als u besluit dat u een van deze nodig heeft voor uwschilderproces, neem gewoon de goedkoopste die je kunt vinden.

Welke chipborstel is het beste?

De meeste spaanborstels die je in bouwmarkten vindt zijn prima, ik krijg deze borstels van Amazon. Het zijn behoorlijk harde borstels, en ze vallen niet uit.

Borstelsets

Als je begint, is het een goed idee om een set kwasten te kopen waarvan je weet dat ze lang meegaan. Een goede set bestaat uit verschillende maten en soorten kwasten. Zo kun je ze allemaal uitproberen en leren welke voor jou het beste werkt.

Product kiezen

Deze set van negen van Rosemary & Co heeft een goede mix. Hij wordt geleverd met een puntige ronde, twee riggers, drie lange platte penselen, een filbert en een platte borstel. Zie hier.

Gooi geen oude borstel weg...

Als uw penseel er geruïneerd uitziet - als het helemaal stijf is, of als de uiteinden verspringen - gooit u het dan niet zomaar weg. U kunt het herstellen (lees over hoe u uw penselen weer tot leven brengt ), of u kunt de gespreide uiteinden gebruiken om interessante texturen te creëren, zoals de groeven op een rots of bladeren aan een boom. Experimenteer met uw oude penselen die van vorm zijn veranderd, er is altijd een kans dat u er een toepassing voor vindt.

Zie ook: Renaissance kunstenaars en hun beroemdste schilderijen

Eindelijk

Als u net begint met olieverfschilderen en u weet niet zeker welke benodigdheden u moet aanschaffen, begin dan met dit beginnersgids Het leert je over alle gereedschappen en materialen die je nodig hebt om met olieverf te beginnen en geeft je waardevol advies over hoe je de materialen moet gebruiken om de beste resultaten te krijgen.

Op zoek naar een voorraad olieverfbenodigdheden? Bekijk onze winkel .

Beste olieverfkwasten: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.