Welke kleuren maken oranje?

Carla Andrews 28-07-2023
Carla Andrews

In deze gids behandelen we het onderwerp 'welke kleuren maken oranje?' Leer welke kleuren oranje maken, hoe je oranje kunt mengen met verschillende pigmenten en welke tinten oranje je kunt bereiken met verschillende mengsels. We behandelen ook hoe je oranje kunt gebruiken in je ontwerpen om verbluffende kunstwerken te maken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Welke kleuren maken oranje?

Oranje is een secundaire kleur, wat betekent dat het bestaat uit twee primaire kleuren, rood en geel .

Als u gelijke delen rood en geel mengt, ontstaat de standaard oranje tint. Als u de tint oranje echter wilt aanpassen, kunt u meer of minder van elk pigment mengen om een andere tint oranje te krijgen, bijvoorbeeld geeloranje of oranjerood.

Kleurenleer en kleurencirkels

Rood, Geel Blauw kleurenwiel, primaire en secundaire kleuren Bron: bewerkt van Wikimedia commons : CC-BY-SA 3.0

Het wordt wat ingewikkelder als we kijken naar de kleurenleer en verschillende kleurenwielen in relatie tot het mengen. Het traditionele kleurenwiel is het rood, geel, blauw wiel. Waarbij rood, geel en blauw primaire kleuren zijn en oranje, groen en paars secundaire kleuren.

Het kleurmodel dat voor kunstenaars het meest praktisch is als referentie om pigmenten te mengen, is het CMYK-model.

CMYK kleurenwiel primaire, secundaire, tertiaire kleuren

De primaire kleuren op dit model zijn cyaan, magenta en geel. De secundaire kleuren op dit model zijn rood, groen en blauw. De tertiaire kleuren zijn oranje, geelgroen, groenblauw, paars en meer. Magenta en geel worden gemengd om rood te maken, en meer geel wordt toegevoegd om oranje te maken. Dit is gebaseerd op hoe pigmenten zich gedragen wanneer ze met elkaar worden gemengd.

Kleurtheorie is een vrij complex onderwerp, maar het is de moeite waard om erover te lezen als u uw vaardigheden op het gebied van kleuren mengen onder de knie wilt krijgen. Lees onze uitgebreide gids over kleurentheorie om meer te weten te komen!

Wat is oranje?

Oranje is een golflengte van licht in het zichtbare spectrum. Het heeft een golflengte van 600nm en een frequentie van ongeveer 500 THz. De kleur die wij waarnemen heeft een relatief lage frequentie, lange golflengte en lage energie.

In de kunst is oranje een warme, secundaire kleur die wordt gemengd uit de primaire kleuren rood en geel. Afhankelijk van de gebruikte pigmenten en de hoeveelheid rood of geel, bereiken kunstenaars verschillende tinten en tonen van oranje. Als kunstenaars bijvoorbeeld magenta gebruiken, wat een soort rood is, moeten zij een grotere hoeveelheid geel mengen om oranje te bereiken, en de oranje tint zal koeler lijken in vergelijking metals de kunstenaar een warmer pigment had gebruikt, zoals cadmium rood.

Tinten oranje

Voorbeelden van verschillende oranje tinten en schakeringen tussen de pijlen op het kleurenwiel

Op het kleurenwiel varieert oranje van licht geel-oranje tot diep rood-oranje. Er zijn talloze tinten oranje daartussen, en kunstenaars moeten experimenteren met verschillende mengsels om de gewenste kleur te bereiken. Onverzadigd oranje is slechts bruin om een mengsel te verzachten en de verzadiging te verminderen, meng het met gebrande omber, of zijn complementaire kleur blauw.

Hoe meng je oranje

Het mengen van oranje is vrij eenvoudig en vereist geen ingewikkelde formules of verhoudingen. In het algemeen zorgen gelijke delen rood en geel voor de middentoon van oranje. De hoeveelheid pigment kan worden verhoogd of verlaagd om lichtere of donkerdere tinten te verkrijgen.

Om diepere sinaasappels te mengen, kunt u wat meer rood toevoegen, bijvoorbeeld vermiljoen. Wilt u een meer gelige sinaasappel creëren, voeg dan meer geel toe aan uw mengsel. Cadmiumgeel en citroengeel zijn de gelen die over het algemeen een fellere tint oranje opleveren. Gebruik wit om het mengsel lichter te maken en zwart of gebrande omber om oranje getinte schaduwen te maken.

Zie ook: Hoe opruimen na een olieverfschilderij

Als u nieuw bent in het mengen van kleuren, is het raadzaam een palet van primaire kleuren en leer alle andere tinten daaruit te mengen. Zo leer je meer over hoe verschillende kleuren combineren om de gewenste verfmengsels U kunt dit doen door te experimenteren, door verschillende hoeveelheden rood en geel, wit en zwart of omber gebrand te mengen om een toonbereik van oranjes, tinten en schakeringen te maken.

Zie ook: Houtskool- vs Grafietpotloden: Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Pigmenten gebruikt om oranje te mengen

Verschillende soorten gele en rode pigmenten kunnen worden gemengd om oranje te maken.

Populaire rode pigmenten zijn: cadmiumrood, vermiljoen, magenta en alizarin crimson.

Enkele populaire gele pigmenten zijn: cadmiumgeel, cadmiumgeel-citroen, transparant geel, geelmeer, Indisch geel, gele oker.

Om te begrijpen welke kleuren oranje maken en specifiek of twee pigmenten een type oranje mengsel maken dat u wilt maken, moet u meer weten over de eigenschappen van elk pigment. Bijvoorbeeld, cadmiumrood is een diep ondoorzichtig rood met een hoge kleurkracht, cadmiumgeel heeft soortgelijke eigenschappen. Als u de twee mengt, krijgt u een sterk verzadigde en sterk midden oranje kleur. Als u echterAls men gele oker en magenta zou mengen, krijgt men een meer gedempte en subtiele oranje tint, omdat gele oker een aardkleur is en magenta een hogere transparantie heeft.

Bij het kiezen van een kleurenpalet om mee te werken is het niet nodig om oranje pigmenten op te nemen. Je kunt een primair palet kiezen van magenta, geel en ftalocyanine blauw, en vervolgens het palet uitbreiden met cadmium rood, cadmium geel en ultramarijn. Uit deze kleuren kun je een breed spectrum van tinten mengen, waaronder alle oranje tinten. Als je meer wilt weten over hoe je een palet kiest vankleuren voor het schilderen, lees onze gids over beperkte paletten .

Oranje pigmenten

Er zijn tal van pure oranje pigmenten beschikbaar die fabrikanten gebruiken in verf. Dus als u een pure oranje tint wilt gebruiken, zonder rode en gele pigmenten te mengen om die te creëren, is die optie beschikbaar. Er zijn voordelen aan het gebruik van enkelvoudige pigmenten, ze kunnen levendiger lijken op het doek. Bovendien, als u veel oranje gebruikt in uw kunstwerken, bespaart u tijd met het mengen van oranje tinten opje palet.

Enkele voorbeelden van één pigment oranje kleuren zijn: cadmium oranje, permanent oranje, perinon oranje, pyrrol oranje.

Cadmiumoranje is een natuurlijk voorkomend pigment dat wordt gemaakt van het mineraal greenockiet. Industrieel wordt het gemaakt door cadmiumgeel te modificeren met cadmiumselenide. Het heeft vergelijkbare eigenschappen als cadmiumrood en -geel, in die zin dat het een hoge kleurkracht heeft en kleurmengsels domineert. Pyrroloranje daarentegen is een transparanter pigment, met een middenrood-oranje tint. Dit pigment is betergeschikt voor beglazing.

Kleurenleer en stemming

Oranje is een heldere, warme kleur die een gevoel van energie en beweging kan geven aan een ruimte en aan een kunstwerk. Van oranje wordt ook gezegd dat het een kleur is van optimisme, avontuur en succes.

In kunstwerken kan oranje helpen om een extra laag van emotie en gevoel te brengen. Het gebruik van oranje tinten in verschillende delen van een schilderij of tekening zorgt voor evenwicht en voegt interesse en diepte toe. Experimenteer met verschillende tinten oranje om te zien wat werkt voor uw project!

Warme en koele kleuren

Warme kleuren zijn rood, oranje en geel, koele kleuren zijn blauw, groen en paars.

Gebruik warme en koele kleuren Het gebruik van een mengsel van warme en koele kleuren creëert bijvoorbeeld een gevoel van evenwicht, terwijl alleen warme kleuren een gevoel van intensiteit creëren.

De warmte en koelte van kleuren zijn relatief ten opzichte van de kleuren eromheen. Bijvoorbeeld, een diep roodachtige oranje tint zal warmer lijken naast een lichte, gele oranje tint, maar de lichtgele oranje tint zal warmer lijken naast een helder groenachtige geel.

Een andere manier om warm en koele kleuren in de kunst is het creëren van een gevoel van diepte. Kleuren die als koel worden omschreven, lijken zich terug te trekken in scènes, terwijl warme kleuren naar voren lijken te komen. Bijvoorbeeld, verre bergen krijgen meestal een koele blauwe tint, vergelijkbaar met de kleur van de lucht. Dit komt door atmosferisch perspectief waardoor ze in de verte lijken te vervagen.

Kleurenschema's en oranje

Kunstenaars en ontwerpers selecteren kleurenschema's in hun werk om sfeer, contrast en speerpunten Gebruik heldere sinaasappels, gecontrasteerd tegen een koele achtergrond om het oog van de kijker naar binnen te leiden en de aandacht van het ontwerp te trekken.

Er zijn verschillende kleurenschema's, elk met hun eigen effecten. Bijvoorbeeld, in een complementair kleurenschema gebruiken kunstenaars kleuren aan tegenovergestelde uiteinden van het kleurenwiel om een gevoel van contrast in hun werk op te roepen. De complementaire kleur van oranje is blauw. Door blauw naast oranje te gebruiken, zal elke kleur helderder lijken omdat ze tegen elkaar afsteken.

Een kleurenschema dat zeer geschikt is om evenwicht in een kunstwerk te creëren is het tetradische schema. Hierbij worden vier kleuren gelijkmatig verdeeld over het wiel, met twee sets complementaire kleuren. Het tetradische schema heeft levendigheid, variatie en contrast, door het gebruik van twee sets complementaire kleuren. harmonieus .

Hoe gebruik je oranje in de kunst

Oranje is een opvallende kleur, waardoor het zeer geschikt is om abstracte kunstwerken of levendige stukken mee te maken. Het werkt vooral goed in combinatie met complementaire kleuren, zoals blauw en groen.

Oranje kan ook worden gebruikt om een schilderij of tekening interessanter te maken. Door verschillende tinten oranje op verschillende plaatsen te gebruiken, creëer je contrast Experimenteer met verschillende tinten en verhoudingen van rode en gele pigmenten om de gewenste kleur te bereiken.

In de natuur wordt oranje geassocieerd met vuur, herfstbladeren, zonsondergangen, vlindervleugels en heldere wilde bloemen. Waar herfstbladeren meer gedempt en aards van toon zullen zijn, kunnen heldere zonsondergangen, wilde bloemen en vuurkleuren ongelooflijk helder en verzadigd zijn. Bedenk hoe u de verzadiging van de kleuren voor landschapsstukken zult mengen.

Overweeg ook hoe oranje kan worden gebruikt om stemmingen en gevoelens te creëren. Door een reeks warme oranjes en koelere tinten te gebruiken, zal het kunstwerk evenwichtig aanvoelen, met zowel spanning als ontspanning. Denk er bovendien over na hoe de introductie van andere kleuren in de mix (zoals rood of groen) verschillende tinten oranje naar voren kan brengen.

Voorbeelden van oranje in de kunst

Camille Pissarro: Boulevard Montmartre Ochtend, grijs weer

Pissarro gebruikt een reeks gedempte oranje tinten, bruintinten en iets fellere oranjes om de hoeden, kleding en lantaarnpalen op te laten vallen. De tonale variatie zorgt voor contrast en een gevoel van beweging zonder overheersend te zijn. De groene en gele accenten voegen variatie toe aan het stuk.

Edgar Degas: L'Etoile

Degas gebruikt aardse, vurige oranje tinten om een gevoel van warmte te creëren in zijn schilderij L'Etoile. Het onderwerp en focuspunt van de ballerina in de lichtgekleurde jurk contrasteert met deze diepe oranje tinten.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.