Ideeën voor houtskooltekeningen

Carla Andrews 28-07-2023
Carla Andrews

Houtskool is een unieke tekenmedium Het is zacht en uitwisbaar en stelt kunstenaars in staat om dramatische verschillen tussen lichte en donkere waarden te creëren. In deze lijst met ideeën voor het tekenen met houtskool vindt u ideeën om opvallende klassieke stillevens, landschappen met textuur, expressieve gebarentekeningen en meer te maken!

Als je wat inspiratie zoekt, bekijk dan deze 14 ideeën voor houtskooltekenen, en vind voor elk idee een handleiding.

Zie ook: Online afdrukken kopen: een gids

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Expressieve houtskool gebaren tekening

Deze techniek gaat over het vastleggen van emotie en beweging in je tekeningen. Hiervoor moet je snelle, vloeiende streken gebruiken met je houtskool. Experimenteer met verschillende lijndiktes en snelheden om verschillende effecten te creëren.

Wil je bijvoorbeeld energie en beweging overbrengen, gebruik dan zwaardere lijnen die dichter bij elkaar staan. Wil je een rustiger effect creëren, gebruik dan lichtere lijnen die verder uit elkaar staan.

U kunt ook experimenteren met verschillende tekentechnieken om meer diepte en dimensie in je tekeningen te creëren. Probeer kruisarceringen of tonale arceringen te gebruiken om schaduwen en highlights toe te voegen.

Een tip om je houtskooltekeningen expressiever te maken, is om je papier op een tekenbord te plakken en op een ezel te gaan staan om te tekenen. Houd je houtskoolstokje aan de basis en teken in vegende streken door je elleboog te bewegen, in plaats van door je pols te bewegen. Zo kun je grotere tekens over het papier maken en heb je meer controle over het medium.

Portretten, figuurtekeningen Dieren- en wildportretten zien er allemaal geweldig uit met deze stijl van snel en expressief tekenen. Probeer eens een gebaartekening Kies een onderwerp, dat kan een referentiefoto zijn die je hebt gevonden op een stocksite, een van je eigen foto's, of je kunt zelfs een cursus levenstekenen volgen. Probeer dan de beweging en het gebaar van het onderwerp vast te leggen door snel te werken, teken het hoofd Het vergt oefening om snel en expressief te tekenen, dus maak je geen zorgen als je eerste tekening niet wordt zoals je verwacht.

Stilleven houtskooltekening

Om de details van een voorwerp vast te leggen, moet je kleine, precieze streken maken met je houtskool.

Een andere tip is om een stuk carbonpapier Zo kunt u zich concentreren op de details en hoeft u zich geen zorgen te maken over de vorm van het object.

Stilleven tekeningen zijn een leuke introductie tot het tekenen naar het leven in een gecontroleerde omgeving waar de belichting en omstandigheden hetzelfde blijven. Het is een goede oefening om naar het leven te tekenen om je observatievaardigheden te verbeteren. Zet een stilleven opstelling op met wat je maar in huis hebt, dit kan servies zijn, vazen, glazen, fruit of bloemen. Zorg ervoor dat je een goed zicht hebt op je referentie endat je de verlichting zo hebt ingesteld dat deze niet verandert in de loop van de sessie. Schets je objecten, begin met de grote vormen en eindig met het verfijnen van de details. Voor detailwerk neem je een houtskoolpotlood of een houtskoolstokje met een schuurblok om het tot een punt te laten versmallen.

Teken een rivierlandschap

Bij dit type tekening gaat het erom de schoonheid van de natuur vast te leggen. Daarvoor moet je verschillende lijngewichten en arceertechnieken gebruiken.

Gebruik een houtskoolpotlood voor details en kleine contrasterende gebieden, zoals kleine schaduwen op de boomschors en de bladeren.

In deze video demonstreert Miroslav hoe je een houtskoolstuk begint, door geleidelijk te beginnen met lichte waarden, en dan de diepte en waarden te verhogen naarmate de tekening vordert. Hij strijkt de overgangen tussen de elementen glad door te mengen met een penseel of papierstomp.

Schaduw gebieden met de tonale schaduwtechniek door de druk op het houtskoolstokje of -potlood te variëren voor schaduw- en accentzones.

Vergeet tenslotte niet je tekening af te werken met bomen, struiken en bloemen om je landschapstekening wat leven in te blazen. Gebruik een gekneed gummetje of een gum met een fijne punt zoals de Tombow Mono Zero om hoogtepunten op te heffen om het stuk af te maken en de lichte delen te laten knallen.

Gebruik de subtractieve tekenmethode

Bij de subtractieve tekenmethode gaat het erom een tekening te maken door het toevoegen en verwijderen van houtskool van het papier. Dit kan met een gum om houtskool te verwijderen en een houtskoolpotlood voor fijne details.

Dit type tekening wordt vaak gebruikt voor het maken van portretten, omdat je daarmee een reeks tonen en waarden kunt creëren. Het kan ook worden gebruikt voor het maken van andere soorten tekeningen, zoals landschappen of stillevens.

Bij de subtractieve tekenmethode is het belangrijk om met een lichte toets te beginnen. Vervolgens kun je meer druk uitoefenen om donkere gebieden te creëren. Penseel houtskoolpoeder op het oppervlak om te beginnen met een lichte middentoon, of lichtjes in de schaduw om de grootste vormen op de tekening te blokkeren met de zijkant van een houtskoolstokje.

De truc is om het contrast te vergroten en de lijnen te verfijnen naarmate de tekening vordert, het gaat erom het onderwerp te vinden in de abstracte houtskoolstrepen. Bijna alsof je de figuur boetseert. Je kunt beginnen met zachtere randen, een gum en een houtskoolpotlood gebruiken om hardere randen te maken en de vorm in de tekening te vinden.

Als je een fout maakt, maak je geen zorgen: gum het gebied uit en begin opnieuw. Het mooie van deze tekenmethode is dat ze heel vergevingsgezind is.

Als je klaar bent met je tekening, kun je de laatste hand leggen met een wit houtskoolpotlood of een gekneed gummetje.

Maak een snelle studie

Houtskool is een van de beste middelen om snelle schetsen te maken. Je kunt bijvoorbeeld de samenstelling plannen van een groter stuk waaraan je wilt werken door te schetsen met snelle lijnen.

Je kunt houtskool ook gebruiken om een snelle studie van iemands gezicht te maken. Dit kan handig zijn om portretten te oefenen of om iemands gelaatstrekken te onthouden.

Bij een snelle studie is het belangrijk om het onderwerp te vereenvoudigen. Maak je geen zorgen over alle details, maar concentreer je op de algemene vormen en verhoudingen.

Zodra je de basisvormen hebt geschetst, kun je beginnen met het toevoegen van schaduw. Werk van middentonen en licht naar donker, om volume en diepte in de tekening te creëren.

Gebruik gepoederde houtskool

Houtskool in poedervorm Het is een geweldig tekengereedschap waarmee je houtskool op het papier kunt kwasten, om vloeiende verlopen en zachte realistische randen te creëren. Het is vooral handig voor realistische tekeningen en portrettekenen.

Gebruik houtskoolpoeder om een portret te tekenen. Begin met de basisvormen van het gezicht en blokkeer waar de schaduwen komen. Gebruik de subtractieve tekenmethode om highlights te verwijderen met een gum en verfijn details met een houtskoolpotlood naarmate de tekening vordert.

Maak een stadsgezicht met contrasterende waarden

Om harde lijnen en precisie te creëren, neem je een hard houtskoolpotlood. Kies een stadsgezicht dat je bekend voorkomt, of zoek een foto van een stad die je altijd al hebt willen bezoeken op een stockafbeeldingsite.

Begin met het schetsen van de basisvormen met lichte lijnen. Maak vervolgens de lijnen die u wilt behouden donkerder en gum het overtollige weg. Werk aan één gebied tegelijk en bouw de tekening langzaam op tot u tevreden bent met het resultaat. Gebruik de knop een punt perspectief tekenen methode benadruk specifieke gebieden zoals straatverlichting of ramen om ze op te laten vallen.

Maak een abstracte tekening

Bij het werken met houtskool zijn er geen regels! Je kunt je fantasie de vrije loop laten en creëren wat je maar wilt.

Een manier om een abstracte tekening te benaderen is te beginnen met een eenvoudige vorm. Bouw de tekening vervolgens op door meer lijnen, vormen en arceringen toe te voegen. Gebruik tekentechnieken om interessante texturen te creëren met je houtskoolpotlood, zoals uitbroeden , stippling , of wrijf de houtskool op zijn kant om de textuur van het papier op te halen. Teken geometrische vormen, geef een hoog contrast tussen lichte en donkere waarden of detailpatronen om je abstracte werkstuk interessant te maken. Abstracte tekeningen kunnen zo eenvoudig zijn als je het zelf maakt! Als je je een weg wilt banen door een lijst van eenvoudige dingen om te tekenen bekijk dan onze gids. Het is een goed begin voor beginners die willen oefenen.

Een portret tekenen aan de hand van een foto

Zoek online een referentie foto, van een stock image site of uit je eigen fotobibliotheek. Zet de foto in zwart-wit, omdat je dan de echte waarden en halftonen beter kunt zien. Gebruik een gum om highlights te creëren, en een houtskoolpotlood om details te verfijnen. Probeer te werken aan de tekening als geheel, in plaats van je te concentreren op kleine details.De tekening langzaam opbouwen, de figuur modelleren vanuit de middentonen tot je tevreden bent met het resultaat. In dit voorbeeld heeft de kunstenaar de haren in de baard en de lichtste tonen benadrukt om ze eruit te laten springen.

Gebruik een geslepen houtskoolstaafje of houtskoolpotlood voor fijne details, zoals haren of wimpers in een oogtekening .

Maak een tekening geïnspireerd door een oude meester

Kies je favoriete tekening of schilderij van een van de oude meesters. Dat kan een schilderij van Da Vinci, Rembrandt of Vermeer zijn en probeer het opnieuw uit te vinden met het medium houtskool.

Focus op hoe de beroemde schilder licht en schaduw in het schilderij weergeeft. Een tip is om een foto van het schilderij als referentie te gebruiken, zet de foto dan in zwart-wit, zodat je het waardebereik en de tonale overgangen beter kunt zien. Oude meesters zoals Rembrandt gebruikten technieken om het brandpunt van het schilderij saillanter te maken, zoals het verhogen van het contrast tussen licht enDit brengt het zwaartepunt van het schilderij naar voren voor de kijker. Doe deze technieken na in je eigen tekening, en concentreer je op de penseelstreken, let op of ze los of gedetailleerd zijn.

Gebruik clair-obscur in je houtskooltekeningen

De term clair-obscur is afgeleid van de Italiaanse woorden voor "licht" en "donker". Het is een techniek waarbij sterke contrasten tussen lichte en donkere waarden worden gebruikt om de illusie van driedimensionaliteit te creëren.

Om deze techniek in uw tekeningen toe te passen, begint u met het schetsen van de basisvormen met lichte lijnen. Vervolgens begint u met het donkerder maken van de schaduwtinten. Laat het wit van het papier door voor de lichte tinten. Voor extra diepte gebruikt u een zacht houtskoolpotlood en oefent u een beetje druk uit om gebieden met gitzwarte schaduw te creëren. Deze gebieden moeten op de achtergrond liggen. Gebruik een gekneed gum om lichtehoutskoolstrepen om het wit van het papier eronder bloot te leggen, om sterke highlights te creëren.

Doe wat studies uit de natuur

Er gaat niets boven naar het leven tekenen om je vaardigheden te verbeteren. Ga naar buiten en zoek een onderwerp om te tekenen, of het nu een bloem, een blad of een boom is. Let op de manier waarop het licht op het onderwerp valt en hoe de schaduwen vallen. Gebruik een reeks waarden om diepte en interesse in je tekening te creëren.

Neem een schetsboek uit met je, of krijg een plein air ezel en plak je papier op een tekenbord. probeer de essentie van de scène vast te leggen voordat het licht verandert. Buiten tekenen kan een uitdaging zijn als je het nooit eerder hebt gedaan, een hulpmiddel dat kan helpen de scène in te kaderen is een zoeker Dit kan je helpen om te zien hoe elementen in een tekening in elkaar passen, zodat je een duidelijk beeld hebt van het perspectief, het brandpunt en de compositie.

Teken een gemengd zeegezicht

Test je houtskool mengvaardigheden en teken het gladde oceaanoppervlak. Zorg voor een menggereedschap, zoals een penseel, Sofft gereedschap of zeem Begin met een lichte toets en laat de schaduwen op het water overvloeien in de middentonen. Er zijn zelden harde randen in zeegezichten, dus gebruik een lichte toets en zachte streken. Kunstenaars kunnen ervoor kiezen om houtskoolpoeder om extra vloeiende gradaties te verkrijgen.

Als je van de middentinten naar de schaduwen gaat, druk je iets meer op het houtskoolpotlood. Gebruik cirkelvormige bewegingen met het menggereedschap om een vloeiende gradatie te creëren.

Teken een realistische boom

Bomen zijn perfecte onderwerpen voor houtskooltekeningen vanwege alle interessante organische vormen die je kunt creëren en het waardebereik dat je kunt bereiken in de schaduwen op de schors en de highlights op de bladeren. Begin met het schetsen van de basisvorm van de boom met lichte lijnen. Teken de takken en begin dan met het invullen van de details van de schors. Je hoeft de referentie niet precies te kopiëren wanneer jewerken aan het tekenen van organische vormen, boomvormen en onvolkomenheden, waardoor ze vergevingsgezind zijn als onderwerp. Werk aan één gebied tegelijk, bouw de tekening langzaam op. Maak het zo gedetailleerd als je wilt! Pak een houtskoolpotlood en detailleer de schaduwen van de schors en neem een gum met een fijne punt zoals de Tombow Mono Zero om kleine hoogtepunten op te heffen.

Eindelijk

We hopen dat je onze lijst met ideeën voor houtskooltekeningen leuk vond! Als je enkele van deze ideeën hebt uitgeprobeerd en je vindt de tekeningen mooi, deel ze dan gerust op onze Facebook gemeenschap !

Zie ook: Een kunstcollectie beginnen: de ultieme gids

Als je deze gids leuk vond, deel hem dan op sociale media via de onderstaande knoppen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.