Katoen vs Linnen Canvas: Wat zijn de verschillen?

Carla Andrews 28-08-2023
Carla Andrews

Er zijn twee hoofdsoorten schildersdoek beschikbaar, katoen en linnen. Elk wordt gemaakt van een andere stof - katoen wordt gemaakt van de katoenplant en linnen van vlas. Behalve waar ze van gemaakt zijn, zijn er enkele opmerkelijke verschillen tussen de eigenschappen van de twee soorten doek.

Leer in deze gids de verschillen tussen beide stoffen en ontdek welke beter bij uw schilderpraktijk past.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Katoen vs linnen canvas: productkeuze

Winsor & Newton Katoen Canvas

Katoenen doeken kopen

Dit katoenen doek van professionele kwaliteit is met de hand opgespannen voor optimale spanning met ovengedroogde houten spielatten. De textuur zorgt voor een groot absorptievermogen en tand. Katoen is een betaalbare optie voor kunstenaars.

Linnen doek

Linnen doeken kopen

Linnen is sterk, duurzaam en geliefd bij professionele kunstenaars.

Katoen vs linnen doek: wat is duurzamer?

Linnen is het doek bij uitstek voor kunstenaars die willen dat hun schilderijen de tand des tijds doorstaan. Katoen is flexibeler, terwijl linnen stijver is. Dit betekent dat linnen veel minder snel kromtrekt of deukt.

Het is mogelijk dat opgespannen katoenen doeken na verloop van tijd losraken en deuken gaan vertonen. Het repareren van deuken is relatief eenvoudig. Spuit een klein beetje water op de achterkant van de deuk en laat het inwerken. Om doorgezakte hoeken van het doek te repareren, verstevig je het met de houten latjes die in de verpakking zitten.

Zie ook: Realisme schilderen tutorial: Leer om realistisch te schilderen

Schildert u op grote schaal, dan is linnen het meest geschikte oppervlak, omdat het minder snel zal krimpen of vervormen in het midden na een schilderbeurt. Voor strenge schildertechnieken zou ik linnen aanbevelen als de stevigere keuze.

Wat is de levensduur van de twee materialen?

Linnen zal de tand des tijds doorstaan, terwijl katoen dat niet in dezelfde mate zal doen. Het is een investering als u uw kunstwerken wilt verkopen, of ze wilt doorgeven door de generaties heen.

De draden waaruit het linnen weefsel bestaat, zetten niet zo veel uit of krimpen niet als gevolg van het vochtgehalte als katoen. Ze zijn stabieler in verschillende omgevingen, of het nu vochtig of droog is. Linnen weefsel bevat ook oliën in zijn vezels, wat betekent dat het voorkomt dat het doek broos wordt naarmate het ouder wordt. Dus als u uw kunstwerk wilt verkopen, adverteer het dan als 'fine art', prijs het hoger of stuur het op.naar een galerie, zou ik aanraden om op linnen te schilderen.

Katoen vs linnen doek: wat is geschikter voor olieverfschilderijen?

Linnen is geschikter voor olieverfschilderijen dan katoen, omdat het stijver is en minder snel kromtrekt. Als olieverf droogt, wordt de verflaag onbuigzaam. Als een katoenen doek te veel kromtrekt, kan de stijve olieverflaag barsten.

Bij een stabiele temperatuur en in een omgeving zonder extreme vochtigheidsschommelingen trekt katoen niet krom. Het komt dus niet vaak voor dat een katoenen doek zijn vorm verliest, maar bij katoen gebeurt dat eerder dan bij linnen. Het is de duurzaamheid van linnen die het aantrekkelijker maakt voor professionele kunstenaars.

Acrylverf droogt op tot een flexibele film, dus u hoeft zich minder zorgen te maken over het mogelijk barsten van de verflaag bij gebruik van katoenen canvas. Voor een uitgebreide productbespreking van de beste schildersdoeken bekijk dan onze gids.

Katoen vs linnen doek: is de textuur verschillend?

Katoen heeft een meer consistente maar prominente textuur. Dit is minder geschikt voor fijn detailwerk omdat kleine penselen en fijne lijnen verloren kunnen gaan in het weefsel.

Linnen heeft een unieke textuur. Het is fijner en meer geschikt voor het schilderen van details, maar het ziet er ook natuurlijker uit. De oppervlaktestructuur van linnen maakt het perfect voor olie- en acrylverf, omdat beide mediums een lichte oppervlaktestructuur nodig hebben om zich aan het oppervlak te hechten.

U kunt beide kopen linnen en katoenen doeken in een reeks texturen van glad tot ruw van Winsor & Newton, die door de fabrikant zijn gladgestreken en gegrond.

Katoen vs linnen: hoe bereid je het doek voor om te schilderen?

Om op doek te schilderen, of het nu katoen of linnen is, moet het doek eerst rond houten spijlen worden gespannen en vervolgens worden gegrondverfd.

Er zijn veel kant-en-klare opties beschikbaar voor kunstenaars die een oppervlak willen dat zij uit de doos kunnen nemen en er direct op kunnen schilderen. Fabrikanten zoals Winsor & Newton en Belle Arti zal de doeken gronden met gesso zodat ze klaar zijn om te beschilderen.

De voorbereidingsproces voor ruw doek is hetzelfde, of je nu met linnen of katoen werkt.

Als u een kant-en-klaar doek koopt, zorg dan dat u de productbeschrijving leest. Daarin staat of er al gesso is aangebracht of niet. Een doek met de vermelding "universeel gegrond" is voorbereid met acrylaatkit en gesso Kies ervoor om met acryl of olieverf te schilderen op universeel geprimerde doeken. Blijf echter op "oliegeprimerde" doeken bij het schilderen met olieverf.

Voor een gladder oppervlak, wat beter is voor het schilderen van fijne details, schuur je je geprimerde doek met fijn schuurpapier en breng je vervolgens een paar extra lagen van gesso .

Katoen vs linnen: wat is duurder?

Professionele schilders kiezen er vaak voor om linnen doek te kopen omdat het steviger en slijtvaster is, maar het kan duurder zijn. Minder merken leveren linnen doeken. U kunt ervoor kiezen om zelf doek te kopen en het vervolgens op te spannen en in de grondverf te zetten. Schilders die dit doen vinden het prettig dat ze controle hebben over het resultaat van hun schildersondergrond.

Katoen is beter verkrijgbaar en gemakkelijker te maken. Het is gemakkelijk om verschillende merken te vinden die supergoedkope katoenen doeken op voorraad hebben. Katoen van kunstenaarskwaliteit is dichter geweven en dus sterker, maar dat heeft een iets hogere prijs.

Kijk naar uw budget en de beschikbare opties. Als u een goedkope ondergrond wilt om op te oefenen, ga dan voor katoen. Het is nog steeds een hoogwaardige ondergrond om te gebruiken met een reeks mediums. Wen uzelf aan hoe het voelt om op doek te schilderen door te oefenen op katoen voordat u investeert in linnen.

Zie ook: De beste kunstdrukkers voor het maken van Giclée afdrukken

Als u van plan bent groot te werken, uw schilderijen te verkopen, of als u de voorkeur geeft aan iets stevigers en hoogwaardigers, is linnen een investering die de moeite waard is.

Katoen vs linnen canvas: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.