De glaceertechniek voor olieverfschilderijen - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 09-08-2023
Carla Andrews

Glaceren is een techniek die olieverfschilders gebruiken om een transparante verflaag te creëren die meestal slechts één pigment bevat. De glacislaag wordt aangebracht over een droge verflaag. Gebruik een hoog percentage medium om een transparant effect te creëren.

Zie ook: Online afdrukken kopen: een gids

Het is een techniek die wordt gebruikt om de kleuren van een schilderij te veranderen en de helderheid te vergroten. Een glacis geeft uw schilderij diepte en vorm, waardoor contrast in de kleuren en tonen ontstaat.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is glaceren in olieverf?

Lagen van afzonderlijke pigmenten worden over elkaar heen aangebracht, waarbij elke uitgeharde, glanzende laag olie los van de vorige laag zit. De kleur van elke opeenvolgende laag verandert dus de reeds aangebrachte laag.

Sommige kunstenaars gebruiken glacis in elke laag van hun schilderij, waarbij ze geleidelijk de kleuren van een tonale onderschildering veranderen. Anderen gebruiken het in de latere stadia van een schilderij om kleuren en contrast te veranderen.

Door glazuren te gebruiken kun je subtiele verschuivingen in tint, kleurtemperatuur, waarde en chroma creëren. Het vult de lagen eronder aan, in plaats van ze te verbergen. De ogen zien licht door verschillende lagen transparante kleur bewegen, waardoor een cumulatieve eindtint ontstaat. De kleuren worden niet fysiek gemengd, maar optisch met elkaar vermengd. Een schilder kan op deze manier veel intensere tinten creëren, alsvergeleken met het effect van het mengen van dekkende kleuren op een palet en ze vervolgens in één enkele matte laag op het doek aan te brengen.

De helderheid ontstaat doordat het licht door de lagen glazuur breekt en vervolgens weerkaatst tegen de ondoorzichtige laag eronder. Schilderijen met meerdere lagen glazuur lijken een innerlijke gloed te hebben. Glazuur vergroot ook de diepte van de schaduwen, omdat gebieden met elke extra laag donkerder lijken.

Wanneer ze worden weergegeven met meerdere lagen glazuur, kunnen complexe details zoals die van gelaatstrekken opvallen. De indirecte methode van het aanbrengen van kleur in afzonderlijke olieachtige doorschijnende lagen kan gladder en meer overwogen aanvoelen, in vergelijking met een directe toepassing van verf waarbij de kleur eerst wordt gemengd en vervolgens in dekkende lagen wordt aangebracht.

Waar breng je glazuur aan?

Het komt zelden voor dat een kunstenaar een laag glazuur aanbrengt op het hele schilderij.

Glazuren worden meestal toegepast op kleine lokale gebieden, waar de kunstenaar een kleur wil corrigeren of een specifiek detail wil aanbrengen dat moeilijk te bereiken zou zijn met een directe schildermethode. Glazuren kunnen worden toegepast op kenmerken in het schilderij, bijvoorbeeld om een huidskleur warmer te doen lijken of om schaduwen te verdiepen.

U kunt zich richten op het maken van kleine aanpassingen op één gebied, doe dit door glacis te lokaliseren op slechts één deel van het schilderij. Een laag glacis zal fijne details in lagen eronder wazig doen lijken. Breng daarom details aan na de glacislagen, of glacis in zeer kleine delen, waarbij u details versterkt of vermijdt met uw kleurselectie.

Welke benodigdheden heb je nodig om een glazuur te maken?

Voor een glazuur moet u een pigment kiezen dat transparant is. Neem bijvoorbeeld ultramarijnblauw.

De tubeverf moet worden gemengd met een medium om de transparantie te vergroten en de viscositeit te verminderen.

Mediums voor de glaceertechniek

Chelsea Classical Studio's voorgemengde Vet Medium is perfect om glazuren mee te maken. Gemaakt van lijnzaadolie en damarhars, maakt het de verf vloeibaarder, glanzender en transparanter. De damarhars geeft de verflaag stevigheid en glans. Het is een hoogwaardig medium voor fijne kunst. Voeg gewoon een druppel of twee toe aan uw verfmengsel en verdeel het dun over het oppervlak dat u wilt glazuren.

Breng altijd lagen aan met betrekking tot de vet over mager regel U kunt terpentijn of olie van lavendel om de verf dunner en vloeibaarder te maken, maar alleen als de vorige verflagen meer oplosmiddel bevatten. Het is ook prima om olie als glaceermedium te gebruiken zonder oplosmiddel.

Een ander punt van aandacht is dat olie van kruidige lavendel een iets glanzender afwerking heeft in vergelijking met turf. Het is een medium dat ik veel liever gebruik.

Zie ook: De beste lichtbak voor overtrekken en tekenen

Controleer of de pigmenten transparant zijn voordat u beslist of ze geschikt zijn om mee te glazuren. Vergeet niet dat u een transparante laag wilt creëren waar de vorige lagen van het schilderij doorheen schijnen.

Pigmenten voor de glazuurtechniek

Madder lake , traditioneel ultramarijn , verdigris , geel meer , indigo , magenta .

Er zijn veel meer pigmenten die uitstekend werken als glazuur - zoek maar naar transparante en semi-transparante kleuren. De informatie staat op de tube olie.

Glazuur recepten

Er zijn veel verschillende manieren om glazuur te maken, de enige regels zijn dat het vloeibaar en transparant moet zijn en dat pigment alleen in zeer kleine hoeveelheden moet worden toegevoegd. Ook moet u de vet over mager regel volgen. Bijvoorbeeld, in glazuurrecepten die oplosmiddel in het mengsel hebben, moet u dit niet over verflagen met een hoger oliegehalte leggen.

U kunt meer pigment toevoegen als u de kleur intenser wilt, of het pigment verminderen voor subtiele kleuren. Hier zijn een paar mengsels die u kunt proberen...

Standaard glazuur

1 deel terpentijn of olie van lavendel

2 delen koudgeperst geraffineerde lijnzaadolie

Transparant pigment

Ultra-glanzend glazuur

1 deel terpentijn of olie van lavendel

2 delen standolie

Transparant pigment

Oplosmiddelvrij

1 deel koudgeperst geraffineerde lijnzaadolie

Transparant pigment

Harsglazuur

1 deel damarhars

2 delen koudgeperst geraffineerde lijnzaadolie

5 delen terpentijn of olie van lavendel

Het gebruik van hars voorkomt dat olie op het oppervlak parelt en zorgt voor een betere hechting.

Koop dit glaceermedium voorgemengd met lavendelolie van Chelsea Classical Studios. hier Ik kan dit medium niet genoeg aanbevelen (ik gebruik het in elk schilderij)!

Hoe maak je de lagen glazuur

Bedenk hoe je de laagjes olieglazuur gaat aanbrengen

Breng de laag glazuur met een zachte kwast aan op de gedroogde onderschildering. Het glazuur moet dun over het oppervlak worden verdeeld, zodat het nauwelijks aanwezig lijkt. Als u het gevoel hebt dat u te veel hebt toegevoegd aan uw werkstuk, kunt u wat van de verf wegdeppen met een doek. Dit zal een lichtgekleurde vlek achterlaten. U kunt merken dat u tientallen lagen over elkaar aanbrengt, of slechts een paar.

Bedenk dat de kleuren van het schilderij zichtbaar zullen zijn onder de glazuurlaag. Het glazuur werkt naast de vorige lagen, in plaats van ze te bedekken.

Vergeet niet zich te houden aan de vet over mager regel Voor elke laag glazuur die u aanbrengt, moet de laag eronder droog aanvoelen. Zo creëert u volledig gescheiden kleurlagen.

U kunt ook reductief te werk gaan: veeg delen van het glazuur dat u hebt aangebracht gewoon weg als de verf nog nat is, zodat de onderliggende lagen zichtbaar worden.

Het opbouwen van lagen glazuur vereist planning - het uiteindelijke chromatische effect van alle samenwerkende lagen glazuur is moeilijk te voorzien.

Kleurprofielen wijzigen met de glazuurtechniek

Als u uw waarden al hebt vastgelegd in een onderschildering is het gewoon een kwestie van kleur toevoegen.

Afhankelijk van het pigment dat u kiest, kunt u warmere of koelere tinten versterken en algemene kleurverschuivingen creëren in het hele schilderij, of in plaatselijke gebieden. Elke laag wijzigt de volgende, dus kies een pigment waarvan u denkt dat het harmonieert met de kleuren die al in uw schilderij aanwezig zijn om het beoogde effect te bereiken.

Wanneer u kleurprofielen wijzigt, streeft u naar subtiele veranderingen met elke laag. U kunt warme of koele overlappingen creëren, vloeiendere gradiënten aanbrengen of contrast creëren. Voeg kleur toe aan gebieden die volledig gedesatureerd zijn en let op de kleuren in de lichtere gebieden. Zuiver wit wordt nauwelijks gebruikt in schilderijen, verander de lichte gebieden met zeer dunne lagen glacis.

Zodra u de lichte delen hebt aangepast, concentreert u zich op het verdiepen van de schaduwen. Om zeer donkere kleuren te creëren, legt u een complementair pigment over de bovenkant van de vorige kleur, waardoor iets ontstaat dat dicht bij zwart ligt.

Voor een meer diepgaande kijk op beglazing raad ik aan dit boek door Arleta Pech. Zij geeft vijf demonstraties die de complexiteit van het glazuren laten zien.

De hoofdafbeelding van deze gids is mijn eigen olieverfschilderij 'Into the Blue'-ik heb in de laatste stadia lagen glazuur gebruikt om de verzadiging van het water te verhogen. Als u geïnteresseerd bent in het zien van enkele van mijn originele schilderijen, ga dan naar mijn winkel waar ik ze direct verkoop.

Glazuurtechniek in olieverf: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.