Herhaling in de kunst: definitie en voorbeelden

Carla Andrews 13-08-2023
Carla Andrews

Herhaling in de kunst is een principe van ontwerp en instrument dat kunstenaars gebruiken om eenheid en evenwicht te creëren. Door bepaalde elementen in een ontwerp te herhalen, kunnen kunstenaars ritme creëren en verschillende delen van het stuk met elkaar verbinden.

Leer in deze gids wat herhaling is en hoe beroemde kunstenaars herhaling gebruiken om esthetisch aangename composities te maken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Definitie van herhaling in de kunst

Herhaling in de kunst verwijst naar het herhalen van een element, zoals een lijn of kleur, in een werk. Het kan worden gebruikt om ritme en structuur te creëren, visueel belang aan een werk te geven of bepaalde elementen te benadrukken. Herhaling kan ook worden gebruikt om samenhang in een werk te creëren, evenals een gevoel van evenwicht of stroom.

Voorbeelden van herhaling in de kunst

Johannes Vermeer: Het melkmeisje

In het schilderij "Het melkmeisje" van Vermeer wordt de helderblauwe kleur van het schort herhaald in het tafelkleed. Dit verbindt de twee speerpunten in het stuk samen en creëert een kijkritme.

Van Gogh: Sterrennacht boven de Rhône

De herhaling van sterren aan de nachtelijke hemel in "Sterrennacht boven de Rhône" creëert ritme, evenwicht en een organisch patroon. Van Gogh gebruikte een kleurenschema van complementaire kleuren De herhaling van de korte penseelstreken in het gras op de oever, de sterren en de wervelende lucht verbinden de compositie en creëren een eenheid.

Elementen van de kunst

In de kunst, de elementen zijn de bouwstenen om een kunstwerk te creëren. Deze elementen omvatten lijn , vorm , formulier , kleur , textuur , waarde en ruimte Elk element heeft zijn eigen unieke kenmerken, en door bepaalde elementen in een kunstwerk te herhalen, kan de kunstenaar verschillende gebieden verenigen.

Claude Monet: De Huizen van het Parlement, zonsondergang

Kleur is een element dat kunstenaars vaak in hun kunstwerken herhalen. Door een kleurenschema in een kunstwerk te gebruiken, kunnen kunstenaars kleurenharmonie en elementen in het stuk minder onsamenhangend doen lijken. Veel schilders zullen een beperkt palet Een kunstenaar gebruikt bijvoorbeeld een primair palet van magenta, ftaloblauw en cadmiumgeel en mengt daar andere tinten, tonen en schakeringen van. Monet gebruikte vaak beperktere kleurenpaletten, wat duidelijk is in zijn schilderij van de Houses of Parliament bij zonsondergang.

Vincent van Gogh: De moerbeiboom

Vincent van Gogh gebruikte dikke verf en gebaren om texturen in zijn schilderijen te herhalen. De herhaalde korte impasto streken die hun vorm op het doek vasthouden dragen bij aan de beweging en het ritme van het stuk, en verenigen de verschillende elementen. Vervolgens creëerde van Gogh ras in de richting van de streken om de levendigheid en dynamiek van het stuk te vergroten.

Principes van de kunst: Herhaling

De principes van de kunst zijn de regels die kunstenaars gebruiken om hun kunstwerken samen te stellen en te ordenen. Een van die principes is herhaling.

De andere principes van de kunst zijn: evenwicht, nadruk , harmonie , contrast , ras, beweging , eenheid patroon, aandeel en schaal Door deze principes te combineren met herhaling kunnen kunstenaars esthetisch aangename composities maken die hun boodschap overbrengen of een verhaal vertellen.

Zie ook: Reisbenodigdheden voor kunst: 11 benodigdheden voor uw volgende reis

Patroon en herhaling

William Morris: De Aardbeiendief

Herhaling wordt vaak gebruikt in combinatie met patroon om een sterke visuele impact te creëren. Patronen ontstaan wanneer elementen worden gebruikt om een motief, beeld of ontwerpelement te creëren, dat vervolgens in een specifieke volgorde over het oppervlak wordt herhaald. Door elementen op verschillende manieren te herhalen, kan de kunstenaar ingewikkelde en complexe patronen creëren die de kijkers aantrekken.

Regelmatig

William Morris: slangenkop bedrukt textiel

Regelmatige patronen zijn ontwerpen die kunstenaars op een voorspelbare manier over het oppervlak herhalen, met een gelijkmatige afstand tussen de elementen. William Morris is een goed voorbeeld van een kunstenaar en ontwerper die prachtige, ingewikkelde patroonontwerpen maakte met regelmatige, symmetrische formaties. Regelmatige patronen zijn de meest evenwichtige en verenigende soorten kunstwerken.

Onregelmatig

Onregelmatige patronen zijn minder voorspelbaar dan regelmatige patronen, met verschillende elementen die ongelijkmatig over het oppervlak zijn geplaatst. Deze patronen hebben herhalende motieven, maar ze kunnen geleidelijk veranderen over het oppervlak, of herhalen op een niet-uniforme manier. Dit type patroon kan asymmetrisch en organisch lijken, minder evenwichtig en verenigd, maar dynamischer dan regelmatige patronen.

Gustav Klimt gebruikte onregelmatige patronen in zijn kunstwerken, op de gouden jurken en stoffen in zijn portretschilderijen. In 'De Kus' is de gouden jurk versierd met kleurrijke, juweelachtige patronen, die het oog naar binnen leiden en een gevoel van ritme creëren rond het brandpunt van de twee figuren.

Balans en herhaling

Claude Monet: Vissersboten bij Honfleur

Herhaling kan ook worden gebruikt om balans in een kunstwerk, door bepaalde elementen aan weerszijden van de compositie te herhalen. Dit type herhaling creëert een gevoel van visuele harmonie en stabiliteit in het werk.

Symmetrisch evenwicht

Caspar David Friedrich: De zwerver boven de zee van mist

Symmetrische composities zijn vrij gebruikelijk in schilderijen. Dit type compositie creëert een gevoel van visuele harmonie. Kunstenaars kunnen elementen aan beide zijden van een afbeelding herhalen, of dat nu langs de horizontale, verticale of diagonale as is om een stuk in evenwicht te brengen.

Een voorbeeld van een schilderij dat symmetrie en evenwicht gebruikt door elementen in de achtergrond op beide helften van het doek te herhalen, is te zien in Caspar David Friedrichs 'De wandelaar boven de zee van mist'. Dit evenwicht biedt de kijker visuele rust, waardoor het oog zich concentreert op de figuur op de voorgrond.

Herhaling, gebruikt om een stuk in evenwicht te brengen, om symmetrie te creëren, is rustgevend, in de zin dat het orde schept, waardoor kijkers het beeld beter kunnen begrijpen en verwerken.

Radiaal evenwicht

M.C Escher: Ontwikkeling II

Radiaal evenwicht is een ander soort evenwicht dat kan worden bereikt door herhaling. Dit type compositie creëert een radiale, of cirkelvormige vorm aan het werk, waarin elementen worden herhaald vanuit het middelpunt naar buiten toe. Een geweldig voorbeeld van dit evenwicht is te zien in het centrum van de beroemde illusie 'Ontwikkeling' van M.C Escher.

Asymmetrisch evenwicht

Asymmetrisch evenwicht ontstaat wanneer elementen worden herhaald, maar niet gelijkmatig lijken te zijn. In plaats van dat er een spiegelend beeld is dat in evenwicht is in de verschillende assen van het schilderij, zullen elementen ongelijk verdeeld zijn. Het beeld heeft echter een inherent evenwicht, doordat er aan elke kant van het doek een vergelijkbaar visueel gewicht is.

In plaats daarvan is dit type samenstelling heeft een onevenwichtig gevoel door de verschillende schalen en positioneringen die de kunstenaar in zijn werk gebruikt.

Zie ook: Hoe opruimen na een olieverfschilderij

Edward Hopper: Nighthawks

"Nighthawks" van Edward Hopper is een voorbeeld van een kunstwerk dat gebruik maakt van asymmetrisch evenwicht. De willekeurige plaatsing van de figuren, meubels en voorwerpen op het schilderij creëert een gevoel van spanning en beweging, in plaats van rustgevende symmetrie. Hopper bracht echter het visuele gewicht aan beide zijden in evenwicht. Dit komt door de overeenkomsten in verzadiging, tint, kleurenschema en de spiegeling van repeterende stoelen inDeze balans is dynamisch en energiek en nodigt de kijker uit om het werk en al zijn details te verkennen.

Ritme en herhaling

Herhaling creëert ritme Ritme is een principe van design dat moeilijker te definiëren is dan de andere. Het beschrijft echter hoe elementen in de compositie het visuele pad van de kijker rond het werk beïnvloeden. Contrast trekt de aandacht, het creëert opvallendheid en focus. Maar de herhaling van elementen kan het oog van de kijker rondleiden, waardoor cadans en kijktempo worden gecreëerd.

Winslow Homer: Zonlicht aan de kust

In het zeegezicht van Winslow Homer bijvoorbeeld, leiden de herhaalde vormen van rimpelingen langs de loop van de golf de ogen van de kijker ritmisch naar het brandpunt van de brekende golf. Ritme is het opeenvolgend trekken van elk element in een werk, wat een kijkpad en tempo creëert. Herhaalde elementen trekken de ogen van de kijker rond op een manier die opeenvolgend aanvoelt, en zorgen voor een 'beat'.

Eindelijk

Herhaling in de kunst verbindt delen van een schilderij die anders gescheiden lijken. Het creëert samenhang en kan zelfs zorgen voor evenwicht en eenheid. Denk bij het plannen van de compositie van een werk na over hoe je bepaalde elementen zou kunnen herhalen. Of dat nu een specifieke kleur, vorm, lijn of vorm is, om het oog van de kijker rond het kunstwerk te leiden. Verbind verschillende elementen met herhaling ombetekenis aan een stuk.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.