Wat is plakkaatverf?

Carla Andrews 29-09-2023
Carla Andrews

Gouache is een soort dekkende, matte aquarelverf die wordt gemaakt door Arabische gom toe te voegen aan kleurpigmenten. De consistentie is dikker en stroperiger dan die van gewone aquarelverf door de grotere verhouding tussen pigment en bindmiddel. Sommige verffabrikanten voegen echter wit pigment of inerte witte vulstoffen zoals krijt toe om de opaciteit van de verf te verhogen.

Wat gouache onderscheidt van aquarelverf is de toevoeging van ondoorzichtig wit. De ondoorzichtigheid van de verf stelt kunstenaars in staat highlights over donkere lagen heen te leggen en kleur op het oppervlak op te bouwen. Gouache is gemakkelijk te leren voor beginnende kunstenaars Schilders gebruiken het medium vaak in gemengde toepassingen, zoals naast aquarel of pastel.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Hoe spreek je gouache uit?

Spreek gouache uit als "gwash", of "goo-ash".

Het woord "plakkaatverf" komt van het Italiaanse guazzo, dat "modder" betekent. Deze naam was oorspronkelijk van toepassing op de techniek van het schilderen met tempera over olieverf in de 16e eeuw, die werd gebruikt om een mat effect te bereiken. De Fransen begonnen het woord echter in de 18e eeuw te gebruiken om de ondoorzichtige media op waterbasis te beschrijven die wij tegenwoordig gebruiken. Pas in de 18e eeuw werd plakkaatverf eenpopulair schildermedium in Europa.

Hoe zien gouaches eruit?

Gouache droogt mat op. De pigmenten zijn dekkend en de kleuren kunnen er nat iets anders uitzien dan droog.

Omdat plakkaatverf een medium met een lage viscositeit is, kun je er niet op dezelfde manier textuur mee bereiken als met dikkere verven zoals olieverf of acryl. De kleuren komen echter levendig over in het papier, zodat het resultaat een vlakke en heldere uitstraling heeft.

Gouache is een veelzijdig medium dat kunstenaars gebruiken voor zowel het traditionele schilderen als voor meer experimentele technieken.

De matte afwerking maakt plakkaatverf het perfecte medium voor illustratoren en grafici die hun schilderijen willen scannen en digitaal willen reproduceren, zonder zich zorgen te maken over schitteringen of reflecties op de verflaag.

Wat is het verschil tussen plakkaatverf en aquarel?

Het belangrijkste verschil tussen gouache en aquarel Dit betekent dat je met plakkaatverf lagen kleur kunt opbouwen, terwijl bij aquarel elke laag de lagen eronder donkerder maakt. Gebruik dekkende witte plakkaatverf om highlights te maken bovenop donkere tinten.

Vergelijkbaar met aquarelverf is plakkaatverf in water oplosbaar en kunstenaars kunnen het na droging weer activeren. Dit betekent dat schilders met een nat penseel de kleur van de pagina kunnen halen.

Wanneer werd plakkaatverf uitgevonden?

Edgar Degas: Het Café Concert: Gouache en Pastel

Gouache wordt al eeuwenlang door kunstenaars gebruikt. Het werd voor het eerst gebruikt door de Egyptenaren. In de 18e eeuw werd het populair onder portretschilders en werd het veel gebruikt door Franse en Britse kunstenaars. Tegen de 19e eeuw werd gouache op grote schaal gebruikt door kunstenaars van alle genres.

Gouache werd veel gebruikt door 19e-eeuwse kunstenaars als Picasso, John Singer Sargent, Edgar Degas en Anders Zorn. Singer Sargent gebruikte gouache als accenten in zijn aquarellen.

Konstantin Gorbatov: Herfstlandschap met berken

Gouache raakte uit de gratie aan het begin van de 20e eeuw met de komst van het Modernisme, maar kende een opleving in populariteit aan het eind van de 20e eeuw en wordt nu door veel hedendaagse kunstenaars gebruikt.

Ondanks haar lange geschiedenis is plakkaatverf vandaag de dag nog steeds populair onder kunstenaars. De dikke consistentie maakt ondoorzichtige en levendige kleuren mogelijk. En omdat het op verschillende ondergronden kan worden gebruikt, is het een veelzijdig medium dat voor de meest uiteenlopende kunstwerken kan worden gebruikt.

Hoe schilder je met plakkaatverf?

Gouacheverf kan met verschillende schildertechnieken worden gebruikt. Zodra u uw benodigdheden hebt, mengt u uw gouacheverf met water tot de gewenste consistentie. Als u een meer dekkend effect wilt, gebruikt u minder water. Voor een transparant effect gebruikt u meer water. Gebruik bij het mengen van uw verf een paletmes om penselen schoon te houden.

Krijg een basiskleurenpalet Met titaanwit en de primaire kleuren kun je andere tonen en waarden mengen. Enkele goede kleuren om een primair palet te maken zijn ftaloblauw, magenta en primair geel. Andere kleuren die kunstenaars gebruiken om een groter scala aan tonen te mengen zijn ultramarijnblauw en cadmiumrood. Zorg ervoor dat je een tube pakt die kleuren in een kunstwerk verdiept, zoals gebrande omber of ivoorzwart.

Om met plakkaatverf te schilderen, begin je met het schetsen van je ontwerp op je schilderoppervlak. Maak vervolgens je penseel nat en vul het met verf. Schilder eerst de middentinten en de lichtste delen en bouw dan op naar de donkere delen. Je kunt kleuren over elkaar heen leggen om verschillende effecten te creëren. Vergeet niet om elke laag te laten drogen voordat je de volgende toevoegt.

Wat zijn de voordelen van gouache-schilderen?

Gouacheverf heeft vele voordelen. Het is gemakkelijk te vervoeren, schoon te maken en vereist niet veel materiaal om met schilderen te beginnen. Omdat het zo gemakkelijk te vervoeren is, geven kunstenaars de voorkeur aan dit medium voor plein air schilderen Het is een goede om in te pakken als je van plan bent om... reizen met wat kunstbenodigdheden .

Gouache is ook een veelzijdig medium dat kan worden gebruikt voor verschillende schildertechnieken. Schilders gebruiken de basis aquareltechnieken met plakkaatverf, zoals wassen, droog borstelen en meer.

Zie ook: Impasto schildertechniek - Beeldende Kunst Leerprogramma's

Een ander voordeel van plakkaatverf is dat het snel droogt. Dit betekent dat je in korte vlagen aan je schilderij kunt werken en je geen zorgen hoeft te maken dat de verf opdroogt voordat je klaar bent. Plakkaatverf is ook gemakkelijk op te bergen en vereist geen speciale apparatuur.

Dus als je op zoek bent naar een leuke en gemakkelijke manier om met schilderen te beginnen, probeer dan eens plakkaatverf! Je zult verbaasd zijn hoeveel plezier je eraan beleeft.

Hoe wordt plakkaatverf gemaakt?

Plakkaatverf wordt gemaakt door pigment te mengen met een bindmiddel, zoals Arabische gom. Van het mengsel worden vervolgens cakejes of tubes verf gemaakt.

De verhouding pigment/bindmiddel kan variëren afhankelijk van het merk plakkaatverf en de gewenste consistentie. Meer pigment levert een meer dekkende verf op, terwijl minder pigment een transparantere verf oplevert.

Wat zijn de verschillende soorten plakkaatverf?

Plakkaatverf is er in verschillende formules, waaronder student-grade en artist-grade. Student-grade plakkaatverf wordt meestal gemaakt met pigmenten en bindmiddelen van lagere kwaliteit. Dat maakt het minder duur, maar ook minder duurzaam en minder levendig. Artist-grade plakkaatverf wordt gemaakt met pigmenten en bindmiddelen van hogere kwaliteit. Dat maakt het duurder, maar ook duurzamer en levendiger.

Wat zijn de beste merken plakkaatverf?

De beste merken plakkaatverf zijn die met hoogwaardige pigmenten en bindmiddelen. Enkele van de bekendste merken zijn M. Graham & Co. , Winsor & Newton en Schmincke .

M. Graham gouache verf

M. Graham wordt algemeen beschouwd als een van de beste merken op de markt. Hun plakkaatverf is gemaakt met hoogwaardige pigmenten en bindmiddelen. Het is ook lichtecht en zeer gepigmenteerd. M Graham plakkaatverf is verkrijgbaar in een verscheidenheid aan kleuren, waaronder traditionele en niet-traditionele tinten. Het is een verf van professionele kwaliteit, gebruikt door een aantal vooraanstaande kunstenaars.

Holbein gouache verf

Holbein is een ander merk hoogwaardige plakkaatverf. Het is een Japans merk dat intens gepigmenteerde verf van professionele kwaliteit maakt.

Hun plakkaatverf is gemaakt met zuivere pigmenten en heeft een hoge pigmentbelasting, zodat de verf levendig op het papier zal verschijnen. Verwacht een hoge dekking van Holbein-verf, dit merk creëert opaciteit door Chinees wit aan de pigmenten toe te voegen.

Holbein plakkaatverf is ook lichtecht en wordt beschouwd als professionele kwaliteit. De afwerking is fluweelzacht en mat, waardoor het perfect is voor diverse fine art toepassingen en illustratiewerk.

Winsor & Newton plakkaatverf

Winsor & Newton is een bekend merk dat een verscheidenheid aan hoogwaardige kunstbenodigdheden produceert. Hun plakkaatverf is gemaakt met artist-grade pigmenten en bindmiddelen. Het is lichtecht en heeft een uitstekende dekking. De Winsor & Newton kunstbenodigdheden zijn iets goedkoper dan M. Graham en goedkoper dan Holbein, maar ze leveren uitstekende kwaliteit voor het geld.

Welke benodigdheden kun je met plakkaatverf gebruiken?

Om met plakkaatverf te beginnen, hebt u een paar benodigdheden nodig. Ten eerste hebt u een palet nodig om uw verf op te mengen. Een porseleinen palet is ideaal, maar elk niet-poreus oppervlak werkt. Dit Mijello plastic palet is afsluitbaar en heeft een grote ruimte om te mengen. Het houdt uit de tube geknepen kleuren dagenlang nat.

Bij de aankoop van plakkaatverf is het belangrijk om verf van artistieke kwaliteit te kopen, omdat dit de beste resultaten oplevert. Onze beste keuzes zijn M. Graham , Holbein , Schmincke en Winsor & Newton .

Plakkaatverf kan worden gebruikt op verschillende oppervlakken, zoals aquarelpapier , Aquabord en zelfs aquarel doek . om te leren hoe te schilderen op aquarel doek bekijk dan onze gids.

U hebt ook een selectie nodig van plakkaatverfkwasten inclusief ronde en platte borstels. Sabel en synthetische marterborstels penselen moeten zacht en absorberend zijn, met de mogelijkheid om de verf met een lage viscositeit in de haren vast te houden. Ronde marterborstels Omdat plakkaatverf iets dikker is dan aquarelverf, kunt u met verf uit de tube ook veerkrachtiger synthetische penselen gebruiken. Zorg voor een groter plat penseel, want daarmee kunt u snel grote stukken papier bedekken.

Lees meer over de benodigdheden voor het gouache-schilderen in onze uitgebreide gids.

Gouache schildertechnieken

Kunstenaars kunnen plakkaatverf behandelen als gewone aquarelverf door plakkaatverf te verdunnen met water.

Een andere benadering van plakkaatverf is schilderen rechtstreeks uit de tube. Plakkaatverf is dik van consistentie, rechtstreeks uit de tube verschijnt de kleur als een heldere pasta. Hierdoor kunnen kunstenaars dikkere kleurlagen opbouwen op het papier.

Veel kunstenaars beginnen met kleurspoelingen en bouwen dan dikkere lagen op naarmate het schilderij vordert.

Probeer de droge penseeltechniek, door je penseel in wat kleur te dopen en vervolgens het overtollige water op een papieren handdoek te verwijderen. Borstel over je papieroppervlak en zorg ervoor dat het penseel relatief droog is. Het zal de textuur van het papier oppikken, waardoor de indruk van textuur ontstaat. Deze techniek is vooral nuttig voor gouache landschap schilderij om de indruk te wekken van verre bomen of rotsen.

Zie ook: De beste digitale kunstboeken

Wat is acrylverf?

Acrylverf is een verfsoort die de eigenschappen van gouache en acrylverf Het heeft de romige consistentie van plakkaatverf en droogt mat op, maar in tegenstelling tot gewone plakkaatverf droogt het op tot een waterbestendige film zoals acrylverf. Dit betekent dat het na droging niet meer te verwijderen is.

Holbein maken een geweldig assortiment acrylverf, die snel droogt, mat en waterbestendig is. Hun kleuren zorgen voor een gladde, gelijkmatige dekking op een aantal oppervlakken.

Acrylgouache wordt gemaakt met pigmenten die in een acrylharsbindmiddel zijn gesuspendeerd. Daardoor is de verf duurzamer en beter bestand tegen waterschade dan gewone plakkaatverf.

Wat zijn de voordelen van acrylverf?

Het belangrijkste voordeel van acrylverf is dat het opdroogt tot een watervaste laag. Dat maakt het ideaal om buiten te schilderen, omdat u zich geen zorgen hoeft te maken dat uw schilderij wordt verpest door regen of waterspatten.

Een ander voordeel van acrylverf is dat het kan worden gebruikt op verschillende oppervlakken, zoals papier, hout, stof en zelfs glas.

Wat zijn de nadelen van acrylverf?

Een nadeel van acryl plakkaatverf is dat het na droging niet meer bewerkt kan worden, in tegenstelling tot gewone plakkaatverf. Als het eenmaal droog is, kun je geen verf meer optrekken of veranderingen aanbrengen.

Een ander nadeel van acryl plakkaatverf is dat het moeilijk te vinden is in kunstwinkels. Het is echter online verkrijgbaar bij een verscheidenheid van retailers. Blick heeft een voorraad Holbein acryl gouache en Liquitex acrylverf .

Gouache schilder tutorials

Als je hebt besloten dat je het schilderen met plakkaatverf wilt uitproberen, zijn er veel geweldige tutorials op YouTube en Skillshare om te proberen.

In deze Skillshare-les Sarah Burns leert kunstenaars de basisprincipes van het gouache-schilderen, hoe je kleuren moet mengen en loopt met je mee om drie landschappen te schilderen. Sarah is een fantastische, autodidactische kunstenares en lerares die schilderconcepten helder uitlegt.

Als je nieuw bent in het gouache-schilderen, begin dan klein! Door een kleine serie schilderijen te maken, kun je sneller verschillende onderwerpen schilderen, wat je zal aanmoedigen om een grotere verscheidenheid aan technieken te gebruiken. Dit mini kustgouache-schilderij is een geweldige plek om te beginnen.

Op zoek naar meer ideeën voor plakkaatverfschilderijen Bekijk onze gids met 20 ideeën en tutorials van de beste kunstenaars en docenten op YouTube en Skillshare. Van zeegezichten, zonsondergangen, stillevens tot portretten en nocturnes; vind de perfecte schilderijen om je eigen project te starten.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.