De beste houtskoolpotloden: een overzicht

Carla Andrews 29-09-2023
Carla Andrews

De beste houtskoolpotloden zijn die waarmee je de perfecte balans hebt tussen controle en donkerheid. Ze moeten gemakkelijk te gebruiken zijn, prettig in de hand liggen en consistente resultaten opleveren.

Er zijn veel verschillende merken en soorten houtskoolpotloden op de markt, dus het kan moeilijk zijn om te weten welke de beste zijn. Om je te helpen bij je beslissing hebben we 8 van de beste houtskoolpotloden op de markt bekeken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Conté à Paris Houtskoolpotloden

De potloden van Conté à Paris zijn een van de meest populaire merken houtskoolpotloden. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig hout en pigmenten, en ze zijn perfect voor schetsen en tekenen. Deze potloden zijn verkrijgbaar als losse potloden, of in een assortimentsset van 6. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in zeven verschillende kleuren, waaronder carbon black, wit en sanguine.

Verwacht rijke, diepe kleuren van deze potloden. De houtskool varieert van HB tot 3B in zachtheid, zodat kunstenaars een verscheidenheid aan tinten kunnen creëren. Witte houtskoolpotloden zijn vooral goed voor tekening op getint papier pak een koolstofzwarte of oranje kleur voor de schaduwen en witte houtskool voor de hoogtepunten om klassieke portretten te maken.

Deze potloden zijn beter bestand tegen breuk dan sommige andere houtskoolpotloden van mindere kwaliteit. Zorg er wel voor dat u ze met een mesje slijpt om breuk tijdens het slijpen te voorkomen. Met de zachtere potloden moet u lichter werken bij het arceren.

Per potlood zijn deze aan de goedkopere kant, goedkoper dan Caran d'Ache maar duurder dan merken als Ritmo.

Caran d'Ache Houtskoolpotloden

Het merk Caran d'Ache staat bekend om zijn hoge kwaliteit kunstenaarsbenodigdheden, en hun houtskoolpotloden zijn daarop geen uitzondering. Dit houtskoolpotlood is duurder dan sommige andere op de lijst, maar ze zijn nog steeds redelijk geprijsd voor de kwaliteit.

Kunstenaars kunnen met dit potlood donkere, matzwarte tinten bereiken. Met een breedte van 4,7 mm is de kern perfect voor het tekenen van fijne, diepzwarte tekens. Het houtskool zelf zorgt voor gladde, gelijkmatige en consistente resultaten. Schaduw om overgangen en gradiënten te maken met een lichte druk. Het mengt ook goed, krijg een zeem , tortillion of een ander gereedschap en meng de houtskool in het papier.

Zie ook: Hoe maak je een onderschildering in olieverf - Fine Art Tutorials

Cretacolor Houtskoolpotloden

Cretacolor houtskoolpotloden bieden kunstenaars een breed scala aan tinten om uit te kiezen. Ze worden geleverd in sets, waarbij elke set een andere verscheidenheid aan tinten bevat. De houtskool wordt geleverd in drie hardheidsniveaus: zacht, medium en hard. De potloden zijn uitstekend geschikt voor het maken van vloeiende overgangen, diepe zwarten en fijne precieze lijnen. De zachte houtskoolpotloden zullen regelmatiger moeten worden geslepen naarmate ze slijten.sneller.

Derwent Houtskoolpotloden

Deze houtskoolpotloden zorgen voor consistente en gladde markeringen, met hoogwaardige cederhouten omhulsels. Ze zijn verkrijgbaar in een set van vier verschillende potloden, elk met hun eigen hardheidsgraad. Deze potloden hebben een uitstekende puntvastheid en produceren diepe, rijke zwarten. Met lichte, medium en donkere houtskool, en vervolgens een getinte witte houtskool die perfect is voor het maken van highlights op getint papier.

De Derwent houtskoolpotloden zijn gemakkelijk te hanteren en geven geweldige resultaten. Ze zijn goedkoper per potlood dan Caran d'Ache, en zijn geweldig voor het maken van vette en subtiele markeringen.

Zie ook: De beste iPad tekenstandaard: een beoordeling

Algemeen Houtskoolpotloden

De General houtskoolpotloden zijn een ander populair en betaalbaar merk houtskoolpotloden. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig hout en pigmenten, en ze zijn perfect voor schetsen en tekenen. Deze potloden komen in sets van 5 of 8, met verschillende hardheidsgraden. De vijf houtskoolpotloden zijn er in HB, 2B, 4B, 6B en wit. Ze worden voorgeslepen geleverd, zodat u ze meteen kunt gebruiken.

Deze potloden produceren rijke, diepe kleuren. Het houtskool varieert van HB tot 6B in zachtheid, waardoor kunstenaars een verscheidenheid aan tinten kunnen creëren.

Faber-Castell Pitt Houtskoolpotloden

Faber-Castell is een bekend merk in de kunstbenodigdhedenindustrie, en hun houtskoolpotloden zijn van uitstekende kwaliteit.

Deze houtskoolpotloden zijn gemaakt van roet en klei, die zacht aanvoelen om mee te tekenen en gemakkelijk mengen. Ze zijn verkrijgbaar in zachte, medium en harde varianten en maken blauwzwarte sporen op het papier. De potloden maken een diepe, zwarte afdruk die veel donkerder is dan andere potloden.

Ga voorzichtig te werk bij het slijpen om breuk te voorkomen, gebruik een hobbymes, of schuurblok om voorzichtig het houten omhulsel te snijden.

Winsor & Newton Houtskoolpotloden

De houtskoolpotloden van Winsor & Newton worden geleverd in schetssets. Maak donkere, fijne lijnen, veeg en meng om rokerige of vloeiende verlopen te creëren.

De houtskoolset bestaat uit zes verschillende houtskoolpotloden - twee zachte, twee medium en twee harde, elk met een kern van 4,0 mm.

Gebruik deze houtskoolpotloden voor levenstekenen, schetsen, meenemen naar de klas, of tekenen onderweg .

Winsor & Newton houtskoolpotloden zijn geweldig voor schetsboekwerk ook een fixatief om de houtskool te verzegelen op zijn plaats.

De zachtheid van houtskoolpotloden

Net zoals grafietpotloden een zachtheidsgraad hebben die varieert van ongeveer 8H tot 8B+, kunnen houtskoolpotloden worden beoordeeld op een schaal van hard tot zacht. Houtskoolpotloden met een beoordeling H zijn harder dan een potlood met een beoordeling B. Dan is 2B zachter dan B, enzovoort.

Kenmerken van de beste houtskoolpotloden

Er zijn een paar dingen die de beste houtskoolpotloden onderscheiden van de rest. Dit zijn de dingen waarop u moet letten als u uw volgende set houtskoolpotloden gaat kopen.

Kwaliteitshout

De beste houtskoolpotloden zijn gemaakt van hoogwaardig hout. Dat is belangrijk omdat het breuk helpt voorkomen en zorgt voor een comfortabele grip.

Houtskool van hoge kwaliteit

De beste houtskoolpotloden zijn ook gemaakt met pigmenten van hoge kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat uw potloden consistente resultaten en rijke, diepe kleuren opleveren.

Zachtheid beoordelingen

Als u houtskoolpotloden koopt, moet u letten op de zachtheid, die bepaalt hoe donker uw potloden zullen zijn. Als u een zachter potlood wilt, zoek dan iets met een B-classificatie. Als u een harder potlood wilt, zoek dan iets met een H-classificatie.

Sets vs. losse potloden

Als je gaat winkelen voor houtskoolpotloden, kun je kiezen tussen een set of een enkel potlood. Als je net begint, raden we je het volgende aan een set kopen Zo kunt u verschillende potloden uitproberen en de potloden vinden die u het mooist vindt.

Kwaliteitskern

Houtskool heeft de neiging om gemakkelijker af te brokkelen en te breken dan grafiet. Kies dus een potlood met een kwaliteitskern die minder snel breekt.

De voordelen van tekenen met houtskoolpotloden

Het houten omhulsel voorkomt dat de handen vuil worden. Dit is ook een voordeel bij het vervoer in een etui of rol, omdat het omhulsel voorkomt dat de houtskool resten achterlaat in uw etui.

Het potlood zal minder snel breken dan bij een staafje houtskool. Houtskoolpotloden worden gemaakt van geperste houtskool, die minder snel breekt dan wilgenhoutskool. Dit betekent dat je enige druk op het potlood kunt uitoefenen zonder bang te zijn dat het knapt of afbrokkelt.

Ze zijn gemakkelijk te controleren, zodat u fijne lijnen en details kunt creëren. Voor kunstenaars die fijne details in houtskool willen creëren, zijn houtskoolpotloden een geweldige keuze. De stabiele kern kan gemakkelijk worden geslepen om dunne lijnen en kleine details te creëren.

U kunt een grote verscheidenheid aan tinten en waarden bereiken, van heel licht tot heel donker. Dit komt door de verschillende zachtheidsgraden die in houtskoolpotloden beschikbaar zijn. Dus als u een houtskooltekening met veel contrast wilt maken, zijn houtskoolpotloden een goede keuze.

Houtskoolpotloden vs wilgenhoutskool

Houtskoolpotloden maken meer onuitwisbare sporen dan wilgen- en borstelhoutskool Houtskoolpotloden zijn samengeperste houtskool in een houten omhulsel. Wilgenhoutskool wordt gemaakt door wilgentakken te verbranden. Vervolgens wordt het in dunne staafjes gesneden, die worden gebruikt om te tekenen. Wilgenhoutskool is licht en gemakkelijk uit te gummen, terwijl samengeperste houtskool en houtskoolpotloden moeilijker uit te gummen zijn. Begin dus met lichtere tekens en bouw dan geleidelijk de donkerdere schaduwtinten op.

Ze zijn minder rommelig dan houtskoolstokjes, omdat het houten omhulsel voorkomt dat uw handen onder de houtskool komen te zitten.

Hoe gebruik je houtskoolpotloden?

Als u voor het eerst houtskoolpotloden gebruikt, volgen hier enkele tips over hoe tekenen met houtskool .

Begin met een lichte toets. Als je voor het eerst tekent met houtskoolpotloden, gebruik dan een lichte toets. Zo krijg je een gevoel voor hoe ze werken en hoeveel druk je moet uitoefenen.

Werk van licht naar donker. Begin met het schetsen van je tekening in lichte tinten. Bouw dan geleidelijk de donkere schaduwtinten op. Dit geeft je tekening meer diepte en dimensie.

Gebruik verschillende potloden. Houtskoolpotloden zijn er in verschillende zachtheidsgraden, van B tot H. Experimenteer dus met een paar verschillende potloden om de potloden te vinden die je het lekkerst vindt.

Houd je potloden scherp. Met scherpe potloden heb je meer controle en kun je fijnere details maken. Zorg er dus voor dat je je potloden vaak slijpt.

Wissen met een kneedbare gum Houtskoolpotlood kan moeilijk uit te gommen zijn, dus begin met lichte druk en voer de druk geleidelijk op als u zeker bent van de plaatsing van verschillende elementen. Kneedbare gummen zijn zacht voor houtskoolpapier Om meer hardnekkige vlekken te verwijderen, kunt u een zandgum .

Gebruik een fixatief. Als je klaar bent met je tekening, gebruik een fixatief om te voorkomen dat de houtskool uitwrijft.

Benodigdheden voor houtskoolpotloden

Houtskoolpotloden kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt met andere soorten houtskool, houtskoolpoeder en wilgenhoutskoolstokjes Borstel houtskoolpoeder op het papier om een gladde achtergrond te creëren, en verdiep dan de schaduwen in de tekening met je houtskoolpotloden.

Gekneed gummen werken uitstekend met houtskool, omdat ze zacht zijn voor de vezels van houtskoolpapier. Vorm de gum tot een fijne punt om details op te pakken en kleine highlights in uw tekening zichtbaar te maken.

De beste papier voor houtskooltekenen moet wat tand hebben, zodat de houtskoollagen goed kunnen hechten. Pastelmat is een goede optie, de geschuurde textuur zorgt ervoor dat houtskool aan het oppervlak blijft kleven. Andere goede papieren zijn onder andere Canson Mi-Teintes Touch en Hahnemühle Velours .

Een menggereedschap kan nuttig zijn voor houtskooltekenen, pak een zacht penseel, een tortillion of een zeem om houtskool te vegen.

Voor een volledige lijst van tekengereedschappen en benodigdheden, bekijk onze review.

Het slijpen van houtskoolpotloden

Het slijpen van houtskoolpotloden met een gewone slijper kan breuk veroorzaken. De beste optie is om het potlood te slijpen met een schuurblok door het potlood op en neer over het blokje te laten lopen tot het uiteinde scherp is. Het alternatief is slijpen met een hobbymesje. Snij het houten omhulsel rond het potlood, om de houtskoolkern langer en scherper te maken.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.