Olieverf mediums: een gids

Carla Andrews 05-06-2023
Carla Andrews

Olieverfmediums kunnen worden gebruikt om de consistentie, transparantie, afwerking of droogtijd van de verf te veranderen. Ze verlengen ook de verf, zodat een beetje verf veel verder kan gaan.

Er zijn veel verschillende soorten olieverfmediums, dus lees verder om de eigenschappen van elk medium te begrijpen en hoe u ze met uw verf kunt combineren om het beste resultaat te krijgen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Waarom een olieverfmedium gebruiken?

Als de verf niet doet wat u wilt, is er een olieverfmedium dat u kunt gebruiken om de verf aan te passen zodat u er gemakkelijker mee kunt werken.

Rechtstreeks uit de tube kan olieverf onvoorspelbaar zijn. Droogtijden en viscositeit verschillen per kleur (zelfs als ze uit hetzelfde verfassortiment komen dat u samen hebt gekocht). Daarom kan olieverfmedium worden gebruikt om dit te egaliseren.

Alle mediums hebben hun eigen unieke eigenschappen - er kunnen dus vele effecten worden bereikt afhankelijk van het medium dat u kiest om door uw verf te mengen. U kunt de verf dikker of dunner maken, een matte of glanzende afwerking geven, de verf zachter maken, de penseelstreken egaliseren, of uw verf meer body geven en textuur .

Zie ook: Grafiet tekenen: een gids

Door zich beter te informeren over de specifieke eigenschappen van verschillende olieverfmediums kunnen kunstenaars deze eigenschappen benutten om de gewenste effecten in hun kunst te bereiken.

Dus als u meer voorspelbare, consistente resultaten wilt en de droogtijden van uw verf wilt nivelleren, voegt u gewoon een beetje medium toe...

Oplosmiddelen

Pruisisch Blauw en Scarlet Lake pigmenten rechtstreeks uit de tube, en gemengd met gedistilleerde terpentijn op een olieverfschilderij.

Eigenschappen: verdunt de verf, verhoogt de transparantie, verhoogt de vloei, versnelt de droogtijd, geeft de verf een matte afwerking.

Oplosmiddelen gebruik je om je apparatuur na het schilderen schoon te maken, maar ze kunnen ook in je schilderij worden verwerkt. Ze vormen voor veel kunstenaars een essentieel onderdeel van het schilderproces. Het is mogelijk om verf oplosmiddelvrij als u uw ruimte vrij van dampen wilt houden.

Bij vermenging met uw verf verdampt het oplosmiddel van het oppervlak van het schilderij (het duurt ongeveer een dag om te drogen), zodat het pigment en het oliebindmiddel kunnen oxideren.

Oplosmiddelen veranderen de afwerking van de verf, ze maken de kleuren doffer, droger en brozer. Het is dus geschikt om ze te gebruiken om de verf te verdunnen om in de eerste stadia van het schilderen grote kleurvlakken te blokkeren die niet noodzakelijk zichtbaar zijn in het afgewerkte werk.

Overmatig gebruik van oplosmiddelen kan leiden tot een krijtachtig effect in je schilderij, en schilderen met oplosmiddelverdunde verf over zeer olierijke lagen zal er waarschijnlijk toe leiden dat de verflaag barst (om dit te voorkomen, leer de vet-over-leeg regel).

Als u niet zeker weet waar u moet beginnen met het gebruik van oplosmiddelen om uw eigen olieverfmedium te maken, is het een goede gewoonte om te beginnen met het blokkeren van kleuren met uitsluitend pigment en oplosmiddel, en dan op te werken tot een mengsel van 1:2 olie en oplosmiddel. Daarna 1:1 en geleidelijk de hoeveelheid olie in uw mengsels verhogen voor elke nieuwe laag. Dat is de vet over mager regel in het kort.

Om uw eigen schildermedium te maken, voegt u koudgeperste lijnolie of lijnzaadolie toe aan het oplosmiddel. De olie moet worden toegevoegd aan het oplosmiddel, niet andersom, want lijnolie is stroperig, dus het vereist roeren om goed te kunnen mengen. Laat uw mengsel 48 uur zitten zodat het zich kan vermengen.

Terpentijn

Terpentijn kopen hier .

Terpentijn, kortweg "Turp" genoemd, wordt gedistilleerd uit de hars van pijnbomen en verdampt zeer snel.

Van alle oplosmiddelen is terpentijn waarschijnlijk het meest compatibel met olieverf. Bij vermenging met de olie en het pigment in de verf worden de pigmenten perfect gedispergeerd, waardoor een gelijkmatige afwerking ontstaat.

Zorg er alleen voor dat u de geraffineerde kunstenaarskwaliteit krijgt, want goedkopere terpentijn die u in bouwmarkten kunt kopen, bevat doorgaans meer onzuiverheden die niet in schilderijen mogen worden verwerkt. Ongedistilleerde terpentijn bevat gomresten die vergeling kunnen veroorzaken.

Vergeet niet dat terpentijn een giftige chemische stof is, de damp ervan is ook giftig, dus het is schadelijk om het in te ademen. De dampen kunnen onstuimig.

Als u ervoor kiest terpentijn te gebruiken als olieverfmedium, kunt u dat het beste doen in een ruimte die zeer goed geventileerd is en uit de buurt van kinderen en huisdieren. Bewaar de giftige chemicaliën altijd in potten met deksel, zodat u niet onnodig dampen inademt, en draag altijd beschermende rubberen handschoenen als u denkt dat uw huid ermee in aanraking kan komen.

Er zijn slimme manieren om de lucht in uw ruimte te zuiveren, zoals het vullen met kamerplanten.

Aangezien terpentijn het meest gebruikte oplosmiddel voor olieverf is, wordt het algemeen beschouwd als een benchmark, waarmee de doeltreffendheid van andere oplosmiddelen wordt vergeleken.

Terpentijn heeft een aanzienlijke actieve kracht, het kan keer op keer worden hergebruikt. Gewoon wachten tot sedimentatie optreedt en het oplosmiddel gewoon uit de verfdeeltjes op de bodem filteren.

Als de gedachte aan schilderen met oplosmiddelen u volledig afschrikt, is het perfect mogelijk om oplosmiddelen volledig uit uw schilderproces te schrappen. Er zijn ook tal van alternatieven voor terpentijn, alternatieven die veel minder giftig zijn, lees verder om erachter te komen ...

Reukloze terpentine (terpentine voor kunstenaars)

Koop reukloze terpentine hier .

In het Verenigd Koninkrijk noemen we het white spirit, maar in de VS heet het odourless mineral spirits (OMS). White spirit is een petroleumdestillaat dat ook kan worden gebruikt om olieverf te verdunnen.

Het is niet zo compatibel met de verf als terpentijn, omdat het schurender is en de verf op een meer oncontroleerbare manier zal afbreken. Aanbevolen wordt het te mengen met een ander olieverfmedium als u het gebruikt om de verf te verdunnen.

Terpentine droogt langzamer en geeft een meer waterig mengsel dan terpentijn. Het bestaat in geurloze varianten, een meer verfijnde destillatie, die minder schadelijk maar nog steeds giftig is.

Doe geen moeite om white spirit van decorateurskwaliteit aan te schaffen als u het als medium gebruikt en in uw schilderij verwerkt. De beste geurloze minerale spirit om in uw atelier te gebruiken is de formulering van Gamblin genaamd Gamsol, omdat de aromatische oplosmiddelen daaruit zijn geraffineerd, zodat er minder dan 0,005% overblijft.

Houd er rekening mee dat OMS broosheid kan veroorzaken omdat het de verffilm verzwakt. De afwerking is veel beter met terpentijn. OMS kan worden gebruikt als medium, maar het is vrij effectief om te gebruiken als penseelreiniger, omdat het goedkoper is dan terpentijn.

Olie van lavendel

Koop lavendelolie hier .

Dit oplosmiddel werd vroeger gebruikt als alternatief voor terpentijn. Het is sterk genoeg om harsen volledig op te lossen, en mengt zeer goed met olie om mediums te maken. Het breekt gemakkelijk dikkere verf af.

Lavendelolie is in feite een sterker oplosmiddel dan terpentijn, zodat er minder nodig is om verf effectief te verdunnen. Het verbetert de helderheid van uw schilderij, zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de deeltjes en verhoogt de hechting van olieverflagen.

Het oplosmiddel is veel minder giftig dan terpentijn; het heeft wel sterke dampen, maar veel mensen zijn het erover eens dat het aroma aangenamer is. Omdat het een oplosmiddel is, moet het op dezelfde manier worden gebruikt als terpentijn, met goede ventilatie en door contact met de ogen en de huid te vermijden.

Dit oplosmiddel is veel duurder dan terpentijn, maar met een beetje kom je een heel eind, je hoeft maar een paar druppels per keer te gebruiken.

Zest-it®

Zest-it kopen hier .

Dit wordt ook omschreven als een veiliger alternatief voor terpentijn en werkt als een effectieve vervanging. Het bevat geen aromatische koolwaterstoffen of CFK's.

Het is ook vriendelijker voor het milieu dan terpentijn, omdat het biologisch afbreekbaar is.

Het verdunt olieverf, maakt penselen schoon en kan hars verdunnen om vernis te maken. Het is echter niet zo effectief in het verdunnen in vergelijking met terpentijn of lavendelolie. Uw mengsels zullen dikker zijn en het kan verf troebel maken.

Oliën

Eigenschappen: verhoogt transparantie, verhoogt vloeiing, vertraagt droogtijd, egaliseert penseelstreken, creëert een 'dikkere' verflaag .

Niet alle soorten olie kunnen in olieverf worden gebruikt.

De meest gebruikte oliën voor het schilderen zijn lijnolie (en alle varianten daarvan), saffloerolie, maanzaadolie en walnootolie.

Deze oliën hebben één eigenschap gemeen: ze zijn allemaal siccatief. Ze ondergaan een polymerisatieproces, waarbij de moleculen in de olie zich verbinden met de moleculen in de lucht om een vaste laag te vormen. Door hun vermogen om te oxideren krijgen deze oliën hun naam "drogende oliën".

Andere drogende oliën zijn perilla, soja en tung. Deze worden om verschillende redenen minder vaak gebruikt: perilla is zeer gevoelig voor vergeling tijdens het uitharden, soja en tung zorgen voor weinig doorlaatbare verffilm.

Alle olie wordt beschouwd als "vet", dus volgens de regel "vet over mager" zou u geleidelijk kleine hoeveelheden olie aan uw verf toevoegen, of de verhouding in uw gemengde mediums verhogen naarmate u meer lagen in uw schilderij aanbrengt.

Geraffineerde lijnzaadolie

Geraffineerde lijnzaadolie kopen hier .

Deze wordt verkregen uit de gedroogde, gerijpte zaden van de vlasplant. Je ziet lijnzaadolie dus ook wel verkocht worden als vlasolie of zelfs lijnzaadolie.

Dit is de meest gebruikte olie om te mengen met oplosmiddelen en olieverf om mediums te maken, dit vanwege het feit dat zij een ongeëvenaarde duurzaamheid heeft in vergelijking met andere drogende oliën.

Het vermindert de viscositeit van de olie, vertraagt de droogtijd en verhoogt de glans van de olieverf.

Lijnolie is enigszins geel van kleur en er zij op gewezen dat het gebruik van lijnolie uw verf na verloop van tijd kan doen vergelen.

Lijnolie bevat zowel linoleenzuur als linolzuur in voor olieverfschilders gunstige hoeveelheden. Linolzuur is het bestanddeel in de olie dat vergeling veroorzaakt, maar ook zorgt voor een duurzame verffilm. Elke olie met een hoog linolzuurgehalte zal dus een sterke film opleveren.

Koudgeperste lijnzaadolie

Koop koudgeperste lijnzaadolie hier .

Koop koudgeperste lijnzaadolie (gemengd met olie van kruidige lavendel) om te gebruiken als mager medium. hier .

Daardoor krijgt uw verflaag een glanzender en hardere afwerking dan die van geraffineerde lijnolie. Hij droogt ook langzamer dan geraffineerde lijnolie, en doet er ongeveer vier dagen over om aan te raken.

De olie is van zeer hoge kwaliteit, en wordt vaak gebruikt als het oliebindmiddel, waarin pigmenten worden gemalen in veel professionele verven. Hij wordt beschouwd als een goede keuze voor een bindmiddel vanwege zijn hoge zuurgetal, dat de pigmenten beter bedekt dan oliën met een laag zuurgetal.

Lijnzaadolie

Standolie kopen hier .

Deze dikke olie wordt vaak "standolie" of "bodyolie" genoemd en is afkomstig van vlas, net als gewone lijnzaadolie.

Het verschil zit hem in de behandeling van de olie. Geraffineerde lijnzaadolie wordt op een hoge temperatuur verhit, vaak in een vacuüm afgesloten kamer, om er een volle olie van te maken.

Standolie is veel meer geconcentreerd, wat betekent dat een klein beetje lang meegaat en de consistentie is veel dikker, bijna als honing.

Gezien de hanteerbaarheid laat het een glanzende afwerking achter, waardoor dit olieverfmedium zeer geschikt is voor glaceren.

Een ander groot voordeel van standolie is dat het minder snel vergeelt dan lijnolie. Het feit dat de olie is verhit, betekent dat hij polymerisatie heeft ondergaan, wat betekent dat hij al gedeeltelijk is opgedroogd. Dit betekent dat de verf minder hoeft te oxideren voordat hij droogt; oxidatie is de belangrijkste boosdoener van een vergeelde verflaag.

Standolie heeft goede vloei-eigenschappen, maar niet zo goed als lijnolie. U voelt misschien meer een "sleep" op uw penseel wanneer u standolie gebruikt, de olie heeft echter geweldige penseelegaliserende eigenschappen.

Zie ook: Acrylverf op hout: een gids - Fine Art Tutorials

Als u standolie mengt met terpentijn, kunt u een medium maken dat iets sneller droogt dan lijnolie gemengd met terpentijn.

Standolie is minder gevoelig voor een verschijnsel dat "inzinken" wordt genoemd, waarbij de olie in een verflaag wordt opgenomen in de laag eronder, waardoor doffe plekken in het schilderij ontstaan. Dat komt doordat de moleculen in standolie groter zijn, zodat ze niet gemakkelijk door poreuze materialen worden opgenomen.

Saffloerolie

Saffloerolie kopen hier .

Aangezien het uitsluitend linolzuur bevat, waarvan velen zullen beweren dat het op zichzelf een zwakker bindmiddel is.

Bij gebruik als olieverfmedium verhoogt saffloerolie de vloei en heeft het een lagere viscositeit dan lijnolie, waardoor de verf verder uitvloeit. U kunt aan de afbeelding hierboven zien dat het saffloer + olieverfmengsel het meest uitliep.

Het heeft nog andere gunstige eigenschappen, namelijk dat de verflaag na verloop van tijd minder snel rimpelt dan bij lijnolie.

Saffloerolie is een stuk goedkoper dan lijnzaadolie. Het droogt veel langzamer, en hardt eigenlijk nooit volledig uit. Bij extreem hete temperaturen is het voorgekomen dat verf zelfs smolt. Het heeft een veel zwakkere verflaag dan lijnzaadolie.

Sommigen zullen het gebruik ervan als schildermedium afraden, maar het werkt prima wanneer het spaarzaam wordt gebruikt, bijvoorbeeld wanneer het dun wordt aangebracht op de bovenste lagen van je schilderij als je het wilt mengen met lichte kleuren. Natuurlijk zijn negatieve eigenschappen van je materialen altijd te compenseren en te controleren met goede oefening, dus zolang je je ervan bewust bent dat de verf zal drogen met een zwakkere film. VoorU kunt er bijvoorbeeld een laag vernis overheen schilderen om de verf te verzegelen.

Maanzaadolie

Maanzaadolie kopen hier .

Papaverolie of maanzaadolie is vergelijkbaar met saffloerolie in die zin dat het een helder olieverfmedium is dat de kleur van uw verf niet verandert en na verloop van tijd minder snel verkleurt.

Maanzaadolie bleek door Monet te zijn gebruikt als bindmiddel in zijn schilderij Waterlelies, wat zou verklaren waarom het schilderij in de loop der jaren zijn scherpe blauw-violette tinten heeft behouden.

Het is een van de duurdere drogende oliën die je kunt kopen. Kunstschilderverfproducent Blockx gebruikt papaverolie als bindmiddel in al zijn verven. Je kunt daar meer over lezen in deze verf merk beoordeling .

Het droogt langzamer dan lijnzaadolie en saffloerolie en bevordert de glans en vloeiing van uw verf.

Papaverolie bevat bijna geen van de eerder genoemde vetzuren, linoleenzuur, het hoofdbestanddeel dat een super duurzame film maakt wanneer de verf uithardt. Bijgevolg zal je verflaag een beetje zachter zijn wanneer je papaverzaadolie gebruikt, dan wanneer je lijnzaad gebruikt. Je kunt dit echter tegengaan door het te gebruiken in combinatie met een kleine hoeveelheid lijnzaadolie.

Walnootolie

Walnootolie kopen hier .

Walnootolie is een geweldig alternatief voor lijnolie. Het is minder gevoelig voor vergeling en zorgt voor een flexibelere en duurzamere verffilm dan maanzaad- en saffloerolie.

Voorbeelden van verffabrikanten die walnootolie als bindmiddel gebruiken, zijn M. Graham en Blue Ridge.

Walnootolie kan op dezelfde manier door verf worden gemengd als andere middelen op oliebasis. Het kan ook worden gebruikt om penselen schoon te maken. Als u uw ruimte oplosmiddelvrij wilt houden, is dit een goed alternatief om verf van uw gereedschap te verwijderen.

Het olieverfmedium is zeer glanzend en slijtvast, en geeft kleuren diepte. De olie is ook zeer glad, het verbetert de vloei van de verf en vertraagt de droogtijd.

Een goede tip is om walnootolie in de koelkast te bewaren. Het kan ranzig worden als het op kamertemperatuur blijft en vooral als het in direct zonlicht staat.

Alle oliën worden ranzig bij blootstelling aan de lucht. Bij lijnolie, die slechts in kleine hoeveelheden in verf wordt gebruikt, is dit niet merkbaar. Notenolie kan echter ranzig worden in de fles als deze niet goed is afgesloten en bewaard.

Een goed gebruik van walnootolie, is om '... olie uit Wanneer een schilderij op bepaalde plaatsen droog is geworden, is de olie in de onderste lagen van het schilderij weggezakt. Door een dunne laag walnootolie over het schilderij aan te brengen, kan de helderheid ervan worden hersteld.

Koude was

Eigenschappen: verdikt de verf, geeft een matte afwerking, gestructureerde penseelstreken , versnelt de droogtijd.

Dit medium wordt geleverd in een dikke pasta. Als je het aan je olieverf toevoegt, kun je body en volume creëren en penseelstreken behouden. Je kunt verf aanbrengen met een paletmes of een stijve borstel.

Het medium heeft eigenlijk een hele stijl van schilderen ermee verbonden... schilderen met koude was Denk aan zwaar getextureerde werken met dikke, expressionistische impasto penseelstreken en weelderige matte afwerkingen. Als u niet wilt dat uw schilderij mat lijkt, kunt u altijd alkyd toevoegen om het een beetje glans te geven. U krijgt dan een bijna satijnachtig effect.

U kunt een extra dimensie aan uw schilderij toevoegen door was te gebruiken, waarbij u laag na laag opbouwt om structuur te creëren. De koude was voegt ook helderheid en transparantie aan uw verf toe. U kunt echt heel royaal zijn met de verhouding tussen was en verf, hoewel het aan te bevelen is om ⅓ koude was en ⅔ olie te gebruiken, als u een getextureerd impasto-effect wilt. U kunt zelfs droog pigment aan de was toevoegen, en geen olie toevoegen.wat dan ook, maar als je dit doet voeg dan een beetje alkyd toe om te voorkomen dat de verflagen barsten.

Schilderen met was is vrij eenvoudig, aangezien de ' vet over mager Ook versnelt het de droogtijd, zodat uw schilderij in een paar dagen droog is, zelfs als u in zeer dikke lagen hebt geschilderd.

Alle was die in combinatie met olieverf wordt gebruikt, wordt "koude was" genoemd omdat de was geen warmte nodig heeft om te drogen tot zijn uiteindelijke vorm (zoals bij encaustisch schilderen).

Een combinatie van bijenwas, hars, oplosmiddelen en soms lijnolie zijn de ingrediënten die worden gebruikt om het olieverfmedium te maken; als het oplosmiddel verdampt, verhardt de zachte was.

Gamblin, Zest-it en Michael Harding produceren allemaal hun eigen antwoord op koud-was mediums. Ze hebben allemaal iets verschillende formules en daardoor verschillende eigenschappen:

Gamblin koude was

Pak het. hier .

Gemaakt van natuurlijke witte bijenwas, Gamsol (Gamblin's eigen oplosmiddel), en een kleine hoeveelheid damar. Het medium heeft een 'korte' eigenschap. Dit betekent dat wanneer je je paletmes wegtrekt, de was op het doek blijft liggen, bijna alsof het bij je streek is gebroken. Je kunt met dit olieverfmedium scherpe punten en getextureerde impasto streken bereiken. De was heeft een smeltpunt van 68 graden Celsius,zodat uw schilderij zelfs op de warmste dag van het jaar niet smelt.

Zest-it koude was

Pak het. hier .

Gemaakt van bijenwas, lijnzaadolie en damar. Het is ontworpen om te worden gebruikt met hun Zest-it wax solvent (een niet-ontvlambaar oplosmiddel gemaakt van citrusschil).

Michael Harding bijenwaspasta

Pak het. hier .

Deze is gemaakt met hoogwaardige zuivere gebleekte bijenwas, die zorgt voor meer soepelheid. Hij bevat ook een viskeuze lijnzaadolie, gekozen om zijn elasticiteit en stabiliteit.

Michael Harding hars olie wax medium

Pak het. hier .

Gebruik deze hars om een zacht impasto-effect te creëren. Het is een vloeibaar medium gemaakt van gebleekte bijenwas, damarhars en kleverige lijnzaadolie.

Lees over de impasto techniek om te leren hoe je een dikke textuur in een schilderij gebruikt. Voor meer informatie over schilderen met koude was raad ik aan dit boek die een uitgebreide gids geeft over het maken van markeringen en andere technieken in verband met koude was.

Alkydhars

Eigenschappen: geeft de verf meer body, geeft een glanzende afwerking, versnelt de droogtijd

Alkyd is synthetische hars, meestal afgeleid van olie om een sneldrogend olieverfmedium te creëren. Alkyds van verschillende fabrikanten zijn meestal een combinatie van sterk gepolymeriseerde plantaardige olie (zoals soja) en langzaam verdampende reukloze minerale spiritus.

Alkydmediums gemengd met olieverf zijn na ongeveer 24 uur droog. Als u een kunstenaar bent die graag snel werkt en niet kan wachten tot olieverf een week droog is, dan is het misschien het overwegen waard om alkyd in uw schilderproces op te nemen.

Een andere aantrekkelijke eigenschap van alkyd is dat het je verf veel verder over het doek laat uitrekken, zonder dat het te vloeibaar of transparant wordt.

Alkyd zorgt voor een flexibel, stevig en glanzend oppervlak, dat in sommige gevallen bijna glasachtig is.

De regel "vet over mager" geldt niet voor alkydverf, omdat alkydverf geen olie is en dus niet als "vet" of "mager" kan worden beschouwd. De algemene vuistregel is echter om alkydverf als "vet" te behandelen. U verhoogt dus langzaam de hoeveelheid alkyd die u in opeenvolgende lagen aan uw verf toevoegt. Alkydverf maakt de verffilm flexibeler. Een goede manier om met alkydverf te werken is dat u een flexibele laag moet aanbrengen overminder flexibel.

U kunt natuurlijk alkyds verdunnen, ze vereisen geen krachtige verdunner zoals terpentijn. U kunt prima OMS gebruiken.

Een ander punt van aandacht is dat u ongewenste resultaten van uw olieverfschilderij kunt krijgen als u olieverf en alkyd door elkaar heen gebruikt. U kunt ze samen gebruiken, maar als u voor alkyd hebt gekozen, blijf daar dan bij door elke laag van het schilderij heen.

Walnoot alkyd medium

Pak het. hier .

M. Graham's alkyd is afgeleid van walnootolie. Het heeft een soortgelijke consistentie als standolie en is volledig vrij van oplosmiddelen.

Het verhoogt de vloei en transparantie, maar droogt veel sneller dan het niet-alkyd walnootolie alternatief.

Liquin Original

Pak het. hier . Koop hier Liquin Fine Detail (een dunnere, vloeibaardere versie van het origineel).

Winsor & Newton is de fabrikant van Liquin, een alkydmedium. Dit olieverfmedium halveert de droogtijd van verf, dankzij de kobaltdroger die het bevat. Als u uw verf 's nachts zou laten staan, zou deze de volgende dag stijf zijn.

Hoewel het mengsel er in de fles bruin uitziet, verkleurt het de verf niet en is het zelfs bestand tegen vergeling. Gebruik dit medium zonder toevoeging van extra oliën zoals lijnzaadolie.

Galkyd

Pak het. hier .

Galkyd heeft grotendeels dezelfde eigenschappen als de alkydmediums hierboven, het verhoogt de vloei en transparantie. Als je er veel van gebruikt, egaliseert het ook de penseelstreken en geeft het een harde, emailachtige afwerking aan je werk.

Gamblin levert ook oplosmiddelvrije alkyd mediums.

Liquin Impasto Medium

Kopen hier .

Dit komt als een gel uit de tube, en net als Liquin original is het niet gevoelig voor vergeling.

De dikke gel geeft uw verf meer body, zodat u met dikke penseelstreken getextureerde impasto-werken kunt maken.

De afwerking is satijnachtig, maar neigt naar glans.

Neo Megilp

Kopen hier .

Deze alkyd wordt omschreven als een hedendaagse versie van het Vlaamse alles-in-één medium Maroger. De consistentie is als een gelei. Het fungeert als een veelzijdig medium dat een duurzame en zijdeachtige afwerking geeft aan olieverfschilderijen. Het vergeelt echter niet zoals Maroger bekend staat.

Uw favoriete olieverf mediums gevonden?

Door verschillende olieverfmediums te verkennen en ermee te experimenteren, vindt u iets waarmee u echt graag werkt en wordt het schilderproces aangenamer.

Olieverfmediums zijn geweldig om verf beter verwerkbaar te maken, maar hun grootste aantrekkingskracht is de manier waarop ze de schilderijen van een kunstenaar kunnen doen opvallen. Door een unieke combinatie van mediums, technieken en onderwerpen te gebruiken kun je een stijl creëren die herkenbaar de jouwe is.

Olieverf mediums: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.