De oceaan schilderen: stap voor stap

Carla Andrews 04-06-2023
Carla Andrews

Leer hoe je de oceaan kunt schilderen met deze stap voor stap handleiding. De belangrijkste technieken die we voor deze handleiding zullen gebruiken zijn het schilderen van nat op nat en mengen. In grote lijnen kun je het oceaangedeelte van het schilderij in vier stappen voltooien.

Het maakt niet uit of u olieverf of acrylverf gebruikt, want de technieken zijn identiek. Als u acrylverf gebruikt en u wilt de open werktijd van de verf verlengen, neem dan een medium om hiermee te helpen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

De oceaan schilderen: Videohandleiding

Om het volledige schilderproces van de oceaan te zien, stem je af op de video! Je ziet me de kleuren mengen en het schilderij stap voor stap doorlopen. Als je de volledige benodigdhedenlijst wilt zien, ga naar het gedeelte onderaan. .

Schilder de oceaan: stap voor stap

Gebruik deze afbeelding als referentie - een afdruk van mijn schilderij 'Deep Blue' kan worden gekocht via mijn drukkerij .

Er zijn grofweg vier belangrijke stappen om dit schilderij te maken. Eerst blokkeren we de donkerste gebieden, dan schilderen we de middentonen in, dan passen we de waarden van de middentonen aan om vorm te creëren, dan voegen we highlights toe. Het schilderen van de lucht is heel eenvoudig, je kunt ervoor kiezen om dit eerst te schilderen, of het te laten liggen tot na het schilderen van de zee.

Stap 1: Meng de kleuren

Het kan nuttig zijn om de meeste kleuren eerst te mengen, want dat bespaart tijd en onderbrekingen wanneer u in de flow van het schilderen zit. Ik doe dit graag met olieverf, omdat olieverf langzaam droogt, zodat ik weet dat de verf niet binnen één of twee sessies op het palet zal opdrogen. U kunt een palet sealer om de open werktijd van de verf op het palet te verlengen, om kleuren dagenlang nat te houden.

Zeekleuren

De zeekleuren worden gemengd met verschillende hoeveelheden ultramarijnblauw , omber gebrand en titaanwit De donkerste tint op mijn palet is gemengd met ongeveer 2 delen ultramarijn ten opzichte van omber gebrand. We zullen deze kleur gebruiken om de donkerste tinten van het schilderij in de eerste laag te blokkeren. Je kunt vrij veel van deze kleur mengen, omdat je delen ervan kunt gebruiken om de andere middentinten te mengen die we nodig hebben voor het schilderij.

Ik gebruik de donkerste toon als basis om mijn middentonen te mengen. Daarna mengde ik vier middentoonskleuren, voor elke toon verhoogde ik de helderheid en verzadiging met titaanwit en ultramarijnblauw. Ik mengde overgangstinten tussen elke toon met mijn penseel terwijl ik door het schilderij heen werkte. Je zult waarschijnlijk merken dat je ook nieuwe kleuren wilt mengen naarmate je vordert.

Ik creëerde een nieuwe mix voor mijn highlight toon die ongeveer vijf delen titanium wit en een deel ultramarijn blauw was, met een klein puntje gebrande omber. Je hoeft niet al te precies te zijn in het mengen, analyseer de referentie om je kleurmenging te informeren.

Zie ook: Beste laptops voor kunstenaars en digitale kunst

Hemelse kleuren

De eerste tint, het dichtst bij de bovenkant van het doek, is een mengsel van een grote hoeveelheid titaanwit, met een kleine hoeveelheid ftaloblauw Meng vervolgens nog meer titaanwit, met een heel klein beetje ftaloblauw en een stipje citroengeel Gebruik de twee kleuren om een nieuwe overgangskleur te mengen, die het mengen van de twee kleuren op het doek vergemakkelijkt.

Neem voor de wolkenkleur de lichtste middentint en meng die met de citroengele kleur. De kleur is tamelijk gelijk aan de luchtkleur.

Stap 2: Blokkeer de donkerste gebieden

De eerste stap van het aanbrengen van verf op het doek is het blokkeren van de donkerste vormen van het schilderij. Deze kun je gebruiken als referentiepunten om te bepalen waar alle andere elementen omheen passen.

Gebruik voor deze stap het donkerste mengsel van ultramarijn en omber gebrand. Dit zijn beide transparante pigmenten die transparanter worden als ze met oplosmiddel worden verdund. Dit maakt echter niet uit, want u kunt uiteindelijk over deze delen heen schilderen.

Deze donkere gebieden vormen de rimpelingen in het water, de bovenkant van de rimpelingen vangen het licht, dus laat deze delen staan totdat je de hoogtepunten gaat schilderen.

De rimpelingen strekken zich uit over het paneel, in brede pieken en dalen. Het bovenste en middelste deel van het water helt af naar links en het onderste deel van het water helt af naar rechts. Het donkerste gedeelte bevindt zich dichtbij de bovenkant en het midden, terwijl in het onderste deel van het water de donkere en lichtere tinten dichter bij elkaar liggen.

Ik gebruik een middelgrote stijve synthetische filbert borstel voor deze stap, omdat het ronde randen heeft. De meeste rimpels zijn rond en variëren in dikte. Er zijn geen echte scherpe of platte randen in dit schilderij. Door meer druk uit te oefenen met een dikker penseel, ontstaat een bredere lijn. Je hebt zeker niets specifieks nodig om dit soort zeegezichten met plezier te schilderen, maar bepaalde gereedschappen helpen je om dit soort effecten met gemak te creëren.

De lichtbron in dit schilderij komt van linksboven. De schaduwen worden in deze richting geworpen. We zullen deze kennis gebruiken om aan te geven hoe we onze donkere middentonen gaan schilderen. We weten dat het donkerder zal worden in de gebieden waar de rimpelingen het licht blokkeren.

Stap 3: Verf middentonen

Leg de middentonen over de donkerste gebieden die je al hebt geblokkeerd. Begin met de lichtere middentonen in dit gedeelte, omdat de lichtste tonen het grootste oppervlak van het water in beslag nemen.

Er zal een behoorlijk contrast zijn tussen de donkere en de lichte tinten. Gebruik een donkerdere middentoonkleur als overgangskleur om de donkerste tinten in de lichtste te laten overvloeien. Deze middentonen zullen in elkaar overlopen en zachter lijken.

De schaduwen in dit schilderij verschijnen onder de grote rimpeling in het midden van de rechterkant van het schilderij, de middentonen daaronder zullen donkerder zijn dan de rest van het schilderij.

Stap 4: Wijzig de middentonen

Verfijn in dit stadium de middentonen. Maak de schaduwen donkerder en breng wat lichtere middentonen aan op de bovenkant van de rimpelingen. Maak de overgang tussen donker en licht vloeiend met middentonen en meng met een schone zachte borstel .

Stap 5: Schilder de hoogtepunten

De helderste highlights zitten aan de bovenkant van de rimpelingen in het bovenste deel van het schilderij. Ik schilder met de lichtste kleur op het palet en een kleine tuigageborstel Elk detailpenseel, zoals een rond penseel, of zelfs de rand van een plat penseel werkt hier ook goed voor. Deze highlights lopen over in de middentinten, dus het is het beste om nat op nat te schilderen. Om het er realistisch uit te laten zien, zorg ervoor dat er een gradatie is tussen de donkerste schaduw en de lichtere tint. Dit geeft elke rimpel het uiterlijk van volume. Gebruik je zachte mengpenseel als je dezegradaties lijken zachter.

Het onderste gedeelte is minder contrastrijk - de lichtste en donkerste waarden liggen dicht bij elkaar. Voor dit gedeelte kunnen we dus lichtere middentonen gebruiken.

Stap 6: Schilder de lucht

Lijn voorzichtig rond de vormen van het water aan de horizon met de lichtste kleur. Misschien moet u voor dit gedeelte een kleiner penseel gebruiken.

Zorg er dan voor dat je een overgangskleur hebt tussen de horizonkleur en het blauw dat aan de bovenkant van het doek komt. Deze kleur schilderen we vervolgens, je kunt hiervoor een breder penseel gebruiken. Tenslotte schilderen we het donkerste blauw aan de bovenkant.

Neem een schone zachte borstel en meng de kleuren tot ze er glad uitzien. Om de wolken te schilderen, neem je de donkere hemeltint van je palet, en gebruik je de rand van een borstel om de wolkenformatie te stippelen. Ik gebruik de ronde vorm van de filbertpenseel om kleine wispy cirruswolkjes te maken, maar je kunt elke formatie maken die je wilt. De truc hier is om de wolkenvormen lichtjes te vervagen met je zachte borstel.

Benodigdheden om de oceaan te schilderen

Olieverf

Ik gebruik een beperkt palet voor dit schilderij. Ik werk in olieverf, maar je kunt er ook voor kiezen om in acryl te werken. Hier zijn de kleuren die ik gebruik:

  • Ultramarijn blauw Ik gebruik deze kleur voor de zee. Het is een transparant diepblauw dat lichtjes naar paars neigt op het kleurenspectrum.
  • Phthalo blauw : ook wel cyaanblauw genoemd, dit is een primair blauw waarmee ik mijn luchtkleur meng.
  • Citroen geel Dit is een helder, zuur geel dat naar groen neigt. Ik meng het met het ftaloblauw om een lichte zonsopgangsgloed te creëren.
  • Omber gebrand : dit is de kleur die ik gebruik om schaduwen te maken en het mengsel te neutraliseren. In gelijke delen gemengd met ultramarijn maakt dit zwart.
  • Titaanwit : een ondoorzichtig wit dat wordt gebruikt om highlights aan te brengen.

Als je met acryl werkt, kun je dezelfde kleuren gebruiken als ik. Gouden zijn een geweldig merk dat deze kleuren maakt, hun open acrylverf droogt veel langzamer dan gewone acrylverf, als alternatief kun je hun Open medium om de droogtijd te vertragen.

Oppervlak

Je kunt elk gewenst oppervlak gebruiken. Oliepapier , canvas , houten paneel of gessobord zijn allemaal geweldige opties. Ik gebruik een glad gegrond paneel De gladde textuur laat me toe om kleine details te schilderen. Plus, het wordt geleverd met gesso in de grondverf, wat me tijd bespaart om het paneel voor te bereiden op het schilderen.

Palet

Voor olieverfschilderijen, hout , glas of scheurpaletten zijn allemaal geweldige opties. Ik gebruik een palet van gehard glas want deze zijn splintervrij, extra glad om kleuren op te mengen en hebben een groot oppervlak om zoveel kleuren te mengen als je wilt.

Borstels

Penselen met steviger haren zijn nuttig voor het blokkeren van grote gebieden, zoals luchten en het schilderen van de eerste lagen. Ik gebruik een stijve synthetische filbert borstel om de eerste laag van de zee te schilderen, de lucht te schilderen en de wolken te stippelen.

Zie ook: Een doek opspannen op een frame: een stap-voor-stap handleiding

Geitenmoppenborstels zijn geweldig voor het mengen - de haren zijn ultrazacht en breed, zodat u grote delen van de verf kunt mengen. Hoewel u voor het mengen elke soort zachte, schone kwast kunt gebruiken.

De andere penselen die ik gebruik voor de laatste lagen highlights en het wijzigen van middentonen zijn zachte rode marterolie penselen van da Vinci. Ik vind deze uitstekend voor het schilderen van details, vooral de tuigage variant.

Mediums

Voor de eerste laag van het olieverfschilderij heb ik de verf verdund met olie van lavendel wat een soort oplosmiddel is. Dit zorgt ervoor dat de verf vloeibaarder wordt en sneller droogt. Je kunt een ander soort oplosmiddel gebruiken om hetzelfde effect te krijgen, zoals terpentijn of geurloze minerale spiritus zoals Gamsol .

Voor de volgende en laatste lagen van mijn schilderij wilde ik mijn verf vloeibaar maken, maar ik wilde dat de verflaag meer glans en stabiliteit zou hebben. Dus gebruikte ik deze ' Vet Medium ' van Chelsea Classical Studio. Dit is gemaakt met lijnzaadolie en damarhars. Je zou hetzelfde effect kunnen krijgen door toevoeging van lijnzaadolie aan het verfmengsel.

Mediums zijn echter niet nodig om deze effecten te bereiken; het kan nuttig zijn om de verf wat vloeibaarder te maken om fijnere details te bereiken en met zachte penselen te werken, maar je kunt ook gewoon rechtstreeks uit de tube schilderen.

Opruimen

Ik ruim oplosmiddelvrij op, want dat is beter voor de gezondheid. Ik denk ook dat het makkelijker is om oplosmiddelvrij op te ruimen; borstels ronddraaien in een borstelzeep zoals de Masters Brush Cleaner and Restorer Als je je penseel tijdens het schilderen wilt schoonmaken voordat je het in een nieuwe kleur doopt, doop je het penseel in wat saffloerolie en veeg op een papieren handdoek om het pigment van de haren te verwijderen.

Schildersezel (optioneel)

Je hebt geen ezel nodig voor olieverfschilderijen, maar het is echt nuttig om je oppervlak verticaal te stutten om te werken, vooral voor grotere stukken. Ik gebruik een H frame ezel Maar u kunt ook goedkope tafelezels kopen die perfect zijn als u op kleinere schaal werkt. Voor een blik op meer olieverfbenodigdheden bekijk dan onze gids.

Ik heb meer tutorials over het schilderen van zeegezichten, kijk op mijn oceaan zonsondergang schilderij gids voor meer!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.