De beste verfkwast voor fijne details - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 12-08-2023
Carla Andrews

Veel schilders hebben genoeg aan een paar verschillende zachte ronde en platte penselen, maar als je iets specifieks wilt doen, zoals ultrafijn schilderen, volstaan deze gereedschappen gewoon niet.

Het beste penseel voor fijne details is relatief zacht en loopt taps toe naar een punt. Ik heb een paar penselen die ik afwissel als ik fijne details schilder, en ze hebben elk hun eigen taak.

Voor gebruik met acrylverf zachte synthetische haren gebruikt met zachte acrylverf zijn de beste optie. Als je met aquarelverf werkt, heb je een extra zacht en absorberend penseel nodig. Penselen van marter- of synthetisch marterhaar met korte steel zijn het beste voor gebruik met aquarelverf. Olieverfschilders kiezen penselen met lange steel voor optimale controle bij het werken op een ezel. Penselen van synthetisch en natuurlijk haar werken beide even goed met olieverf.

TIP: Om zeer gedetailleerd schilderen Zorg ervoor dat uw verf de juiste viscositeit heeft. Uw verf moet aan de vloeibare kant zijn om ultrafijne lijnen te krijgen. Leer hoe u de consistentie van uw verf kunt wijzigen met mediums als je met olie werkt. Gebruik een glazuurmiddel bij het werken met acryl om de viscositeit te verminderen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Ronde borstel

Een rond penseel in maat 0 is het meest gebruikte gereedschap voor het bedekken van kleine oppervlakken.

Eén ding moet worden opgemerkt: een glad oppervlak zoals houten paneel of Gessobord werkt het beste om fijne details te creëren. Kleine details kunnen verloren gaan in het weefsel van een katoenen doek.

Omdat de borstelvezels na verloop van tijd kunnen worden aangetast wanneer u ze met een oplosmiddel reinigt, stel ik voor dat u ze reinigt met een verzorgende borstelzeep. Een zeep zoals de Master's Borstelreiniger en Conserveringsmiddel maakt uw penselen schoon, maar zorgt ervoor dat ze hun scherpe punt behouden. Elke sessie schoonmaken met oplosmiddel kan ervoor zorgen dat de haren gaan splijten.

Ronde penselen voor het schilderen van details met olieverf

Mijn favoriete serie borstels die naar mijn ervaring beter presteren dan alle andere op microschaal zijn de Da Vinci penselen rood marter Ze zijn zacht, veerkrachtig, lopen spits toe en houden veel kleur vast. Je kunt ze ook kopen in scherpe ronde en liner varianten. Houd er rekening mee dat omdat de haren zacht zijn, je je verf vloeibaarder moet maken, dus voeg een medium Deze penselen werken het best met olieverf, maar niet met acrylverf.

Zie ook: Ruimte in de kunst: kunstelementen

Synthetisch rond penseel voor fijne details: olie en acryl

Een andere geweldige ronde borstel is de Escoda Modernista Tadami synthetisch penseel. De haren zijn zacht, maar ook veerkrachtig. Het zal olie- of acrylverf gemakkelijker verplaatsen als de verf minder stroperig is gemaakt.

Escoda Perla borstels De Perla penselen zijn ultrazacht, absorberend en zeer geschikt voor het werken met acrylverf met een zachte structuur of olieverf met een lage viscositeit. De ronde Perla penselen gaan vanaf maat 5/0 en zijn vrij goedkoop vergeleken met andere penselen. Met een maat 0 of 2/0 vind je een goede balans tussen een kleine punt en kleurvastheid.

Ronde penselen voor het schilderen van details met waterverf

Winsor & Newton serie 7 aquarel penseel in maat 4

Als u fijne details in aquarel schildert, zult u naar iets andere opties moeten kijken. Kolinsky marter- of synthetische marterpenselen houden hun scherpe punt en hebben de beste kleurvastheid. Da Vinci Casaneo Deze penselen hebben synthetische vezels en benaderen de zachte eigenschappen van marterhaar. Ze knappen in een punt, waardoor ze een perfecte keuze zijn voor fijn gedetailleerd aquarelwerk. Echte marterhouten aquarelpenselen zijn duurder, Winsor & Newton's serie 7 aquarelpenselen hebben superieure scherpe punten en kleurvastheid.

Script liner

Een liner is een kleinere versie van de rigger brush, je ziet deze brush in de maten 0, 00, 000 en alles vanaf een 20/0 (dat is de kleinste).

De haren van alle linerpenselen zijn zacht, meestal gemaakt van marter of synthetisch, lang en taps toelopend tot een naaldpunt aan het eind. Dit is het beste penseel voor fijne details waarmee lange, dunne, gelijkmatige lijnen kunnen worden gemaakt. Natuurlijk marter houdt zijn vorm iets beter vast dan synthetische vezels.

De lengte van de haren maakt dit penseel uniek, ze vangen de impact op van kleine ongewenste schokken of bewegingen van uw hand. U kunt er dus gerust op zijn dat u geen fouten zult maken. Het penseel brengt verf aan met zeer weinig druk (dankzij de lange haren).

Het mooie van dit penseel is dat het, ondanks zijn dunne punt, veel verf vasthoudt in zijn lange haren. Je kunt de verf ver over het doek verspreiden zonder dat de lijn breekt, of dat je steeds weer terug moet naar je palet om je penseel te laden.

Liner penseel voor fijne details: voor olieverfschilderijen

De Da Vinci sable liner penseel in alle maten behoudt zijn scherpe vorm tijdens het werken. Zelfs de kleinere maten houden een behoorlijke hoeveelheid verf vast. Maak uw verf vloeibaar met een medium en kijk hoe je ononderbroken lijnen creëert over je oppervlak. Ik heb gemerkt dat dit penseel goed werkt voor het maken van lange dunne boomtakken, grassprieten en de details van bladeren op bomen. Als je een portrettekenaar bent, zou het goed werken voor het schilderen van dunne strengen haar en soortgelijke details.

Hier zijn twee van mijn Da Vinci marterborstels in de maten 2 en 0:

Ik vind dat de maat 2 meer verf vasthoudt in de haren, met behoud van een scherpe punt. De maat 0 werkt goed voor de fijnste details, maar houdt niet zoveel verf vast.

Zie ook: Een doek opspannen op een frame: een stap-voor-stap handleiding

Synthetisch penseel voor acryl of olie

Als je een synthetische borstel zoekt, deze is een van de script liners die ik gebruik. Het is synthetisch marter, dus geschikt voor mensen die geen dierlijke producten gebruiken. Dit penseel is zeer performant en perfect om dunne lijnen te maken als je werkt met vloeibare acrylverf of olie met een lage viscositeit.

Aquarelpenseel voor fijne details

Da Vinci Casaneo Deze penselen zijn een vrij nieuwe toevoeging aan het assortiment van Casaneo. De kleurvastheid van deze penselen is uitstekend dankzij de dikkere haren dichter bij de huls. Maak met gemak precieze lijnen en delicate details, want deze penselen zijn echt een genot om te gebruiken.

Dagger Striper

Deze Handgemaakte dolkstreeppenselen zijn synthetische marterharen met in elkaar grijpende duurzame haren. Ze kunnen worden gebruikt met aquarel, vloeibare olieverf en vloeibare acryl.

U ziet dat ze taps toelopen naar een punt, maar dichter bij de huls dikker zijn.

Dit betekent dat de dikte die je met de penselen bereikt afhankelijk is van de druk die je uitoefent. Je kunt zeer gevarieerde effecten krijgen met lijnen die variëren van fijn tot middelmatig dik.

Dagger striper penselen zijn gemakkelijk te hanteren, maar geven ook natuurlijk ogende effecten. Ze zijn geweldig voor het schilderen van bladeren, gebladerte, golven en rimpelingen in water. Ze geven echter niet de scherpste details.

De haren zijn zacht en flexibel. Ze zijn geschikt voor aquarelleren, maar als u graag met olieverf in glacis schildert, werkt het daar ook uitstekend voor.

Omdat de penselen zacht zijn, en door hun unieke vorm, houden ze veel verf vast in hun haren, waardoor je een ononderbroken stroom op je oppervlak krijgt.

Waaierborstel

Deze borstel is briljant om meerdere dunne lijnen tegelijk te maken. Gebruik het met olie, acryl of waterverf.

Wanneer het penseel in zeer vloeiende verf wordt gedompeld, gaan de penseelspleten en -haren zich verzamelen. Het probleem daarbij is dat sommige van de gegroepeerde haren weliswaar dunne lijnen zullen maken, maar dat sommige ook dikkere lijnen zullen maken. Eén enkele streek kan dus onvoorspelbare resultaten opleveren.

Als je werkt aan een zeer groot landschapschilderij met veel gras of iets dergelijks, is dit een goed hulpmiddel om te gebruiken, zodat je het niet streng voor streng schildert. Je kunt de textuur in een handomdraai aanbrengen, maar je hebt minder controle over de lijnen die je maakt.

Vlekkenborstel

De Silver ultra mini kwastensets zijn miniatuur synthetische penselen in de maat 20/0. Ze hebben hele kleine puntjes. Deze zijn goed voor zeer fijne details en het maken van korte scherpe lijnen. Deze penselen kunnen worden gebruikt met aquarel, olieverf of acryl.

Vlekkenpenselen zijn als extra kleine ronde penselen. Ze kunnen echter niet zoveel verf in de haren laden. U zult dus merken dat de lijn vrij snel afbreekt.

De manier om dit penseel te gebruiken, is met een stippelactie. Dus als je werkt aan hyperrealistische portretten, kun je het gebruiken om poriën in de huid of lichtreflecties op de lippen te accentueren. Als je een landschapsschilder bent, kun je het penseel gebruiken om kleine highlights in het water te creëren of de bladeren van bomen in de verte te stippelen.

Eindelijk

Als u net begint met olieverfschilderen en u niet zeker weet welke benodigdheden u moet aanschaffen, begin dan met dit beginnersgids Het leert je over alle gereedschappen en materialen die je nodig hebt om met olieverf te beginnen en geeft je waardevol advies over hoe je de materialen moet gebruiken om de beste resultaten te krijgen.

Wil je een voorraad kunstbenodigdheden inslaan? Bekijk onze kunstwinkel .

Beste verfkwast voor fijne details: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.