40+ schetsboekideeën om uw creativiteit te stimuleren

Carla Andrews 21-06-2023
Carla Andrews

Inhoudsopgave

Ben je op zoek naar schetsboekideeën om je creativiteit een boost te geven? Laat je inspireren tot tekenen en schilderen met deze 40+ leuke schetsboekideeën. Vind tutorials voor elk idee, zodat je de perfecte schetsboekspread kunt maken, of je nu een beginner of professionele kunstenaar bent.

Van natuurschetsen tot figuurtekeningen, er is voor elk wat wils in deze lijst. Begin vandaag nog aan je volgende meesterwerk!

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Schetsboekideeën voor complete beginners

Voor complete beginners is een schetsboek een plek om te krabbelen, te verbeteren en jezelf uit te drukken zonder de druk om een gepolijst uitziend schilderij of tekening te maken.

Als je niet weet hoe je met een schetsboek moet beginnen, probeer dan te beginnen met wat eenvoudige voorwerpen. Zoek wat fruit of een plant en probeer te tekenen wat je voor je ziet, waarbij je je concentreert op de grote lijnen en vormen.

Een goede tip is om enkele pagina's te gebruiken voor vrije expressie, enkele pagina's voor tekenoefeningen om je te helpen verbeteren en enkele pagina's om composities te plannen en studies te maken voor grotere werken die je van plan bent te voltooien.

Schetsboek ideeën tekenen

Potlood tekening is het gemakkelijkste medium om mee te beginnen. Alles wat je nodig hebt is een potlood, gum, puntenslijper en een schetsboek en je kunt aan de slag!

Zie ook: Een hoofd van voren tekenen: Loomis-methode

Er komt geen einde aan de mogelijkheden van schetsboekideeën bij het gebruik van potlood als tekenmedium. Hier zijn slechts enkele ideeën om u op weg te helpen:

Teken een portret met houtskool

Portrettekenen gaat hand in hand met houtskool. Dat komt omdat het een mengbaar medium is dat zacht en subtiel kan lijken, of je kunt druk uitoefenen om donkere schaduwwaarden te bereiken. Houtskool kan behoorlijk stoffig worden en mogelijk overslaan op andere pagina's, dus zorg ervoor dat je wat fixatief om uw tekeningen te bewaren Als je geïnteresseerd bent in je vaardigheden in houtskool tekenen verbeteren bekijk dan onze gids!

Teken een landschap in houtskool

Een houtskoollandschap tekenen is een geweldig schetsboekidee, of je je referenties nu op het veld vindt of van foto's in het atelier. Deze kunstenaar gebruikt houtskoolpotloden en een tortillion om te mengen. Het mooie van houtskool is de diepe waarden die kunstenaars kunnen bereiken, zonder dat de potloodstrepen worden vervormd door een glans, in tegenstelling tot grafietpotloden.

Gebruik borstelhoutskool

Een manier om ongelooflijk gladde mengsels te maken met houtskool is om wat houtskoolpoeder en borstel het op het papier. Deze techniek is vooral nuttig voor portrettekenen. Om de schaduwen te benadrukken, neem een houtskoolpotlood en teken ze in. Voor de lichtste highlights, neem een kleine gum, zoals de Tombow Mono Zero of een kneedbare gom gum om de helderste gebieden te onthullen.

Teken een boom

Als u uw vaardigheden op het gebied van landschapstekenen wilt verbeteren, kunt u oefentekenen individuele elementen zoals bomen of planten eerst afzonderlijk. Leer in deze video hoe je drie verschillende bomen, waaronder dennenbomen, tekent met grafietpotlood.

Teken een roos

Een mooi en gemakkelijk schetsboek idee, is om de pagina te vullen met een rozentekening. Rozen zijn delicaat en complex, maar hebben ook veel symmetrie, waardoor ze ideaal zijn voor beginners. Volg deze tutorial om je eigen rozenschets te maken.

Begin met het tekenen van een eenvoudige ovale vorm in het midden van je pagina. Teken vervolgens de bloemblaadjes die naar buiten krullen en geleidelijk aan groter worden naarmate ze verder van het midden verwijderd zijn. Schaduw de binnenste hoeken van de bloemblaadjes, waar de bloemblaadjes daarboven het licht blokkeren en een schaduw werpen om de tekening diepte en realisme te geven.

Teken een stadsgezicht

Stadsgezichten zijn een ontzettend leuk schetsboek idee, maar ze zijn uitdagend. Gebruik je vaardigheden in perspectieftekenen om de juiste verhoudingen in de gebouwen te krijgen. Kies een stad naar keuze, of dat nu een straatbeeld in New York is, of je favoriete gebouw in Londen. Om gebouwen te tekenen heb je misschien wat extra gereedschap nodig om te helpen met de geometrie, zoals een liniaal.

In deze tutorial laat Alphonso Dunn kunstenaars zien hoe je een panoramische skyline van een stad tekent, met behulp van inktpen en de arceertechniek om de indruk van licht en schaduw te wekken. Gebruik een inktpen, zoals een pigmentstift of een vulpen om hetzelfde effect te bereiken.

Schetsboek voor architectuur ideeën

Teoh Yi Chie maakt een prachtige schets van de Basiliek van Superga met een vulpen en aquarelwasjes. Hij laat zien hoe je de referentie observeert en nauwkeurig hoeken van het gebouw tekent, om tot een realistisch perspectief te komen.

Maak een realistische schetsboektekening met kleurpotloden

Olie- en waspotloden zoals Polychromos en Prismacolors zijn uitstekend geschikt voor het maken van gedetailleerde tekeningen. Ze zijn sterk gepigmenteerd, brengen een prachtige laag aan en kunstenaars kunnen schone kleurmengsels maken. Daarom leent dit specifieke tekenmedium zich voor realisme. Als je voor het eerst realistisch tekent, begin dan met het tekenen van een relatief eenvoudig onderwerp, zoals een blad.

Een van de meest uitdagende schetsboekideeën is het maken van een realistisch stuk. Realistische tekeningen kosten tijd en werk, maar de resultaten zijn het waard. Als u een ultragepolijst schetsboek wilt maken dat u nog jaren op een boekenplank zult bewaren, kunt u het verantwoorden om meer tijd te besteden aan elk van de tekeningen. Natuurlijk, als u een tekening die u maakt echt mooi vindt, kunt u die altijd verwijderen uithet schetsboek, of scan en print het uit om aan de muur te hangen.

Maak een ananastekening

Maak een tekening van een ananas Ananassen hebben een interessante vorm, met lange bladeren en kleine ruitvormige vruchtjes, dus zijn ze uitstekende onderwerpen om je tekenvaardigheid te oefenen. Voor dit schetsboekidee gebruikte ik een Strathmore Toned Tan boek met een fluweelzachte zachte kaft en dikke pagina's. De getint papier biedt een prachtige basis om op te tekenen, het versnelt het tekenproces omdat de middentoonwaarden al op het papier zijn vastgelegd. Ik gebruikte een gebrande omber Polychromos potlood voor de schaduwen en een wit Polychromos potlood voor de hoogtepunten.

Schetsen van foto's

Deze tutorial van Draw Awesome en Art Tutor is bedoeld om kunstenaars te helpen een referentie te vereenvoudigen door de hoeveelheid details te verminderen. Deze aanpak kan veel tijd besparen tijdens het tekenen.

Als het gaat om schetsen van foto's, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden. Het eerste is dat je altijd een referentiefoto moet gebruiken die van hoge kwaliteit is en een goede belichting heeft. Dit zal je later helpen frustratie te voorkomen als je probeert de afbeelding na te maken.

Een andere belangrijke tip is om te beginnen met de grote vormen en je te richten op de kleinere details. Zo maak je een nauwkeurigere schets en voorkom je dat je verzandt in de kleine dingen.

En tenslotte, wees niet bang om te experimenteren! Probeer verschillende media, papiersoorten en technieken tot je iets vindt waar je van houdt.

Schetsen van de natuur

Als u graag wandelt en buiten bent, waarom houdt u dan geen natuurdagboek bij? Houd de planten en dieren bij die u het hele jaar door ziet, met snelle schetsen. Dit is een geweldige manier om in contact te komen met uw omgeving. U kunt de flora en fauna die u ziet ook labelen! Een kunstvoorwerp dat geweldig is om mee te nemen op reis is aquarelstiften De markers zijn klein op te bergen in een etui, maar je kunt de markeringen natmaken met een penseel om onderweg prachtige aquareleffecten te creëren, zonder opruimen of knoeien.

Maak een natuurtekening met kleurpotloden

Omdat kleurpotloden laag zo mooi, dat ze het perfecte medium zijn om tekeningen van wilde dieren te maken. Teken een foto van een dier dat je online vindt, teken je huisdier, een vogel, of je zou zelfs een uitstapje naar de dierentuin kunnen maken en daar een dier tekenen.

Bont tekenen is lastig, dus kijk hoe Amie Howard Art rode, oranje en bruine tinten aanbrengt met korte potloodstrepen om de indruk van eekhoornbont te wekken.

Vul je schetsboek met gouache schilderijen

Gouache is een prachtig medium voor schetsboekwerk. Het gedraagt zich hetzelfde als aquarelverf, maar is meer gepigmenteerd en dekkend. Dit betekent dat je de verf in lagen kunt aanbrengen, een beetje zoals acrylverf, waarbij je sommige hoogtepunten tot het laatst kunt bewaren. Het voordeel van het gebruik ervan voor schetsboekwerk is dat het snel droogt en gemakkelijk schoon te maken is. Hier zijn enkele leuke schetsboekideeën om te proberen met gouacheverf:

Maak een gouache bergschilderij

Ik heb dit gemaakt gouache landschap schilderij van een referentiefoto die ik had genomen in Nieuw-Zeeland rond Queenstown. De Strathmore Visueel Tijdschrift is een geweldig schetsboek met koude druk, omdat het papier dik is en niet krimpt bij het wassen. Ik heb ook de Introductieset van Winsor & Newton plakkaatverf .

Ik begon met het inblokken van de middentonen, werkte vervolgens in de schaduwen en hooglichten, terwijl ik ook de textuur van de planten en het gras opbouwde met de droge penseeltechniek.

Schilder een serie tonale portretten

Schilder een reeks snelle portretten en probeer een beperkt palet voor elk. Schilder in welke stijl je maar wilt. Gebruik de gouacheverven met water om transparant ogende washes te maken, voor zacht ogende gradaties in de huidskleur. Gebruik titaniumwit voor ondoorzichtige highlights om er aan het eind een laagje overheen te leggen.

Schilder bloemen in uw tuin

Ga naar buiten naar je tuin, naar een park, of je zou zelfs een bos bloemen kunnen kopen om een stilleven te schilderen.

Kijk hoe James Gurney met gouache de grote vormen en tonen aanbrengt en vervolgens de details verfijnt. Kleuren die goed werken voor het schilderen van heldere bloementinten zijn cadmiumgeel, cadmiumrood en magenta of rozerood. Meng uw groene tinten uit blauw en geel, of koop viridiaan- en sapgroene tubes.

Schilder een bergmeer reflectie

Volg deze handleiding om een reflectieschilderij van een bergmeer te maken. Ik begin met kleurspoelingen en bouw dan details, schaduwen en ondoorzichtige highlights op. Om de textuur in de bomen en de wolken te creëren, gebruik ik de droge penseeltechniek. Dit is een vrij eenvoudige techniek, waarbij de kunstenaar zijn penseel met kleur vult en vervolgens het overtollige vocht verwijdert op een papieren handdoek. De droge penseel zal detextuur van het papier, waardoor organische en gebroken penseelstreken ontstaan. Voor een optimaal resultaat, als je deze techniek wilt proberen, krijg je koud geperst of een schetsboek met ruwe structuur.

Natuurscènes schilderen

Schilder mee met YouTuber Dadozilla en schilder wat kleine, gezellige natuurtaferelen. Als je een beginnende gouache-schilder bent, kan het heel nuttig zijn om op kleinere schaal te beginnen. Dit komt omdat je de schilderijen sneller af hebt en daardoor meer oefening krijgt in het schilderen van verschillende scènes. Voor meer ideeën voor plakkaatverfschilderijen bekijk dan onze gids.

Maak een reeks illustraties in je schetsboek

Maak een reeks kleine illustraties, of het nu gaat om karakterontwerpen, typografische schetsen of andere soorten afbeeldingen. Ga creatief te werk en teken een mix van wilde dieren, portretten, of schetsen volledig vanuit de verbeelding. Je zou ook wat leuke, heldere objecten kunnen schetsen, zoals een paar rode rolschaatsen of verpakkingen van je favoriete snoepjes. Soms is het bij illustraties zo dat hoe onduidelijker het schetsboekHet kan helpen om thema's te bedenken, bijvoorbeeld een reeks spookhuizen tekenen, of een reeks karaktervolle katten.

Probeer een schetsboek teken uitdaging

Een geweldig schetsboekidee, als je een beetje een creatieve blokkade hebt, is meedoen aan een teken- of kunstuitdaging. Je kunt tekenuitdagingen online vinden, bijvoorbeeld op Instagram door hashtags te volgen. Uitdagingen als deze geven je dagelijkse prompts, maar als je een dagelijkse schetspraktijk wilt beginnen, kun je ook je eigen promptslijst maken!

100 hoofden in 10 dagen

Teken 10 hoofden per dag gedurende 10 dagen. Gebruik elk medium dat je wilt, bijvoorbeeld houtskool, grafiet, oliepotloden of zelfs stift. Je kunt zo gedetailleerd zijn met deze hoofdtekeningen als je wilt en ze tekenen in elke stijl die je wilt. Of dat nu een cartooneske stijl is, of meer realistisch.

Inktober

Inktober is een van de meest populaire tekenuitdagingen, waar kunstenaars elk jaar in de maand oktober aan meedoen. Het is super eenvoudig om mee te doen, ga naar de Inktober website en bekijk de tekenopdrachten voor elke dag van de maand. Teken vervolgens je eigen interpretatie van de opdracht. De uitdaging is opgezet om kunstenaars aan te moedigen hun vaardigheden te verbeteren en regelmatige tekengewoonten te beginnen. Echter, alsAls dagelijks tekenen te veel voor je is, kun je proberen om om de dag een tekening te maken, of zelfs één per week. Natuurlijk kun je elk medium gebruiken dat je wilt, het hoeft geen inktpen te zijn. Sommige olieverfschilders doen mee aan Oil-tober, een soortgelijke dagelijkse kunstuitdaging, maar dan met olieverf. Houd je voortgang gedurende de maand bij in je schetsboek en deel je resultaten op sociale media als jezin in!

Plein air schetsboek ideeën

Schilderen en tekenen en plein air is een geweldige manier om geïnspireerd en gemotiveerd te raken om te creëren. Het kan in het begin een uitdaging zijn, maar de resultaten zijn het waard.

Hier zijn enkele tips om en plein air te schilderen:

  • Kies een onderwerp dat eenvoudig en niet te druk is. Een landschap of stadsgezicht met weinig gebouwen of mensen is een goede keuze.
  • Zoek een plek waar je je ezel kunt neerzetten en je onderwerp goed kunt zien.
  • Begin met het schetsen van de scène met lichte potloodstreken.
  • Als je eenmaal de basiscompositie hebt, begin dan eerst met het schilderen van de lucht.
  • Werk vervolgens aan de middengrond en dan aan de voorgrond.
  • Voeg als laatste de laatste details en highlights toe.

Door deze tips te volgen, ben je goed op weg om prachtige en plein air schetsboekschilderijen te maken. Dus pak je tekenbenodigdheden en ga naar buiten!

Aquarel schetsboek ideeën

Aquarel Het is een prachtig medium om te gebruiken in je schetsboek. Het kan een uitdaging zijn, maar de resultaten zijn het waard. Hier zijn enkele ideeën voor aquarelschetsen om je op weg te helpen:

Schilder een zeegezicht

Zeegezichten zijn betoverend en vredig, waardoor ze perfect zijn om te ontspannen en te ontstressen. Schilder dit stemmige diepblauwe zeegezicht met meerdere wassingen en de gelaagdheidstechniek. Als je een strakke lijn rond je papier wilt, gebruik dan afplaktape.

Inkt en aquarel schilderij

Dit is een leuke en gemakkelijke schildertechniek die verbluffende resultaten oplevert. Om een inkt- en aquarelschilderij te maken, begin je met het schilderen van je achtergrond met waterverf. Zodra de achtergrond droog is, voeg je wat inktdetails toe. Je kunt hiervoor een pen gebruiken, zoals een vulpen of een pigmentliner. Deze techniek is zeer geschikt voor het tekenen van gebouwen, stadsgezichten en andere kenmerken die geschikt zijn om geschetst te worden.

Aquarel potlood tekening

Dit is een geweldige manier om wat kleur toe te voegen aan je schetsen. Om een aquarelpotloodtekening Begin met het schetsen van de scène met lichte potloodstreken. Als je eenmaal de basiscompositie hebt neergezet, kun je beginnen met het inkleuren van de belangrijkste gebieden waar je wassingen wilt maken. Activeer het potlood met water. Voor de laatste details kun je ervoor kiezen om met droog aquarelpotlood over het schilderij heen te tekenen.

Schetsboek ideeën voor acrylschilderen

Acrylverf zijn een veelzijdig en leuk medium om in je schetsboek te gebruiken. Ze kunnen worden gebruikt voor een verscheidenheid aan effecten, van gedurfd en helder tot zacht en subtiel. Hier zijn enkele schetsboekideeën voor acrylschilderijen om je op weg te helpen:

Schilder een abstract acryl stuk

Abstracte schilderijen zijn een geweldige manier om te experimenteren met kleur en textuur Acryl droogt snel en is na droging waterbestendig, zodat lagen niet opnieuw worden geactiveerd zoals bij aquarel en plakkaatverf.

Om een abstract acrylstuk te schilderen, zou je eerst een kleurenschema Abstracte stukken kunnen er heel effectief uitzien met een beperkt kleurenpalet. Experimenteer met druppelen, tikken en schrapen van de verf. Bekijk onze acrylschildertechnieken gids voor enkele alternatieve ideeën.

Schilder een ontspannend wolkenlandschap

Schilder een ontspannend wolkenlandschap met acrylverf. Acrylverf droogt snel, dus het kan lastig zijn om te mengen, tenzij je een medium gebruikt om de droogtijd te vertragen. Gebruik deze open werkmedium om de verwerkingstijd van de verf te verlengen. Gebruik een schone zachte synthetische borstel om wolken te mengen.

Schilder het bos met acrylverf

Bossen zijn complexe onderwerpen met veel bladeren, bomen en gebladerte details. Benader een complex schilderij als dit door blokkeren in de brede vormen en kleuren. Werk dan geleidelijk aan de details en highlights in. Je hebt geen extra klein penseel nodig voor de bladeren, werk met een medium vierkant penseel om niet te veel op details te focussen.

Ideeën voor schetsboek met pen en inkt

Wanneer u met markeerstift en inkt tekent, zorg dan voor een dik schetsboek Glad papier werkt het best met pennen, omdat kunstenaars dan fijne details en delicaat lijnwerk kunnen maken.

Maak een portrettekening met copic marker

Maak een portret met copic marker of Winsor & Newton's Pro markers De kleuren vloeien mooi in elkaar over en kunnen het best in lagen worden aangebracht van licht naar donker, zoals bij aquarel. Als je kleine highlights wilt aanbrengen, kun je een witte gelpen gebruiken.

Stedelijke schetsen met pen en inkt

Bekijk deze tutorial om te leren hoe je nauwkeurige stadsschetsen maakt. Ontdek fundamentele vaardigheden zoals hoe je de tekening samenstelt, gebouwen omkadert om interessegebieden te creëren.

Teken vanuit je verbeelding in je schetsboek

Een van de meest dankbare dingen die je in je schetsboek kunt doen is tekenen vanuit je verbeelding. Dat kan een fantasiescène zijn, van een reeks personages uit een boek dat je hebt gelezen of personages die je hebt verzonnen.

Als je vastloopt, probeer dan wat referentiebeelden te bekijken om je op weg te helpen. Als je eenmaal het basisidee hebt, laat dan je fantasie de vrije loop en kijk waar het je brengt!

Houd een reisschetsboek bij

Als je de kans krijgt om te reizen, neem dan een schetsboek mee! Tekenen in een schetsboek op een nieuwe locatie is een geweldige manier om je geaard te voelen en in contact te komen met een nieuwe omgeving. Het kan ook je kunstenaarsoog aanscherpen en je laten uitkijken naar interessante taferelen.

Pak een schetsboek en wat gouacheverf in als u door een nieuwe stad toert, zoek een comfortabele plek om te zitten met uw schetsboek en teken of schilder scènes die u inspirerend vindt. Als u tips en ideeën wilt over hoe een reisschetsboek bijhouden bekijk dan onze gids.

Zie ook: De beste oppervlakken voor acrylschilderen - Fine Art Tutorials

Maak een dubbele pagina spread

Bij het maken van een dubbele pagina heeft het formaat van je schetsboek en de binding invloed op hoe je schetsboekpagina eruitziet. Liggende schetsboeken zijn bijvoorbeeld geweldig voor panoramische scènes. In een schetsboek met spiraalbinding scheidt de draad elke pagina. Zorg ervoor dat je een boek met draadbinding koopt, zodat de pagina's perfect naast elkaar liggen.

Denk ook aan de samenstelling Wanneer u een dubbele pagina maakt, moet u ervoor zorgen dat de compositie van elke afzonderlijke pagina goed samengaat met de andere. Dit betekent dat u bijvoorbeeld moet vermijden dat de ene pagina aanzienlijk drukker is dan de andere.

Als je al deze factoren hebt overwogen, ben je klaar om je dubbele pagina spread te maken! Er zijn eindeloos veel schetsboekideeën voor dubbele pagina spreads, waaronder uitgestrekte stadsgezichten, denkbeeldige taferelen en meer!

Warm-ups, teken- en schilderoefeningen

Een van de voordelen van een schetsboek is dat je het kunt gebruiken voor warming-ups, schilderen en tekenoefeningen .

Warm-ups zijn een geweldige manier om je creatieve sappen te laten stromen en je te helpen een kunstenaarsblokkade te voorkomen.

Deze oefeningen zijn bedoeld om u te helpen uw vaardigheden en technieken te verbeteren, en kunnen van alles zijn, van levenstekenen tot het uitproberen van verschillende media.

Er zijn veel verschillende soorten opwarmingsoefeningen die u kunt doen, maar enkele eenvoudige zijn:

Snel tekenen

Een reeks snelle schetsen maken van willekeurige voorwerpen, mensen of scènes is een geweldige manier om je hand in beweging te krijgen en je te helpen los te komen.

Deze oefening is ook een goede manier om op te warmen voordat je aan een meer gedetailleerde tekening of schilderij begint.

Voor een sneltekening zet je een timer op één minuut en teken je wat er in je opkomt.

Je kunt ook tekeningen van twee minuten of vijf minuten proberen als je jezelf wilt uitdagen om in korte tijd meer details te creëren.

Als je een reeks snelle schetsen hebt gemaakt, neem dan de tijd om ze te bekijken en te zien of er patronen of thema's naar voren komen.

Je kunt deze schetsen ook gebruiken als inspiratie voor toekomstige tekeningen of schilderijen.

Gebaar tekenen

Ik doe wat gebarentekeningen is een goede manier om je vaardigheid in figuur tekenen te verbeteren.

Om een gebarentekening te maken, begin je met het vinden van een onderwerp. Dit kan van alles zijn, van een foto in een tijdschrift tot een levend persoon of dier.

Maak je geen zorgen over elk detail, maar richt je op het vastleggen van het algemene gebaar en de beweging van het onderwerp.

Kleurstalen maken

Een kleurstaal is een kaart waarop de pigmenten in uw palet zijn geschilderd in een reeks kleine vakjes. Label de vakjes met het pigmentnummer en de kleurnaam voor de zuivere stalen. Eventueel kunt u tinten en schakeringen van de kleuren maken door wit of zwart toe te voegen.

Kleurenmengkaart

Maak meer kleurstalen door pigmenten met elkaar te mengen. Kleurstalen zijn een geweldige manier om te oefenen met kleuren mengen en vertrouwd te raken met de pigmenten die je gebruikt. Om kleurstalen te maken, meng je je kleuren in verschillende hoeveelheden en label je de verhouding van de gemengde kleuren. Je kunt deze stalen gebruiken als referentiepunten voor als je grotere werkstukken gaat maken.

Contourtekening

Contourtekening is een geweldige manier om je observatievaardigheden te verbeteren en te leren hoe je de essentie van een object of onderwerp kunt vastleggen.

Om een contourtekening te maken, zoek je eerst een voorwerp met interessante vormen. Dat kan van alles zijn, van een vaas tot een blad. Plaats het voorwerp voor je en kijk er goed naar.

Begin dan de omtrek van het object te tekenen, beginnend bij de bovenkant en werk zo verder. Let bij het tekenen op de kleine details en probeer de essentie van het object vast te leggen.

Zodra je klaar bent met het tekenen van de omtrek, vul je alle details in die je ziet.

Maak een compositieschets

A miniatuurschets is een kleine tekening die de basiselementen van je compositie bevat. Ze zijn meestal niet groter dan een vierkante centimeter.

Om een miniatuurschets te maken, begin je met het brainstormen over enkele ideeën voor je compositie. Als je eenmaal een paar ideeën hebt bedacht, begin je met het maken van een paar snelle schetsen van elk daarvan. Denk na over hoe je een brandpunt creëert en het oog van de kijker naar binnen leidt met de plaatsing van het onderwerp.

Maak je geen zorgen over de details, maar concentreer je op het vastleggen van het algemene idee van de compositie.

Als je eenmaal een paar miniatuurschetsen hebt, neem dan de tijd om ze te bekijken en te zien welke volgens jou het meeste potentieel heeft. Die schets kun je dan gebruiken als uitgangspunt voor je grotere werkstuk.

Ideeën voor schetsboekomslagen

Je schetsboek is een weerspiegeling van jou en je creativiteit, dus zorg ervoor dat je een kaft kiest die dat weerspiegelt! Je kunt gaan voor een eenvoudige en klassieke look met een zwarte of witte kaft, of creatiever worden met patronen, kleuren en texturen.

Als uw omslag een katoenen textuur U kunt er zelfs acrylverf overheen schilderen! Zet het oppervlak eerst voor met kit en gesso, schilder dan uw eigen ontwerp. Wacht tot het droog is en vernis het eventueel.

Gemengde media schetsboeken

Het maken van een schetsboek met gemengde technieken is een geweldige manier om je creativiteit te verkennen en te experimenteren met verschillende media.

Om een schetsboek met gemengde techniek te maken, begin je met een schetsboek vinden Dit zorgt ervoor dat je schetsen niet doorschieten op de volgende pagina. Als je een geschikt schetsboek hebt gevonden, verzamel dan een selectie van de media die je wilt gebruiken. Dit kan van alles zijn, van aquarelverf tot pastel.

Experimenteer met verschillende technieken en mediums, en kijk wat je kunt maken! Er zijn veel mediums die met elkaar verenigbaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld oliepastels of zachte pastels gebruiken over aquarelverf. Pastels gaan ook goed samen met matte acryl, gouache en acrylgouache.

Wees niet bang om fouten te maken, want dat hoort bij het leerproces. Het belangrijkste is om plezier te hebben en creatief te zijn!

Hoe gebruik je een schetsboek?

Een schetsboek is volledig persoonlijk en uniek voor elke kunstenaar. Sommige kunstenaars zullen meer aandacht en tijd willen steken in elk van hun tekeningen en misschien slechts één medium gebruiken, terwijl andere kunstenaars hun schetsboek gebruiken als opwarmoefening en om naar hartelust te krabbelen.

De beste manier om een schetsboek te gebruiken als je een kunstblokkade hebt, is om gewoon te beginnen en je geen zorgen te maken over knoeien! Een schetsboek is een plek om te leren en te verbeteren en je hoeft niemand anders de inhoud te laten zien. Je kunst zal snel verbeteren als je een doelbewuste, gerichte en regelmatige tekenoefening creëert, met behulp van je schetsboek. Als je je inzet voor een regelmatige tekenoefening, zul je klaar zijn metBewaar je schetsboeken om je tekenvorderingen bij te houden. Elke pagina van je schetsboek hoeft er niet uit te zien als een meesterwerk als je begint, maar naarmate je vaardigheden verbeteren, zullen meer pagina's je vaardigheden en technieken laten zien.

Kies het juiste schetsboek voor uw kunst

Het is belangrijk om het juiste schetsboek voor uw behoeften te kiezen. Als u aquarellen Kies een papier dat zwaar genoeg is om de natte media te weerstaan zonder dat het kromtrekt of knikt. Voor pen- en inkttekeningen wil je misschien een glad papier, zodat je details kunt tekenen zonder dat ze worden vertroebeld door de textuur van het papier. Zoek. de beste schetsboeken voor kunstenaars in onze gids.

Eindelijk

Ik hoop dat je deze ideeën voor schetsboeken nuttig vond en dat ze je inspireren om je eigen kunst te maken. Veel plezier met creëren!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.