De Pointillisme kunstbeweging

Carla Andrews 05-06-2023
Carla Andrews

In deze gids leert u alles over pointillisme, de kunststroming, de geschiedenis ervan, de beroemde kunstenaars die de stijl gebruikten en hoe u zelf een pointillistisch schilderij kunt maken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is pointillisme?

Pointillisme is een vorm van schilderen waarbij een rtisten solliciteren De term "pointillisme" werd voor het eerst gebruikt door kunstcriticus Félix Fénéon in 1886 om het werk van Georges Seurat te beschrijven.

De pointillistische techniek is vooral effectief om de illusie van licht en beweging te creëren. Door te schilderen met pure, ongemengde verfpunten, werken kunstenaars nauwgezet om een beeld van duizenden kleine puntjes samen te stellen.

Stippen van verf

Kunstenaars plaatsen de kleine kleurstippen op strategische posities om de indruk van licht en schaduw te wekken. De focus in het schilderij ligt op de compositie als geheel, in plaats van op kleine details. Dit komt doordat kunstenaars kleine kleurstippen maken met ongemengde tinten, die naast andere kleurstippen van tint en toon lijken te veranderen. Kijkers moeten een stap terug doen van het kunstwerk om deen om het onderwerp in zijn geheel te interpreteren.

Kleuren mengen zich optisch

In pointillistische schilderijen, kleuren worden gemengd Artiesten schilderen stippen van ongemengde kleuren op het doek, waarbij de kijker de kleuren mentaal moet mengen om nieuwe tinten te creëren. Dit creëert een optische illusie, omdat de kleuren in elkaar lijken over te lopen. Dit wekt de indruk van levendigheid en variatie, meer dan wanneer de kleuren fysiek zouden worden gemengd. Wanneer de kijker een stapje terugzetvan het kunstwerk worden afzonderlijke kleuren waargenomen als een samenhangend geheel. Het oog neemt een reeks kleuren waar die fysiek niet bestaan in het schilderij.

Pointillisme kunstbeweging: Geschiedenis

Kunstenaars die afzonderlijke kleurstippen gebruiken om de ogen van de kijker optisch te laten mengen. Deze methode werd voor het eerst geperfectioneerd door Georges Seurat.

De Franse kunstenaar Paul Signac was een van de eerste kunstenaars die een systematische toepassing van het schilderen met verdeelde kleuren ontwikkelde. Kunstenaars noemen deze techniek chromoluminarisme, ook wel divisionisme genoemd. Signacs belangstelling voor kleurtheorie en de optische effecten van verschillende kleuren leidden ertoe dat hij zijn kenmerkende schilderstijl ontwikkelde.

Paul Signac: De haven van Saint Tropez

Echter, terwijl andere Impressionisten Terwijl Paul Signac zich concentreerde op de natuur, lag zijn belangstelling meer op het gebied van stedelijke taferelen en stadsgezichten. In zijn serie schilderijen getiteld "De haven van Saint-Tropez", bijvoorbeeld, zien we een uitzicht op de stad aan de Franse Rivièra dat volledig bestaat uit duizenden kleine kleurstippen.

Hoewel Georges Seurat en Paul Signac worden beschouwd als de vaders van het pointillisme, was het eigenlijk een andere Franse kunstenaar, Henri-Edmond Cross, die het idee van schilderen met kleurstippen opvatte en ermee aan de haal ging. Cross was sterk beïnvloed door Japanse houtsneden, waarvan de composities zijn eigen werk inspireerden.

Henri-Edmond Cross: rivier in Saint Clair

Cross' schilderijen worden gekenmerkt door hun levendige kleuren en dynamische composities. In zijn schilderij "The River in Saint Clair", bijvoorbeeld, zien we twee mensen tegen een werveling van rode bomen en paarse bergen. Het effect is bijna duizelingwekkend; het is alsof ze worden omringd door een aureool van kleur.

Hoewel het pointillisme oorspronkelijk werd ontwikkeld als een uitloper van het impressionisme, won het snel aan populariteit op zichzelf. Tegenwoordig hebben enkele van de meest prestigieuze musea pointillistische schilderijen in hun collectie, waaronder het Metropolitan Museum of Art in New York, het Musée d'Orsay in Parijs en de National Gallery in Londen.

Beroemde pointillistische kunstenaars

Bekende pointillistische kunstenaars zijn Georges Seurat, Paul Signac, Vincent van Gogh en Henri-Edmond Cross.

Georges Seurat

Georges Seurat: Het kanaal bij Gravelines, in de richting van de zee

Georges-Pierre Seurat was een Franse post-impressionistische schilder en tekenaar. Hij staat bekend om zijn innovatieve gebruik van verf en voor het bedenken van de technieken die bekend staan als chromoluminarisme en pointillisme. Hij was zeer invloedrijk in de late 19e-eeuwse kunst, en inspireerde kunstenaars als Vincent van Gogh, Paul Cézanne, Paul Gauguin en Henri de Toulouse-Lautrec, evenals de impressionistische en post-impressionistische kunststromingen als geheel.

Georges Seurat ontwikkelde de pointillistische stijl aan het eind van de 19e eeuw als alternatief voor het gebruik van lijn en schaduw om diepte en volume in een schilderij te creëren. Hij werkte voornamelijk met olieverf en ontwikkelde een techniek waarbij kleine kleurstippen op het doek werden aangebracht om de illusie van licht en beweging te creëren.

Paul Signac

Paul Signac: Het pauselijk paleis, Avignon

De Franse neo-impressionistische schilder Paul Signac werkte samen met Georges Seurat om de pointillistische stijl te helpen ontwikkelen.

Als jonge man toonde Signac belangstelling voor beide kunsten en studeerde architectuur voordat hij overstapte om te leren schilderen. In 1884 ontmoette hij Georges Seurat, die zijn levenslange vriend en medewerker zou worden. Ze richtten de Salon des Indépendants op en ontwikkelden samen de Pointillistische techniek, geïnspireerd door de gebroken kleurtechnieken in het impressionisme.

De twee kunstenaars deelden een interesse in kleurenleer, en samen begonnen ze te experimenteren met een nieuwe techniek van schilderen met kleine gebroken penseelstreken van kleur, die eruit zien als kleine stippen.

Vincent van Gogh

Van Gogh: De zaaier

Vincent Willem van Gogh was een Nederlandse Post-Impressionistische schilder die tot de beroemdste en invloedrijkste figuren in de geschiedenis van de westerse kunst behoort. In iets meer dan een decennium maakte hij ongeveer 2100 kunstwerken, waaronder ongeveer 860 olieverfschilderijen. De meeste van de populairste kunstwerken werden in de laatste twee jaar van zijn leven gemaakt. Ze omvatten landschappen, stillevens, portretten en zelfportretten, enZijn kunst omvat verschillende stijlen, waaronder het impressionisme, post-impressionisme en pointillisme.

Henri-Edmond Kruis

Henri-Edmond Cross: De Iles d'Or (De Iles d'Hyeres, Var)

De Franse schilder en graficus Henri-Edmond Cross speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het neo-impressionisme. Hij is vooral bekend om de manier waarop hij kleur gebruikte en om zijn vernieuwende composities.

Tijdens zijn studie aan de École des Beaux-Arts in Parijs raakte Cross voor het eerst geïnteresseerd in de schilderkunst. Hij werd aangetrokken door het werk van de impressionisten, maar hij werd ook beïnvloed door het werk van Japanse houtsnijkunstenaars. In 1884 ontmoette hij Georges Seurat, die hem liet kennismaken met de pointillistische schilderstijl.

Zie ook: Het beste olieverfpapier: een overzicht

Als u geïnteresseerd bent in het verkennen van de wereld van het pointillisme, hebben we een lijst samengesteld van enkele van de beroemdste pointillistische schilderijen. Bovendien vindt u enkele tips over hoe u uw eigen pointillistische meesterwerken kunt maken.

Beroemde pointillistische schilderijen

Georges Seurat: Een zondagmiddag op het eiland La Grande Jatte

Dit schilderij wordt algemeen beschouwd als het belangrijkste werk van het pointillisme. Seurat werkte twee jaar aan het werk, waarop gewone mensen zijn afgebeeld die genieten van een zondagmiddag in een park aan de oevers van de Seine.

Paul Signac: De Velodroom

Zie ook: Hoe bereid je een oppervlak voor op olieverfschilderijen?

Signac voltooide dit schilderij in 1899, meer dan tien jaar na Seurats A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte. Dit schilderij is een goed voorbeeld van Signacs gebruik van kleur, licht en samenstelling om diepte en beweging te creëren.

Vincent van Gogh: Zelfportret

Wervelingen van stippen in complementaire kleuren van rood en groen creëren optisch een gedempt effect in dit late zelfportret van Van Gogh.

Pointillisme schildertechniek

Laad je penseel met één kleur uit het palet, en zet een stip in het canvas. Gebruik een penseel Zorg ervoor dat u sectie voor sectie werkt en maak het penseel schoon terwijl u bezig bent. Deze techniek kost tijd, omdat er duizenden kleine stipjes worden gemaakt die allemaal een beetje van kleur verschillen.

Benodigdheden om je eigen pointillisme te maken

Er zijn ' penselen die kunstenaars kunnen kopen om preciezere en consistentere puntvormen te krijgen. Dit maakt het proces een stuk sneller, maar het is niet essentieel. Als alternatief kun je een stijve ronde borstel om de consistente puntvormen te maken.

Je kunt ook andere hulpmiddelen gebruiken om stippen te maken, zoals een tandenstoker, een Q-tip of zelfs een eetstokje!

Wat verf betreft, vrijwel elke soort is goed. De meeste beroemde pointillistische schilders gebruikten in het verleden olieverven Olieverf is ongelooflijk levendig en houdt zijn vorm vast op het doek, maar acryl- of plakkaatverf zou een goede keuze zijn omdat ze snel drogen en gemakkelijk te controleren zijn.

Hoe maak je een pointillistisch schilderij?

  1. Kies je onderwerp. Dit kan van alles zijn, van een landschap tot een stilleven tot een portret. Begin met iets eenvoudigs als je deze techniek nog niet eerder hebt geprobeerd.
  2. Meng uw kleuren moet uw palet zwart, wit en één of twee versies van elke primaire kleur bevatten. Om ideeën voor kleurenpaletten op te doen, bekijk onze limited palette tutorial Meng niet te veel verschillende tinten. Laat de kleuren op je palet zo levendig mogelijk, want je gaat de Pointillismestijl gebruiken.
  3. Teken de omtrek van uw onderwerp en schets waar de donkerste schaduwen en de lichtste highlights in het werk zullen zijn. Dit zal u een idee geven waar u uw donkere en lichte pigmenten moet plaatsen.
  4. Zet stippen in de middentonen van het schilderij. Gebruik een stippelende beweging om de stippen te maken. Zet lichtgekleurde stippen naast donkerder gekleurde stippen om de middentonen van een afstand te laten lijken. Zet wat verzadigde kleuren en minder verzadigde kleuren in de stippen om dat gevoel van levendigheid en variatie te creëren.
  5. Werk aan het verdiepen van de schaduwen, meng meer van je donkere pigment, dat zwart of gebrande omber kan zijn. Maak stipjes van je middentoon, leg er dan stipjes van de donkere kleur overheen om de tinten te laten overgaan.
  6. Gebruik dezelfde techniek voor gebieden waar middentonen overgaan in lichte tinten.
  7. Bewaar de helderste highlights tot het laatst. Wacht tot de vorige lagen droog zijn om een scheiding tussen deze tonen te krijgen.

Eindelijk

Neem een stap terug en bekijk uw schilderij van een afstand. Zorg ervoor dat het geheel een gevoel van harmonie en evenwicht heeft. Misschien wilt u wat meer stippen toevoegen op plaatsen die te licht of te donker lijken.

En daar heb je het! Je hebt met succes een Pointillisme schilderij gemaakt.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.