Hoe bereid je een oppervlak voor op olieverfschilderijen?

Carla Andrews 04-06-2023
Carla Andrews

Leer hoe je een doek, houten paneel of papier met gesso voorbereidt op olieverfschilderijen. .

De voorbereiding van een olieverfschilderij omvat het aanbrengen van lagen grondverf op het door u gekozen oppervlak.

Het gebruik van een primer heeft vele voordelen en door ervoor te zorgen dat dit deel uitmaakt van uw proces, kunt u ervoor zorgen dat elk schilderij dat u maakt structureel gezond .

Gebruik deze gids om uit te vinden wat u als primer moet gebruiken, waarom u het vóór het schilderen moet gebruiken en hoe u het op uw oppervlak moet aanbrengen voor het beste resultaat.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Waarom een oppervlak voorbereiden voor olieverf?

De voorbereiding van het oppervlak is essentieel bij olieverfschilderijen. Als je het oppervlak niet goed voorbereidt, kunnen er allerlei problemen ontstaan.

Het gronden van een oppervlak zorgt voor tanding (wat de verf nodig heeft om te hechten), dekking, kleur (olieverf wordt met de jaren steeds transparanter, dus de kleur van je grondverf is belangrijk) en het maakt het oppervlak ook steviger.

Gesso fungeert effectief als een basis voor uw verf. Ik zou ook adviseren een oppervlak te gebruiken sealer als u op ruw hout, katoen of linnen schildert. De sealer vormt een barrière tussen het oppervlak en de aan te brengen verflagen. Als u rechtstreeks op een doek of houten paneel schildert zonder het eerst voor te bereiden, wordt de olie uit de verf in het materiaal opgenomen, waardoor het pigment aan de oppervlakte droog blijft en het materiaal eronder gaat rotten.

Als uw oppervlak al in de fabriek is gegrond, zoals de meeste doeken die u tegenwoordig koopt, is het niet essentieel om het zelf te gronden, maar u kunt de textuur, de stijfheid en het absorptievermogen van uw oppervlak veranderen door er wat extra grondverf op aan te brengen.

Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om een ondergrond voor te bereiden op olieverfschilderijen. In dit artikel laat ik zien hoe je een ondergrond kunt gronden met acrylgesso. Er is een alternatieve manier om dit te doen met 'maat' (konijnenhuidlijm) en vervolgens met een primer op oliebasis, maar het gebruik van een primer op acrylbasis is veel eenvoudiger, omdat die het gemakkelijkst aan te brengen is, het goedkoopst te kopen is en het snelst droogt.

Het proces dat u zult gebruiken is hetzelfde voor alle oppervlakken - canvas, hout en papier .

Kies uw gesso

Dit deel is echt belangrijk, sommige acrylgronden hebben de neiging om olie te absorberen uit de bovenste lagen van uw schilderij, waardoor ze er dof uitzien en er een fenomeen ontstaat dat '... zinken in '.

Het kiezen van de juiste gesso grond en het zorgvuldig voorbereiden van uw oppervlak voor de verf is net zo belangrijk als het kiezen van welke verf te gebruiken .

Zie ook: Kunst Studio Benodigdheden - Beeldende Kunst Handleidingen

Deze primer van Michael Harding is niet absorberend, wat betekent dat de primer de olie niet uit uw verf zuigt. Deze grond zal uw schilderij levendig en helder doen lijken.

Als alternatief kan dit gesso van Liquitex heeft een iets meer standaard formulering. Het is meer absorberend en wordt gebruikt door professionele kunstenaars wereldwijd.

Wat heb je nog meer nodig?

 • Een oppervlak om op te schilderen
 • Fijn schuurpapier
 • Brede, platte borstel (zachte haren)
 • Pot om te mengen
 • Als u op ruw linnen, katoen of hout schildert, raad ik aan het oppervlak te verzegelen voordat u de grondverf aanbrengt. Golden's Gac 100 sealer .

Hoe een oppervlak gronden met gesso

 1. Als je op ruw hout of canvas schildert, schilder dan twee lagen Gac 100. Zorg ervoor dat je het hele oppervlak bedekt. Gac 100 heeft niet lang nodig om te drogen - ongeveer 30 minuten.
 2. Wacht tot de eerste laag sealer droog is voordat u de tweede laag aanbrengt.
 3. Schuur je oppervlak om een egale ondergrond te krijgen waarop de eerste laag gesso kan hechten.
 4. Het is optioneel om uw gesso te verdunnen. Toegevoegd water verhoogt de vloei en dekking van uw primer. Voor de eerste laag gesso zou ik verdunning echter vermijden. U kunt het beste de instructies lezen op de fles van de primer die u hebt gekozen, omdat die u de exacte afmetingen vertellen, maar de algemene vuistregel is één deel water op vier delen gesso.
 5. Bestrijk het oppervlak met gesso. Borstel in één richting (d.w.z. horizontaal of van boven naar beneden) en zorg ervoor dat je geen delen overslaat. Overlap je penseelstreken een beetje om er zeker van te zijn dat alles bedekt is.
 6. Wacht tot het oppervlak droog is; dit kan tot twee uur duren, afhankelijk van hoe dik u de gesso heeft aangebracht en welke gesso u gebruikt, maar het zou veel sneller moeten gaan. De gemiddelde tijd is ongeveer dertig minuten.
 7. Wanneer de laag droog is, schuurt u het oppervlak voorzichtig met ronddraaiende bewegingen om een gelijkmatig oppervlak te creëren.
 8. Veeg het stof weg met een vochtige pluisvrije doek en wacht tot het droog is.
 9. Herhaal dit proces nog twee keer. Wanneer u gesso aanbrengt, schildert u voor elke laag afwisselend horizontaal en van boven naar beneden.
 10. Uw oppervlak moet volledig bedekt zijn en er gladder uitzien. Als u uw oppervlak gladder wilt hebben, herhaalt u het schilder- en schuurproces nog twee keer. Zo krijgt u een eierschaalafwerking.
 11. Als u op papier of paneel werkt, kunt u het beste ook op de achterkant een paar lagen gesso aanbrengen. Schuur tussen de lagen door zoals u eerder deed.

Eindelijk

Als u net begint met olieverfschilderen en u weet niet zeker welke benodigdheden u moet aanschaffen, begin dan met dit beginnersgids Het leert u over alle gereedschappen en materialen die u nodig hebt om met olieverf te beginnen en geeft u waardevol advies over hoe u de benodigdheden moet gebruiken om de beste resultaten te krijgen.

Als je een voorraad olieverfbenodigdheden wilt inslaan, bekijk de winkel .

Zie ook: Tekenideeën: 70+ Tips voor je schetsboek

Hoe een doek te gessoïden: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.