De beste paletten voor olieverfschilderijen - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 22-07-2023
Carla Andrews

Koop een palet voor olieverfschilderijen van een materiaal dat compatibel is met olieverf, dat gemakkelijk te reinigen is en een vorm heeft die bij uw manier van werken past.

Ontdek de kenmerken die een palet zo goed maken als het kan zijn om er kleur op te mengen. In deze gids geef ik een overzicht van enkele van de beste paletten voor olieverfschilderijen die door kunstenaars worden gebruikt.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Top producten

Kies een palet dat past bij uw schilderstijl, omgeving en budget.

  1. New Wave glaspalet : hoogwaardig palet van gehard glas, geschikt voor studiowerk (aangezien ze groot en zwaar zijn en het beste werken wanneer ze plat op een tafel liggen). U kunt dit palet krijgen met een witte of grijs ook.
  2. New Wave houten palet : Deze optie is relatief duur, maar top in termen van kwaliteit. Het hout is zo glad en goed behandeld, zodat het schoonmaken een plezier wordt. Het is licht, gemakkelijk vast te houden en u kunt kiezen voor een links- of rechtshandig palet. Het is ook perfect om mee naar buiten te nemen, want het past in de meeste landschapskisten.
  3. Budget houten palet : dit kwaliteitspalet heeft een relatief groot oppervlak om te mengen, maar is ook zeer licht en glad. Dit palet is geschikt voor atelier of plein air schilderen.
  4. Scheur het palet af : Dit papieren wegwerppalet is een handig alternatief voor glas of hout en heeft een groot oppervlak om te mengen. Het heeft een ergonomisch handzaam ontwerp en de paletvellen kunnen worden weggegooid zodra u ermee klaar bent.

Wat maakt een perfect olieverf palet?

Materialen

Het palet moet gemaakt zijn van een materiaal dat niet absorbeert en ondoordringbaar is voor oplosmiddelen. Zoek een palet dat gemaakt is van een materiaal dat gemakkelijk is te opruimen zodat je meer tijd hebt om te schilderen, in plaats van tientallen minuten te besteden aan het schrobben van olie die aan je palet vastzit.

Glas

Glazen paletten zijn volledig niet-absorberend en bestand tegen oplosmiddelen. Bovendien voorkomt het glas, indien bewaard in een koude omgeving, dat olieverf opdroogt. Als u de kleuren die u uit de tube heeft geknepen 's nachts wilt bewaren, hoeft u alleen maar bedek je glas palet en zet het in de koelkast. Ik heb olieverf twee weken nat gehouden door dit te doen. Het betekent minder verfverspilling.

U kunt de transparantie van glas in uw voordeel gebruiken bij het schilderen. Ik leg mijn glazen palet op een blad grijs karton in middentinten. Dit komt overeen met mijn ondergrond, want ik begin graag met een imprimatura in middentinten. Het helpt me de tinten en het chromatische bereik van het schilderij waaraan ik werk te bepalen in verhouding tot mijn doek, zodat ik de kleuren kan zien zoals ze eruit zouden zien als ik ze op het doek zou aanbrengen.Als u graag op een wit oppervlak werkt, leg dan een vel wit papier onder uw palet. New Wave glaspaletten zijn er in grijs en wit .

Glazen paletten zijn een droom om op te mengen omdat ze zo glad zijn. Je paletmes glijdt gewoon over de bovenkant wanneer je kleur mengt.

Alle glazen paletten zijn gemaakt van gehard glas, wat betekent dat ze niet gemakkelijk breken en veilig zijn om te gebruiken en druk op uit te oefenen (bv. bij het opruimen). Fotoglas is echt niet geschikt, omdat het gemakkelijk kan barsten en versplinteren onder een kleine druk.

Omdat ze relatief zwaar zijn, zijn paletten van gehard glas zeer geschikt voor gebruik in een atelier waar u ze plat op een oppervlak kunt leggen. Maar als u op glas wilt mengen wanneer u buiten schildert, zijn de Richeson Sienna Pochade doos komt met zijn eigen gehard glazen palet insert.

Hoe maak je een glazen palet schoon?

Glazen paletten zijn verreweg het meest geschikt voor gebruik met olieverf, omdat ze dus Om een glazen palet schoon te maken, hoeft u alleen maar de natte verf eraf te vegen. Als de verf op het palet is opgedroogd, schraapt u deze eraf met een plat scheermesje. Als u uw palet extra schoon en glanzend wilt hebben, veegt u het af met wat ruitenreiniger of witte azijn.

Hout

Hout is licht en gemakkelijk te verplaatsen. Dit is vooral handig voor kunstenaars die dynamisch schilderen en hun palet in de hand willen houden terwijl ze schilderen. Houten paletten zijn ook de goedkoopste paletten om te kopen, dus ze zijn geweldig voor degenen met een budget.

Hout is van nature absorberend, tenzij het behandeld is. Koop een palet dat al behandeld is, of doe het zelf.

Om een houten palet te behandelen, moet u het hout schuren. Verwijder vervolgens het stof en smeer een laag van standolie Laat het hout de olie ongeveer een uur absorberen en veeg het overschot af met een pluisvrije doek. Het palet kan 2 dagen nodig hebben om te drogen. Herhaal dit proces nog twee keer als het eenmaal droog is. Als het palet volledig droog is na de laatste laag olie, is het klaar om mee te gaan schilderen. Vergeet niet alle met lijnzaad doordrenkte doeken direct na gebruik te wassen, want ze kunnen brandgevaarlijk zijn.

Zie ook: Plakkaatverf vs aquarel: wat zijn de verschillen?
Hoe maak je een houten palet schoon?

Een behandeld houten palet is bestand tegen oplosmiddelen, maar houd er rekening mee dat hout moeilijker schoon te maken is dan glas. Hoe u het ook behandelt, hout zal na het schoonmaken verfresten absorberen, het is beter een palet te nemen van hout met een strakke nerf, omdat dit minder absorbeert.

Laat uw gemengde verf niet drogen op het houten palet, want het afschrapen van de verf met een plat scheermes zal het hout beschadigen. Veeg gemengde verf direct na gebruik af. Rechte tube verf rond de randen van het palet kunt u inpakken en in de koelkast bewaren als u van plan bent de volgende dag of een paar dagen later opnieuw te schilderen.

Te vermijden materialen bij het kiezen van een olieverfpalet

Keramisch paletten Harde chemicaliën zoals verfverdunners kunnen keramiek aantasten en ze zijn niet glad genoeg voor olieverf. Ook zijn de meeste keramische paletten speciaal gemaakt voor aquarellisten, wat betekent dat de vormen van de paletten het werken met olieverf lastig maken.

Plastic paletten gaan hand in hand met acryl, aquarel en gouache, maar zijn weer niet bijzonder geschikt voor olie. Als er een beetje droge olie op het plastic blijft plakken, kun je het er niet afschrapen. Het wordt gewoon heel vies en je bent veel te veel tijd kwijt met schoonmaken. Dat wil niet zeggen dat je ze niet met olie kunt gebruiken, maar hout of glas zijn betere opties.

Vormen en maten

Alle paletten voor olieverfschilderijen moeten vlak zijn. Daarmee bedoel ik dat ze geen putjes mogen hebben zoals je die ziet op aquarel- of acrylpaletten. Met een oneffen oppervlak zijn ze moeilijk schoon te maken. Je hoeft je geen zorgen te maken over olie die van de zijkanten van een vlak palet loopt - de viscositeit van olie betekent dat het op één plaats blijft, zelfs als je het hebt verdund met een medium .

Paletten met een groot oppervlak zijn gunstig. Olieverf blijft dagenlang nat, dus je kunt je kleuren op je palet bewaren. Dat betekent dat je meer ruimte nodig hebt om meer kleuren te mengen om mee te schilderen. Ik gebruik een palet van 12×16" en kom vaak ruimte tekort.

Zie ook: Eenvoudige ideeën voor acrylschilderen: voor beginners - Fine Art Tutorials

Als u een palet wilt vasthouden, zoek dan een die niervormig is met een gat voor de duim. Deze zijn ergonomisch en uw hand zou geen pijn moeten doen na een sessie van het vasthouden van een palet dat op deze manier gevormd is. De meeste fabrikanten leveren links- en rechtshandige versies van deze paletten.

Als je plein air schildert en je hebt een pochadedoos Een palet wordt meestal geleverd met de ezel als inzetstuk, zodat u het gemakkelijk kunt meenemen op reis.

Eindelijk

Als u net begint met olieverfschilderen en u weet niet zeker welke benodigdheden u moet aanschaffen, begin dan met dit beginnersgids Het leert u over alle gereedschappen en materialen die u nodig hebt om met olieverf te beginnen en geeft u waardevol advies over hoe u de benodigdheden moet gebruiken om de beste resultaten te krijgen.

Als u een voorraad kunstbenodigdheden wilt inslaan, kijk dan bij onze winkel .

Beste paletten voor olieverfschilderijen: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.