Plakkaatverf vs aquarel: wat zijn de verschillen?

Carla Andrews 30-05-2023
Carla Andrews

Gouache vs aquarel, wat is het verschil? Het zijn twee populaire mediums die kunstenaars wereldwijd gebruiken om zowel professioneel als schetsboekwerk te maken. De ingrediënten in de verf zijn vrij gelijkaardig, maar er zijn merkbare verschillen in de manier waarop ze presteren.

In deze gids wordt uitgelegd hoe je met waterverf en plakkaatverf kunt schilderen, met een blik op de verschillende technieken en benodigdheden.

Vind antwoorden op alle vragen die je zou kunnen hebben over plakkaatverf en aquarel om je te helpen beslissen welk medium je gaat gebruiken. Laat een reactie achter als je andere vragen hebt!

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

De belangrijkste verschillen tussen aquarel en gouache samengevat

Het belangrijkste verschil tussen aquarel en plakkaatverf is de transparantie van de verf. Aquarel is van nature een transparant medium, terwijl plakkaatverf ondoorzichtig is. Dit verschil in ondoorzichtigheid leidt ertoe dat kunstenaars de verf anders aanbrengen, verschillende technieken gebruiken en uiteindelijk verschillende effecten creëren. Titaanwit, een volledig ondoorzichtig pigment, is verkrijgbaar als plakkaatverfkleur,terwijl je geen witte aquarelverf kunt krijgen.

Welke effecten kun je bereiken met plakkaatverf versus aquarel?

Afgewerkte aquarellen hebben een unieke uitstraling. De kenmerken zijn vaak delicaat en licht. Omdat de verf zo transparant is, zijn er lagen nodig om gebieden donker te doen lijken. Bouw meerdere lagen aquarel op om een rijk gepigmenteerd uiterlijk te krijgen. Aquarel heeft een lagere viscositeit dan plakkaatverf en kunstenaars hebben de neiging meer water te gebruiken om de verf te verdunnen. Daarom is het resultaat pure wassingen, diegebruiken de helderheid van het papier eronder om lichtdoorgangen te lijken.

Kunstenaars gebruiken plakkaatverf om platte, ondoorzichtige blokken effen kleur te maken. Illustratoren en ontwerpers die levendige en intense kleuren rechtstreeks uit de tube willen om personages, ontwerpen van oppervlaktepatronen en illustraties te maken, geven de voorkeur aan de mogelijkheid om effen kleuren te maken. Het plakkaatverfmedium is ook geliefd bij beeldende kunstenaars. Kunstenaars kunnen ervoor kiezen een klein beetje water aan plakkaatverf toe te voegen om een dikke, romigeconsistentie en optimale opaciteit, of om meer water te gebruiken om semi-transparante lagen te creëren.

Wat is het schilderproces voor aquarel vs. plakkaatverf?

In het algemeen wordt bij aquarel van licht naar donker geschilderd: laat de helderste highlights vrij van verf en maak de middentonen en schaduwen geleidelijk donkerder met lagen aquarelverf. In het aquarelportret hierboven zijn de helderste highlights in de zilveren oorbellen. Deze highlights zijn vrij van verf gelaten, behalve de subtiele reflecties van dehaar aan de onderkant, om het metaal licht te laten vangen.

Met plakkaatverf is er de flexibiliteit om donker naar licht te schilderen als de kunstenaar daarvoor kiest. Omdat de verf dekkend is, staat het kunstenaars vrij om middentinten te schilderen en vervolgens de lichtheid van gebieden te vergroten door kleuren te combineren met wit. Titaanwit is dekkend, dus kunstenaars gebruiken dit pigment om tinten te creëren, waarbij de helderste hoogtepunten tot het laatst worden bewaard. Plakkaatverf heeft de mogelijkheid om fouten te corrigeren en schoon te makenJe kunt ook plakkaatverf gebruiken voor kleine highlights en details over aquarelverf.

Wat is het verschil tussen plakkaatverf en acrylverf?

Plakkaatverf is iets dikker en dekkender dan aquarel, dus u denkt misschien dat dit op acryl lijkt. Acryl is anders Gouache en aquarel zijn beide na droging wel opnieuw te bevochtigen; haal droge verf op of werk er dagenlang in. Kunstenaars kunnen acryl gouache verf Dit kan worden gebruikt om de laatste waterdichte lagen in een plakkaatverfschilderij aan te brengen.

Plakkaatverf vs aquarel: Waar is de verf van gemaakt?

Plakkaatverf en aquarelverf hebben een vergelijkbare inhoud. Beide worden gemaakt van pigment en een bindmiddel met als belangrijkste ingrediënt Arabische gom. Arabische gom is een in water oplosbaar bindmiddel dat ook na droging oplosbaar is.

Fabrikanten van aquarelmerken van professionele kwaliteit zullen verf maken met lichtechte pigmenten. Dit geeft de kleuren een hoge duurzaamheidsklasse. Hoe beter de lichtechtheidsklasse, hoe minder waarschijnlijk het is dat de verfkleur na verloop van tijd vervaagt door blootstelling aan UV. Er zijn veel opties als het gaat om professionele, lichtechte aquarellen, maar minder opties als het gaat om professionele permanente plakkaatverf . M. Graham , Schmincke of Holbein zijn misschien wel de beste kwaliteit plakkaatverf als het gaat om duurzaamheid.

In aquarelverf van professionele kwaliteit worden additieven zoals honing door de kleuren gemengd om ze soepeler aan te brengen en de kleuren helderder te doen lijken. M. Graham gebruikt honing in zijn gouacheverf, wat als bijkomend voordeel heeft dat het barsten voorkomt.

De opaciteit van plakkaatverf van kunstenaarskwaliteit wordt gemaakt door het pigmentgehalte in de verftubes te verhogen. Dit geldt voor M. Graham, Schmicnke, Holbein en Winsor & Newton. Sommige merken van studentenkwaliteit kunnen inerte materialen zoals krijt toevoegen om de opaciteit te verhogen. Dit kan echter een negatief effect hebben op de kwaliteit van de verf en het afgewerkte uitzicht van het schilderij.

Voor- en nadelen van plakkaatverf vs aquarelverf

De voor- en nadelen van aquarel en plakkaatverf zijn vergelijkbaar, maar niet hetzelfde. Ontdek welke verfsoort het beste bij jouw stijl en voorkeuren past met deze voor- en nadelenlijst.

Gouache voordelen

 • Gouache is een veelzijdige verf die oplosbaar is in water. Verdun met meer water om semi-transparante wassingen te verkrijgen, of minder water om dikke, crèmeachtige kleuren te schilderen.
 • Het is zo makkelijk schoon te maken! Was penselen en paletten gewoon met water, of als je nog een stapje verder wilt gaan, gebruik dan wat borstelzeep .
 • Gouache is snel op te zetten en schoon te maken, wat het bijzonder aantrekkelijk maakt voor kunstenaars die schetsen en schilderijen willen maken. en plein air .
 • Je hebt niet veel materialen nodig om een plakkaatverfschilderij te maken, waardoor het bijzonder draagbaar en goedkoop is om mee te beginnen.
 • Verf is veilig in vergelijking met andere mediums. Kijk uit voor kleuren met cadmium of kobalt erin, want deze pigmenten zijn giftig. Afgezien daarvan is verf veilig voor gebruik in het atelier, het klaslokaal en voor nemen reizen .
 • Verf van kunstenaarskwaliteit is levendig en kan prachtig worden gelaagd om een verscheidenheid aan penseeltekens en effecten te creëren.
 • Plakkaatverf is helder en mat van uiterlijk, waardoor het geschikt is voor foto's en scans. Ontwerpers en illustratoren gebruiken plakkaatverf om werkstukken te maken om te reproduceren en te verspreiden als kunstreproducties of ontwerpen.
 • Het is een vergevingsgezind medium dat gemakkelijk kan worden gecorrigeerd. Om een fout te corrigeren, schildert u over met een dekkende kleur. Of u heft de vorige kleur op met water, wacht tot die droog is en schildert dan over.
 • Gouache kan worden gebruikt met aquarelmaterialen en -technieken, waardoor het een ongelooflijk toegankelijk medium is.

Nadelen van plakkaatverf

 • Kleuren kunnen in waarde veranderen van nat naar droog. In het algemeen worden lichte kleuren lichter als ze drogen.
 • Verffilm is broos als hij droogt, dus als u op flexibele oppervlakken zoals canvas schildert, kan de film eerder barsten. Bestrijd dit door een gouacheverf van hoge kwaliteit te gebruiken, zoals M. Graham die hun kleuren mengen met honing om de verflaag stabieler te maken. Zorg er ook voor dat je op een kwalitatief goed aquarelpapier schildert.
 • Verven drogen snel, wat het mengen lastig maakt. Om een droge kleur te mengen moet je meer water toevoegen.
 • Afgewerkte kunstwerken moeten worden beschermd tegen vocht en UV door ze in te lijsten achter UV-glas.

Voordelen van aquarel

 • Aquarel is gemakkelijk op te ruimen, op te zetten, in te pakken en mee te nemen op reis.
 • Er is een enorme verscheidenheid aan verfmerken om uit te kiezen en de verf is veel minder duur dan olie of acryl.
 • De ervaring van schilderen met aquarel is ongelooflijk bevredigend en anders dan elk ander medium, het vereist planning en geduld maar moedigt de creativiteit aan. Kunstenaars voelen zich nooit volledig De kunst is echter om de eigenschappen van de verf te benutten en het plezier zit in het loslaten en de aquarel zijn werk te laten doen. Deze ervaring kan niet worden ervaren met gouache, olieverf of potlood.
 • De verf is levendig, maar ook licht en transparant. Sommige kleuren granuleren, wat een prachtige textuur oplevert.
 • Gebruik de transparantie om delicate glazuren en wassingen te maken. Aquarel heeft een bijzondere lichtesthetiek die met geen enkel ander medium te bereiken is.
 • Het is een veilig en niet-giftig medium, zolang je geen pigmenten zoals kobalt en cadmium koopt.

Nadelen van aquarel

 • Het is minder veelzijdig dan mediums als olie of acryl. Je hebt een absorberend oppervlak nodig om meerdere kleurspoelingen vast te houden, anders kan papier knikken. Om te voorkomen dat papier knikt, het papier uitrekken eerst.
 • Fouten zijn met aquarel moeilijk te corrigeren. Er is een zekere voorplanning nodig om uit te zoeken waar de accenten komen te liggen en het papier op die plekken te laten doorschijnen. In die zin is het een minder spontaan medium dan plakkaatverf. Gebruik afplaktape of vloeistof om gebieden te reserveren die u lichter wilt houden.
 • Aquareltechnieken zijn moeilijker te beheersen dan plakkaatverf.

Is plakkaatverf of aquarel beter voor beginners?

Aquarel kan een moeilijk medium zijn om onder de knie te krijgen, maar laat dat je niet afschrikken! Als je een medium zoekt dat gemakkelijker te leren en onder de knie te krijgen is, ga dan voor gouache. Door de manier waarop gouacheverf van donker naar licht kan worden gelaagd en highlights als laatste kunnen worden toegevoegd, zijn sommige schildervaardigheden en -technieken ook overdraagbaar op andere mediums zoals olieverf en acryl.

Beide mediums zijn atelierveilig, budgetvriendelijk en gemakkelijk schoon te maken. Als u een uitdaging wilt en houdt van de transparante effecten die met aquarel kunnen worden bereikt, probeer dan eens leren aquarelleren Als u echter houdt van de manier waarop dekkende kleuren met plakkaatverf kunnen worden aangebracht en van het vergevingsgezinde karakter ervan, lees dan onze gouache voor beginners gids om te beginnen.

Kun je gouache en aquarel samen gebruiken?

Aquarel en plakkaatverf gaan prachtig samen en veel professionele kunstenaars gebruiken ze samen. Dat komt omdat de mediums in wezen van dezelfde materialen zijn gemaakt; plakkaatverf is als een dekkende waterverf.

Gebruik witte plakkaatverf voor de laatste accenten in een aquarel, zodat u geen maskeervloeistof hoeft te gebruiken. U kunt bijvoorbeeld een sterrenstelsel schilderen en vervolgens met witte plakkaatverf kleine heldere sterren in de ruimte aanbrengen.

Een andere manier om de twee mediums samen te gebruiken, is door aquarelverf als glazuur te gebruiken. Verdun de verf met water en leg het over gouache of aquarelverf. Het glazuur fungeert als een transparante kleurlaag die eerdere lagen verandert, om schaduwen donkerder te maken, het contrast te vergroten, de kleurtemperatuur of de tint te veranderen.

Gouache en aquarel gemengde techniek

Zowel aquarel als gouache werken uitstekend in mixed media kunstwerken. Leg zachte pastel of oliepastel over de top van de twee mediums om intens gepigmenteerde, levendige markeringen te creëren.

Gebruik potlood en inkt met beide media. Aquarelpotloden werken bijzonder goed met gouache en aquarel. Maak je tekening onder je gouachewerk met een aquarelpotlood; het water lost overtollige potloodstrepen op. Of gebruik het aquarelpotlood om fijne details te creëren bovenop je schilderij.

Schilder met acryl of acrylgouache over de bovenkant van aquarel- of gouache-schilderijen. Olie en aquarel kunnen samen worden gebruikt om resistentie te creëren, aangezien olie hydrofoob is, zal het aquarelwashes weerstaan.

Zie ook: Acrylverfmediums: een gids - Fine Art Tutorials

Gebruiken professionele kunstenaars plakkaatverf?

Professionele kunstenaars gebruiken gouache sinds het ontstaan ervan. Merken als M. Graham maken lichtbestendige verven van professionele kwaliteit waarmee kunstenaars levendige, verkoopbare werken kunnen maken die de tand des tijds doorstaan.

Wat zijn de beste merken plakkaatverf?

M. Graham , Schmincke en Holbein zijn merken die de beste kwaliteit produceren gouacheverf . Winsor & Newton is een ander geweldig merk dat iets goedkoper en breder verkrijgbaar is en daardoor iets toegankelijker voor beginners. Elk van deze merken verhoogt de dekkracht van plakkaatverf met het pigmentgehalte in plaats van de verf op te stijven met krijt. Wanneer u M. Graham of Schmincke gebruikt, kunt u er zeker van zijn dat deze merken de best mogelijke kwaliteit pigment en bindmiddel hebben gebruikt. Controleer de verftubes voor pigmentinformatie om meer te weten te komen over de duurzaamheid van individuele kleuren als de verkoopbaarheid u zorgen baart.

Wat zijn de beste merken aquarelverf?

Er zijn talrijke merken die professionele kwaliteit maken aquarelverf . Schmicnke gebruiken alleen de meest lichtechte pigmenten, met een maximale pigmentbelasting en zijn verkrijgbaar in pan- of tubeformaat. M. Graham bindt hun verf met de fijnste Arabische gom en honing om 70 luxueuze kleuren te creëren. Daniel Smith maakt 250 prachtige kleuren, met veilige cadmium alternatieven en een reeks minerale pigmentverven.

De beste benodigdheden voor aquarel versus plakkaatverf

De benodigdheden voor aquarel en gouache Zachte penselen, aquarelpapier, verf en water is alles wat je nodig hebt!

Synthetische aquarelpenselen hebben meer veerkracht dan penselen van natuurlijk haar en de vezels zijn ook iets minder absorberend. Plakkaatverf is in vergelijking met aquarel dik van consistentie, dus heb je een veerkrachtiger plakkaatverfkwast om de verf over het papier te bewegen.

Zie ook: De beste tekenoefeningen om uw vaardigheden te verbeteren

Marterborstels zijn een favoriete keuze onder kunstenaars voor aquarelleren. Ze zijn zacht, lopen spits toe, maar hebben genoeg elasticiteit om vast te klikken als het penseel over het papier wordt gesleept. Als je geen dierlijke producten gebruikt, of het grote prijskaartje van een kolinsky marterpenseel wilt vermijden, zijn synthetische penselen een goed alternatief. Je kunt ook geweldige aquarelpenselen voor op reis om plein air te schilderen.

Dik katoenen aquarelpapier Papier met een gewicht van 90 lb of meer is dik en stabiel genoeg om de wassingen te absorberen. Strathmore schetsboeken zijn uitstekend, met dik 140lb papier en in een groot formaat van 9×12", zouden ze een geweldige begeleiding zijn voor kunstles.

Plastic en keramische paletten zijn zeer geschikt voor beide mediums. Plastic paletten zijn licht en gemakkelijk te vervoeren. Mijello maakt een verzegelbaar plastic palet dat kunstenaars kunnen meenemen om op locatie te schilderen. Keramische paletten zijn meer geschikt voor studiowerk. Ze zijn zwaar, dus verschuiven niet op de tafel, ze zijn ook vlekbestendig en gemakkelijk schoon te maken.

Welke technieken kun je gebruiken met plakkaatverf versus aquarel?

Vergelijkbare technieken kan worden gebruikt met zowel aquarel als gouache. Creëer vlakke wassingen door een beetje water aan de verf toe te voegen en een vaste, egale kleur op het papier te creëren. Dit is een basistechniek die nuttig is voor grotere delen van een schilderij, bijvoorbeeld de kleur van de lucht.

Mengen kan door nat op nat te schilderen; dit is de meest effectieve methode waarbij de kleuren zich op het papier vermengen. Om droge kleuren te mengen, maak je je penseel vochtig en werk je de tweede kleur in het papier.

Een andere geweldige techniek om te gebruiken met plakkaatverf of waterverf is de droge penseeltechniek. Creëer de schijn van textuur door je penseel in wat kleur te dopen en vervolgens overtollig residu en vloeistof van het penseel te verwijderen. Ga vervolgens met je penseel over het papier om de gewenste textuur te creëren. De resulterende markeringen zien er gebroken en organisch uit. Dit is perfect om het effect van bladeren aan een boom te creëren.met een paar korte vegen. Deze techniek werkt het best op ruw of koud geperst aquarelpapier omdat de droge verf de uitsteeksels van de papiertextuur zal benadrukken. Aangezien het doel van droog penseelen is om zo weinig mogelijk van de verf over te brengen, mag deze zich niet in de spleten van het papier nestelen.

Ideeën voor plakkaat- en aquarelleren

Een aquarel landschap schilderen

Maak een eenvoudig landschap met slechts enkele kleuren en één penseel. Schets het tafereel eerst met een potlood of aquarelpotlood maak dan het papier nat en begin te schilderen! Karen Rice gebruikt Pruisisch Blauw voor de lucht met Mijello aquarellen De kunstenaar gebruikt een maat 14 Escoda borstel dat veel water vasthoudt, maar taps toeloopt tot een punt.

Als u een uitgebreide aquarelcursus wilt volgen, neem dan deze masterclass op Skillshare waar Zaneena Nabeel je zal leren hoe je voor- en achtergrondelementen schildert, hoe je kleuren mengt en je door het proces van het schilderen van vier verschillende landschappen leidt. Voor meer aquarelverf ideeën bekijk dan onze gids!

Schilder een kustlandschap met gouache

Voor dit kustlandschap met gouache gebruikte ik koud geperst papier die helpt bij het emuleren van het effect van textuur en detail in de wolken en het gras bij gebruik van de droge penseeltechniek Ik gebruikte plakkaatverf van Winsor & Newton plus hun ondoorzichtige titaniumwit om te mengen in de laatste laag van het schilderij om het heldere, contrast in de details te bereiken. Bekijk onze gids over hoe schilder je een landschap met gouache voor meer tips!

Schilder een stilleven met gouache

Schilder sappig uitziende sinaasappelschijfjes, met lichtgevende kleuren. Deze kunstenaar gebruikt een reeks professionele kwaliteitsverven, waaronder kleuren van M. Graham en Winsor & Newton .

Neem deze les op Skillshare les van Cécile Yadro en leer een prachtig stilleven te schilderen met gouache. Schilder kleurrijk fruit en pas de vaardigheden toe op het creëren van je eigen stilleven, van het maken van de schikking tot het leggen van de laatste details. Bekijk onze gids voor meer ideeën voor plakkaatverfschilderijen .

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.