Ogen tekenen: stap voor stap uitleg

Carla Andrews 03-06-2023
Carla Andrews

Het maken van een oogtekening is vrij eenvoudig als je het proces opdeelt in stappen. Hoewel het tekenen van een oog eenvoudig is, ziet het resultaat er indrukwekkend uit door alle details!

Alles wat je nodig hebt zijn enkele tekengereedschappen Het is handig om een zachter potlood voor schaduw te hebben, zoals een 6B, en een harder potlood, zoals een HB, voor het tekenen van contouren. Volg de stappen helemaal om te leren hoe je realistisch kunt schaduwen.

In deze stap-voor-stap handleiding laten we je zien hoe je een oog tekent met alleen een potlood.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Stap 1: Meet de verhoudingen van het oog

De eerste stap van het maken van een oogtekening is het meten van de grootte van de iris en de hoogte, breedte en hoek van het oog. Gebruik lichte druk om deze lijnen te tekenen, omdat we er later een aantal zullen uitgummen.

Eventueel kun je beginnen met het tekenen van een punt voor het middelpunt van het oog, teken er dan een cirkel omheen voor de iris. Als het echt nodig is, kun je een meetkundig gereedschap gebruiken als je dat bij de hand hebt, zoals een passer. Teken vervolgens markeringen aan de boven- en onderkant van de cirkel, dit is waar de bovenste en onderste oogleden de iris ontmoeten. Teken vervolgens een richtlijn over het oog, zodat deze het onderste derde deel van het oog kruist.Het oog zelf is ongeveer dubbel zo breed als de iris, dus schat aan de hand van deze meting hoe lang de richtlijn zal zijn.

Stap 2: voeg de markers samen om een contour te maken

Begin bij de binnenhoek en teken een lichte lijn die naar boven buigt naar de bovenkant van het ooglid, teken vervolgens de buitenhoek. Let op de rondingen en de hoeken en doe het stap voor stap. Teken een gebogen lijn net over de bovenkant van de iris voor het bovenste ooglid, teken er dan een onder de iris voor het onderste ooglid. Zorg ervoor dat je de lijnen naar boven toe verbindt. Je kunt lichtjes schetsen tot je voelt dat je hebtteken wat nauwkeurige lijnen, als je het moeilijk vindt om contouren nauwkeurig te tekenen, gum dan het overtollige weg.

Zie ook: Warme kleuren in de kunst

Stap 3: details toevoegen aan de schets

Voeg wat details toe aan de omtrek, dit zal je helpen met de nauwkeurigheid van je arcering later. Teken het bovenste deel van het ooglid, de pupil en het hoogtepunt in het oog.

Stap 4: Schaduw de pupil

Schaduw de pupil en de buitenste rand van de iris. Gebruik een zachter potlood zoals een 5B of 6B om donkere schaduwvlekken te krijgen. Ten opzichte van de rest van de tekening zal de pupil het donkerste gebied zijn. Het volgende donkerste gebied is de buitenste rand van de iris, dus wees niet bang om wat druk op je potlood uit te oefenen om de vlekken te maken. Je kunt ze later altijd nog uitvlakken.

Stap 5: textuur toevoegen aan iris

De volgende stap is het toevoegen van wat donkere tinten aan de iris om een gevoel van textuur in de tekening Dit specifieke oog dat we tekenen heeft vrij veel waardecontrast in de iris, waardoor het er interessant uitziet. Het donkerste deel van de iris bevindt zich precies onder het bovenste ooglid, dus voeg hier wat schaduw toe. Je kunt ook organische lijnen toevoegen die vanuit de pupil naar de buitenste rand van de iris lopen.

Stap 6: Schaduw de iris

Deze stap lijkt een beetje een sprong van de vorige, maar alles wat je doet is de iris arceren. De iris is vrij donker, dus gebruik je zachte potlood om diepere waarden Bij de pupil is de iris het lichtst van toon, dus oefen hier minder druk uit. Verander vervolgens de druk op het potlood om wervelingen en patronen in de iris te creëren. U kunt zo veel of zo weinig tijd aan dit deel besteden als u wilt. Een goede tip is om een gum te gebruiken om highlights uit de schaduw op te heffen om extra details te creëren. Een geweldige gum voor het opheffen van kleine details is de Tombow Mono Zero .

Stap 7: Meng de iris

De iris is het brandpunt van het oog, het is wat een oog uniek maakt! Daarom is het een goed idee om iets langer te besteden aan dit deel van het oog dan de anderen. Meng de potloodstrepen, maar overdrijf het niet. Je zou een tortillion Gebruik een q-tip of zelfs je vinger om te mengen. Zorg er wel voor dat je licht mengt, want als je te veel mengt, kunnen sommige details verloren gaan. Door te mengen ziet een tekening er realistischer uit, met zachtere randen. Dit geldt vooral voor portrettekenen.

Stap 8: Til de highlights op met een gum

Dit is een optionele stap, maar het laat de iris eruit springen! Pak een kleine gum, zoals een gekneed gummetje die je tot een punt hebt gekneed of een gum met een fijne punt zoals de Tombow Mono Zero. Haal gemarkeerde gebieden weg en werk deze gebieden weer in met een potlood of met een tortillion .

Stap 9: Schaduw de oogkleuren

Het oog is niet wit van tint, hoewel het een stuk lichter is dan de iris en de pupil. Het oog is bolvormig, dus het is het donkerst in de hoeken waar het kromt. De lichtbron raakt het oog aan de voorkant en iets boven het oog, dus het weerkaatst het meeste licht in het midden. Het oog is het donkerst in de buitenste hoek. Dit gedeelte heeft geen textuur, dus gebruik je blending tool om het glad te strijken.

Stap 10: Schaduw de binnenste ooghoek.

Breng schaduw aan in de binnenste hoek (ook wel de karunkel genoemd). De karunkel is donkerder dan het oog, dus gebruik een zacht potlood om schaduwplekken te creëren. Laat kleine highlights achter waar de binnenste hoek het licht reflecteert.

Stap 11: Schaduw de huid

Breng schaduw aan op de huid van het ooglid en de waterlijn. De waterlijn en de binnenste huidhoek, naast de oogkrans zijn de lichtste zones. De donkerste zone is de buitenste ooghoek, onder waar de wimpers komen en het creëren van het ooglid. Strijk de gearceerde zones glad met een tortillion tot je tevreden bent met het resultaat.

Stap 12: Begin met het tekenen van de wimpers

Begin met een paar wimpers, zodat je in het ritme komt van het tekenen. Zorg ervoor dat je je potlood geslepen tot op zekere hoogte.

Merk op hoe de wimpers naar boven buigen. Ze buigen niet allemaal in dezelfde hoek, de wimpers in de binnenste ooghoek buigen naar links en de wimpers in de buitenste hoek buigen naar rechts. De wimpers in het midden buigen naar voren, naar links en naar rechts. Oefen meer druk uit naar de basis van de wimper en vertraag naar de punt toe, waardoor de haartjes taps toelopen.

Stap 13: Maak de tekening van de wimpers af

Vul de rest van de wimpers in met dezelfde beweging. De wimpers hebben de neiging samen te klonteren en lijken het dikst in de buitenste ooghoek.

Zie ook: Harmonie in de kunst: definitie en leidraad

Stap 14: Teken de hoogtepunten

Gebruik voor deze stap een klein gummetje om details op te lichten, of een wit potlood. De laatste highlights kunnen meer definitie en contrast aan de tekening geven. Trek een klein lijntje op het oog bij de waterlijn, waar het licht wordt gereflecteerd. Geef meer definitie aan de reflectie in de pupil. Het is aan jou welke afwerking je toevoegt, het zijn deze afwerkingen die je tekening kunnen maken.er nog indrukwekkender uitzien!

Benodigdheden om een oogtekening te maken

De enige benodigdheden die je echt nodig hebt zijn grafietpotloden (of houtskoolpotloden ) papier en gummen. Er zijn echter enkele benodigdheden die het tekenen makkelijker maken. A kneedbare gum haalt grafiet van papier zonder de papiervezels te beschadigen en een Tombow gum zal je helpen om de kleinste details op te heffen.

U kunt de meeste soorten papier met grafietpotloden Dikker papier is echter duurzamer en kan meer gummen verdragen. Een glad papier zal meer details laten uitkomen en zuurvrij papier gaat jaren mee. De meeste papiersoorten van kunstenaarskwaliteit zijn zuurvrij, het betekent alleen dat je je tekenlijst kunt bewaren en ophangen zonder je zorgen te maken dat het papier na verloop van tijd vergeelt. De beste opties voor grafiettekenen zijn Bristol Board hetzij de gladde of de vellum variant.

Grafietpotloden variëren van hard tot zacht. Harde potloden (HB tot 8H) zijn zeer geschikt voor schetsen, het maken van vage lijnen die gemakkelijk uit te wissen zijn en technische tekeningen. Het zachtste potlood is een 8B of 12B. B is vrij zacht, maar 8B geeft een donkerder teken. Zachtere potloden zijn beter voor arceringen. Een een paar verschillende grafietpotloden , kunt u vloeiender en consistenter uitziende tekeningen maken.

Eindelijk

Het maken van een oogtekening is een geweldige manier om oefen je vaardigheden leren technieken zoals mengen en hoe je een waardebereik maakt. Als je deze tutorial leuk vond, deel hem dan op sociale media!

Als je geïnteresseerd bent in een poging om teken het hoofd probeer de Loomis-methode of Reilly Abstractie benaderingen. Het zijn allebei geweldige manieren om een portret helemaal vanaf nul op te bouwen. Of lees hoe je een zijprofiel portret tekenen om jezelf een beetje uit te dagen!

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.