Koele kleuren in de kunst

Carla Andrews 02-10-2023
Carla Andrews

Kleurtemperatuur kan een enorme invloed hebben op de sfeer en het gevoel van een kunstwerk. Het gebruik van koele kleuren is meer dan alleen maar blauw of paars in een kunstwerk opnemen. Het identificeren en gebruiken van nauwkeurig kleuren en opzettelijk in je kunstwerken opnemen vergt vaardigheid.

In deze gids leer je hoe je koele kleuren in kunst kunt gebruiken om realistischere, impactvollere stukken te maken en om de stemming van je schilderij te veranderen. Leer hoe je koele kleuren kunt herkennen en hoe je ze kunt mengen om evenwichtige en harmonieus composities in je kunstwerken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Definitie van koele kleuren

Koele kleuren zijn blauw, paars en groen in de kunst. Deze kleuren zijn gebaseerd op onze associaties met de natuur, zoals ijs, koude blauwe oceanen en koude blauwe luchten. Blauw is de koelste kleur en omdat de secundaire kleuren groen en paars naast blauw liggen, maakt dat ze ook koeler.

Warme kleuren daarentegen zijn rood, geel en oranje Warme kleuren zijn gebaseerd op onze associaties met zon, vuur en warme klimaten. Rood wordt algemeen beschouwd als de warmste kleur, hoewel geel en oranje op de tweede plaats komen.

Zie ook: Stippelen: kunst- en tekentechniek

Kleuren met koele ondertonen

Kleuren bevinden zich in een spectrum en de kleurtemperatuur is relatief. Dit zijn beide belangrijke kenmerken om te onthouden bij het identificeren van kleuren.

Claude Monet: Hooiberg

Neem het voorbeeld van een roodpaars naast een blauwpaars. Het roodpaars zal warmer lijken dan het blauwpaars wanneer ze naast elkaar worden gezien. Het blauwpaars zal echter warmer lijken dan zuiver blauw wanneer deze twee kleuren naast elkaar worden gezien. Dit is het effect van simultaan contrast, waarbij de context van de kleurenBijvoorbeeld, in dit schilderij van Monet worden de roodpaarse schaduwen van de hooiberg naar voren gehaald en lijken ze warmer, vergeleken met de koele blauwpaarse schaduwen in de bomen in de verte, die zich in de verte lijken terug te trekken.

Koele neutrale tinten

Koele kleuren die neutraal van toon zijn, bestaan uit grijs en soortgelijke tinten op het wiel.

Bruin is een warme neutrale kleur en wordt gemaakt door alle primaire kleuren samen te mengen, met een grote hoeveelheid rood of geel. Grijs daarentegen wordt gemaakt door alle primaire kleuren samen te mengen met een grotere hoeveelheid blauw in de mix.

Veel schilders mengen de koele kleur grijs door zwart en wit met elkaar te mengen. Dat komt omdat het pigment ivoorzwart vaak wordt gebruikt als zwart in mengsels en ivoorzwart eigenlijk een zeer laag chroma blauw is. Dus als je het met wit mengt, krijg je een grijs met koele blauwe ondertonen. Onze ogen nemen echter de kleur zwart als het pigment dat alle lichtgolven van kleur absorbeert en geen enkele reflecteert. Zo mengen alle primaries zich tot zwart.

Koele rode tinten

medium rood, warm rood, koel rood

Hoewel rood de warmste kleur op het wiel is, wordt de kleur magenta beschouwd als een koel rood. Dat komt omdat hij blauwe ondertonen lijkt te hebben en neigt naar paars op het spectrum. Om de koelste, zuiverste roodtinten te maken, mengt u magenta met een kleine hoeveelheid ultramarijn. Zo ontstaat een paarse toon of een zeer koele roodtint, afhankelijk van hoeveel ultramarijnblauw u hebt toegevoegd.

Toch wordt magenta in feite beschouwd als een primaire kleur in pigmentvorm, in het subtractieve kleurmengmodel. Dit komt omdat het niet kan worden gemengd of gemaakt van andere kleuren in het spectrum. De primaire kleuren magenta en geel mengen om rood en oranje te maken. Zoals u ziet is de kleurenleer complex en genuanceerd, lees onze gids over kleurentheorie om meer te weten te komen!

Om koele roodtinten te creëren, kunt u een hoge verhouding blauw/rood in de mix gebruiken. Daarnaast kunt u zwart en/of wit aan uw mixen toevoegen, om de chroma of waargenomen intensiteit van de koelte van de kleur te veranderen.

Koele gele tinten

medium geel, koel geel, warm geel

Geel is een primaire kleur die mengt met blauw om groen te maken en mengt met rood om oranje te maken. Als je een kleine hoeveelheid rood toevoegt aan een geel mengsel, maak je een warm geel. Dus om een koel geel te maken, voeg je een beetje blauw aan het mengsel toe. Om het helderste zuur uitziende koel geel te maken, meng je cadmiumgeel met een kleine hoeveelheid ftalocyanineblauw. Deze kleuren mengen om turquoise groen te maken, maar met eenkleine hoeveelheid blauw kun je de bijna fluorescerende gele kleur maken die naar limoengroen neigt.

Koele blauwe tinten

medium blauw, warm blauw, koel blauw

Blauw is van nature een koele kleur, maar als je meerdere blauwen naast elkaar op een schilderij hebt, zullen sommige relatief koeler zijn dan andere. Cyaanblauw of blauwen die meer naar groen op het spectrum wijzen, worden geacht koeler van toon te zijn dan blauwen die naar rood wijzen. Zo is ultramarijn, dat rode ondertonen heeft, warmer dan ftalocyanineblauw.

Koele pigmentkleuren

Hier zijn enkele van de populairste pigmenten die aan de koele kant van de kleurencirkel zitten:

  • Mangaan Violet : Een paars met rode ondertonen dat half dekkend is.
  • Indigo: Transparant grijs-paars blauw. Zeer geschikt voor stormachtige luchten en zeegezichten.
  • Ultramarijnblauw: Een van de meest populaire blauwe pigmenten, het maakt uitstekende paarse tinten wanneer het gemengd wordt met magenta.
  • Kobaltblauw: Half ondoorzichtig groenblauw.
  • Phtaloblauw: Wordt beschouwd als primair blauw in pigmentvorm, dit is een zuivere blauwe tint.
  • Ceruleumblauw: Groen blauw dat neutraler van toon is, zorgt voor mooie groenblauwe en turquoise kleuren.
  • Viridian groen: Half ondoorzichtig, lagere sterkte dan ftalogroen.
  • Italiaanse groene omber: aardekleur met een diepe, warme, bruingroene tint.

Hoe koele kleuren mengen

Naar meng koele kleuren U kunt beginnen met een primaire kleur en een blauw pigment toevoegen om het mengsel te veranderen. Voeg meer blauw toe om het koeler van toon te maken of minder blauw om het warmer te maken. Om het mengsel helderder te maken, voegt u wit toe en om het te neutraliseren en donkerder te maken, voegt u het complementaire kleur Omber gebrand en ultramarijn blauw mengen zich tot een diep zwart, dat minder koel aandoet dan ivoorzwart.

Magenta, titaanwit, cadmiumgeel citroen, ivoorzwart en ftaloblauw vormen een perfect koel palet met primaries, tinten en schakeringen. Om het palet te verbreden en warmte toe te voegen, kiest u voor cadmiumgeel, cadmiumrood, ultramarijn en omber gebrand.

Als u voor het eerst gaat mengen, kan het een hele leercurve zijn. Bekijk onze gids voor kleuren mengen voor beginners om op snelheid te komen en een proces te leren voor het matchen van kleuren van uw referentie.

Zie ook: Eenheid in de kunst: definitie en leidraad

Hoe gebruik je koele kleuren in de kunst

Claude Monet: Klif bij Grainval

De kleurtemperatuur geeft de kijker informatie over het beeld. Informatie over het tijdstip van de dag, de lichtomstandigheden, de tijd van het jaar en de temperatuur kunnen allemaal uit een schilderij worden afgeleid. Daarnaast kan het effect van de stemming die de kunstenaar probeert te creëren worden afgeleid uit de warmte en helderheid van de kleuren en het contrast tussen de kleuren die met elkaar worden gecombineerd.

Om balans in je schilderij, probeer dan koele kleuren naast warme kleuren met een mix van gedempte en verzadigde tonen. Plan de samenstelling van je schilderij in termen van de kleuren die je gebruikt. Bepaal eerst wat je de brandpunt Het brandpunt zou bijvoorbeeld een felrood schip op de oceaan kunnen zijn; het warme rood creëert een contrast met de koele blauwe oceaan en trekt onmiddellijk de aandacht van de kijker.

Koele kleuren in de landschapschilderkunst

Gebruik kleur om een gevoel van licht en sfeer te creëren in een landschapsschilderij. Een manier om dit te doen is de kleuren te veranderen om de schijn van atmosferisch perspectief Objecten in de verte krijgen een meer koele tint en komen dichterbij. waarde bruine tinten zullen bijvoorbeeld grijs lijken en felrood krijgt een afgezwakte paarse tint.

Coole kleurenschema's

Kunstenaars kunnen gebruik maken van kleurenschema's om emoties op te roepen of om een bepaalde stijl in een kunstwerk te laten zien. Een kleurenschema wordt gedefinieerd door waar de dominante tonen van een schilderij kunnen worden gerangschikt op een kleurenwiel.

Van Gogh: De rode wijngaarden van Arles

Zo bevat een complementair kleurenschema kleuren die tegenover elkaar liggen op het kleurenwiel. Dit schema is een briljante manier om beweging en dynamiek toe te voegen aan een kunstwerk. Als u oranje en blauw naast elkaar gebruikt in een schilderij, is de contrast zal ze allebei doen knallen!

Alfred Sisley: Notenboom in een Thomery-veld

Bij analoge kleurenschema's gaat het om drie kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel. Een voorbeeld hiervan is groen, cyaan en blauw. Een analoog kleurenschema is te vinden in dit schilderij van Alfred Sisley, met koele paarse schaduwtinten en helder cyaan water.

Kleurentheorie in relatie tot kleurtemperatuur

Kleurenleer is de beschrijving van kleur, de toepassingen ervan en het effect op de kijker. Het is belangrijk om de kleurentheorie te begrijpen, omdat het je mengvaardigheid zal versnellen.

Met koele pigmentkleuren kunt u evenwichtiger composities maken met minder intense warme tonen. Experimenteer met verschillende pigmenten, verhoudingen en mengtechnieken om te ontdekken wat voor u en uw onderwerp het beste werkt.

Koele kleuren hebben ook een kalmerend, rustgevend effect op de kijker. Daardoor zijn ze een uitstekende keuze voor het creëren van meer ontspannende of serene scènes. Ten slotte worden koele kleuren vaak gebruikt om stemmingen te creëren, zoals droefheid of melancholie.

Of u nu heldere en energieke scènes maakt, of rustige en serene landschappen, inzicht in de beginselen van de kleurenleer zal u helpen meeslepender schilderijen te maken die uw publiek ten volle aanspreken.

Eindelijk

De sleutel tot effectief gebruik van koele kleuren is het vinden van de juiste balans tussen warme en koele tinten voor jouw specifieke onderwerp en stijl. Met tijd en experimenteren kun je beter begrijpen hoe je koele kleuren in je kunstwerk kunt gebruiken voor het gewenste effect.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.