Olieverfsticks: wat ze zijn en hoe ze te gebruiken

Carla Andrews 31-05-2023
Carla Andrews

Olieverfsticks - ze zijn ongelooflijk leuk om te gebruiken. Ze zijn als een kruising tussen oliepastels en traditionele olieverf.

Het zijn in wezen vaste olieverven. De staafjes kunnen dus op dezelfde manier worden gebruikt als pastel, in die zin dat ze in een staafvorm worden gerold waarmee je op je ondergrond kunt tekenen. Ze zijn echter vergelijkbaar met olieverf in die zin dat ze grotendeels dezelfde ingrediënten bevatten en dus dezelfde werkingseigenschappen hebben.

Ontdek in deze gids wat olieverfstiften zijn, hoe je ze gebruikt en wat de beste merken zijn.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

De beste olieverfstiften: productkeuze

Sennelier Oil Sticks: Hier kopen .

Pure pigmenten gemalen in plantaardige olie zorgen voor intense en zuivere kleurmengsels. De sticks voelen glad aan bij het aanbrengen op het doek.

Sennelier produceert 55 kleuren, met een mix van transparante en dekkende pigmenten. Alle kleuren zijn perfect lichtecht en hoog gepigmenteerd.

Wat zijn olieverfsticks?

Olieverfstaafjes, ook pigmentstaafjes en oliestaven genoemd, zijn staafjes pigment gebonden in een drogende olie zoals lijnzaad en bedekt met was.

Met olieverfsticks kun je ze in je hand houden en met precisie en controle op een oppervlak tekenen, waarmee je dikke, schilderachtige effecten bereikt.

Waarin verschillen olieverfsticks van oliepastels?

Olieverfsticks en oliepastels zijn gemaakt van verschillende ingrediënten.

De sticks zijn gemaakt van dezelfde ingrediënten als gewone olieverf (pigment + drogende olie), maar ze zijn omhuld met was om ze in vorm te houden. Pastels daarentegen zijn gemaakt van pigment, een niet-drogende olie en wasbindmiddel. Het belangrijkste verschil is dus dat pastels nooit volledig drogen, maar oilsticks drogen zoals gewone olieverf.

Oliepastels zijn echt een medium op zich en zouden in het algemeen in elke laag van een tekening worden gebruikt. Olieverfsticks zijn echter gewoon vaste oliën - ze kunnen met olieverf worden gebruikt om allerlei effecten te creëren.

Olieverfsticks bieden dezelfde voordelen als dikke olieverf in hun verwerkingseigenschappen. Ze zijn levendig, zacht en voelen glad aan op een doek. Pigmentsticks kunnen op dezelfde oppervlakken worden gebruikt als olieverf. Gebruik ze op canvas , gegrond houten paneel of oliepapier .

Ze bieden de voordelen van oliepastel in die zin dat ze gemakkelijk te controleren zijn, maar lijken qua uiterlijk meer op olieverf wanneer ze op een oppervlak worden geschilderd. Lees onze gids voor meer informatie over de verschillen tussen oliestiften en oliepastels .

Drogen olieverfstiften?

Olieverfstiften drogen en zetten volledig uit, in tegenstelling tot oliepastels.

Ze zullen na ongeveer 3 dagen handdroog zijn, afhankelijk van hoe dik de verf op het oppervlak is aangebracht.

Hoe gebruik je olieverfsticks?

Omdat olieverfsticks met was bedekt zijn, hebben ze een film die voor gebruik moet worden verwijderd. Veeg de olieverfstok eerst af op een papieren handdoek om de buitenste laag te verwijderen. Enkele dagen na gebruik zal de wasachtige huid zich weer vormen bij blootstelling aan de lucht.

Pigmentsticks gebruiken met een verscheidenheid aan technieken

Om te schilderen met oliestiften teken je op het oppervlak, net als met een oliepastel. Gebruik de pigmentstiften om textuur en levendige kleuren te creëren.

Door de lange droogtijd kun je met pigmentsticks ook subtiele kleurmengsels bereiken. Breng de verf aan zoals je met gewone olieverf zou doen en meng met een penseel op het doek.

Schilder nat op nat, of kies ervoor de lagen te laten drogen alvorens te schilderen om scherpere randen te creëren. Je kunt ook met een pigmentstaafje op je ondergrond tekenen, je penseel in een beetje medium dopen en dan de verf verdunnen om een wash te maken.

Kunnen oliesticks met andere media worden gebruikt?

Gebruik desgewenst olieverfsticks met andere mediums. U kunt pigmentsticks aanbrengen over verdunde olieverf, matte acryl, gouache, aquarel, oliepotlood. Zoals u ziet, vormen oliestaven een veelzijdig medium.

Zie ook: 11 Beste Olieverfschilderij Leerprogramma's - Beeldende Kunst Leerprogramma's

Olieverfsticks zijn dikker dan pastels, en ze kunnen behoorlijk knoeien (ik zou handschoenen dragen!).

Door oliestaafjes in uw olieverfschilderijen te verwerken, kunt u een verscheidenheid aan effecten creëren en afwisselen tussen penseelen en tekenen. Dit kan nuttig zijn voor de eerste lagen van het schilderij, waar u snel compositie en structuur moet aanbrengen. Het kan heel expressief en intuïtief aanvoelen om een tekening te maken met pigmentstaafjes, in plaats van met een penseel op de verf.

Creëer textuur met pigmentsticks

Je kunt experimenteel zijn met dit medium en nieuwe manieren vinden om het te gebruiken. Manipuleer de verf op het oppervlak met je handen, borstel of vormgereedschap .

De consistentie is dik en pasta-achtig, waardoor u impasto stukken kunt maken, met gebroken textuur en kleur. Oefen lichte druk uit op uw oppervlak om dunnere, preciezere lijnen te krijgen. Of oefen meer druk uit om een dikkere textuur te krijgen.

De beste merken olieverfstiften

Sennelier: Oliestokjes

Hier kopen .

Sennelier maakt kwaliteitsolieverf van kunstenaarskwaliteit en hun pigmentsticks zijn niet anders. Er zijn 55 kleuren in het assortiment waaruit u kunt kiezen.

Winsor & Newton Oil Bars

Hier kopen .

De staafjes van Winsor & Newton zijn iets groter dan die van Sennelier en ook goedkoper. Hun startersset van 6 kleuren kost ongeveer £ 43. Ze zijn iets stugger van consistentie dan de staafjes van Sennelier, hoewel de consistentie per kleur kan verschillen. De droogtijd is gemiddeld twee dagen.

Zie ook: Eenvoudige ideeën voor aquarellen: voor beginners - Fine Art Tutorials

R&F Pigment Sticks

Hier kopen .

Deze pigmentsticks zijn duurder dan Winsor & Newton en Sennelier, maar ze zijn hoog gepigmenteerd en in kleine batches gefreesd met natuurlijke bijenwas, waarbij zo min mogelijk was wordt gebruikt. Zij zijn het enige merk olieverfsticks dat natuurlijke was gebruikt, wat leidt tot een grotere verflaagsterkte.

Olieverfsticks: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.