Eenvoudige ideeën voor olieverfschilderijen: voor beginners - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 29-09-2023
Carla Andrews

Inspiratie nodig voor wat te schilderen? Olieverf is een ongelooflijk veelzijdig medium dat al eeuwen bestaat. Dat betekent dat er een overvloed is aan gevestigde benaderingen, technieken en stijlen om uit te kiezen. Veel daarvan zijn toegankelijk voor beginners en de rest vergt alleen een beetje oefening.

In deze gids vindt u elf eenvoudige ideeën voor olieverfschilderijen, met stap-voor-stap uitleg over hoe u ze zelf kunt uitproberen. In een mum van tijd maakt u geweldige kunstwerken!

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Olieverf ideeën voor complete beginners

Verf een kers

Als u een complete beginner bent in het schilderen, kan het een goed idee zijn om klein te beginnen, met relatief gemakkelijke onderwerpen om te oefenen met het aanbrengen van verf op het doek. Neem een klein doek , paneel of zelfs enkele oliepapier en een kleine set verf, gebruikt kunstenares Lena Danya... Gamblin Ze gebruikt de kleuren cadmiumrood licht, alizarin crimson, titaanwit, gebrande sienna, ultramarijnblauw, gebrande omber en cadmiumgeel licht. Je hebt geen geweldige referentiefoto's nodig om een olieverfschilderij te maken, je kunt creatief aan de slag gaan door naar de kruidenier te gaan om kersen of ander fruit te halen om een stilleven op te zetten.

Schilder een appel

Een andere video met een fruitthema, Paint Coach laat de kijkers zien dat als je een appel kunt schilderen, je alles kunt schilderen. Een appel is een gemakkelijk onderwerp om te schilderen, maar geeft kunstenaars lessen in het nauwkeurig weergeven van licht, waarden en vorm.

Landschap olieverfschilderij ideeën

Landschappelijke olieverfschetsen maken

Olie is een traag drogend en transparant medium. Gebruik de trage droging van de verf in uw voordeel om olie langer op het doek te mengen. De mengtechniek is bevorderlijk voor het maken van hemelverlopen en pluizige wolken.

Krijg een zachte geitenmoppenborstel De transparantie van de verf kan worden gebruikt om de illusie van detail te creëren, zoals gedemonstreerd in deze Youtube-tutorial van Stuart Davies. Hij creëert hoogtepunten in de golvende heuvels door met een stijve kwast delen van de verf weg te vegen. Dit geeft de indruk van licht dat reflecteert op grastexturen. Stijf varken of synthetische varkensborstels in platte en waaiervorm zijn zeer geschikt voor deze techniek.

Voor heldere, blauwe luchten mengt u Ultramarijn of Kobalt met Titaanwit. Natuurlijk, grasachtig groen kunt u maken met Omber gebrand, Citroengeel, Phtaloblauw en Magenta (om het mengsel te neutraliseren).

Zie ook: Tekenen met kleurpotloden - Tips voor fijne kunsten

Landschapsschetsen schilderen is een briljante manier om composities te plannen en snel vaardigheden te verbeteren. Werk aan oliepapier en probeer het grootst mogelijke penseel te gebruiken voor het gedeelte dat je schildert. Zo voorkom je dat je te veel op details focust. Als de schetsen die je maakt je bevallen, kun je ze altijd inlijsten.

Een landschap schilderen met de alla prima methode

De alla prima methode , ook wel "nat op nat" genoemd, is een snelle en directe manier van schilderen met olieverf. Het is de techniek die Bob Ross gebruikt! In plaats van te wachten tot de olieverf tussen de lagen droog is, breng je verf aan bovenop de natte verf.

Het is zinvol om dikkere verf op dunnere verf (d.w.z. verf die is verdund met oplosmiddel) aan te brengen. U kunt textuur creëren met dikke verf - neem een stijve waaierborstel en de textuur van de bladeren aan de bomen opbouwen. Krijg een paletmes en creëren schuine rotsvormen.

Deze time-lapse schilderdemonstratie staat ook vol met goede tips, zoals hoe je de lucht lichter kunt schilderen naar de horizon toe. De kunstenaar demonstreert hoe je sfeer en diepte in een schilderij kunt creëren. Hij laat ook zien hoe je met olieverf effectief lagen kunt aanbrengen.

Schilder een mistig bosgezicht

In deze les door Sarah Mckendry Maak een sfeervol mistig bos. Bouw uw vaardigheden op door penseeltechnieken te leren, hoe u mist kunt mengen en diepte kunt creëren. Mistige bossen stralen gevoelens van sereniteit uit; volg het lesproject om uw eigen bos te schilderen met olieverf om aan uw muur te hangen.

Eenvoudige ideeën voor olieverfschilderijen: creëer textuur met de impasto-techniek

Maak gestructureerde paletmesschilderijen zoals Van Gogh met de impasto techniek Deze techniek is beginnersvriendelijk en moedigt kunstenaars aan expressief met hun verf om te gaan. Het resulterende effect lijkt los en schilderachtig .

Zie ook: Beste tekenpapieroppervlakken: een overzicht - Fine Art Tutorials

Om de impasto techniek zelf te proberen, haal je wat paletmessen of stijve borstels Verdik de verf eventueel met een medium als Koude was Het medium koude was maakt de verf niet alleen dikker, zodat de penseelstreek en de textuur op het doek behouden blijven, maar doet de verf ook matter lijken en vergroot het volume. Door koude was te gebruiken, bespaart u meer van uw tube verf.

Om een impasto kunstwerk te maken, kun je eerst beginnen met een tekening op doek, zodat je je compositie kunt bepalen. Vervolgens blok je de basisvormen en -kleuren in. Je kunt lagen laten drogen voordat je meer verf aanbrengt, of nat op nat schilderen. Bewaar de details en de helderste highlights voor het laatst, met behulp van een kleiner paletmes. Experimenteer met deze techniek en kijk wat voor resultaat je krijgt.

Voor een uitgebreide cursus over het gebruik van olieverf met koude was om impasto textuur te creëren, neem deze les door Denise Love Leer hoe je papier voorbereidt, verf mengt en zeven van je eigen dromerige landschapsschilderijen maakt.

Oceaan olieverfschilderij ideeën

De oceaan schilderen is een ontspannende ervaring. De oceaan is een prachtig en veranderlijk onderwerp - creëer opvallende sferen in uw kunstwerken, afhankelijk van de weersomstandigheden en het perspectief. Schilder stemmige, stormachtige zeegezichten of rustige tropische stranden. De zee kan een vrij complex onderwerp zijn om realistisch vast te leggen, omdat er veel vloeiende kleur- en toonovergangen bij betrokken zijn. U zult dusde olieverf moeten mengen om deze zachte uitstraling te krijgen. Voeg een medium toe zoals lijnzaadolie om de verf vloeibaarder te maken en gemakkelijker te mengen. Neem een dweilborstel om de lucht en zee elementen te mengen.

Ultramarijn is een blauw dat naar paars neigt, het is perfect voor het schilderen van diep water. Phtaloblauw en citroengeel kunnen worden gemengd om helder turkoois te maken, gebruik dit voor warm, ondiep water en doorschijnende golven.

Een golf schilderen met oliën

Creëer beweging en dynamiek met een turquoise blauwe oceaangolf. In deze tutorial voor beginners laat Lena Danya kunstenaars zien hoe je een nauwkeurige onderschildering kunt maken op basis van een raster. Ze laat ook zien hoe je de abstracte, natuurlijke vormen kunt creëren in de reflecties en het schuim op het water. Om turquoise blauw te creëren, kun je ftalo- en citroengeel mengen. Er zijn echter andere pigmenten die je kuntmengen om vergelijkbare kleuren te creëren, zoals Radiant Turquoise van Gamblin en wit.

Schilder een transparante tropische golf en volg onze videohandleiding. De sleutel tot een realistisch uitziend zeegezicht is het mengen van overgangskleuren voor de lucht en het mengen met een geitenmopborstel Je hebt maar een paar kleuren nodig voor deze tutorial... ultramarijnblauw , ftaloblauw , citroengeel , omber gebrand en titaanwit Om de realistische zachte randen in het water te creëren, probeer nat op nat te schilderen. Zo lopen de kleuren in elkaar over. Je hoeft geen realistische stijl te creëren, lees je in over verschillende kunststijlen en kies er een die het beste bij je past!

Schilder een zonsondergang

Schilder een zonsondergang met pastel en turquoise tinten. Voor dit schilderij gebruikte ik Cranfield Artists' olieverf en gebruikte een primair palet om de pastel oranje en gele kleuren te mengen van de zon die achter een oceaangolf ondergaat. Ik schilderde de details als laatste, met een stippelende beweging voor de zeegele highlights. Bekijk de video om het volledige proces te ontdekken!

Olie portret tutorials

Daria Callie deelt een aantal nuttige tips voor olieverfschilderijen, waaronder hoe je huidtinten van een beperkt palet van Cadmium Red, Cadmium Yellow, Ultramarine, Burnt Umber en Titanium White.

Het nauwkeurig schilderen van portretten is een vrij complexe taak. Het weergeven van de details in de huid en het mengen van kleuren die overeenkomen met je referentie is een uitdaging. In deze tutorial leer je hoe je kunt schilderen vanaf een referentiefoto en je kunt concentreren op waarden (de relatieve lichtheid of donkerheid van een kleur) bij het schilderen.

Omdat olieverf langzaam droogt, kan het nuttig zijn om eerst uw referentie te bestuderen, met alle kleur- en toonovergangen, en vervolgens kleuren te mengen die overeenkomen met uw referentie. Als u alle kleuren op uw palet hebt gemengd voordat u begint te schilderen, kunt u zonder onderbrekingen in de stroom van kleur op het doek komen. Als u moeite hebt met het nauwkeurig mengen van kleuren, lees dan onshandleiding over hoe meng je kleuren met olieverf .

Kunstenaar Matt Talbert creëert textuur in dit olieverfportret met behulp van de impasto-techniek. Hij bouwt vorm op en verfijnt kenmerken door de verf te boetseren. Het aanbrengen van textuur op deze manier is een prachtige manier om te experimenteren met penseelwerk, om een reeks vormen en texturen te creëren. Het geeft het kunstwerk ook een levendig gevoel. Beide video's geven tips over hoe je portretschilderen moet benaderen, maar het uitvoeren van portretten aanDit niveau vergt oefening. Als je een beginner bent, concentreer je dan op het maken van een tekenoefening om je vaardigheden te verbeteren en besteed tijd aan het mengen en matchen van kleuren.

Wolken schilderen met olieverf

Maak een stralende wolkenpartij met deze olieverfschilderij tutorial. Je hebt niet al te veel benodigdheden of kleuren nodig om een wolkenpartij te maken. Om verf te mengen voor hemelverlopen en de randen van de wolken, gebruik je een schone zachte kwast zoals een geitenmop Voor heldere, zuivere mengsels gebruikt u sterk gepigmenteerde kleuren zoals die van Michael Harding , Gamblin of Schmincke .

Een zonsondergang schilderen met olieverf

Volg deze schilderles en kijk hoe de kunstenaar een beperkt palet gebruikt om een opvallende zonsondergang te creëren. Probeer te schilderen op een klein doek of oliepapier om te oefenen met compositie en kleurgebruik. Als je een eigen referentiefoto hebt om te gebruiken, hoef je die niet helemaal te volgen. Zoals deze kunstenaar demonstreert, kun je wat artistieke vrijheid nemen en de verzadiging van de kleuren op sommige gebieden verhogen, of sommige elementen omwisselen. Om alla prima (nat op nat) te schilderen zoals deze kunstenaar doet, neem je een relatief stijf penseel zoals de Princeton Catalyst Polytip borstel om dikke verf te verplaatsen.

Makkelijke abstracte olieverfschilderij ideeën

Er zijn talrijke abstracte olieverftechnieken die u kunt gebruiken om textuur te creëren. In deze demonstratie past Marina Kravchuk modelleerpasta met een paletmes naar een canvas Wacht tot het droog is, brengt dan dunne lagen aan van olieverf Speel met deze techniek door structuur aan te brengen met een dikke boetseerpasta alvorens kleur aan te brengen.

Je kunt ook een medium als koude was aan je kleur toevoegen en dan textuur opbouwen op het doek. Gebruik verschillende gereedschappen zoals paletmessen , katalysator wiggen en stijve borstels om verschillende sporen te maken. Stapel verf op het oppervlak, schraap delen weg, veeg verf met behulp van een spetterborstel of maskeer gebieden met schilderstape om witruimte over te laten. Wees creatief en experimenteer. Als u uw abstracte schildervaardigheden wilt verbeteren, bekijk dan onze abstracte olieverfschilderij tutorial .

Olieverfstilleven ideeën

Zoek verschillende voorwerpen in huis en maak je eigen stilleven. Populaire onderwerpen zijn fruit, bloemen, serviesgoed, vazen, maar je kunt echt alles schilderen. Speel met de belichting en de achtergrond totdat je tevreden bent - het creëren van je stilleven is bijna net zo leuk als het schilderen zelf.

Schilderen van objecten en onderwerpen die zich voor je bevinden is een geweldige manier om je observatievaardigheden te oefenen. Observeer kleuren zoals ze in het leven verschijnen, in tegenstelling tot op een foto of op een scherm. Als je een beginner bent, kun je beginnen met een eenvoudige compositie, zoals het peren schilderij in deze tutorial. Werk je weg naar het schilderen van complexere arrangementen.

Deze stilleven olieverfles door Maria Morris laat kunstenaars zien hoe ze een klein, leuk, helder stilleven kunnen maken.

Schilderen en plein air

Wat is er inspirerender dan de natuur en het buitenleven? Zoek de perfecte plek bij u in de buurt om een ezel op te zetten en te gaan schilderen. Neem een plein air ezel Wacht op mooi weer en neem je doek mee naar buiten. Het licht vastleggen voordat het verandert is een uitdaging, dus oefen met snel werken. Kleinere panelen zijn geweldig voor het snel vastleggen van scènes. Voor meer tips over hoe je buiten kunt schilderen, lees onze tutorial plein air schilderen .

Gebruik olieverfstiften

Olieverfsticks zijn als een kruising tussen olieverf en pastel. Ze hebben een waslaag en kunnen worden vastgehouden als een potlood. Gebruik ze om op het doek te tekenen. Sennelier oliesticks zijn gemaakt van hoogwaardige pigmenten gebonden in plantaardige olie. Ze zijn intens levendig en maken schone kleurmengsels. U kunt de op het doek aangebrachte kleur kneden - begin met het tekenen met de stick, neem dan een harde borstel en een beetje oplosmiddel of lijnzaadolie en penseel de kleur over het oppervlak. Oil sticks zijn geweldig voor kunstenaars die goed kunnen tekenen maar willen experimenteren met olieverf. Ze hebben dezelfde droogtijd en verwerkingseigenschappen als gewone olie. vind een meer diepgaande gids over olieverfsticks hier .

Experimenteren met de gelaagde aanpak

Hoe meer je werkt aan een schilderij met lagen van details, hoe realistischer het zal gaan lijken. Door te werken met droge lagen ontstaat er scheiding tussen elementen en wordt er dus diepte toegevoegd aan een kunstwerk.

Begin met het maken van een onderschildering

Je zou kunnen beginnen met een tonale onderschildering De onderschildering werkt om de kleuren in de donkerste schaduwen van het schilderij te verdiepen wanneer opeenvolgende lagen worden aangebracht.

Sommige oliepigmenten zijn doorschijnend en u kunt de glaceertechniek gebruiken om de transparantie van de verf te vergroten. De onderschildering zal in sommige delen van het voltooide schilderij doorschijnen als er transparante lagen glacis overheen worden aangebracht. Gebrande omber, gebrande sienna en ruwe omber zijn allemaal pigmenten die geschikt zijn voor gebruik met de onderschildertechniek.

Maak een olieglazuur

Om een glazuur de transparantie van de verf verhogen met een medium als lijnzaadolie en gebruik zachte borstels Breng verf aan op gedroogde lagen en gebruik de transparantie om kleurprofielen te wijzigen, verzadiging of kleurcontrasten te verhogen.

Als er te veel lagen glazuur worden toegevoegd, kan het schilderij er vrij donker uit gaan zien, dus breng de glazuren geleidelijk aan en neem af en toe een stap terug en analyseer je schilderij als geheel. Je hoeft niet het hele schilderij van een glazuurkleur te voorzien, het kan zijn dat je een kleine schaduw wilt benadrukken, de kleur van de ogen of lippen wilt versterken, of de warmte van de huidtinten wilt vergroten. GlazuurlagenHet drogen duurt even (1-3 dagen), daarom vergt deze techniek tijd en geduld. Dit is een meer geavanceerde techniek, maar veel kunstenaars zijn geïnspireerd om op deze manier te werken.

Makkelijke olieverf ideeën: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.