Beste tekenpapieroppervlakken: een overzicht - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 26-09-2023
Carla Andrews

Zoek het beste tekenpapier voor je gekozen medium.

Het soort tekenpapier dat u kiest, hangt af van het medium dat u gebruikt en het gewenste resultaat. Als u bijvoorbeeld van plan bent om met grafiet te schetsen om gedetailleerde tekeningen te maken, hebt u glad papier nodig. Als u van plan bent om uw werk in te lijsten of te verkopen, hebt u dik, zuurvrij papier van archiefkwaliteit nodig.

Voor snelle schetsen en doodles is het niet nodig om de beste kwaliteit papier te gebruiken. Oefen tekenoefeningen en plan composities voor grotere uiteindelijke tekeningen in een schetsboek, zodat u uw vooruitgang kunt bijhouden.

In deze gids neem ik de verschillende merken en soorten papier met je door, zodat je de beste voor jou kunt kiezen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Clairefontaine Mixed Media Pad

Hier kopen

Geschikt voor: potlood, inkt, mixed media, kleurpotlood, beginnende of professionele kunstenaars

Dit papier is betaalbaar, van archiefkwaliteit en verkrijgbaar in vier verschillende kleuren. Kies de zwarte onderlegger voor kleurpotlood- of pasteltekeningen, witte of getinte onderleggers werken goed met houtskool en grafiet.

Te gebruiken met een scala aan media, waaronder pastel, potlood, houtskool en gouache. Het papier biedt enorme mogelijkheden om te experimenteren en creatief aan de slag te gaan.

Het papier is bestand tegen knikken, dus ook geschikt voor gebruik met verf. Probeer eens aquarelpotloden op dit papier!

Het Clairefontaine-papier begint bij 6×8", het perfecte formaat om in uw tas te stoppen en mee naar buiten te nemen om te schetsen.

Stonehenge Fine Art Paper

Hier kopen

Meest geschikt voor: professionele kunstenaars, marker, inkt, grafiet, realisme & detailtekening

Stonehenge pads zijn glad met een vellumtextuur. Ze zijn van superieure kwaliteit, gemaakt van katoen in twee verschillende papiergewichten. Het katoenpapier heeft een grote sterkte en is duurzamer dan de cellulose alternatieven. De pads zijn er in verschillende maten en bevatten elk 15 vellen.

Dit is echt een veelzijdig papier door de kwaliteit, gebruik het met acrylverf, houtskool, grafiet, kleurpotlood of zelfs aquarel, pastel of inkt. Het papier is zuurvrij, dus u kunt het gebruiken voor eindwerken van professionele kwaliteit. Twee van de randen van het papier zijn gedekt en het oppervlak is volledig gaaf. Kies uit een reeks kleuren, van tonaal bruin, grijs, zwart of wit. Door de kwaliteitvan het papier, heeft het een hogere prijs, maar het is de investering waard voor het gevoel van het papier en de kwaliteit van de tekeningen die u kunt maken. U kunt kleurpotlood of gewoon potlood uitwissen zonder het oppervlak te beschadigen.

Strathmore Bristol tekenblok

Hier kopen

Meest geschikt voor: professionele kunstenaars, grafiet, houtskool, inkt,

Strathmore produceert dit gladde, dikke karton zonder coating in twee verschillende afwerkingen.

De gladde soort is perfect voor fijn detailwerk, realistische tekeningen, fijnlijnig inktwerk en stift. Het papier is dik genoeg voor inkttekeningen zonder dat de pen door de pagina heen loopt. Het papier is 2-laags, dus extra dik.

Vellum papier is ook glad, maar is meer geschikt voor houtskool, grafiet en kleurpotlood toepassingen. De pad is met tape gebonden en de randen zijn schoongesneden, om de vellen gemakkelijk te kunnen verwijderen.

Winsor & Newton Extra Glad Bristol Board

Hier kopen

Meest geschikt voor: inkt, marker, detailtekening

Dit papier is extra glad, zonder zichtbare oppervlaktestructuur, zodat u gladde details kunt creëren. Het is vooral nuttig voor marker en inkt tekeningen en illustraties. Als u van plan bent om kopieën of afdrukken van uw tekeningen te maken, geeft dit papier u de meest gladde resultaten. Het kan ook worden gebruikt met potlood om fijn detailwerk te maken. Het papier is merkbaar helderder dan andere soorten papier, wat zorgt vooreen helderder oppervlak.

Het andere geweldige aan dit papier is dat het dik is - 250 g/m² - en dat het bestand is tegen uitlopen van stiften. Het is ook zuurvrij en van archiefkwaliteit. Soms weet je nooit wanneer een schets precies zo uitpakt als je wilt. Dit papier staat achter je als een tekening je beste kunstwerk blijkt te zijn, want het ziet er superhoogwaardig uit achter een lijst. Voor een bespreking van de beste papier voor stifttekening bekijk dan onze gids.

Clairefontaine Pastelmat

Hier kopen

Zie ook: De verzorging van uw olieverfpenselen - Tips voor beeldende kunst

Meest geschikt voor: professionele kunstenaars, kleurpotloden, pastel

Dit papier is speciaal ontworpen voor gebruik met kleurpotlood en pastel. De textuur is geschuurd en voelt licht ruw aan, waardoor kleurpotlood beter hecht. Door de dikte en de oppervlaktestructuur van het papier kunnen meerdere lagen kleurpotlood worden aangebracht zonder dat er fixeermiddel nodig is. Dit betekent dat u een reeks van technieken zoals het maken van subtiele overvloeiingen en fijne details. Bekijk onze handleiding voor een uitgebreidere gids over hoe je aan de slag kunt met tekening in kleurpotlood .

Strathmore Toned tekenpapier

Hier kopen

Meest geschikt voor: professionele kunstenaars, kleurpotlood grafiet, houtskool, inkt,

Getint papier is een goede keuze voor kleurpotloodkunstenaars of voor hen die contrast in hun tekeningen willen aanbrengen. Door de neutrale achtergrond kunnen kunstenaars gemakkelijker waardeverhoudingen waarnemen tijdens het tekenen. Je kunt een monochrome tekening maken met oliepotloden , in Burnt Umber en Wit, of teken met grafiet en een wit potlood. Maak witte highlights en donkere schaduwen, om het uiterlijk van oude meesters en academische kunstwerken na te bootsen. Dit type papier werkt vooral goed voor portrettekeningen.

Het papier zelf is vrij licht, maar van uitstekende kwaliteit. Het oppervlak is glad, maar heeft een lichte vertanding, perfect voor kleurpotloodtoepassingen.

Het beste schetsboek om te tekenen

Schetsboeken zijn handig om te hebben voor tekenoefeningen, om mee te nemen naar een kunstles, of om in te pakken en mee te nemen op reis. Gebruik ze om miniatuur compositie schetsen te maken, veel professionele kunstenaars plannen de compositie van hun schilderij of tekening voordat ze aan het werk gaan.

Hahnemühle toonboek

Hier kopen

Tekenen op getint papier helpt je te oefenen in het focussen op de waarden in een tekening - de relatie tussen de highlights en de schaduwen. Dit is een mooi schetsboek met zachte kaft, de pagina's zijn licht en glad.

Teken met grafiet-, houtskool- of oliepotloden voor de beste resultaten. Het is een garengebonden boek dat plat kan worden uitgevouwen, zodat kunstenaars dubbele pagina's kunnen maken en direct in de naad kunnen werken. Het papier is aflopend met de meeste markers, maar de pagina's zijn niet de dikste, zodat ze niet geschikt zijn voor het schilderen met zware aquarelwassingen.

Strathmore Visueel Tijdschrift

Hier kopen

Dit is het ultieme schetsboek - het is voordelig en verkrijgbaar in verschillende formaten en papierstructuren. De spiraaldraadbinding betekent dat u het boek 360 graden kunt uitklappen, wat flexibiliteit biedt tijdens het tekenen. Het boek ligt volledig plat, zodat u het op een tafel of bureau kunt leggen om te werken.

Dit boek is verkrijgbaar in verschillende papiergewichten tot 300 gsm, wat het perfect maakt voor de meeste natte of droge technieken. Het is een zwaar dagboek dat je niet meer weg wilt leggen.

Wat voor tekenpapier is het beste voor beginners?

Voor beginners of studenten zou ik een papier aanraden dat van hoge kwaliteit maar betaalbaar is. Zo krijg je ervaring met tekenen op materiaal van professionele kwaliteit.

Clairefontaine mixed media pad tekenpapier verenigt het beste van twee werelden, want het is aan de meer betaalbare kant van het spectrum, maar de kwaliteit is hoog. Als je een beginner bent en niet zeker weet welk tekenmedium je wilt gebruiken, kun je op dit papier experimenteren met elk nat of droog medium.

Het gladste papier om te tekenen

Bristolboard biedt het gladste oppervlak om op te tekenen. Daardoor is het geschikt voor stiftkunst, inkt en fijne detailtekeningen. De Winsor & Newton Bristol Board heeft geen zichtbare oppervlaktestructuur, waardoor schone, heldere kleuren kunnen worden gecreëerd.

Welk soort tekenpapier is het beste voor professionele kunstenaars?

Het beste papier hangt af van uw voorkeuren. Als u gladde marker- of inkttekeningen wilt maken, is de Strathmore Bristol bord zou een goede keuze zijn. Stonehenge Fine Art papier is een genot om mee te werken met houtskool, grafiet of oliepotlood. Alle papieren op deze lijst zijn geschikt voor professionele fine art toepassingen.

Het beste tekenpapier voor inkt

Winsor & Newton's Extra Smooth, extra dik. Bristol Board is briljant voor marker en inktwerk en biedt het gladste oppervlak. Strathmore's 2 ply Bristol Board is glad en volledig bloedvrij.

Soorten tekenpapier

Nu je een overzicht hebt van enkele van de beste merken en papierassortimenten voor kunstenaars, kun je wat meer onderzoek doen naar de verschillende soorten papier die verkrijgbaar zijn.

Papierdikte is belangrijk: welk gsm-papiergewicht is het beste om te tekenen?

GSM verwijst naar het papiergewicht, of gram per vierkante meter papier. Hoe hoger het gewicht, hoe dikker het papier zal zijn. Dikker papier is meer geschikt voor professionele toepassingen, voor tekeningen die u wilt bewaren en inlijsten en voor strengere tekentechnieken.

Voor het schetsen en oefenen van grafiettekeningen die je niet van plan bent te bewaren of in te lijsten, is 110-130 g/m2 goed geschikt. Dit papiergewicht is licht, goedkoper en zeer geschikt voor snelle schetsen waarbij je niet veel hoeft uit te gummen. Houd er rekening mee dat als je veel druk uitoefent met het potlood of veel gumt, het dunnere papier kan slijten.

Zwaar tekenpapier is tussen 160 en 260 g/m². Dit gewicht papier is geschikt voor verschillende tekentechnieken en mediums. Leg grafiet, houtskool of kleurpotlood op het papier zonder je zorgen te maken over deuken of overbelasting. Met papier van ongeveer 260 g/m² hoef je je minder zorgen te maken dat marker of inkt doorloopt naar de andere kant van de pagina. Deze papierdikte is het meest geschikt voorgeschikt voor professionele toepassingen.

Ultrazwaar papier van ongeveer 300 g/m² wordt vaker gebruikt om te schilderen, maar gladde soorten zijn ook geschikt voor gebruik met marker en inkt. Gebruik ultrazwaar tekenpapier voor gemengde mediatoepassingen, tekenen en schilderen, of met aquarelpotloden .

Gegomde schrijfblokken vs spiraalgebonden schrijfblokken vs gestikte schrijfblokken

Papier kan in verschillende formaten worden gekocht. Blocnotes zijn er meestal in spiraal gebonden of gegomd formaat.

Gegomde papierblokken zijn aan één kant aan elkaar geplakt en maken het gemakkelijk om stukken weg te scheuren. Ze zijn beter voor het werken aan afzonderlijke stukken dan in schetsboekformaat.

Koop hier Strathmore Visual Journal

Spiraalgebonden papier is beter voor wie liever in een schetsboekformaat werkt. De spiraalbinding maakt het gemakkelijk om pagina's uit te vouwen en plat te werken. Als u een pagina wilt verwijderen, zoek dan naar spiraalgebonden blokken met geperforeerde randen, zodat het papier gemakkelijk kan worden afgescheurd.

Gestikte blokken zijn ideaal voor als je wilt werken op dubbele pagina's. Dit zijn meer schetsboeken die soms geperforeerde randen hebben.

Katoen vs cellulosepapier

Katoenpapier is duurder dan cellulosepapier (houtpulp), maar het is duurzamer. Cellulose kan worden beschouwd als papier voor studenten, terwijl katoen wordt beschouwd als papier voor kunstenaars. Katoen is ook geschikt voor verftoepassingen.

Cellulosepapier is geweldig om in huis te hebben voor oefenstukjes en compositietekeningen. Voor sommige mensen kan tekenen op duurder papier een zekere mate van creatieve blokkade veroorzaken, omdat ze een goed papier niet willen verpesten. Dus als je als beginner je werkstukken wilt plannen, doe dat dan eerst in je schetsboek of op cellulosepapier.

Kwaliteit kunstenaars vs. kwaliteit studenten

Studentenpapier, dat vaak goedkoper is, is meestal lichter en gemaakt van cellulosevezels, die niet zo duurzaam zijn als katoen.

Als u van plan bent uw werk te verkopen, naar een galerie te sturen of zelfs als u graag materialen van hoge kwaliteit gebruikt, is kunstpapier van artistieke kwaliteit een betere keuze. U zult een verschil kunnen voelen in de textuur, de dikte en de duurzaamheid van het papier.

Wat is archief- en zuurvrij papier?

Vrijwel al het moderne commerciële tekenpapier dat te koop is, is zuurvrij. Zuurvrij papier wordt zodanig bewerkt dat de ligninecomponent, die de pulp zuur maakt, wordt verwijderd. Het eindproduct heeft een neutrale pH van ongeveer 7. Als de lignine niet tijdens de bewerking werd verwijderd, zou het papier broos en geel worden naarmate het ouder wordt.

Zie ook: Soorten schilderijen: media, technieken en stijlen

Zuurvrij papier is archiefwaardig omdat het niet in de loop der tijd wordt afgebroken. Daardoor is het geschikt om kunstwerken jarenlang op te hangen zonder dat het materiaal er anders uitziet. Een voorbeeld van papier dat niet zuurvrij is, is oud boekpapier. Als u een oud boek oppakt, zult u merken dat het papier verkleurd is. Dat maakt het ongeschikt voor kunsttoepassingen. Mijn advies is om een gerenommeerd assortiment kunstenaarsvoor de tekeningen die u wilt bewaren, in plaats van uw meesterwerken te tekenen op oud kopieerpapier of restjes.

Om er zeker van te zijn dat uw papier archival en artist grade is, hoeft u alleen maar de productbeschrijving op de website van de kunstleverancier te lezen. Daarin staat meestal dat het papier zuurvrij is.

Voor een volledige lijst van tekengereedschap en benodigdheden bekijk dan onze gids!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.