Soorten schilderijen: media, technieken en stijlen

Carla Andrews 23-08-2023
Carla Andrews

Er zijn verschillende soorten schilderwerk mediums die kunstenaars gebruiken om prachtige kunstwerken te maken. Enkele van de populairste soorten schildermediums zijn olieverf, aquarel en acryl. Elk type schilderij heeft zijn eigen unieke voor- en nadelen. Naast de media die kunstenaars kiezen om te gebruiken in hun kunstpraktijk, kunnen schilders ook kiezen om te schilderen in een bepaalde kunststijl en met een reeks technieken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Olieverfschilderij

Olieverfschilderij is een van de oudste en populairste soorten schildermedium. Verffabrikanten maken olieverf door het mengen van pigment met een drogende olie. Drogende olie fungeert als bindmiddel voor de gekleurde pigmenten. De meest gebruikte drogende oliën zijn lijnolie, walnootolie en maanzaadolie.

Olieverf is een van nature dik medium dat langzaam droogt. De langzaam drogende eigenschap van olieverf betekent dat kunstenaars kleuren een dag of langer op het doek kunnen mengen, totdat de verflaag is opgedroogd. Kunstenaars die met olieverf schilderen, gebruiken meestal een stijve kwast om de verf op hun doek aan te brengen, zoals een varkens- of synthetische kwast, maar sommige kunstenaars schilderen met paletmessen .

Dit schildermedium kan moeilijk aanvoelen voor beginners die het willen leren, omdat het duurder is dan andere mediums en het opzetten en opruimen wat tijd kan kosten. En als je een kunstenaar bent die graag in meerdere afzonderlijke kleurlagen schildert, moet je een paar dagen wachten tot de verflagen droog zijn. Maar als je eenmaal enkele van de basis technieken voor olieverfschilderijen en heb wat olieverfbenodigdheden De voordelen van het schilderen met olieverf wegen echt op tegen de obstakels die je in het begin voelt. De heldere kleuren, het luxueuze gevoel van de verf, de mengbaarheid en de prachtige afwerking van het oppervlak maken de moeite die je in het leren steekt de moeite waard.

Bekijk onze olieverfschilderij voor beginners tutorial als u meer wilt weten over hoe u kunt beginnen met het prachtige schildermedium.

Aquarel schilderen

Aquarel schilderen is een ander populair type schildermedium. Arabische gom en pigment vormen het verfmengsel. De pigmenten in aquarelverf zijn meestal zeer fijn en transparant van kleur. Aquarelverf is wateroplosbaar, maar ook oplosbaar na droging. Dit betekent dat kunstenaars sommige kleuren uit het schilderij kunnen halen om witte ruimte te creëren.

Wanneer kunstenaars de verf met water verdunnen, bepaalt de hoeveelheid water in het mengsel hoe doorschijnend de verf wordt. Meer water maakt de verf transparanter, terwijl minder water de verf ondoorzichtiger maakt.

Aquarelleren is een populaire keuze voor landschapsschilders omdat het medium kunstenaars in staat stelt gemakkelijk zachte overgangen tussen kleuren te creëren. Veel schilders kiezen ervoor hun aquarelverf mee naar buiten te nemen om schilderen en plein air .

Omdat aquarelleren relatief goedkoop is om mee te beginnen en omdat het zo gemakkelijk op te zetten en op te ruimen is, is het een uitstekende keuze voor beginners. Aquarel is echter niet het gemakkelijkste verfmedium om te leren. Door de transparante aard van de kleuren zijn fouten moeilijk te corrigeren. Kunstenaars schilderen van licht naar donker, dus bij elke opeenvolgende laag moeten de schaduwen in deen laat het witte papier kaal voor de helderste highlights. Dit is een schildermethode waaraan schilders die ervaring hebben met andere mediums moeilijk kunnen wennen. Als u wilt leren schilderen met aquarel kijk dan naar onze beginnersgids Hierin vind je alles wat je moet weten, van de benodigdheden die je nodig hebt tot de basistechnieken.

Acryl schilderij

Acrylverf is een relatief nieuw medium, vergeleken met olieverf, maar het wordt snel een favoriet onder schilders. De verf is gemaakt van pigment gesuspendeerd in acrylhars, een synthetisch polymeer. De verf droogt snel, waardoor het perfect is voor kunstenaars die graag snel werken. A rtisten kunnen verdund acrylverf met water om verschillende effecten te creëren. Acrylverf is echter niet oplosbaar in droge toestand, als het opdroogt tot een waterdichte film.

Acrylverf is een ongelooflijk veelzijdig medium. Afhankelijk van het type en de merk acrylverf die u kiest, kan uw medium verschillende eigenschappen hebben. Bijvoorbeeld, zware bodypaint is dik als olieverf en is perfect om schilderijen met structuur mee te maken. Zachte body en vloeibare acrylverf zijn dunner van structuur en zijn zeer geschikt voor het maken van meer gedetailleerde werken.

Zie ook: Beste acrylverfmerken: Een uitgebreid overzicht

Schilder met acryl op doek, papier of houten paneel met behulp van synthetische borstels Je hebt misschien stijvere synthetische borstels om zware acrylverf over het oppervlak te bewegen.

Acrylverf is over het algemeen goedkoper dan olieverf om te kopen. Bovendien kunnen kunstenaars natte verf schoonmaken met alleen water en een beetje borstelzeep Als u de open werktijd van verf wilt verhogen, kunt u een acrylverf medium om de werktijd te verlengen van een half uur tot een paar uur. We hebben een uitgebreide handleiding over acrylschilderen voor complete beginners Als je denkt dat dit het medium voor jou is, kijk dan eens! Voor een overzicht van de beste... acryl schilderij tutorials Bekijk onze gids. Kies een tutorial die je wilt leren uit de lijst.

Gouache schilderij

Konstantin Gorbatov: Herfstlandschap met berken

Gouacheverf is vergelijkbaar met aquarel in die zin dat het een medium op waterbasis is. De pa int bestaat uit pigment gesuspendeerd in Arabische gom maar de verhouding tussen pigment en Arabische gom is veel hoger dan bij aquarel, waardoor plakkaatverf veel dekkender is. Kunstenaars kunnen g ouac hij, veel als aquarel .

Illustratoren gebruiken gouache om levendige, kleurrijke ontwerpen te maken. Schilder met gouache en een klein penseel om gedetailleerde schilderijen te maken, of met een groot vierkant penseel om meer expressieve stijlwerken te maken.

Het is een van de gemakkelijkste soorten schilderij om te leren voor beginners. Je hebt niet veel nodig materialen om te beginnen , de materialen zijn goedkoop en het is gemakkelijk op te zetten en schoon te maken. Het is oplosbaar in water, dus gewoon materialen schoonmaken met water. Het kenmerk dat maakt gouache gemakkelijker te schilderen dan waterverf Met de toevoeging van ondoorzichtig wit pigment, vermengt de tint zich en verhoogt de dekkracht van andere kleuren. Dit betekent dat je niet beperkt bent tot het werken met de lichtste kleuren eerst en de donkerste kleuren als laatste, zoals bij gewone aquarel. In plaats daarvan kun je kleine highlights en details als laatste schilderen met de toevoeging van wit. Leer hoe gouache te schilderen met onze gids voor complete beginners. Als u op zoek bent naar schilderinspiratie, bekijk dan onze ideeën voor plakkaatverfschilderijen .

Pastel

Pastels zijn zowel een teken- als een schildermedium. Pastels worden gemaakt van droog, poedervormig pigment dat met een bindmiddel bijeen wordt gehouden. Het soort en de kwaliteit van het pigment bepalen de kleur van de pastel.

Er zijn twee verschillende soorten pastels, oliepastels en zachte pastels . Oliepastels zijn gemaakt van een oliebindmiddel en zachte pastels worden gemaakt van krijt en Arabische gom. merken van zachte pastel bevatten andere bindmiddelen. De twee soorten pastels zijn verschillend en werken niet goed samen.

Pastels zijn er in een grote verscheidenheid aan kleuren en kunstenaars kunnen met het medium expressieve, schilderachtige effecten bereiken. Omdat zachte pastels een grote hoeveelheid pigment bevatten, zijn ze zeer kleurverzadigd.

Om zachte pastels te gebruiken, breng je de droge staafjes kleur rechtstreeks op het papier of doek aan. Je kunt je vingers of verschillende soorten pastelgereedschap gebruiken om verschillende effecten te creëren. Mengen en vegen zijn allebei gemakkelijk te doen met een zachte pastel.

Als u op zoek bent naar een nieuw schildermedium om te proberen, zijn zachte pastels een geweldige optie! Ze zijn gemakkelijk en leuk om te gebruiken en de resultaten kunnen prachtig en expressief zijn.

Tempera

Temperaverf is een sneldrogend, in water oplosbaar medium. Het was het belangrijkste schildermedium vóór de komst van olieverf en wordt nog steeds gebruikt, vooral in het onderwijs.

De pigmenten zijn gesuspendeerd in een ei-emulsie, waardoor de verf snel droogt. Temperaverf droogt mat op en is niet zo duurzaam als olieverf. Het kan barsten als het te dik wordt aangebracht of als het grote temperatuurschommelingen ondergaat.

Ondanks de nadelen heeft temperaverf enkele voordelen: het is heel gemakkelijk schoon te maken, omdat het in water oplosbaar is. En omdat het snel droogt, is het mogelijk in één keer meerdere lagen te schilderen.

Encaustic

Kunstenaars maken encaustische verf De was wordt gesmolten en gecombineerd met het pigment, dan afgekoeld en opnieuw gesmolten om een stevig blok verf te creëren.

Breng encaustische verf aan op een oppervlak met warmte, met een kwast, paletmes of ander gereedschap. Houd de was gesmolten terwijl u werkt; voor encaustisch schilderen is een warmtepistool of een ander verwarmingselement nodig.

Zodra de was op het oppervlak is aangebracht, kan het worden geboetseerd en gekneed. Encaustic verf droogt op tot een harde, glanzende afwerking.

Encaustisch schilderen is een uniek en interessant medium. Het vergt enige oefening om het onder de knie te krijgen, maar het kan zeer de moeite waard zijn.

Inktschilderij

Gebruik een penseel om inktvlekken aan te brengen op papier of andere oppervlakken. Kunstenaars U kunt de inkt heel dun aanbrengen voor een delicaat effect, of dikker voor een gedurfdere look.

Inktschilderijen worden vaak gekenmerkt door hun eenvoud en minimalisme. De nadruk ligt op het vloeien van de inkt en de schoonheid van de lijn.

Meng de kleuren vooraf op een palet voordat je ze op het papier aanbrengt en verdun de kleuren met water om transparantie in je schilderijen te bereiken.

Dit is een populair type schildermedium in Japan, waar ink wash painting ook wel sumi-e wordt genoemd. Sumi-e is een soort grillige stijl inktschilderen waarbij vooral zwarte inkt wordt gebruikt.

Fresco

Fresco is een schildertechniek waarbij een rtisten solliciteren Het pigment moet nat zijn wanneer het pigment wordt aangebracht, anders hecht de kleur niet goed.

Frescoschilderkunst was populair in de Renaissance periode en werd gebruikt om de muren en plafonds van kerken en andere openbare gebouwen te versieren.

Het woord "fresco" komt van het Italiaanse woord voor "vers". Kunstenaars brengen meestal fresco's aan op vers pleisterwerk, maar er is ook een variant die secco fresco heet, waarbij kunstenaars pigment op droog pleisterwerk schilderen.

Frescoschilderen is een uitdagend maar lonend medium. De resultaten kunnen heel mooi en duurzaam zijn.

Digitaal schilderen

Dit is geen traditioneel schildermedium, maar toch een schildermedium! Je kunt verschillende digitale instrumenten gebruiken om schilderijen te maken, zoals een iPad, of computer en grafisch tablet . U kunt ook 2 in 1 tablet en laptops voor kunstenaars , waar u recht op het scherm kunt tekenen. Voor een overzicht van de beste grafische tablets voor artiesten, bekijk onze gids.

Er zijn veel softwareprogramma's beschikbaar waarmee u digitaal kunt schilderen. Enkele van de populairdere zijn Corel Painter, Adobe Photoshop , Clip Studio Paint en Procreate voor iPad.

Digitaal schilderen is een geweldige optie als u al software als Photoshop hebt, of als u weinig ruimte hebt voor traditionele schildermaterialen. Het mooie van schilderen met Photoshop is dat u penselen kunt downloaden, of zelf penselen kunt maken die de textuur en het uiterlijk van traditionele schildermaterialen nabootsen. U kunt penselen downloaden die gemakkelijk in elkaar overgaan of er getextureerd uitzien. U kunt penselen downloadenen vele andere ontwerpmiddelen voor Photoshop van Creatieve markt .

Soorten verftoepassingen en -methoden

Afgezien van de soorten schildermediums die kunstenaars ter beschikking staan, zijn er ook veel verschillende schildertoepassingen, -methoden en -technieken die een schilderervaring en de resultaten uniek kunnen doen aanvoelen en eruit kunnen doen zien.

Verf gieten

Gebruik acrylverven met een vloeibaar medium naar gietschilderijen maken . Voeg een gietmedium aan de verf om de kleuren minder stroperig te maken en gemakkelijker te gieten. Vul een beker met de verf en giet de verf, als deze klaar is, vanaf een hoogte op het oppervlak of gebruik een knijpfles om de verf gecontroleerd aan te brengen. Kantel het oppervlak om de verf gelijkmatig te laten uitspreiden. Bekijk onze gietverfbenodigdheden lijst om de andere benodigdheden te vinden die je nodig hebt. Experimenteer met verschillende acrylgiettechnieken zoals vuil schenken, touwtje trekken en Dutch pour .

Dit is een leuke en gemakkelijke manier om abstracte schilderijen met interessante patronen te maken. Als u de beste verven voor acrylschilderijen bekijk dan onze gids.

Airbrushen

Kunstenaars gebruiken acrylverf voor de airbrushtechniek Airbrushen is perfect voor het schilderen van vloeiende verlopen en zachte randen. Gebruik een airbrush om zeer fijne details te creëren.

Je hebt een airbrush pistool en compressor, en misschien moet u de verf verdunnen met een vloeibaarheidsverbeteraar voordat u het in de airbrush gebruikt. Krijg vloeibare acrylverf en een medium om de verf te verdunnen. De Gouden Airbrush medium werkt fantastisch voor het werk.

Paletmes schilderen

Traditioneel wordt olieverf op het oppervlak aangebracht met een penseel. U kunt olieverf echter ook aanbrengen met een paletmes Dit geeft je schilderij een interessant structuureffect. Verdik verf met een medium als koude was om de textuur op het doek te behouden.

U kunt ook schilderen met zware acrylverf en paletmessen Het mooie van schilderen met acrylverf met paletmes is dat de verf zo snel droogt, terwijl je soms weken of zelfs maanden moet wachten voordat een dikke laag olieverf droog en stevig genoeg is om te vernissen.

Canvas schilderij

Schilderen met olieverf of acryl op doek Het betekent gewoon schilderen op een doek in plaats van op papier of een ander soort oppervlak.

Schilderij op doek is een populaire keuze omdat het duurzaam is en gemakkelijk in te lijsten Canvas is ook een goede keuze als u van plan bent zware bodypaint te gebruiken of meerdere kleuren in lagen aan te brengen.

Vermijd het schilderen op gewoon doek met waterverf. Neem in plaats daarvan een aquarel doek omdat de fabrikant deze voorschrijft met absorberende grond die geschikt is voor het schilderen met vloeibare aquarelwas.

Soorten schilderstijlen

Er zijn verschillende manieren om het schilderen te benaderen, en elke manier kan resulteren in een heel andere schilderstijl.

Abstract

In abstracte schilderijen De nadruk ligt op vorm, kleur, lijn en textuur in plaats van op de letterlijke weergave van een voorwerp of scène.

Expressionisme

Edvard Munch: Witte nacht

Expressionistische schilderijen zijn vaak emotioneel geladen en drukken de gevoelens van de kunstenaar over het onderwerp uit. De kleuren zijn meestal fel en intens, en de penseelstreken zijn vaak zichtbaar. Dit is een kunststroming die zich in de 19e eeuw ontwikkelde.

Realisme

Realistische schilderijen De kleuren en details moeten levensecht en natuurgetrouw lijken.

Impressionisme

Claude Monet: oevers van de Seine bij Jenfosse - Helder weer

Impressionistische schilderijen zijn vaak zacht en wazig, met zichtbare penseelstreken. De kleuren zijn meestal licht en delicaat. Deze schilderstijl is bedoeld om de vluchtige effecten van licht en kleur vast te leggen.

Eindelijk

Nu je de verschillende soorten schildermediums, toepassingen, methodes en stijlen kent, ben je klaar om te gaan schilderen! Experimenteer met verschillende mediums en technieken om te ontdekken welke je het mooist vindt. En vergeet niet om plezier te hebben!

Als u tips wilt over hoe u uw kunstvaardigheden verbeteren bekijk dan onze gids!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Zie ook: Vlinder Tutorial: Realistische vlinder met kleurpotloden

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.