Welke kleuren maken bruin?

Carla Andrews 24-08-2023
Carla Andrews

In deze gids beantwoorden we de vraag "welke kleuren maken bruin?". Met details over hoe je bruin kunt maken van de primaire kleuren, welke natuurlijke bruine pigmenten je in verfvorm kunt kopen en enkele kleurmengrecepten!

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Welke kleuren maken bruin?

Bruin is een warme, neutrale, onverzadigde kleur die bestaat uit alle primaire kleuren, waaronder rood, geel en blauw. Hij ontstaat door deze drie primaire kleuren in verschillende verhoudingen met elkaar te mengen.

Meng de primaire kleuren tot bruin

De primaire kleuren zijn vormen van rood, geel en blauw. Primaire kleuren in kleurentheorie Deze kleuren vormen de basis voor het creëren van alle andere kleuren in het spectrum in kunst en design. Dit omvat secundaire kleuren, tertiaire kleuren en alle andere variaties van deze kleuren, inclusief hun tonen.

Warme en koele kleuren

Er zijn ook warme en koele versies van kleuren . Warme kleuren omvatten rood, oranje en geel, die vaak worden geassocieerd met gevoelens van warmte of hitte. Koele kleuren omvatten tinten blauw, paars en groen.

Bruin is een warme neutrale kleur, die dus meer naar geel of rood op de kleurencirkel wijst. Grijs daarentegen is een koele neutrale kleur, die dus meer naar blauw dan naar rood of geel op de kleurencirkel wijst.

Hoe bruin mengen: proces

Om te begrijpen hoe de primaire kleuren op elkaar inwerken, helpt het om naar het kleurenwiel te kijken.

Zie ook: De beste paletten voor acrylschilderen - Fine Art Tutorials

Als je bijvoorbeeld rood en geel mengt, ontstaat de secundaire kleur oranje Oranje staat tegenover blauw op het kleurenwiel, waardoor oranje en blauw... complementaire kleuren Als we deze kleuren in gelijke verhoudingen mengen, wordt het... zwart (of een zeer diepe grijsachtige kleur). Blauw is een koele kleur en oranje is een warme kleur. Als we echter bruin willen maken, hebben we een groter aandeel van die warme kleur nodig. Dus als we een groter aandeel oranje met blauw mengen, zullen de kleuren elkaar neutraliseren. Het resultaat zal echter een kleur zijn die meer naar oranje dan naar blauw neigt, wat resulteert in een bruine tint. Dit is in wezen hoe jeDezelfde stappen kunnen worden gebruikt voor alle primaire kleuren, maar zorg ervoor dat de warme kleur in verhouding tot de koele kleur groter is.

In de praktijk kunt u een kortere weg nemen en secundaire of tertiaire verftubes mengen. Door bruine of zwarte pigmenten te mengen maakt u de bruintinten van uw voorkeur. Cadmiumrood en ivoorzwart bijvoorbeeld levert een diep, roodachtig chocoladebruin op. U hoeft zich niet te beperken tot kleuren die overeenkomen met de primairen, gebruik alle verftubes die u hebt. Als u echter primairen gebruikt om bruin te maken, krijgt uhet breedste scala aan bruintinten uit uw mixen kunnen halen.

Als je wilt leren hoe je kleuren mengen of hoe je kleuren mengen voor realisme schilderen bekijk dan onze handleidingen.

Wat zijn de primaries in pigmentvorm?

In pigmentvorm zijn er specifieke pigmenten die sterk overeenkomen met echte primaries. Deze worden gewoonlijk cyaan (ftalocyanine), magenta en geel genoemd. De pigmentnummers zijn PB15 (cyaan), PV19 (magenta) en PY128 (geel).

Uit deze primaire pigmenten kunt u de grootste verscheidenheid aan tinten mengen uit de minste tubes. Omdat de pigmenten echter niet perfect overeenkomen met de primaire pigmenten, zullen er enkele hiaten zijn in het gamma tonen en kleuren dat u kunt mengen. Magenta wordt bijvoorbeeld beschouwd als een koel rood, dus er zullen hiaten zijn in het gamma paars en oranje dat u ermee kunt mengen.

Daarom zullen de meeste kunstenaars aanraden je palet uit te breiden met meer variaties van de primaire kleuren, zoals cadmiumrood, cadmiumgeel of ultramarijn. Je moet ook een donkere kleur nemen om schaduwtinten en diepe bruintinten te mengen, zoals ivoorzwart of gebrande omber. Als je meer wilt weten over kleurenpaletten in de kunst bekijk dan onze gids.

Hoe specifieke bruintinten te mengen

Om specifieke bruintinten te mengen, moet u de vaardigheid van het kleuren mengen oefenen en de eigenschappen begrijpen van de pigmenten die u gebruikt.

U kunt een willekeurig aantal pigmenten op uw palet gebruiken om bruin te creëren. Als u bijvoorbeeld aardetinten hebt zoals gebrande sienna of gebrande omber, kunt u deze kleuren wijzigen door toevoeging van andere primaries, wit of zwart.

Zie ook: Olieverf versus acrylverf: wat zijn de belangrijkste verschillen?

Om dieprode bruine kleuren te mengen, voeg je meer rood toe, om groene of gele bruine kleuren te mengen, voeg je meer geel of iets meer blauw toe. Voor lichte bruine kleuren voeg je wat titaanwit toe. Probeer te visualiseren waar de kleur zich bevindt op het wiel en naar welke tint de nagestreefde kleur wijst. Van daaruit kun je beslissen hoeveel delen van elke kleur je moet mengen. Mengen is een proces van vallen en opstaan, besteed wat tijd aan het oefenen omsneller en nauwkeuriger worden.

Bruine pigmenten

Aardkleuren zijn pigmenten die tinten bruin weergeven. Er zijn een aantal natuurlijk voorkomende en synthetische pigmenten die verschillende bruintinten hebben, rechtstreeks uit de verftube. Hier volgen enkele van de populairste bruine pigmenten en hun eigenschappen:

Sienna

Ruwe sienna is een aardijzeroxide dat ook mangaanoxide bevat. Het is geelbruin van tint en wordt gebruikt sinds de Renaissance periode in onderschilderingen. Dit is een semi-transparante kleur.

Het pigment gebrande sienna is hetzelfde als ruwe sienna, maar door verhitting ontstaat een roodbruine tint.

Umber

Umber is een natuurlijk pigment dat oorspronkelijk uit Umbrië in Italië komt, maar het kan overal ter wereld worden gewonnen. Het wordt gewonnen uit kleigrond die rijk is aan ijzer- en mangaanoxiden. Umber was een van de eerste pigmenten die door de mens werden gebruikt. Het kan in tint variëren van rood tot geel of groene ondertonen, afhankelijk van de manier waarop het is behandeld. Door het hogere aandeel mangaanoxide, is donkerder van kleur dan sienna of oker.

Ruwe omber is een diep, geelachtig bruin dat populair werd tijdens de Renaissance periode waar kunstenaars begonnen te schilderen met contrasterende kleuren, met behulp van de clair-obscur techniek .

Johannes Vermeer: Het melkmeisje

Het semitransparante pigment werd toegepast op de schaduwen in Vermeers 'Melkmeisje' om een warm contrast in de schaduwtinten te verkrijgen.

Omber gebrand is een medium roodbruin aardpigment, dat half transparant is en gemaakt wordt van verhitting van ruwe omber. Deze kleur kan worden gemengd met ultramarijnblauw om diepe rugtinten te maken.

Oker

Oker is een ander pigment dat voorkomt in aarde, het komt van kleigrond die ijzeroxide en ijzeroxide of ijzerhydroxide bevat. De tinten zijn lichter dan andere aardpigmenten die meer naar geel op het kleurenspectrum neigen. Gele oker is een van de populairste en meest gebruikte pigmenten. Het kan worden gebruikt om natuurlijke, aards aandoende groenen te mengen in landschapsschilderijen.

Als u pure, bruine tinten wilt creëren die er direct uit de tube aards en natuurlijk uitzien, kies dan een van deze pigmenten! Het mooie is dat ze snel drogen en vaak semi-transparant of transparant zijn, waardoor ze de perfecte optie zijn voor onderschilderingen .

Terminologie voor het mengen van kleuren

Inzicht in het jargon van het kleuren mengen kan u op weg helpen om uw vaardigheden op het gebied van kleuren mengen onder de knie te krijgen. Hier zijn enkele termen die u moet kennen:

  • Toon: Een toon is wanneer je een kleur neutraliseert. Dat doe je door de tint te mengen met grijs, of met zijn complementaire kleur.
  • Waarde: Een waarde beschrijft de lichtheid of donkerheid van een kleur.
  • Warme kleuren: Warme kleuren zijn tinten rood, geel of oranje.
  • Koele kleuren: Koele kleuren zijn tinten blauw, groen en paars.
  • Schaduw: Een schaduw is wanneer je een tint mengt met zwart, of de kleur donkerder maakt.
  • Verzadiging: Verzadiging beschrijft de zuiverheid van een kleur, of deze verdund is met wit of grijs.
  • Tint: Een tint is wanneer je een tint mengt met wit.
  • Tint: Een tint is de feitelijke kleur die een pigment of inkt heeft, of die nu rood, blauw, geel of een andere variatie van die kleuren is.

Als je eenmaal begrijpt hoe je kleurmengsels met deze termen kunt beschrijven en hoe kleuren in verschillende verhoudingen op elkaar inwerken, kun je gaan experimenteren met het mengen van bruin vanuit het niets.

Eindelijk

Zoals je ziet, zijn er veel verschillende manieren om bruin te maken, zowel in pigmentvorm als door verschillende kleuren met elkaar te mengen. Of je nu op zoek bent naar een rijke donkere tint of een lichte neutrale toon, er zijn verschillende manieren om bruin te mengen. Oefen en experimenteer en je maakt in een mum van tijd nauwkeurige bruintinten!

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.