Tekenen van zijprofielen

Carla Andrews 14-08-2023
Carla Andrews

Het tekenen van een zijprofiel vanuit het niets is geen sinecure. Het nauwkeurig plaatsen van de kenmerken en het bereiken van de juiste verhoudingen vereist een methode en oefening.

In deze cursus zijaanzicht tekenen leer je hoe je een zijaanzicht van een gezicht tekent met behulp van de Loomis-methode. Construeer het hoofd en het gezicht vanaf nul met behulp van basisvormen en hulplijnen om de verhoudingen op te meten. Zodra je de structuur van het hoofd hebt vastgesteld, kun je gezichtskenmerken toevoegen.

Ik zal je ook tips geven over hoe je realistische schaduwen en highlights kunt maken om je tekening meer diepte en dimensie te geven. Door deze stap-voor-stap tutorial te volgen, zul je in staat zijn een zijprofielportret te tekenen dat er realistisch en vol leven uitziet.

Zie ook: Penselen voor acrylschilderen: Beste Acrylverf Penselen Beoordeling

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Teken twee cirkels

Ons uitgangspunt voor onze tekening van het zijprofiel is een eenvoudige cirkelvorm. Deze cirkel dient als leidraad voor de schedelmassa, dus zorg ervoor dat u de cirkel zo groot tekent als u het hoofd in uw tekening wilt hebben. Teken vervolgens binnen de eerste cirkel een binnencirkel die ongeveer tweederde van de grootte van de eerste cirkel moet zijn. Begin de tekening met lichte lijnen, zodat u de hulplijnen later kunt uitwissen.

Gezichtsvlak aangeven

Verdeel de twee cirkels in tweeën. Dit laat ons zien waar de zijkant van het gezicht eindigt en de achterkant van het hoofd begint. Trek vervolgens een verticale lijn naar beneden vanaf de zijkant van de buitenste cirkel om het gezichtsvlak aan te geven.

Markeer de wenkbrauwlijn

Trek een horizontale lijn door het midden van beide cirkels voor de wenkbrauwlijn. In deze Loomis-methode constructie, is het voorhoofd halverwege de cirkel gemarkeerd, wat het hoofd voorstelt.

Markeer de haarlijn

De volgende stap is het markeren van de haarlijn door een horizontale lijn te trekken over de bovenkant van de binnenste cirkel.

Meet waar de neus komt

Markeer de basis van de neuslijn door een horizontale lijn te trekken over de bodem van de binnenste cirkel.

Meet de kinpositie

Neem de maat van de wenkbrauwlijn tot de basis van de neuslijn. De positie van de kin zal dezelfde afstand zijn, beneden vanaf de neuslijn. De vier lijnen, die de haarlijn, wenkbrauwlijn, neuslijn en kinlijn voorstellen, verdelen het gezicht in gelijke derden vanaf de haarlijn.

Meet de mond

Trek een lijn op ongeveer een derde van de meting tussen de neus en de kinlijn om de lijn voor het midden van de mond te vinden.

Teken de kaak

Teken de vorm van de kaak vanaf de onderkant van de binnenste cirkel, tot aan de kinlijn.

Verander de hoek vrij strak op ongeveer een derde van de weg naar beneden tussen de twee horizontale lijnen. De hoek en de zachtheid van deze curve maken het gezicht van je tekening vrouwelijker of mannelijker.

Plaats de oren

Teken een "C"-vorm tussen de wenkbrauwlijn en de neuslijnmarkering, naast de verticale middellijn om de plaatsing van het oor aan te geven.

Teken de neus

We gaan de neus in dit aanzicht aanduiden met een eenvoudige driehoek of "N" vorm met de typisch naar boven gekeerde onderkant van de neus die begint bij, niet verrassend, de basis van de neuslijn waar hij het gezichtsvlak ontmoet. De bovenkant van de "L" - de bovenkant van de neus - is lichtjes ingebed in het voorvlak van het gezicht waar hij dan weer omhoog draait in het ondervlak van de glabella.

Teken het oog

Vanuit deze hoek vind ik het gemakkelijker om eerst het oog te plaatsen en de oogkas eromheen aan te geven. Een kleine hoofdletter "A", op zijn kant gekanteld, met een gebogen dwarsbalk om het oog en de oogleden vanuit het zijaanzicht voor te stellen werkt hier vrij goed. Plaats de oogbol net onder de wenkbrauwlijn en zittend op de lijn van de binnenste cirkel.

Zie ook: Soft Pastel voor beginners: Tekenen met soft pastel

De oogkas

De oogkas kan worden getekend als een open pijlvorm (met de pijl naar het oor gericht). Hij zit grotendeels in de bovenste helft van de ruimte tussen de wenkbrauw- en de neuslijn, steekt iets boven de wenkbrauwlijn uit en ligt min of meer op één lijn met de binnenste cirkel (of in de ruimte tussen de binnenste en de buitenste cirkel als je de oorspronkelijke kleinere binnenste cirkel van Loomis gebruikt). Dan, vanaf de bovenkant van de oogkasteken een licht naar beneden gerichte lijn, die de onderkant van de wenkbrauwtop en de oogkas voorstelt.

Teken de mond

Trek een lichte kromming uit het gezichtsvlak onder de neuslijn om de vorm van de mond voor te stellen. Teken de opwaartse diagonaal van de onderkant van de bovenlip. Verbind deze vervolgens met een kromming naar de basis van de neus om het philtrum aan te geven.

Teken een gekantelde "L"-vorm onder eenzelfde hoek als de bovenlip om de onderlip aan te geven, maar pas de vorm aan voor je model. Breng deze gekantelde "L" naar het gezichtsvlak toe, zodat de bovenlip boven de onderlip uitsteekt.

Geef de kin aan

Ik geef er de voorkeur aan de kin aan de onderkant af te hoeken en de onderkant van de onderlip aan de bovenkant van deze lijn aan te geven.

Het haar

Ik voeg wat van het volume van het haar toe. Onthoud dat je het haar moet zien als een volledige 3D vorm met verschillende vlakke veranderingen. Gum de richtlijnen uit en daar heb je het! Een afgewerkte zijprofiel tekening. Van dit contourtekening Je kunt schaduw toevoegen met een zachter potlood. Gebruik elke schaduwtechniek die je mooi vindt - tonale schaduw geeft het meest realistische resultaat.

Arceringstips: Zijprofiel tekening

  • Voordat je met de arcering begint, stel je vast waar het licht op het gezicht valt. Het kan helpen om licht te schetsen waar de schaduwen komen.
  • Gebruik een zacht potlood zoals een 4B of 6B en een gekneed gummetje om fouten weg te werken.
  • Begin met lichte schaduwen en verhoog dan geleidelijk het contrast om de schaduwen donkerder te maken.
  • Let op de randen van schaduwen en middentonen en hoe ze in elkaar overlopen. Krijg een tortillion om deze tonen te mengen.

Eindelijk

Het tekenen van een realistisch zijprofiel vereist zorgvuldige planning en aandacht voor details. Met behulp van de Loomis-methode kun je gemakkelijk de basisstructuur van een hoofd en gezicht vanaf nul creëren. Als je eenmaal de verhoudingen van je zijprofielportret hebt vastgesteld, hoef je alleen nog maar de gelaatstrekken en realistische arceringen toe te voegen. praktijk zullen je tekeningen in een mum van tijd verbeteren!

Nu je weet hoe je een zijprofiel moet tekenen, waarom probeer je niet een hoofd van voren tekenen of het tekenen van het gedraaide hoofd Als je een andere methode wilt om een hoofd te tekenen, probeer dan de Reilly Abstractie aanpak. Met oefening worden je vaardigheden beter en je tekeningen realistischer. Veel plezier ermee!

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.