Mediums voor aquarelverf: een uitgebreide gids - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 02-08-2023
Carla Andrews

Met aquarelmediums kun je een aantal geweldige experimenten uitvoeren om ongewone, intrigerende en misschien zelfs verrassende resultaten te verkrijgen. Als je denkt dat aquarel een eenvoudig schildermedium is, kan het leren over alle verschillende vloeistoffen die je eraan kunt toevoegen om de werking ervan te veranderen, je daar nog eens over doen nadenken.

Er zijn aquarelmediums die u kunnen helpen om bepaalde technieken uit te voeren, zoals kleur van het papier halen om het heldere oppervlak eronder te onthullen. Of u kunt een medium kiezen om iets eenvoudigs te doen, zoals de transparantie, droogtijd, verzadiging of glans van uw aquarelverf te verhogen. Als u echt daarbuiten kun je textuur toevoegen aan je aquarellen.

Klinkt leuk? Lees verder om uit te vinden wat al die flesjes met vloeistoffen met je verf doen en hoe je je aquarellen naar een nieuw niveau tilt.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

De verwerkingseigenschappen van aquarel veranderen

Gebruik de volgende mediums om de typische verwerkingseigenschappen van uw verf te veranderen of te verbeteren. Voorbeelden van eigenschappen die u kunt veranderen zijn de transparantie, de droogtijd en de verzadiging van de verf.

Arabische gom

Koop het hier .

Doel: Verhoogt de transparantie, vertraagt de droogtijd

Arabische gom is het bindmiddel dat wordt gebruikt in de meeste merken aquarelverf Als medium kan het enkele voordelen bieden om de verwerkbaarheid van uw kleuren te vergroten.

Het verhoogt de transparantie van de verf, vermindert de vlekkracht van aquarelverf en verlengt de open werktijd, waardoor de verf langzamer droogt.

Het medium maakt het veel gemakkelijker om de verspreiding en vloeiing van de aquarel te controleren en de pigmenten die gevoelig zijn voor vlekken zullen minder in het papier sijpelen. Dit maakt het gemakkelijker om de lifttechniek uit te voeren.

Ossengal

Koop hier natuurlijke ossengal

Doel: Adhesie verbeteren, lagen scheiden, bevochtigingseigenschappen verhogen, stroming controleren

Zie ook: De rastermethode: een nauwkeurige tekening maken

Ossengal wordt verkregen uit een rundergalblaas en verdund met alcohol, maar u kunt een synthetisch alternatief krijgen dat dezelfde eigenschappen heeft en zich op dezelfde manier gedraagt, als u geen dierlijke producten gebruikt.

Het medium heeft verschillende toepassingen. Gebruik het als een oppervlakteontvetter - breng het aan op een verflaag om een betere hechting te verkrijgen en de verflagen te scheiden. Ossengal kan ook door de verf worden gemengd om de bevochtigingseigenschappen en het vloeien te verbeteren en om te worden gebruikt als een zelfnivellerend middel.

Het medium regelt de verspreiding van de verf. Aangezien bepaalde pigmenten zich in water verder en sneller over het papier verspreiden, kan ossengal aan het water worden toegevoegd om deze verspreiding te verminderen en de vloei te regelen.

Gouden: QoR-medium (synthetische ossengal)

Koop het hier

Doel: verhoogt vloeiing, verhoogt transparantie, glanzende afwerking, verhoogt verzadiging

Golden gebruikt een speciale formule als hun bindmiddel in hun aquarelverf Ze verkopen deze formule ook afzonderlijk om te gebruiken als een extra medium voor alle doeleinden om de eigenschappen van aquarelverf te verbeteren. Het kan worden toegevoegd aan alle merk aquarel maar het gaat natuurlijk gepaard met hun eigen merk verf.

Het medium moet in kleine hoeveelheden worden gebruikt om de vloei en transparantie van aquarellen te verbeteren. Gebruikt u het in grotere hoeveelheden, dan verhoogt het de glans en verzadiging van uw kleuren.

Honing

Hier kopen .

Doel: verhoogt de helderheid, elasticiteit en glans

Natuurlijke, rauwe, enkele bloemenhoning kan de eigenschappen van uw aquarelverf op een groot aantal schitterende manieren veranderen. Enkele bloemenhoning is veel helderder dan andere honingsoorten, wat betekent dat de natuurlijke kleur van de honing de tonen van uw verf niet verandert.

Voeg een kleine hoeveelheid ter grootte van een erwt toe aan aquarelverf om de glans, transparantie, helderheid en hechting van de verflaag te verhogen. Het geeft de schilder ook meer controle over de verfstroom.

De afwerking van aquarellen veranderen

Glans medium

Koop het hier .

Doel: vertraagt het drogen, geeft glans, blijft oplosbaar

Dit medium kan puur over gedroogde aquarelverf worden geschilderd, om te worden gebruikt als vernis, of het kan worden gecombineerd met kleur om het oppervlak een reflecterende, glanzende kwaliteit te geven. Kleuren blijven oplosbaar wanneer het aquarelmedium wordt toegevoegd. Het glansmedium vertraagt de droogtijd, maar de effecten ervan nemen af door toevoeging van water. Meng dit medium niet rechtstreeks in de pan.

Iridescent medium

Koop het hier .

Doel: Voegt een glinsterend effect toe aan aquarelverf.

Breng dit medium aan over een droge wash, of voeg het toe aan een transparant pigment om een lichtgevend glinsterend effect te creëren. Dit medium laat uw kleuren schitteren op het papier en het verhoogt de lichtheid van de kleur. Om de natuurlijke tint van de kleur te behouden (om de relatieve donkerheid te behouden) brengt u het aquarelmedium aan als een aparte laag over gedroogde aquarelverf.

Zie ook: Texturen tekenen: tips voor het tekenen van texturen

Bij gebruik met ondoorzichtige pigmenten zal de iriserende werking minder zichtbaar zijn.

Shine medium

Koop het hier .

Doel: behoudt de oplosbaarheid, laat kleuren schitteren

Je kunt het mengen met aquarelverf, of gewoon op je ondergrond gebruiken voor een parelmoereffect, een iriserende en glanzende regenboog van kleuren, of een melkachtige opalescente glans. Het medium vertraagt de droging van aquarelverf en behoudt de oplosbaarheid. Meng het medium op een palet met een kleur, niet rechtstreeks op een pan.

Aquarelmediums om de oplosbaarheid te veranderen

Fixeermedium

Koop het hier .

Doel: Maakt verf waterdicht wanneer deze droog is

Normaliter is aquarelverf oplosbaar. Dat is fijn voor als je wekenlang wilt blijven werken met dezelfde klodder verf die je op je palet hebt gegoten, maar niet zo fijn als je wilt voorkomen dat kleuren zich op je oppervlak vermengen.

U kunt interessante effecten bereiken door met dit medium glazuren te maken, dat wil zeggen lagen transparante verf die los van elkaar op het oppervlak zitten en de tint van de vorige laag subtiel veranderen. Omdat dit fixerende medium ook de transparantie verhoogt, kunt u met dit effect spelen, wat heldere en lichtgevende resultaten oplevert.

Een ding om op te letten is het uitgieten van dit medium op je palet. Als het droogt, kan het niet opnieuw worden bevochtigd om schoon te maken. Dus ik zou adviseren om een kleine hoeveelheid op een wegwerp palet te gieten (je zou ook plasticfolie kunnen gebruiken), op die manier hoef je je geen zorgen te maken over schrobben of proberen het van je palet af te halen. Maak de kwast waarmee je de verf met het medium aanbrengt goed schoon naje het gebruikt-je kunt borstelzeep dat maakt het werk ook wat makkelijker.

Fixerende vernis spray

Hier kopen

Doel: laatste beschermende laag

Door uw aquarel te bespuiten met een fixatief zorgt u voor een laatste beschermende laag voor uw werk. Het werkt bijna als een vernis om de verf vast te zetten, waardoor deze onoplosbaar wordt en beschermd tegen vuil, waterdruppels, vocht en alle soorten normale slijtage die het schilderij na verloop van tijd kunnen ruïneren.

De spray goed schudden voor gebruik en aanbrengen in een goed geventileerde ruimte door op ongeveer 30 cm afstand in een gelijkmatige, dunne laag over het gehele schilderij te spuiten. Het fixeermiddel is verouderingsbestendig en sneldrogend.

Als u een synthetische ondergrond gebruikt om op te schilderen, zoals Yupo, is het essentieel om een fixatief aan te brengen zodra het schilderij droog is.

Textuur creëren met aquarelverf

Als u dacht dat het maken van structuurwerk was voorbehouden aan de acryl- en olieverfschilders, zou u wel eens aangenaam verrast kunnen zijn.

Ook met waterverf kun je ongelooflijke textuurschilderijen maken. Het toepassingsproces is een beetje anders, maar er zijn een paar verschillende mediums beschikbaar die je deze mogelijkheid bieden. Ik zal je vertellen welke dat zijn en hoe je ze kunt gebruiken.

Modelleerpasta

Koop het hier

Doel: Creëert een getextureerde, 3D ondergrond om op te werken.

Dit kan worden gebruikt als ondergrond, waarop u met waterverf kunt schilderen. Het kan op een oppervlak worden aangebracht met een paletmes of een stijf penseel om driedimensionale structuureffecten te creëren. De pasta blijft zitten als u hem op uw oppervlak aanbrengt. U kunt ook buiswaterverf gebruiken om de modelleerpasta te kleuren.

Granulatiemedium

Koop het hier

Doel: geeft aquarelverf korrelige textuur

Slechts enkele aquarelpigmenten granuleren van nature, de meeste geven een gelijkmatige verfstroom. Granulatie kan worden gebruikt in het voordeel van de aquarellist, om de illusie van detail te creëren over de grond, in stormachtige luchten of op dierenhuiden.

Verstuif de verstuiver over natte aquarelverf, om niet-granulerende aquarellen een gestructureerd uiterlijk te geven. Het versterkt ook het effect van granulerende aquarellen, waardoor een bijna gespikkeld uiterlijk ontstaat.

Impasto aquarel medium

Koop het hier

Doel: door de verf mengen om de viscositeit te verhogen

Impasto is een techniek die traditioneel wordt geassocieerd met olieverfschilderijen. Bij deze techniek wordt de verf in dikke streken op het oppervlak aangebracht, waarbij het uiterlijk van penseelstreken op een oppervlak behouden blijft. Omdat aquarelverf zo'n lage viscositeit heeft, moet je een medium toevoegen om dit effect te bereiken.

Een impasto medium vermindert het vloeien van de verf, maakt het dikker, geeft het body en volume. De texturale effecten zijn veel minder uitgesproken dan bij een acryl of olie impasto techniek en penseelstreken zullen niet noodzakelijkerwijs volledig op het oppervlak blijven. Het geeft de verf een lichte textuur.

De vloeistof komt in een gel uit de tube en kan ook met plakkaatverf worden gebruikt. Omdat de verf bij dit medium zo veel dikker wordt, moet je misschien een iets stuggere kwast nemen om het onder controle te krijgen, kijk eens naar synthetische kwasten zoals de Escoda Primera Teijin Borstel .

Creëer witruimte in je aquarellen

Lichtere delen van je schilderij zijn essentieel. Zo toon je een lichtbron, gebieden die reflecteren en kleine hoogtepunten.

Bij aquarelleren wordt dit bereikt door het lichte oppervlak zichtbaar te maken onder een fijne transparante verflaag. Mediums kunnen worden gebruikt om pigment van het papier op te heffen, om lichtere delen zichtbaar te maken, of om specifieke delen te maskeren om te voorkomen dat de kleur zich aan het oppervlak hecht.

Hijsmiddel

Koop het hier

Doel: haalt de kleur van het papier om de onderliggende lagen te onthullen.

Aquarelpigmenten verschillen in hun kleureigenschappen. Met andere woorden, de kleur van sommige pigmenten wordt in het papier opgenomen, terwijl andere pigmenten als een aparte laag bovenop het papieroppervlak zitten.

Veel pigmenten worden enigszins in het papier opgenomen, maar zitten ook in een aparte verffilm. Deze zijn semi-vlekkend. De manier waarop je kunt zien of een kleur al dan niet vlekt, is door naar het etiket van de verftube of het pannetje te kijken. Een ingevuld driehoekje betekent dat de kleur vlekt. Een half ingevuld driehoekje betekent dat de kleur semi-vlekkend is. Als het driehoekje niet is ingevuld, geeft de kleur geen vlekken op het papier.

Het probleem met kleuring is dat het heel moeilijk is om de lifttechniek uit te voeren - waarbij het pigment wordt opgetild zodat het helderwitte oppervlak eronder zichtbaar wordt. Deze techniek dient om essentiële witruimte in het schilderij te creëren voor lichtvlakken en accenten.

Met een ophoogmedium kunt u opgedroogde aquarelverf verwijderen door de kleur er netjes af te halen met extra water. Breng het ophoogmedium aan op het papier voordat u gaat schilderen en laat het drogen. Als u op zacht of dun papier werkt, schildert u het medium netjes op.

Als u op een dik oppervlak werkt, of met grondverf, kunt u het medium verdunnen met wat water voordat u het aanbrengt. Zodra de aquarelverflaag over het ophoogmedium is opgedroogd, pakt u een schone natte kwast en begint u de verf weg te borstelen. Zelfs het meest vlekkende pigment wordt zo van kleur ontdaan.

Reinig uw materialen, zoals uw penseel, grondig na gebruik met dit medium.

Was Resist

Koop het hier

Doel: gebieden van een oppervlak maskeren om de achtergrondkleur te behouden

Gebruik dit bijenwasmedium om gebieden op het oppervlak te maskeren. Breng het aan op uw oppervlak voordat u de verflaag aanbrengt. Wanneer u gaat schilderen, zal de waslaag het water en het pigment afstoten en de gebieden waarop u het hebt aangebracht bedekken.

Het medium is een uitstekend hulpmiddel om nauwkeurige kleurverschillen in uw schilderij aan te brengen. Het gewaxte gedeelte behoudt zijn oorspronkelijke kleur wanneer het wordt verwijderd, zodat u het kunt aanbrengen over gebieden waar al verf op zit.

Maskeervloeistof

Koop het hier

Doel: maskeert oppervlakten

Dit werkt op dezelfde manier als de wasweerstand. Het kan worden aangebracht op een wit papieren oppervlak, of bovenop gedroogde aquarelverf om te voorkomen dat aquarellagen die erop zijn geschilderd zich vasthechten. Gebruik het om lichte gebieden te creëren, gebieden met witte ruimte, fijne details met kleuren die niet in elkaar overlopen, of harde randen.

Breng het aan met een verfkwast, of met iets scherpers zoals het uiteinde van de steel van een verfkwast voor detailwerk.

Maskeervloeistoffen zijn meestal gemaakt van latex en ze pellen van het papier af zodra ze droog zijn. Pellen doe je met je vinger, een rubbertje of een pincet.

Aquarel mediums: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.