Sneller schilderen: 15 tips - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 02-06-2023
Carla Andrews

Hoe schilder je sneller, 15 tips om je schilderproces te versnellen, zodat je meer kunst kunt maken in een korter tijdsbestek.

Schilderen is een plezierige en ontspannende ervaring. Maar het is mogelijk om sneller te schilderen met behoud van een ontspannen gemoedstoestand. Bij sneller schilderen gaat het erom vastberaden en doelbewust verfstrepen op het oppervlak aan te brengen. Het gaat er ook om een proces te leren waarbij u zich efficiënt voelt en zuinig omgaat met de materialen die u gebruikt.

Snel schilderen komt met oefening. Hoe langer een kunstenaar al schildert, hoe meer kans hij/zij heeft om een schilderij op snelheid af te ronden.

De moeite nemen om het schilderproces te versnellen kan voordelen hebben als u kunst verkopen of van plan bent kunst te verkopen. Als een koper u bijvoorbeeld een opdracht geeft, is het voor beide partijen gunstig als het schilderij minder tijd kost. Wanneer u voor het eerst uitrekent hoeveel u voor een schilderij wilt vragen, zult u waarschijnlijk rekening houden met de tijd die het u heeft gekost om het te schilderen. Na verloop van tijd, als u meer werk hebt gemaakt en onvermijdelijk een snellere schilder bent geworden, zult u voor soortgelijke stukken hetzelfde vragen, hetgeenbetekent meer geld per uur voor het schilderij.

Deze gids zal u niet van de ene op de andere dag een snellere schilder maken, maar hij toont u enkele tactieken en oefeningen die u kunt proberen om u een efficiëntere schilder te maken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Plan de samenstelling eerst

De kunst om het schilderproces voor uzelf sneller en gemakkelijker te maken, ligt in het nemen van beslissingen met intentie. Een manier om dit te doen is door eerst wat tijd te besteden aan het plannen van de compositie van het kunstwerk. Leer enkele basisprincipes van compositie in de kunst maak dan een compositieschets met potlood of gouache.

Uw landschapsreferentie kan bijvoorbeeld veel grasdetails bevatten, maar door het beeld zo samen te stellen dat het grootste deel van het doek wordt ingenomen door de lucht, bespaart u tijd op die details.

Maak een reeks van miniatuurschetsen om in kaart te brengen waar het hoofdonderwerp komt, waar de lichtste en donkerste elementen komen en hoe de elementen bij elkaar passen. Kijk dan naar het geheel en vraag je af of het je bevalt, of dat je een andere compositie wilt proberen. Omdat de compositie een stuk kan maken of breken, is het veel beter om een nieuwe kleine miniatuurschets te maken, dan te springen om aan het schilderij te beginnen.zonder planning, aan het eind komen en besluiten dat je het anders had gedaan.

Het schilderij vereenvoudigen

Claude Monet: oevers van de Seine bij Jenfosse - Helder weer

Verwijder onnodige details: sommige realistische kunstenaars zwelgen in details, maar meestal hebben kleine details geen grote invloed op het gevoel van het kunstwerk als geheel. Kijk goed naar je referentiefoto of je scène en bedenk wat je kunt verwijderen. Focus op slechts een paar elementen die invloed hebben op de indruk die je probeert te wekken van de scène.

Als u bijvoorbeeld slechts drie bomen aan de horizon schildert in plaats van zes, bespaart u tijd, maar krijgt u ook een betere compositie. Er is een concept in de kunst dat de regel van kansen waarin staat dat een oneven aantal elementen, in tegenstelling tot een even aantal, een interessantere en esthetisch mooiere compositie oplevert.

Scènes in het leven zijn vaak druk en chaotisch, dus er is vaak veel ruimte om de scène te veranderen bij het herscheppen op het doek. Wees een beetje meedogenloos met de vereenvoudiging van je kunst. Test de compositie met een paar miniatuurschetsen, of in een mock-up als je niet zeker bent.

Negatieve ruimte

Anders Zorn: Martha Dana

Het opnemen van negatieve ruimte of witruimte in een kunstwerk kan zorgen voor een betere compositie, omdat het de nadruk legt op het centrale punt.

Negatieve ruimte hoeft niet wit te zijn, het wordt omschreven als de ruimte rond het hoofdonderwerp van het kunstwerk, die meestal bestaat uit een neutrale achtergrond. Het kan echter ook een vaag ogende achtergrond zijn. Gebruik negatieve ruimte om de kijker te laten zien waar het kunstwerk zich op richt. Dit bespaart je tijd met het detailleren van achtergrondelementen waar de kijker waarschijnlijk geen tijd aan zal besteden.

Gebruik textuur om de indruk van detail te wekken

John Singer Sargent: Een stortvloed in Noorwegen

Als je de indruk van detail wilt wekken, hoef je niet urenlang met een klein rond penseeltje elk grassprietje te bewerken.

Wanneer u met aquarel- of gouacheverf schildert, gebruikt u de droge penseeltechniek op koud geperst papier De borstelharen splijten van nature en koud geperst papier heeft een lichte textuur. Verfstrepen worden gebroken, wat geweldig is voor metselwerk, rotsen, water de textuur van verre bladeren, wolken, of zelfs grastextuur.

In het olieverfschilderij A Torrent in Norway van Singer Sargent lijkt het alsof hij deze droge penseeltechniek heeft gebruikt voor de waterstructuur op de rotsen op de voorgrond.

Een stijver penseel is nodig om textuur te creëren met olieverf. Gebruik een varken of synthetische varkensborstel Het maakt niet uit of de kwast oud is - gebruik de haren om de textuur van meerdere grassprieten tegelijk te creëren, of variatie in het land.

Door de indruk van detail te wekken, bespaart u een groot deel van de tijd die u moet besteden aan details. Als u geniet van detailwerk U zou de textuur in de eerste lagen van het schilderij kunnen aanbrengen, en gemarkeerde details tot het laatst kunnen laten. Dan ziet het schilderij er realistischer uit.

Meng de kleuren eerst met een paletmes

Olieverf mengen Het eerst voorbereiden van kleurmengsels betekent ook dat de flow van het schilderen niet wordt onderbroken doordat je tijdens de sessie moet teruggaan om extra kleuren te mengen. Meng de belangrijkste kleuren die je ziet in je referentie of scène als je schildert en plein air dan zul je tijdens de sessie waarschijnlijk overgangstinten willen mengen om verlopen te maken.

Deze tip geldt vooral voor olieverfschilders, omdat kleuren uren en zelfs dagenlang nat blijven op het palet. Kleuren eerst mengen is ook nuttig als je werkt met Gouden Open Acryl en met behulp van een Stay-Wet palet .

Mengen met een paletmes is een tijdbesparende truc voor meerdere mediums, waaronder olie, acryl en plakkaatverf. Het houdt uw penselen schoner, waardoor u minder tijd kwijt bent aan het schoonmaken van materialen.

Bewaar kleuren tot de volgende sessie

Het is mogelijk het drogen van zowel tubeverf als gemengde verf op het palet te vertragen. Om olieverf op het palet te houden tot de volgende sessie, afdekken met een palet sealer en zet het in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de verf vocht vasthoudt, waardoor de uitgeknepen en gemengde verf koel blijft en zuurstof de kleuren niet uitdroogt. Dit werkt het beste als u een glaspalet Als u op een houten palet werkt, veeg dan de gemengde kleuren af voordat u ze afdekt, zodat ze niet drogen en aan het palet blijven kleven.

Bewaar gemengde acrylverf 's nachts in een Stay-Wet palet en optioneel de open tijd verlengen met een medium Het 's nachts bewaren van gemengde kleuren versnelt het mengproces voor de volgende dag!

Zie ook: De beste software voor digitale kunst: een overzicht

Maak een raster

Zet eerst de structuur van het werkstuk op met een tekening. Zo hoef je je geen zorgen te maken over verhoudingen, perspectief of de juistheid van verschillende onderwerpen wanneer je bezig bent met het aanbrengen van kleur op het doek.

Zie ook: Technieken voor acrylschilderen: 19 technieken om uw vaardigheden te verbeteren

Als u werkt vanaf een referentiefoto, maak dan een raster op de foto en teken vervolgens een raster met dezelfde verhoudingen en hetzelfde aantal snijpunten op het canvas. Zorg ervoor dat u een artboard maakt in Photoshop met dezelfde beeldverhouding als die van uw canvas. Als uw canvas bijvoorbeeld 9×12" is, maakt u een artboard met een verhouding van 3:4, bijvoorbeeld 900x1200px. Maak vervolgens een raster met drie vakken horizontaal en vier vakken verticaal. Schaal het op tot het canvas en gebruik de rasterlijnen als referentiepunten voor de positionering van verschillende elementen in de afbeelding. Voor een meer diepgaande handleiding met foto'svoorbeelden, bekijk onze gids over de rastermethode .

Natuurlijk zullen veel kunstenaars uit de vrije hand willen tekenen en dat is ook prima! Je hoeft een raster niet als hulpmiddel te gebruiken als je vertrouwen hebt in je tekenvaardigheden maar het is een geweldige techniek om snel een tekening zo nauwkeurig mogelijk op papier te krijgen. Vooral als je weinig tijd hebt, als je een inzending doet voor een galerie of voor een klant werkt.

Losjes schilderen

Claude Monet: De klif en Porte d'Aval

De term "los" of "schilderachtig" beschrijft de aanpak en technieken die de kunstenaar gebruikt tijdens het schilderen. Er is minder aandacht voor realisme en meer voor het creëren van esthetisch aangename composities en kleurencombinaties.

Gebruik textuur om details te creëren en tonale gradaties om de indruk van vloeiende verlopen te wekken - twee kenmerken die de indruk van realisme kunnen wekken.

Impressionisten en expressionisten kunnen beide worden omschreven als schilderkunstige stijlen; het vergt oefening om het goed te krijgen. De sleutel is om rechtop achter een ezel te gaan staan als je kunt, om meer gestuele schildertechnieken Wees selectief in de details die je opneemt, probeer wat gebarenpenseeltechnieken en zorg ervoor dat je de compositie plant voordat je begint.

Gebruik grote borstels

Grote vierkante borstels zijn misschien wel de beste vorm om grond op het doek te bedekken. Ze zijn ook veelzijdig, want je kunt de rand gebruiken voor fijne lijnen en details. Een groot penseel helpt je om het schilderij te vereenvoudigen terwijl je bezig bent, houd het penseel bij het uiteinde van het handvat voor lange vegen. Het is ook verstandig om een zo groot mogelijk penseel te nemen voor het doek dat je gebruikt, vooral als je graag werkt op een groteschaal.

Zorg ervoor dat de vezel en de stijfheid van het penseel ook overeenkomen met de viscositeit van de verf die u gebruikt. Bijvoorbeeld, stijve, verende synthetische borstels werken het best voor het verplaatsen van dikke zware acrylverf. Voor het schilderen met dikke olieverf een stijve varkensborstel of synthetisch alternatief zullen het meest geschikt zijn voor de klus. Zachte borstels zoals sabel of synthetische sabel werken het best voor waterverf met een lage viscositeit, plakkaatverf en ultralopende olieverf.

Snellere droogtijd

Plakkaatverf, aquarel en acryl zijn allemaal sneldrogende mediums. Olieverf daarentegen droogt langzaam. Omdat het niet in water oplosbaar is, droogt het op een heel andere manier dan mediums op waterbasis. In plaats van te drogen door verdamping, oxideert olie. Dit betekent dat olieverf kan na enkele dagen droog aanvoelen. maar dikkere lagen doen er veel langer over om volledig uit te harden.

Het is mogelijk om de droogtijd van olieverf te versnellen, zodat het schilderij binnen een sessie droogt. Dit geeft de kunstenaar de vrijheid om in een sneller tempo te werken en in een korter tijdsbestek meerdere afzonderlijke verflagen te schilderen.

Alkydharsen zoals Galkyd , Liquin en Neo Megilp geeft olieverf meer body, een glanzende afwerking en versnelt de droogtijd met ongeveer de helft. Controleer wel de informatie over het medium dat u kiest, want de droogtijden kunnen variëren.

Een andere manier om de droogtijd van de eerste lagen van een olieverfschilderij te versnellen is verf te mengen met oplosmiddel Houd er rekening mee dat het mengen met oplosmiddel de verf verdunt en de verflaag enigszins verzwakt. Meng dus niet te veel oplosmiddel met verf en houd het bij het mengen van oplosmiddel in de verf in de eerste lagen van het schilderij Als u 1 deel oplosmiddel met 1 deel lijnzaadolie zou mengen om uw eigen medium te maken, zou dit de droogtijd verkorten. Dit gemengde medium zou onder olierijke lagen kunnen worden aangebracht.

Vermijd beginnersfouten

Leer typische beginnersfouten te vermijden tijdens het schilderen om kunstvaardigheden verbeteren en uw schilderproces versnellen. Op die manier besteedt u minder tijd aan het corrigeren van fouten en meer tijd aan bewust schilderen. Bovendien zult u veel blijer zijn met het resultaat!

Leren om kleuren nauwkeurig mengen door kleuren te neutraliseren. Geef realistische waardeovergangen weer en meng overgangstinten om vloeiende gradaties tussen elementen te creëren.

Een specifieke vaardigheid die beginners vaak missen, is aandacht besteden aan randen in kunstwerken. Een rand in een schilderij kan worden omschreven als hard, zacht of verloren. Bij een harde rand is er een duidelijk onderscheid tussen twee elementen, weergegeven met een onmiddellijke verschuiving in kleur of waarde. Een zachte rand lijkt vaag, terwijl bij een verloren rand de overgang van het ene element naar het anderenaadloos lijken. Gebruik randen om extra informatie over te brengen, zoals atmosferisch perspectief , tijdstip van de dag, lichtbron en weersomstandigheden.

Dit zijn slechts enkele snelle tips, om verder te begrijpen hoe je beginnersfouten bij het schilderen vermijden lees onze handleiding.

Kijk naar het hele plaatje

Neem regelmatig afstand van uw schilderij om de afbeelding als geheel te beschouwen. Kunstkijkers gaan zelden naar binnen om elk klein detail van een schilderij te bekijken. In de meeste kunstwerken ziet u, als u dichterbij komt, een abstracte werveling van verfstreken en texturen. Als u afstand neemt, komen al deze streken samen om de indruk van het onderwerp te creëren.

Door vaak afstand te nemen van het werk om na te denken over de compositie en hoe de verschillende elementen zich tot elkaar verhouden, voorkom je dat je urenlang bezig bent met kleine details.

Niet inzoomen op referentiefoto's

Als je werkt vanaf een referentiefoto, kan het verleidelijk zijn om in te zoomen en je te concentreren op elk afzonderlijk klein stukje, maar dat kan kunstenaars op het verkeerde been zetten. Als je probeert de essentie van een onderwerp over te brengen, is het beter om te vereenvoudigen dan tijd te verspillen aan het mengen van extra kleuren en het maken van extra penseelstreken om iets te schilderen dat in wezen hetzelfde zal lijken als de kijker naar het schilderij als geheel kijkt.Door in te zoomen en te focussen op alle verschillende details kan het er ook voor zorgen dat afgewerkte stukken er onsamenhangend uitzien, zonder duidelijke focus.

Probeer een nieuwe schilderstijl

Met impressionisme, expressionisme en abstract schilderij kunnen kunstenaars snel kleuren neerzetten met spontane penseelstreken.

Als je graag realistisch schildert, kun je nog steeds met losse penseelstreken schilderen, maar dan moet je je misschien concentreren op het aanscherpen van je compositie-, teken- en kleurmengvaardigheden om met losse penseelstreken de indruk van realisme te wekken.

John Singer Sargent: Bij de rivier

Singer Sargent gebruikte slimme composities om aandachtspunten te creëren en was een meester in het mengen van kleuren om een prachtige sfeer in zijn werken te creëren. Hij heeft een opvallend 'schilderachtige' stijl, maar creëerde ook realistisch ogende schilderijen. Zijn schilderijen lijken realistisch door de nauwkeurige kleurmenging, gradaties en het gebruik van waarden.

Anders Zorn: Omnibus Studie

Anders Zorn maakte schilderijen met realistische waarden en vaak met losse, schilderachtige penseelstreken. Hij gebruikte ook zijn beroemde beperkt palet in veel van zijn werken, die slechts bestonden uit ivoorzwart, titaanwit, gele oker en vermiljoen. Met deze kleuren kon hij realistische toonreeksen creëren, met gedempte, maar opvallende kleurencombinaties.

Het kost meer tijd om bepaalde kunststijlen te bereiken dan andere. Als u wilt schilderen in een hyperrealistische stijl, met een meerlagige aanpak met olieverf, kan dit bestaan uit het creëren van meerdere lagen van glazuren Dit kost tijd omdat u moet wachten tot de lagen droog zijn voordat u de volgende aanbrengt. Als u echter de nat op nat (alla prima) schildertechniek, zou je een schilderij in één keer kunnen voltooien. Het resultaat zal een heel andere stijl van schilderen zijn.

Probeer een schilderuitdaging

Daag jezelf uit om regelmatig een schilderij te maken, afhankelijk van je eigen tijdsbeperkingen. Het kan zijn dat je er elke week een snel schilderij of tekening tussen propt, of als je meer tijd hebt, elke dag een schilderij.

Er zijn veel uitdagingen die populair zijn geworden op sociale platforms zoals Instagram en waaraan veel artiesten deelnemen. Een van de populairste is Inktober dat door Jake Parker werd ontwikkeld om zichzelf te helpen positieve tekengewoonten te ontwikkelen. Elke oktober wordt op de website een reeks tekenopdrachten gegeven, één voor elke dag van de maand. Kunstenaars volgen deze opdrachten en voltooien één tekening per dag en posten deze met de relevante hashtags op Instagram. Dit helpt kunstenaars ook anderen te vinden die aan de uitdaging deelnemen - het creëert een echt gevoel vanNatuurlijk kun je de uitdaging aanpassen aan je eigen tijdsbeperkingen of medium. Veel olieverfschilders doen bijvoorbeeld 'Oiltober' in plaats van 'Inktober'.

Probeer je eigen uitdaging te starten en deel je vooruitgang op sociale media, bijvoorbeeld een schilderij per dag. Veel mensen vinden het leuk om deze uitdagingen te volgen en te zien hoe de vaardigheden van kunstenaars zich ontwikkelen en verbeteren. Het is ook goed om je te verplichten om consequent te posten op sociale media als je probeert om je kunstaccount te laten groeien, omdat algoritmes regelmatige posts bevorderen.

Een schilderuitdaging zal u ertoe aanzetten regelmatig te oefenen. Hoe meer u oefent, hoe meer het onvermijdelijk is dat u uw doel om sneller en efficiënter te worden, zult bereiken.

Probeer enkele schilderoefeningen

Een oefening die u kunt proberen, is schilderen met een timer. Probeer zo veel mogelijk van het schilderij af te maken in de tijd die u uzelf hebt gegeven. U zult vanzelf binnenwegen gaan nemen en manieren vinden om het overbodige eruit te halen. U zou kunnen proberen hetzelfde onderwerp twee keer te schilderen. De eerste keer zonder timer, de tweede keer zou u uzelf een limiet van twee uur kunnen geven. Vergelijk de twee werken nadat zeklaar zijn, zijn er merkbare kwaliteitsverschillen? Misschien ontdekt u gebieden die u eerst moet verbeteren voordat u kunt versnellen.

Natuurlijk hangt de tijd die je voor jezelf uittrekt af van het medium dat je gebruikt en je schilderstijl. Gouache Een plakkaatverfschilderij kan dus slechts twee uur in beslag nemen, terwijl het schilderen van hetzelfde onderwerp met olieverf ongeveer tien uur kan duren.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.